🍀КСК 2020🍀 - тема 83

• 91 372
  • 786
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
ra2 Как се ориентирахте за баловете в МУ София? Аз разглеждах сайта, но не виждам да публикуват резултатите на всички кандидати.
В МУ Варна тази година баловете са по-ниски от миналата, като сравнявам с аналогични бройки прием. Тази година приемат 150 студенти,  а миналата - 180. Например 75-тото прието момиче тази година има 1,5т. по-нисък бал от 75-тото момиче миналата година. При момчетата тази разлика е 1,3 т. . Обяснявам си го с липсата на предварителен изпит и намаления шанс. Може и изпитите тази година да са били по-трудни.

Много лошо, че класирането в МУ София ще излезе чак на 30.07. Понеже има доста деца, които кандидатстват там и в МУ Варна, а във Варна записването след първо класиране е до 18.07.

А иначе фармацията е много хубава специалност. Желая успех, каквото и да избере!

# 16
Змия, дръж се! Ще го приемат, младежа. Flowers Four Leaf Clover  Ужасно е това очакване (те пък, са се оляли) при положение, че изпитите са му минали. Стискам палци и аз за момчето ти.

Иси, мислех си за теб. Не мисля, че ще останеш без университет - автоматично участваш в трето класиране в СУ, а в крайна сметка винаги остават незаети места. Имаш шанс, не се отчайвай. Ще те приемат щом искаш да не губиш годината и дано да е нещо, което ще ти бъде интересно. Никога не знаеш...

Благодаря за информативната и помагаща тема , съответно  на всички списващи я момичета! Gift Heart  Много ми помогнахте. За съжаление, моят принос е нищожен, но имате цялата ми подкрепа за вас и децата ви.

# 17
Намерих една таблица за баловете за последните 3 г за всички МУ и специалности в ланската КСК тема.
Ръководя се от нея. Иначе, да МУ Сф не публикува никакви обобщени данни, или аз не знам къде да ги търся, или просто не мога да чета, не знам. Намирам напр. МУ Варна резултати на всички явили се с идентификатор входящите номера. За Сф не съм открила нищо подобно. В сайта за проверка на резултатите също няма никаква информация. За сравнение, сайтът на СУ беше доста по-подробен и изчерпателен, с позиция в листата с резултатите, например.
За СУ тази година баловете за фармация и медицина бяха по-високи, ако и аз да очаквах някакво снижение на фона на отменената предварителна сесия. Предполагам, че същите хора до голяма степен се явяват и на двете места и в частност за медицина, като общото впечатление е, че МУ е приоритетна цел.
Изпитите и на двете места мисля бяха съотносими като трудност на падналите се въпроси, на химия в МУ даже според всеобщо мнение са били сравнително лесни, което предполага, че ще има повече по-високи оценки.
И третото, от сравнение с познати явяващи се няма двойки измежду тях и са изкарали по-високо от него. Всичко това ми дава основание да приема, че има минимален шанс за класиране, да не кажа, че чудо трябва да стане, за да стане.

# 18
Иси, според мен реши най-напред какво искаш да учиш, защото ми се струва, че в момента си разделена на няколко страни. Няма лошо, но нямаш много време за избор, дните си минават - казвам го с най-добри чувства. Heart

НБУ е частен университет, създаден значително по-късно от вече утвърдилите се университети с традиции, затова е нормално повечето работодатели да гледат скептично на факта, че си завършила там, но не го мисли отсега. Ще завършиш бакалавърска степен чак след 4 години - дотогава много неща ще се променят в нагласите на хората. Simple Smile

НБУ е университет, който има много добра материална база и е може би университетът с най-гъвкаво учебно разписание, което самият студент може да си избере така, че да съвместява работа, странични дейности и т.н. Единственият недостатък е, че няма общежития - ако искаш да си на общежитие, трябва да кандидатстваш за общежитията на друг университет, но това не е чак дотам фатално, че да те спъне, ако в действителност искаш да учиш там. Друг потенциален недостатък е високата такса, но могат да ти отпуснат частична или пълна стипендия в зависимост от резултатите ти на изпитите от първия семестър - най-добре провери в сайта и проучи въпроса със стипендиите, не е невъзможно.

За СУ трябва да си наясно, че няма да останат свободни места нито за Журналистика, нито за Връзки с обществеността - наскоро една позната ми се оплака, че малко не ѝ е достигнало да влезе и сега ще чака да излязат свободните места във ВТУ. Искало ѝ се, ако не учи в СУ, да кандидатства в НБУ, но семейството ѝ няма възможността да плаща обучение там, съответно се е насочила към друг държавен университет, предлагащ същата специалност. Ако не искаш в НБУ, изчакай ВТУ да обявят свободните си места, това ще стане в рамките на няколко дни. Може и да е останало незаето някое местенце за "Журналистика" или "Връзки с обществеността".

