Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 30

• 48 152
  • 735
  •   1
Отговори
# 660
Ендото на щерката каза, че когато се вкарват мазнини и ВХ, мазнините пречат ВХ да бъдат усвоени от клетката. Съответно ВХ остават в кръвта, качват И повече. Даде пример с шоколада.

Ако на човек му се прияде сладко, какво трябва да е според вас?

# 661
Показаната "крива" на инсулина (мисля и на КЗ) не е такава каквато би трябвало да бъде, да кажем така. Би трябвало най-ниската стойност да е на гладно, на 60 минута да има пик, а на 120 минута да е почти колкото стойността на гладно. Високият инсулин сваля КЗ до ниски нива на гладно (вероятно усещането е за хипогликемия при стойност под 4 и когато се ядат вгх). От четеното съм останала с впечатление, че подобна крива е проблемна- дори и когато на гладно стойностите изглеждат ок. Да не говорим, че ако се гледат само тези стойности (без 60 и 120 мин), то нещата може често да изглеждат нормални, а човек да има проблем...Възможно е и да има проблем с ЩЗ, желязо, Б 12 или друго. Да са "в норма" резултатите не значи, че са оптимални или дори приемливи. Аз имам дефицит на желязо- без анемия, но феритинът ми е нисък, хемоглобинът ми беше в долната част на нормата, както и желязото. Ама се чувствах като с анемия. За ЩЗ се гледа поне ТСХ, Т3, Т4 (желателно и антитела ТАТ, МАТ), не само ТСХ, както правят някои лекари...
Така е , прави сте. Изследвах преди месец тат, мат и другите , които изброихте, но за съжаление резултатите не са в мен, гледаха и щитовидната с ехограф, Ще изследвам Б12, феритин и хемоглобин, тези , които последно правих ги имам: Още не съм ги показала на лекар.
Глюкоза   S        4.81       mmol/l     2.80 - 6.10     HK
Калции (йонизиран)   S               mmol/l       
     Ca ++   S         1.17      mmol/l     1.16 - 1.32     calc.
Неорганични фосфати   S        1.22       mmol/l     0.81 - 1.45     PHOT
Магнезий (Mg)   S        0.85       mmol/l     0.66 - 1.07     PHOT
Желязо   S        22.22       µmol/l     6.60 - 29.5   
Изследвания в Labor Limbach
Zinc in Serum   S               µmol/L     9 - 18     AAS
Специфични протеини, витамини
25-OH-Vitamin D   S        43.6       ng/ml     32 - 80

# 662
Ако на човек му се прияде сладко няма нито едно нещо което да е подходящо, щом има проблем.

Ако няма проблем и не злоупотребява редовно с глюкоза и фруктоза, е все едно дали плод или торта (едното има малко витамини като + , но пък ако не е редовно в менюто, реално няма кой знае каква полза от тези витамини).

Ако все пак някой желае да хапне сладко, въпреки, че има проблем, плодовете съдържат фруктоза, която не вдига толкова инсулина, но пък вреди на черния дроб. Та този човек да прецени къде иска да нанесе щета с това ядене на сладко.

evianna, нищо няма да ти стане от няколко дни на каквато и да е "диета", така че не се притеснявай толкова, но генерално трябва да ограничиш ВХ и да хапваш повече мазнини, ако искаш да си здрава.
Разделеното ядене на мазнини и ВХ няма да помогне, понеже за да е адекватно, трябва голям период между консумацията - дни, че дори и седмици понякога.
Най-висок инсулинов отговор имат ВХ без значение бързи или бавни, след това протеините и накрая мазнините.

# 663
Ендото на щерката каза, че когато се вкарват мазнини и ВХ, мазнините пречат ВХ да бъдат усвоени от клетката. Съответно ВХ остават в кръвта, качват И повече.
Дъждец, проблемът е, че когато има ИР на организма вече му е трудно да "усвоява" вгх /глюкоза/...
Евиана, въглехидратите не са само захарта и тестото- ами и картофи, ориз, бобови, зърнени,/варива, повечето плодове и плодови сокове, царевица... Като начало, трябва да започнеш да ги намаляваш като количество и честота на ядене (не казвам от раз да ги спираш понеже може и да ти е трудно).
Когато ми се прияде нещо сладко, черен шоколад ми върши страхотна работа. Или разтопен заедно със сметана като мус...Не ми се отразява зле на КЗ което не мога да кажа за млечния шоколад и др. Simple Smile Или заквасена сметана с ягоди/малини, смляно ленено семе, малко орехи...

