Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • Публикувана: 15 юли 2020, 16:42 ч.
  • Последно мнение: 5 авг. 2020, 19:44 ч.

Изследване на ХОРМОНИ – 21 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

  • 4 032
  • 112
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 30 166
Денис,бях в овулация преди 4 дни. Дали я е имало? Едва ли,но не е 0 все пак..
Скрит текст:
На 4-ти ден след О., няма как прогестерона да е обективен?! Само си давате парите на вятъра.
Прогестерон се изследва точно на 7-ми ден след О. и е добре да се пуска заедно с Е2

Тази стойност не показва да е имало О.
За да показва, че е имало О., на 7-ми ден, трябва да е най-малко 45nmol/l
За 3 дни, малко вероятно да достигне тази стойност - ако искаш го повтори след 3 дни, но заедно с Е2, за да видим поне, ако няма О. дали не се е образувал ЗФ или киста.
Как засече О.?

ПП. То, няма как да е нула прогестерона - за О. е важно, освен да се синтезира прогестерон, но и стойността да е достатъчно висока, да продължи да се синтезира и след пика, а не да пада рязко, тялото да го разпознава и т.н. - много са важните неща свързани с прогестерона.
Когато Прогестерона  на 7-ми ден след предполагаема О. е 20 -30 или 35 показва че има проблем - с яйцеклетката, с функцията на ЖТ, може да не е имало О.- да има ЛУФ или киста (лутеинова), проблем с ЛФ и т.н.  ... и това е по-лошия вариант, отколкото МЦ да е бил ановулаторен - за какво ти е такава стойност на прогестерона?!
Може дори да показва, че си с по-високи нива на андрогените - вариант, който също не е за предпочитане.
Ако има прогестерон - то той трябва да е достатъчно висок, това трябва да искаш и към това да се стремиш.
Не трябва да се радваш на ниски нива Simple Smile
Ако са ниски , но е имало все пак О. - търсиш причината за тези по-ниски нива и я коригираш, включваш добавки, които подпомагат синтеза на прогестерон и т.н.
Едни по-високи нива на прогестерона, през текущия МЦ ти гарантират и по-сигурна и кач-вена О. за следващия МЦ - защото прогестерона подава сигнали на хипофизата, в какви кол-ва да се синтезират ЛХ и ФСХ за следващия МЦ - или ако прогестерона е висок, тя ще синтезира по-ниски нива ЛХ и ФСХ ... затова при ПКЯ, когато не е имало О. ЛХ е висок, а при НЯР - когато  има по-рядко О., защото няма достатъчно яйцеклетки в резерва, ФСХ се повишава. При Пременопауза, когато има ИЯР - ФСХ е още по-висок.
Затова, ако знаеш къде, какво да направиш - може, макар и за кратко, колкото да се зачене, да повлияеш положително някои връзки по оста яйчници<->хипофиза<->яйчници ( където има пък права и обратна връзка, т.е и там е малко сложно Simple Smile).

# 16
  • Мнения: 1 834
Денис, каква може да е причината за високи LH и FSH при повече от хубав яйчников резерв?
При мен тези два хормона винаги са над 8-9.
В същото време АМХ - 3,81.
Антрални фоликула приброени на 3ти ден от цикъла в репродуктивна клиника- 17 във всеки яйчник. Общо 34 за двата.
Докторът ми каза, че имам поликистозна струкрура на яйчниците, но състоянието ми не е патологично и нямам СПКЯ. Това се вижда и от хормоните, защото , LH винаги е малко по-ниско от FSH.
Единият ми яйчник е опериран два пъти от фоликулярни кисти, ако това има някакво значение.
Просто се чудех защо са тези стойности на LH и FSH при този яйчников резерв.

