Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 48 159
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
Отслабването е страничен ефект от режимното хранене, но не е гаранция за здраве. Както съм писала  преди, аз проблеми с теглото нямам и не съм имала, но имах здравословни проблеми и висок инсулин, които си реших с режима. Прекалено ниското тегло, на което човек не се чувства добре също е проблем.
Най-важно е как се чувстваш, след това какво показват кръвните изследвания и най-накрая какво показва кантара.

# 646
Да, Миоки. Аз не се стремя да съм слаба. Просто преди да получа всичките тези проблеми бях 47 килограма и да съм доста пълна ми е нетипично, а и килограмите тежат. Искам да се чувствам добре, не да съм болезнено слаба или клечка. Гоня само комфорт и добро здраве. 🌺

Последна редакция: ср, 16 сеп 2020, 18:48 от Lale_Lili

# 647
  • Paris, France
Лале Лили, като не мога да изследвам нещо по направление си го плащам. Ако чакам направление щях да съм умряла с вит Д3  4 при норма 30-100 и инсулин 190 на първи час при норма 25.

Не зная какво толкова те плаши гастроскопията. Гадна Е без упойка, но се преживява. Тя е най-сигурния начин да се докаже хеликобактер, но и да се огледа лигавицата и да се видят нещата наяве. В твоето положение е тъпо да я отказваш, аз не бих, колкото и да съм против инвазивните изследвания.

Със силови упражнения може да сложиш тегло без мазнина да иде в корема, да изглеждаш стегнато и да се чувстваш силна. И Аз искам, ама нещо ме мързи многУ 🤩. Виж това:

https://bretcontreras.com/strength-training-is-fat-loss-training/

Няма да слагаш мускул и после да махаш мас, а направо гориш мазнини и правиш мускул. Този мускул ти гори глюкоза. Решава и ИР, макар и бавно, в смисъл доста по-бавно от глад и после кардио след ВХ.

Рися, аз никога не съм била на чисто кето от 90% мазнини. Моето е към 70-75% максимум. При ИР и мазнините пречат. Чистото кето е за епилептици основно, а също за муковисцодоза, при която се ядат повече калории заради метаболизма и няма как да се ядат по 3-4000 дневно от протеин.

Не съм съгласна за добавките, без които аз и досега не мога. Е, не пия всичко, което пих тогава, справям се без Б12 и го набавя от храна, но с Д3 е или Вигантол или пробиотици, а хапове не обичам. Още пия понякога и цитрат и без него урината ми е кисела. Той си е част от протокола на кетогенната диета.

А цикля, защото ако седя кето ми спира цикъла и намалявам костна плътност, а като ям ВВ трябва да спортувам и не винаги имам време и желание. Също и ми липсват мазнините и нирваната от липса на глад.

Карфиол не ям като ям кето. Кисело зеле също не ям, защото четох, че вдига КЗ.

Деси123, да, до 30 мин след започване и 15 мин след завършване на храненето максимум започваш. Не е нужно да търчиш като гламава, а само да ходиш със средно темпо, задъхана. Започваш бавно да ходиш и увеличаваш темпото. Отвреме навреме може да тичаш, защото тичането, естествено гори повече калории.

Този рефлукс ми прилича на липса на стомашна киселина. Оцет с вода преди ядене помага, ензими, хапове готова киселина. На мене най-много ми помогна хистидин. Вече Не пия. Трябват и Б12 и йод.

# 648
  • пак там
Лили, погрешно на всеобщото мнение, но отслабването е само страничен ефект на режими от рода на кето, НВВМ, АИП. Идеята е да влезеш в някаква норма горе-долу откъм работа на ендокринната система, за да можеш да живееш нормално.

Да, и аз се радвам на отслабването, но повече бих се радвала на спокоен 8-часов сън, на ниска кръвна захар, на нормална работа на хормоните. Всичко това става, но става по-бавно отколкото искам. (А аз искам СЕГА и ВЕДНАГА! Simple Smile

Относно АИП - има страница във фейса със същото име. Само не се връзвай на админа, че тя е и продавач на продукти и току пусне някой пост, в който уж се е почувствала прекрасно след еди-какво си шишенце с някакъв божествен елексир. Simple Smile Има и блогове разни за палео и АИП, също могат да ти помогнат за начина на хранене.

Много са ти операциите, все тежки... Дано повече не се наложи!