Дори и да останеш да кандидатстваш догодина, не губи надежда, а напротив - превърни недостатъка в предимство. Използвай тази година за учене на езици, постъпи на стаж към някоя журналистическа агенция /приемат и хора, завършили само средно образование за стаж/, оползотвори по всякакъв начин времето си, като се готвиш паралелно и за предстоящите догодина КС изпити. Simple Smile

Ще ти стискам палци! Heart

# 19
  • София
ra2 Как се ориентирахте за баловете в МУ София? Аз разглеждах сайта, но не виждам да публикуват резултатите на всички кандидати.
В МУ Варна тази година баловете са по-ниски от миналата, като сравнявам с аналогични бройки прием. Тази година приемат 150 студенти,  а миналата - 180. Например 75-тото прието момиче тази година има 1,5т. по-нисък бал от 75-тото момиче миналата година. При момчетата тази разлика е 1,3 т. . Обяснявам си го с липсата на предварителен изпит и намаления шанс. Може и изпитите тази година да са били по-трудни.

Много лошо, че класирането в МУ София ще излезе чак на 30.07. Понеже има доста деца, които кандидатстват там и в МУ Варна, а във Варна записването след първо класиране е до 18.07.

А иначе фармацията е много хубава специалност. Желая успех, каквото и да избере!
Къде е обявено, че класирането за МУ София ще излезе на 30 юли?

# 20
И аз това се чудех. Не че вече има значение.

# 21
ra2
В МУ Варна тази година баловете са по-ниски от миналата, като сравнявам с аналогични бройки прием. ... Може и изпитите тази година да са били по-трудни.

Химията, и по- точно задачата от неорганичната химия в изпитната комбинация е най- ужасната от целия сборник (по думи на детето). Много кандидат студенти са напуснали изпита след изтегляне на комбинацията.

# 22
  • София
Класирането на МУ София е на 22.07. Получи се някакъв развален телефон, защото Змия писа, че тяхното класиране е отложено за 30.07. Ама не стана ясно въобще за кой Университет става дума и дали изобщо е в България.

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 12:19 от Пак тя

# 23
  • Варна
Къде е обявено, че класирането за МУ София ще излезе на 30 юли?
Ами змия спомена за 30.07, а останах с впечатление, че синът ѝ кандидатства в МУ. Явно съм се объркала обаче, защото класирането в МУ София е 22.07, а те чакаха класиране преди два дни (сега погледнах в предишните постове). Извинявам се за което. Flushed
Както и да е, 22.07 е пак след края на срока за записване в МУ Варна. Излиза, че ако някой иска да си пази мястото от първо класиране във Варна, трябва да се запише и после евентуално да се отпише, за да отиде в София. Това означава ли, че се очаква голямо движение за трето класиране? Досега във Варна движението е било винаги във второ класиране - между 20 и 30 момчета са приемани на второ през годините.

МУ Варна съм ги признала за изключително добре отразената им КСК през годините. Само дето не си публикуват скалите за преобразуване на точките в оценки и оценяването на задачите и отворените въпроси.  И когато има предварителни и редовни изпити входящите номера на кандидатите са различни за двата изпита и не може да се направи засечка.

Ste_V Средният успех по химия тази година е 3,44. Миналата на предварителния е била 3,18, а на редовния 3,67. Двойките са 26% тази година и на миналогодишния редовен. На предварителния през 2019 са били 42%.

# 24
Списък на минималните балове по специалности в СУ

Мъже:
Скрит текст:

1. Фармация Редовно 29.80 (М)
2. Математика Редовно 13.44 (М)
3. Математика Платено Редовно 12.96 (М)
4. Приложна математика Редовно 13.28 (М)
5. Приложна математика Платено Редовно 22.40 (М)
6. Статистика Редовно 14.44 (М)
7. Счетоводство, финанси и дигитални приложения (на английски език) Редовно 22.59 (М)
8. Икономика и финанси с английски език Редовно 21.96 (М)
9. Право Редовно 22.21 (М)
10. Право Платено Редовно 21.83 (М)
11. Статистика Платено Редовно 0.00 (Нулев прием) (М)
12. Физика Редовно  29.74 (приет е един единствен кандидат) (М)
13. Физика и информатика Редовно 18.08 (М)
14. Икономика и финанси с английски език Платено Редовно 15.58 (М)
15. Информатика Платено Редовно 18.20 (М)
16. Английска филология Редовно 23.36 (М)
17. Философия Редовно 26.95 (М)
Връзки с обществеността за мъже 22.46
История и геополитика на Балканите - мин. бал 21.99 - редовно
Скандинавистика мъже 23.28
Немска филология с модул скандинавски език 19.50
Софтуерно инженерство - 21.37
Компютърни науки - 20.34
Информатика - 18.73
Българска филология/редовно -15.80
Политология - 27.76
Регионално развитие и политика - 19.46
Туризъм - 23.67
Връзки с обществеността - 22.46
География - 17.23
Право - 22.21
Публична администрация - 27.47
Журналистика - 22.92;
География и англ. 21.20
Межд. Отношения 22.57