# 17
  • София
  • Мнения: 30 166
Денис, каква може да е причината за високи LH и FSH при повече от хубав яйчников резерв?
Скрит текст:
При мен тези два хормона винаги са над 8-9.
В същото време АМХ - 3,81.
Антрални фоликула приброени на 3ти ден от цикъла в репродуктивна клиника- 17 във всеки яйчник. Общо 34 за двата.
Докторът ми каза, че имам поликистозна струкрура на яйчниците, но състоянието ми не е патологично и нямам СПКЯ. Това се вижда и от хормоните, защото , LH винаги е малко по-ниско от FSH.
Единият ми яйчник е опериран два пъти от фоликулярни кисти, ако това има някакво значение.
Просто се чудех защо са тези стойности на LH и FSH при този яйчников резерв.
ЛХ и ФСХ са високи при НЯР или ако нещо потиска/пречи на функцията на яйчниците.
ПКЯ напр.
АМХ може да е изкуствено повишен и от ПКЯ. Провери Инхибин В ( изследват се заедно и се тълкуват заедно) - той е по-обективен.
Говори за това с лекаря си.
При ПКЯ има и повече АФ - трябва да те гледат на УЗ когато няма ПКЯ.
СПКЯ не е еквивалентно на ПКЯ.
ПКЯ е част, но не е задължителна за СПКЯ.
СПКЯ е когато има и напр. високи нива на андрогените, пролактин или проблем с ЩЖ, респ. проблем с О., но не е задължително да има и ПКЯ.

Ето АФ при нормален МЦ и при ПКЯ/СПКЯ
- посочено е също,  че АМХ е висок

 

# 18
  • Мнения: 1 834
Благодаря за отговора, Денис!
Заедно с АМХ 3,81 (реф: 0,57 - 8,6) имам изследван и Инхибин Б - 75 (реф. 15-120)
Общо взето според репродуктивния проблем с резерва няма.
През последната година, когато са правени тези изследвания имам 2 бременности.
Едната неуспешна, след която се откри имунологичен проблем.
Другата успешна, от която имам син на 1 месец. Simple Smile

Сега в тази обстановка и с малко бебе нито ми се ходи по болници и доктори, нито по изследвания.
Просто ми е интересно какво става с тези яйчници, защото се надяваме за още едно детенце в следващите 2-3 години. Simple Smile

# 19
  • Мнения: 4
Здравейте! Моля Ви за коментар.
На 34 г. съм, изследванията са правени в 22-ри ден от цикъла.

По-рано (3-ти ден от цикъла) правих LH, FSH, пролактин, естрадиол, които ми коментирахте, че са добре.

Понеже нищо не разбирам от полови хормони, моля за коментар и по отнощение на тези. В правилното съотношение ли са, добри ли са резултатите или може да са аларма за някакви нарушения?
Благодаря предварително от сърце!

# 20
  • София
  • Мнения: 30 166
Здравейте! Моля Ви за коментар.
На 34 г. съм, изследванията са правени в 22-ри ден от цикъла.

По-рано (3-ти ден от цикъла) правих LH, FSH, пролактин, естрадиол, които ми коментирахте, че са добре.

Понеже нищо не разбирам от полови хормони, моля за коментар и по отнощение на тези. В правилното съотношение ли са, добри ли са резултатите или може да са аларма за някакви нарушения?
Благодаря предварително от сърце!


ТСХ е добре ( няма ли Т3 и Т4?) - не трябва да пада под 0,5 и особено под 0,2 ( ако си на терапия).
Прогестеронът е нисък и не е сигурно дали е имало О.
Ако 22 ден от МЦ е точно 7-ми  ден след О., много вероятно е да не е имало О.
Е2 не показва да има ЗФ/киста.

# 21
  • Мнения: 8
Денис, възможно ли е ако има киста на жълтото тяло да пречи на производство на прогестерон,но все пак са настъпи бремеенност?