Хеликобактер - провери си първо по неинвазивни изследвания, пък после ще го мислиш.

Невена! Побъркваш ме вече с твоите  вв! Simple Smile Ако човек те чете, остава с впечатлението, че въртиш няколко дни строго кето, и след това ма`аш спагети с картофи Simple Smile Пиши малко по-точно, щото след като аз, дето те "познавам", се бъркам, си представям какво им е на хората, които пишат за първи път в темата! Това е сериозно, нека не олекваме в обясненията.

# 649
  • Paris, France
Хеликобактер - провери си първо по неинвазивни изследвания, пък после ще го мислиш.

Невена! Побъркваш ме вече с твоите  вв! Simple Smile Ако човек те чете, остава с впечатлението, че въртиш няколко дни строго кето, и след това ма`аш спагети с картофи Simple Smile Пиши малко по-точно, щото след като аз, дето те "познавам", се бъркам, си представям какво им е на хората, които пишат за първи път в темата! Това е сериозно, нека не олекваме в обясненията.

Доколкото разбрах тя иска изследването да мине по каса, а за неинвазивно искат да си го плати.

Спагети ям само в "свинския ден", който за мене обикновено е в понеделник или сряда, но може и да е друг ако отиваме на гости. ВВ започнах да ям чак като се потвърди, че черният ми дроб вече не е омазнен, тоест, след около 2 месеца НВ и 10 дена което на 600 калории дневно и даже ме посъветваха да са 400-500, защото за да има ефект трябва да е около една трета от обичайното, а аз на 1200 калории и тичане дебелеех!!!!!!!!!

След това ми обясниха, че магнезий, Б12, Д3 ще си ги пия доста дълго, може би до живот, че всички ВХ, които изяждам трябва да се изгарят на момента, защото драстичната диета и свалените кила не могат да докарат инсулин 190 до 25 за 2 месеца и че ще трябва да ходя след всяко хранене с ВХ. А, има и друго - докато се храня изокалорично и не отслабвам и не дебелея мога да си ям мазнините и ВХ в каквито си искам пропорции при условие, че ги горя, но ако тръгна да слабее или дебелеят само което с повече протеин и силови упражнения. Другото е, че веднъж седмично меря талията. Не се тегля, не меря ханш, бедра, китки, но талията я меря. И трвтото е, че трябва винаги да ям малко повече протеин и малко по-малко ВХ или мазнини. Да внимавам със всичко, което омазнява дроб - никакви транс, внимателно с наситени и омега 6, внимателно с фруктоза и плодове и желателно без алкохол. Да гледам да ям достатъчно омега 3 и магнезий, Б витамини, фибри.

Предупредиха ме да не влизам и излизам от ВМ-НВХ често, защото при всяко влизане и излизане има скоци на КЗ и инсулин и загуба на мускул и ще се влоши в дългосрочен план.

Спагетите си ги обичам с мазен сос и бели, а и семейството не ще пълнозърнести, поради което не ги ям. Картофите домашните ги обичат печени или пържени, а аз варени и с лук, зехтин и оцет или лимон.и рядко си ги правя само за мене. За останалите ги пека или пържа през ден.

Когато ям ВВ закуската ми е задължително 2-3 сурови зеленчука (чушка, краставица, морков, маруля) + 2 малки или един голям зелен, незрял, десертен банан или овесени ядки със сушени малини и кафе. Ако няма да излизам , пия само кафе, черно, без захар и без мляко и с 2-3 цигари, хаха.

Обядът е нещо бобово- черен боб със зеле, корен пащърнак, сладък картоф, спанак, тиква в експрес тенджерата с доста сол и някакви капки зехтин, колкото да не кипи и запушва клапата. Леща, бял боб с кисело зеле зимата, бакла и зеленчуци, вегетарианска кускус от нахут, чушки, ряпа, лук, целина,. Това го ям с кафяв, пълнозърнест басмати или уиски с от просо, булгур. Задължително някаква салата и излизам да ходя. Ако нямам време принтирам към метрото.

Вечерята ми е престъпления остатък от обяда със салата и може и плод за десерт, ставам си от задните части и тръгвам да ходя пеша бързо.

Междинни хранения нямам. Навън ям зелени банани и чушки, по някоя рядка като нямам друго, но гледам да са сурови и полезни.

