🍀КСК 2020🍀 - тема 83

• 91 897
  • 786
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Ra2 честито! Много успехи на младежа !

# 106
Във фейсбук чета, че било голямо падение и за жените. С тройки - стоматология.
   Аз го отдавам на това, че е шантава годината.

Иначе някой питаше за бройките държавна поръчка:
90 мъже и 90 жени медицина (запълнени са всички места)

60 мъже и 60 жени стоматология  (тук са приети 34 мъже и 85 жени - местата за мъже се прехвърлят за жени и пак не са запълнени всички места)

60 мъже и 60 жени фармация (тук са приети 14 мъже и 106 жени)

Виждате за Фармация каква голяма разлика има между отпуснатите от държавата места и класираните.
Затова се ядосвам на изказвания, че на мъжете им било по-лесно и колко нечестно било спрямо момичетата.
Лесно е, защото няма желаещи, не за друго.
За медицина е нисък балът, но поне местата са запълнени. Докато при фармация само 14 мъже от 60 налични места...

# 107
Здравейте,тази година реших да сменя университета и ме приеха ,но не знам трябва ли  да отида в другия университет да попълвам някакви документи, че искам да прекъсна.Дипломата си е в мен.

# 108
Квотите за мъже и жени са едно от най- безумните неща. Никаква логика не откривам, намирам ги за дискриминация в чист вид.

# 109
  • София
Във фейсбук чета, че било голямо падение и за жените. С тройки - стоматология.
   Аз го отдавам на това, че е шантава годината.

Иначе някой питаше за бройките държавна поръчка:
90 мъже и 90 жени медицина (запълнени са всички места)

60 мъже и 60 жени стоматология  (тук са приети 34 мъже и 85 жени - местата за мъже се прехвърлят за жени и пак не са запълнени всички места)

60 мъже и 60 жени фармация (тук са приети 14 мъже и 106 жени)

Виждате за Фармация каква голяма разлика има между отпуснатите от държавата места и класираните.
Затова се ядосвам на изказвания, че на мъжете им било по-лесно и колко нечестно било спрямо момичетата.
Лесно е, защото няма желаещи, не за друго.
За медицина е нисък балът, но поне местата са запълнени. Докато при фармация само 14 мъже от 60 налични места...
Не се знае дали е нямало желаещи мъже или много не са успели да изкарат поне 3.00.

# 110
  • Варна
Master И според мен много малко мъже са изкарали бал над 24. Всички с бал над минималния, са приети по първо или второ желание. Дори подозирам, че общо мъжете, имащи право да участват в класирането, са не много повече, ако не равни на всички в списъците на първо класиране - 90 + 34 + 14 = 138.
Колко ли мъже може да има с бал в интервала (25.04 - 24.90), които са писали само едно желание "Медицина"? Предполагам са единици, ако въобще има такива.
* Бал 24 може да се получи и с оценки от изпитите над 3, но с по-ниски оценки по биология и химия от дипломата или от ДЗИ по някой от предметите.

Много лошо решение от страна на МУ - София да променят формата на изпита. Дали ще е 2 или 4 часа, така и така е имало присъствен изпит.

Елиас Въпросът с квотите е отделна и много широка тема. Ако нямаше квоти например в МУ - Варна, съотношението при приетите жени:мъже щеше да е 56:44. Интересно, че при равни квоти на прием, съотношението после при практикуващите лекари е почти същото в полза на жените източник. А ако махнат квотите по пол, тази пропорция още ще се измени след години в полза на жените. И въпреки заканите от жалби за дискриминация по пол, квотите за някои специалности, вкл.медицински не са премахнати.

В Германия например нямат квоти по пол и там жените са повече. Явно не ги притеснява феминизирането на професията.

# 111
Ами то като цяло и по аптеките е така.
Мъж фармацевт в аптека не сте срещали често предполагам.
Аз лично много рядко съм виждала. Все са девойки.