# 664
Да бе, Миоки, ама сме хора, не роботи. Пък за децата съвсем .
Не е все едно какво сладко ще е. Ендото каза, че шоколад не е добре заради М И В, ама що не питах кое може.
Плод явно е добре заради липсата на М. Може би с някакъв протеин.
Долче, благодаря. Тя не знам защо каза без шоколад. Дали имаше предвид млечния. Не я питах.

# 665
Аз започнах да гледам лекциите на Стен Екбърг. Той като приемливо хапване, за което твърди, че нямало да извади човек дори от кетоза, е шоколад. Говорим обаче за високо качество шоколад (с какаовото масло вътре, без каквито и да е допълнителни боклуци), който е 80-85% какао. 1 макс. 2 парченца, не целия. В 1 квадратче от този 85% на линд, има по малко от 2гр Въглехидрат/захар. Основно си е мазнина. Ако не си в кетоза било ок и 70%, но вече си е десерт.
Знам, че повечето хора това им е неядливо, но за моите вкусови рецептори като не ям захар, този от 85% го усещам доста сладък. Ама аз от 10 г поне не ям млечни шоколади (заради палмовото масло в тях)  и т.н, без да съм пазила режим. В млечните има всичко друго, но не и шоколад. Просто обичам качествен шоколад, та ми е вкусен.

# 666
Дъждец, че за някои хора черният шоколад не съществува, а други наричат "черен" шоколад с 40-45-50% какао... Grinning Може да даваш плод със смляно ленено семе и нещо като скир, заквасена сметана или 50/50 заквасена сметана и кисело мляко, кремообразна извара от Лидъл или крема сирене...
Деси, аз много харесвам д-р Екберг. Добре обяснява. Вкусът към тъмния шоколад се възпитава и променя с времето. Blush

# 667
Аз купувам само черен 60 или 70%. Млечни не, също заради палмата.
Бях купила и какаова маса за домашен, ама го изядох аз.
Забравих да пиша, че я карам да кара колело винаги след ВХ.

Трябва да прочета пак постовете на Невена за слаби хора без омазнен дроб. Много са ми объркани Simple Smile

Евиана, щом ЩХ са по средата, не са зле.
Може и от ниската КЗ да имаш сърцебиене. Виж диетата, както те съветват, но това задъхване от усилие според мен трябва да се коментира с кардиолог за твое успокоение.

# 668
На мен ми хареса как каза, че все пак за рожден ден или др паментно тържество може човек, стига да не е сериозно болен и торта да хапне, но да не се окаже всяка седмица с такива поводи Simple Smile Той горещо препоръчва да е нещо домашно с хубави продукти, купешките не “са храна”. Съдържат само бои, химикали, фруктозни сиропи, транс мазнини и т.н. Аз едно време се увличах от сладкарство и реално човек, ако е умел в печенето може да си адаптира рецептите на доста сладкарски шедьоври като им намали сериозно захарта. В кремовете може изобщо без нея и ако е нужно подслаждане да нареже малко пресен плод на момента, в тестото трябва да се замести с някакво друго сухо вещество (кокосово брашно, овесени ядки) и т.н., за да не се прецака тестото. Зависи какво прави. С малко налучкване може човек да направи на детето си чудна торта с 3/4 по-малко захар от всякакви купешки отрови и да си го зарадва за празник като рожден ден.

# 669
Е, за поводи често правя брауни/шоко лави и подобни които има как да адаптирам, хапва се по малко и на всичкото отгоре никой не разбира, че яде режимен или полурежимен сладкиш... Laughing  Всички са доволни...
Дъждец, високите % шоколад са ок, стига да не е твърде често и/или по твърде много като количество.

# 670
Да бе, Миоки, ама сме хора, не роботи. Пък за децата съвсем .
Да бе, асно ми е, че не е приложимо на 100%. Просто казвам как стоят нещата, пък то, че всеки има залитания е нормално. За съжаление при децата е още по-трудно, знам от собствен опит, обаче още от малки ако са с проблем и не се вземат мерки, представи си като порастнат какво ще е.
Да беше само наднорменото тегло, с мед да го намажеш, ама като започнат разни сериозни заболявания и започваш да си биеш главата.