Жени:
Скрит текст:

Право, задочно, 23,91
Комуникационен мениджмънт - 24.00
Журналистика - 23,68 жени, редовно
Задочно
Връзки с обществеността,  23.58
Книгоиздаване редовно - жени, 10 места - 23,34
Немска филология - 23,16 жени, редовно
психология редовно 29.51
Философия - 27.72
Математика - 23.52
Компютърни науки - 18.6
Информатика - 11.69
Софтуерно инженерство 20.48
компютърни науки 18.60
Информационни системи 17.61
Математика и информатика, 16.04
Специална педагогика жени: редовно 20.36, задочно 20.00
Предучилищна и начална училищна педагогика,редовно-21,84
Педагогика,редовно-22,12
Английска филология, жени - 23,64
Биология и химия, редовно, 22,00
Биология и английски език, редовно 23,01
Молекулярна биология, редовно, 23,24
География и биология, редовно, 18, 87
Биотехнологии, редовно, 22,68
Биология, редовно, 21,30
Учител по природни науки в основната степен на образованието, редовно 19,69
Мед. Сестра, редовно, 24,34
Китаистика, редовно 23,96
Българска филология и балканистика, редовно, 23
Право, задочно, платено 24
Медицина, редовно 32.36
Японистика, редовно, 23,56
Английска Филология, редовно, 23,64
Южна, Източна и Югоизточна Азия, редовно, 23,44
Кореистика, редовно, 23,78
Връзки с обществеността, редовно, 23,63
История и география, 20.36
Регионално развитие - 20.30
Геопространствени системи и технологии - 24.03
Социология 28.75
Връзки с обществеността 23.63
Журналистика, редовно 23.68
Правощ, редовно 23.33
Международни отношения-23.37
Геология-18.36
География-18.80
Психология-29.51
Книгоиздаване-23.34
Публични информационни системи- 22.65
Публична администрация-28.80
Графичен Дизайн - 24.00 (максимален)
Музика - 22.05
Музикални медийни технологии и тонрежисура - 23.76
Културология - 28.09
Европеистика с френски език,момичета,редовно-32,43
Новогръцка филология 16.72
Френска филология- 17.16,
 Славянска филология-19.60, ,
Българска филология - 22.96
Биотехнологии - 22.68
Инженерна химия и съвременни материали (редовно)- 19.89
 Химия (редовно) - 21.39
Педагогика - 22.12
Начална училищна педагогика и чужд език- 21.89
Логопедия - 22.28
Туризъм - 25.62
Предучилищна педагогика и чужд език- 21.50
Оптометрия - 22.81
Археология - 22.16

Последна редакция: чт, 16 юли 2020, 17:05 от Анонимен

# 25
Тази.статистика след.кое класиране е?

# 26
Мисля, че първото. Излезе ми в групата за матурите и от там я копирах Grinning

# 27
Мисля, че първото. Излезе ми в групата за матурите и от там я копирах Grinning
Значи не е актуална.

# 28
  • Варна
На позната дъщеря ѝ е приета на първо класиране "Комуникационен мениджмънт" в СУ с матура по БЕЛ (5,38) и АЕ (5,89). Това е бал 22,03, как тогава мин.бал е бил 24?

# 29
Минималните балове, които се пишат в тази група, невинаги са коректни. Ще дам пример с моята специалност, а именно - Българска филология. Едно момиче беше писало, че минималният бал за първо класиране при момичетата е 23.41, а това не е коректно. Минималният бал е 22.96. Така че за по-сигурно искам да гледам скрийншоти, на които се вижда с точност какъв е балът. Не казвам, че някой има интерес да лъже умишлено, просто това е работа с цифри, случва се да се получи неволна грешка, а по този начин се добива коренно противоположна представа за ситуацията. Grinning

Относно Комуникационния мениджмънт - и до мен достигна инфо, че минималният бал е бил 24, но черно на бяло, тоест на скрийншот от сайта на СУ в секцията с желанията не съм го видяла.

Общи условия

Активация на акаунт