Кето се слагам като заразя и не ми е добър инсулина на гладно, като миналата година след стероид за травма. От лятото на 2017г съм била което само 3 пъти. Тази година се сложих кето за цялата карантина, защото не излизахме и беше тежко с движението. Спря ми цикъла (очаквано) и през юли  ядох нормално, но август домашните отидоха да се освиркват на Карибите, а аз си починах и бях кето. Кето цЕло лЕто , хи хи.

Технически от 2017 не съм ИР и мога да си позволя някои ВХ, не всички. Имам плодови дни, но не смея да изям плод и да легна. До живот си оставам в ризк за омазняване на дроб и ИР.

Идеалното би било да кача мускулна маса, но за мене е трудно, защото имам халтави стави, но и си ме мързи. Това би ми подобрило значително инсулиновата чувствителност, но и костната плътност. Не ми идва музата.

В резюме - да, ям ВХ, но започнах след като вече нямах вътрешноорганни мазнини и ги горя веднага. Гледам да не ги ям с мазнини, които да пречат на инсулина. Ям и с повече протеин.

Ще ида да я видя тази АИП диета.

# 650
Здравейте. Може ли да ми помогнете.
На 36 год съм, от доста време съм с едно усещане за сърцебиене, но сега вече почнах да се задъхвам при най- малко движение и да се усилва сърцебиенето, уморявам се, боли ме главата. Правиха ми ЕКГ, уж беше наред. Въпреки , че Пулсът вкъщи е около 100 удара в минута,хормоните на щитовидната жлеза са в норма, един имам завишен DHEA-S.
Търся причината.
Правих обременяване с глюкоза и инсулин. Това са стойностите. Кажете високи ли са, ниски ли са Sad  Съвсем се обърках вече , да ям ли сладко , да не ям ли... на какъв режим да минавам, на какъв лекар да ходя? Личната не ми помага много...

Глюкозотолерантен тест-3 кратен                     
     Глюкоза 0 мин       3.89       mmol/l    3.3-6.0   
     Глюкоза 60 мин       4.8       mmol/l    <10   
     Глюкоза 120 мин       5.81       mmol/l    < 7.80   

Инсулин       11       uU/ml    3,0-25,0 uU/ml   
     60-мин Инсулин       27.3       uU/ml    18 - 276 uU/ml   
     120-мин Инсулин       61.5       uU/ml    16 - 166 uU/ml

# 651
Инсулинът ти е висок. Захарта бива, обаче на 120 мин не ти е свалена до нормални стойности, което значи, че в тялото ти продължава да циркулира висок инсулин, което говори пък за нарушена обмяна на въглехидратите.

Сладкото го махай при всички случаи.

Щитовидната проверявала ли си? Ендокринолог ти трябва, но повече ти трябва промяна в храненето. Ендокринологът ще установи по-точно какъв ти е проблема, а от там нататък сама трябва да установиш с какво да се храниш. Лекарят няма да ти даде адекватна информация за това. Те нищо не разбират от хранене.
При всички случаи ликвидирай захарта и алкохола, ако употребяваш.
Имаш ли наднормено тегло, как са ти витамините Д и Б12, желязото? Други някакви незинфекциозни заболявания и болежки имаш ли? Дай по-подробно, така само от едни цифри , трудно да се каже какво може да ти е потенциално.

# 652
Невена, много ми харесва менюто ти, но нали трябва да се яде и протеин. Кога го включваш? Или такъв ядеш само когато си на кето или на НВВМ?
Този черен боб по-малко ли качва КЗ?

Евиана, иди на кардиолог. Трябва да ти видят сърцето на ехограф,  да ти сложат холтер. Едно ЕКГ не е достатъчно.
Хормони в норма нищо не значи.

# 653
Невена, много ми харесва менюто ти, но нали трябва да се яде и протеин. Кога го включваш? Или такъв ядеш само когато си на кето или на НВВМ?
Този черен боб по-малко ли качва КЗ?

Евиана, иди на кардиолог. Трябва да ти видят сърцето на ехограф,  да ти сложат холтер. Едно ЕКГ не е достатъчно.
Хормони в норма нищо не значи.
Ехокардиография имате предвид? Или Холтер е друго?

# 654
И двете. Холтер е едно апаратче, което записва ритъма 24 часа.
А с ехото гледат сърцето-камери, кръвоток и т.н.

# 655
Инсулинът ти е висок. Захарта бива, обаче на 120 мин не ти е свалена до нормални стойности, което значи, че в тялото ти продължава да циркулира висок инсулин, което говори пък за нарушена обмяна на въглехидратите.