# 671
На мен ми беше много добре с ниски вгх (основно от зеленчуци, рядко кисело мляко, ядки, черен шоколад 90% по парченце-две), докато не ми диагностицираха хипофункцията. Сега се чудя какво да ям, какви вгх да ям, с какво да ги ям... абе усложни ми се живота Grinning

# 672
  • Paris, France
Evianna, зле е положението с инсулин и най-лошото е, че проблемът се е преместил вече във втора фаза. Не съм проучвала какво се прави специфично за втора фаза, защото моя проблем беше в първа. На гладно инсулинът ти е над 2 пъти над норма. Показва складирана енергия. На първи час е почти ОК, но ма втори, вместо да е паднал, той се е вдигнал. Добрата новина е, че захарта ти, все още винаги е в норма и никога не скача над 6. Няма магическа пръчка. Изпети първия пост и следвай хранителните съвети и виж добавките! Целиш инсулин под 5 на гладно, под 25 на първи час и под 15 на втори долу горе. Кардио и смъкване на тегло, магнезий, Б витамини, Д3 ти е доста нисък и заслужава качване.

Невена, много ми харесва менюто ти, но нали трябва да се яде и протеин. Кога го включваш? Или такъв ядеш само когато си на кето или на НВВМ?
Този черен боб по-малко ли качва КЗ?

Сто пъти писахме, че при всеки е различно. Не, черен, бял боб, бакла, леща, изядени с голяма салата, малко кафяв, басмати ориз не ми качват КЗ, а и не го допускам. Нали писах, че като ям ВХ ставам и тръгвам да ходя. Понеже нямам излишна мазнина, а и не ям мазно като ям ВХ те се обработват бързо. Мазнина не добавям нито в салата, нито в манджа.

Ох, този протеин! Пусни в една търсачка черен, бял боб, нахут, леща, кафяв ориз, спанак, гъби, кълнове леща и ще видиш колко протеин съдържат. Много хора.ме питат откъде си набавям протеин когато не ям месо и млечни. Отговарям им, че си го набавям от там, откъдето го набавят кравите и козите - от трева. В

1кг спанак има 30гр протеин
500мл сготвена леща има 35-40г протеин
1кг гъби има 25г протеин
1кг погълнала пшеница има 70г протеин и тонове Б витамини, цинк.
1кг кълнове от леща съдържат 90г протеин

https://mobile.fatsecret.com/calories-nutrition/usda/lentils-(sp … ionamount=100.000

Процесът на образуване на кълнове превръща ВХ в протеин.

Може и част от боба или нахута да се остави да покълне преди да се сготви, ама на домашните не им харесва.

Има и растителни протеини като тофу, някакъв от пшеница, едамаме, но си нямам представа как се готвят и ядат и не ги ям.

Кило кълнове от леща дневно и съм на около 2 грама протеин на чисто тегло. Муууууууу 🤩 Е, не ги ям всеки ден. Гъбите са полезни и 1кг са само 150-250 калории и много фибри. Като ме мързи да ходя ям гъби.

Сладко - Не се ограничавам и съм си позволила абсолютно всичко, дори баклава, но трябва да стана и да тичам и това ме спира. Като съм ВВ и ми се яде сладко ям плод, като съм което ям черен шоколад, Lindt 85-90%  до 2-3 квадратчета и само вечер, колкото да ме приспят. .

# 673
Гледам и не вярвам на очите си колко са наедряли повечето съученици на дъщеря ми (третокласници и третокласнички).
Скрит текст:
Вярно, тя още няма 9 г, а някои са на или почти на 10 г вече, но ги помня отпреди 6 месеца...И на височина, и на ширина са наедряли. Хормоните "играят" в тази възраст, знам...но промяната е голяма. Най-добрата и приятелка е почти с глава по-висока вече- или поне така ми се стори от снимките...Дъщеря ми вече е от малкото "дребнички", не чак толкова на ръст, колкото като обиколки. Вчера и купих къс панталон- размер 5 или 6 г, че даже има и потенциал и стегнахме ластиците+ сложихме и колан за всеки случай. Не е кльощава обаче. Постоянно я оглеждам, да не би да изпуснем някакъв проблем с хормоните...

# 674
Е те съвременните деца почти всичко, което ядат не е нормална храна и почти не се движат. Като затворници на храна за космонавти Sad Аз 2-3 клас като се нахранех на обяд и научех за половин час излизах и маах гащи до вечерта с приятелчета. Обикаляхме 3 махали, ходехме сами от къщи дори до морската във Варна, която беше на 40 Мин пеша. Яко игра, тичане, скачане. Дори в кренвиршите имаше някакво месо:joy:

Общи условия

Активация на акаунт