# 22
  • София
  • Мнения: 30 166
Денис, възможно ли е ако има киста на жълтото тяло да пречи на производство на прогестерон,но все пак са настъпи бремеенност?
Не разбирам добре въпроса ти?!
1. Киста на ЖТ се образува, когато след О., ЖТ се превърне в киста. Ако при тази О. е станало зачеване, може да се развие бременност, но има и риск, защото ЖТ е важно за нормалното развитие на тази бременност и в един момент то може и да спре да синтезира прогестерон.
2. Ако има киста на ЖТ от предния МЦ и въпреки това, все пак, се образува ДФ и има О. , то тази киста на ЖТ е по-малко рискова, защото при нея се синтезира по-малко прогестерон ... след като е имало О.
Дали и колко прогестерон се синтезира от кистата на ЖТ може да се установи чрез изследване на Прогестерон и Е2, през няколко дни.
По принцип, високите нива на прогестерона потискат/пречат на О. ( затова и бременните жени, докато са бременни не могат да заченат отново Simple Smile )

# 23
  • Мнения: 8
Значи положителен тест за овулация имах на 11.07 Събота-12.07 Неделя,опити на 9,10,11,13.07 ,а Прогестерон пуснах на 16.07 беше 9 nmol/ml ,дали не съм избързала.

# 24
  • София
  • Мнения: 30 166
Значи положителен тест за овулация имах на 11.07 Събота-12.07 Неделя,опити на 9,10,11,13.07 ,а Прогестерон пуснах на 16.07 беше 9 nmol/ml ,дали не съм избързала.
Да, рано е.
Когато теста са О. е положителен, това означава че О. ще е след след около 30-36 часа средно ( от 12 до 48 час, в този интервал) - пика на прогестерона е на 7-я ден след О.
....
или на 11.07 - (+) тест
на 12.07 - О.
Прогестерон на 19.07.

# 25
  • Мнения: 190
Здравейте! Бременна съм в 29г.с и съвсем случайно реших да си пусна тсх, фт3 и фт4.... Понеже имам нисък хемоглобин, ниско желязо, нисък феритни и ми предстои консултация със хематолог. При изследванията - тсх и фт3 са в норма, а фт4 е понижено. Най-вероятно ще трябва да посетя и ендокринолог. Имам правени изследвания януари + ехография на щитовидна жлеза... Всичко беше добре. Дайте някакъв съвет.

# 26
  • Мнения: 13
Благодаря за отговора, Денис!
Заедно с АМХ 3,81 (реф: 0,57 - 8,6) имам изследван и Инхибин Б - 75 (реф. 15-120)
Общо взето според репродуктивния проблем с резерва няма.
През последната година, когато са правени тези изследвания имам 2 бременности.
Едната неуспешна, след която се откри имунологичен проблем.
Другата успешна, от която имам син на 1 месец. Simple Smile

Сега в тази обстановка и с малко бебе нито ми се ходи по болници и доктори, нито по изследвания.
Просто ми е интересно какво става с тези яйчници, защото се надяваме за още едно детенце в следващите 2-3 години. Simple Smile


Здравейте, какъв имунологичен проблем се откри при вас, аз имам спонтанен аборт миналият месец и се чудя на къде да тръгна и какви изследвания да правя 😊
И най-вече при кой гинеколог!

# 27
  • Мнения: 1 834
Belisima30, при мен се откриха два потенцислни проблема:

1. Мутации в панела за тромбофилия.
2. Завишени НК клетки.

Според мен е добре на първо време да си пуснете основния пакет за тромбофилия (Protrombin, Leiden, PAI, MTHFR), НК клетки, Антифосфолипиден синдром.
Това е на първо време каквото се сещам.
Има тема за тромбофилията и там може да прочетете по-обстойно, че сигурно забравям нещо. Simple Smile

# 28
  • Мнения: 10
Денис, здравей!
Можеш ли да коментираш тези изледвания от 1-ви ден:
Estadiol- 35,46pg/ml (ref. 5,10-2950)
LH - 6,80mIU/ml (ref. 0,11-198)
FSH - 9,90mIU.ml (ref. 0,11-198)

# 29
  • София
  • Мнения: 30 166
Денис, здравей!
Можеш ли да коментираш тези изледвания от 1-ви ден:
Estadiol- 35,46pg/ml (ref. 5,10-2950)
LH - 6,80mIU/ml (ref. 0,11-198)
FSH - 9,90mIU.ml (ref. 0,11-198)
Здравей!
Ако няма, някоя киста или ЗФ, ФСХ може да показва проблем с ЯР.
Рефер. нещо са объркани?!

Общи условия

Активация на акаунт