Сладкото го махай при всички случаи.

Щитовидната проверявала ли си? Ендокринолог ти трябва, но повече ти трябва промяна в храненето. Ендокринологът ще установи по-точно какъв ти е проблема, а от там нататък сама трябва да установиш с какво да се храниш. Лекарят няма да ти даде адекватна информация за това. Те нищо не разбират от хранене.
При всички случаи ликвидирай захарта и алкохола, ако употребяваш.
Имаш ли наднормено тегло, как са ти витамините Д и Б12, желязото? Други някакви незинфекциозни заболявания и болежки имаш ли? Дай по-подробно, така само от едни цифри , трудно да се каже какво може да ти е потенциално.
Ами ходих на ендокринолог, изследвах хормоните на щитовидната- бяха добре. Витамин Б12 и Вит Д, желязото също бяха в теферентните стойности.Изследвах при гинеколога други хормони, защото ми закъсняваше много цикъла, там само DHEA-s беше повишено, казаха , че не било проблем, но май е.те и сърцебиенето казваха, че е защото съм чувствителна, но аз не се чувствам добре напоследък. Имам две деца малки и ми е трудно... Ще си запазя час за ендокринолог и кардиолог, но това ще е другата седмица... а до тогава какво да мисля не знам, ще прочета имаформацията в началото на темата,няма да пия алкохол и да ям сладко... ама аз се обърках вече диабет ли е, инсулинова тезистентност или хипоглекимия... Тоест при мен захарта е ниска, ако хапна нещо и я кача, инсулинът ми също се качва?Тогава как да се регулира добре, истината е, че непрекъснато си усещам сърцебиенето, и съм някак уморена, като се наведа дори, сякаш ми натежава главата? Кръвното е около. 110 на 70.
Кафе мога ли да пия, млечни, да спра въглехидратите ли?
Много ви благодаря
И двете. Холтер е едно апаратче, което записва ритъма 24 часа.
А с ехото гледат сърцето-камери, кръвоток и т.н.
Аха това явно ще трябва кардиолог да ми го назначи, холтера?

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 13:36 от AnMary

# 656
По какъв начин мазнините пречат на инсулина? Това значи, че в хранене, което има повечко въглехидрати, не трябва да има мазнини?

# 657
Кардиолог би трябвало да го назначи.
А тсх и фт4 колко са ти?

# 658
Показаната "крива" на инсулина (мисля и на КЗ) не е такава каквато би трябвало да бъде, да кажем така. Би трябвало най-ниската стойност да е на гладно, на 60 минута да има пик, а на 120 минута да е почти колкото стойността на гладно. Високият инсулин сваля КЗ до ниски нива на гладно (вероятно усещането е за хипогликемия при стойност под 4 и когато се ядат вгх). От четеното съм останала с впечатление, че подобна крива е проблемна- дори и когато на гладно стойностите изглеждат ок. Да не говорим, че ако се гледат само тези стойности (без 60 и 120 мин), то нещата може често да изглеждат нормални, а човек да има проблем...Възможно е и да има проблем с ЩЗ, желязо, Б 12 или друго. Да са "в норма" резултатите не значи, че са оптимални или дори приемливи. Аз имам дефицит на желязо- без анемия, но феритинът ми е нисък, хемоглобинът ми беше в долната част на нормата, както и желязото. Ама се чувствах като с анемия. За ЩЗ се гледа поне ТСХ, Т3, Т4 (желателно и антитела ТАТ, МАТ), не само ТСХ, както правят някои лекари...

# 659
По какъв начин мазнините пречат на инсулина? Това значи, че в хранене, което има повечко въглехидрати, не трябва да има мазнини?
На инсулина не пречат мазнините, но когато се консумират ВХ + мазнини се получава така, че първо се обработва глюкозата, понеже не може да цилкулира в големи количества свободно в кръвта, а мазнините се складират за после. Следващото хранене пак влизат ВХ и мазнини - обработва се глюкозата, мазнините в склада. И така година след година и редовно консумиране на глюкоза и мазнини се получават проблемите с теглото.

Докато има висок инсулин, не могат да се горят мазнини за енергия, а се трупат за "черни дни" които в крайна сметка никога не идват.

Общи условия

Активация на акаунт