# 112
Степента на сложност на кандидатстудентския изпит е несъвместимо със степента на сложност на напр. матурата.  Според явилия се и на двата- около 10 х разлика. Та тройка на кандидатстудентски изпит по тази логика е равно на 30 на матурата. Несъвместими неща са и самото коментиране "тройка" за тези, които не знаят какво стои зад положения изпит показва по-скоро непознаване на сложостта на изпита.
Тази година беше изключително шантава. Нямаше предварителни- 2х по-малък шанс. Само 2 въпроса и задачи спрямо 4 на стандартния изпит- още 2х по-малък шанс. Сумарно 4х. Не знаем % на двойките.
Аз вече пия вино и се напивам от една чаша, та кусур не ми намирайте.

# 113
Много добре знам какво стои зад кандидатстудентски изпит по биология и химия. Но момичетата полагат същия изпит, а те с тройки не могат да влязат.
Освен дъщеря имам и син, но това не ми променя мнението за нелепостта на квотите.

# 114
  • Варна
marinadp Права си за фармацията, там няма достатъчно мъже кандидати и затова квотите се попълват от жените. Но при медицина и стоматология си има достатъчно кандидати мъже и там квотите влизат в употреба. Изключение е тазгодишния прием по стоматология в София, което според мен се дължи не на липса на кандидати мъже въобще, а на такива с бал над 24.

ra2 ДЗИ ги споменах във връзка с балообразуването. Ако си се явил на ДЗИ по биология или химия, това замества оценката от дипломата по предмета. А понеже по-рядко се изкарват там пълни 6-ци, се случва балът да е по-нисък, дори и при изкарани оценки от изпитите над 3.
Права си, че изпитите и матурите са несъпоставими. Тройка на кандидатстудентски изпити мисля се пише на 50% от макс. брой точки (не съм виждала скала, но почти съм сигурна, че за Варна е така). Несравними са и изпитите в различните университети. Та не е правилно да се обобщава, че в София се влиза с тройка, а другаде - с четворка или петица. Всичко е конкретно за годината и университета.
Наздраве ! Wine Glass

Елиас Момичетата винаги са онеправдани при квоти. Те си го знаят и си се готвят много съвестно за изпитите, като почти всички отделят две години за изпитите за медицински специалности. Отделно съотношението при кандидат студентите е 2:1 в полза на момичетата. Не само, че учат повече, но и увеличената конкуренция допълнително води до по-високи резултати.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 18:39 от Ясмина

# 115
Много добре знам какво стои зад кандидатстудентски изпит по биология и химия. Но момичетата полагат същия изпит, а те с тройки не могат да влязат.
Освен дъщеря имам и син, но това не ми променя мнението за нелепостта на квотите.

По принцип съм съгласна с Вас, но тази година наистина е шантава. Момичета с тройки влизат и в стоматология и във фармация. В медицина - с под 5. Изглежда ми като бонус - година, въпреки всичко.

# 116
  • Пловдив
Когато има конкурсен изпит, не е важна оценката, важно е къде си между останалите. Една оценка сама по себе си не значи нищо.
Ако общият брой на кандидатите е подобен на този от предни години, няма бонус, а изпитите са били с по - голяма трудност.

# 117
  • Монтана
Дано тази шантава година да ни донесе късмет и с общежития та. Това ще ние следващия проблем.

# 118
Децата от нашия клас, които кандидатсваха, са приети каквото искаха- медицина и фармация.
Друго познато дете с висок бал е кандидатствало кореистика...не е приета. Голяма мода Hug
Много шантава година, много планове се прекроиха. Може би е имало бонус за някои, за други е обратното.

# 119
Как се завъртя живота за толкова кратко време... Наистина е шантава година, но по-важното е че взех някакво решение най-накрая Grinning Реших да изкарам едногодишен курс по графичен дизайн в СофтУни  + евентуално ако нещо стане на допълнителния прием в СУ есента Grinning

Общи условия

Активация на акаунт