СЕДМИ клас 2019/2020 - Второ класиране - (20.07. - 26.07)

• 87 835
  • 2 099
  •   1
Отговори
# 1 650
Вие се шегувате, но точно тия в Бузема излизат с професии. Пък нашите деца да му мислят. Simple Smile
Имаме познато комшийче, не му се учи, едвам връзва тройките, но на 13 години кара багер, тарктор и работи с баща си. Няма търпение да завърши 10 клас и да започне работа. Та ще трябват и работници на тая държава.

# 1 651
  • София
Ох, ако знаете аз как се изкушавам с тези свободни места в НПМГ математика. Че и нищо не бихме рискували, в неговото училище с отворени обятия биха го посрещнали обратно на четвърто.
Добре, че детето ми е неамбициозно към момента и не би се вързало на лудата си майка.
Аз обаче доста ще се терзая правилно ли постъпваме. Хубаво му е училището, на 200 метра от къщи. Обаче как се учи качествено в паралелка с разлика от 200 точки между максимален и минимален бал? Как ще я карат като ще има деца със сериозни пропуски по математика? На кого да обръщат внимание на учителите?
Уф, все аз ги мисля нещата. Баща му хич не се терзае от точно тия въпроси, младежът - вятър го вее на бял кон...
Нали става дума за различни области?
Мисля, че няма никакъв риск за вас. Не е нужно да теглиш дипломата, мисля ... Rolling Eyes

# 1 652
  • София
По отношение на селскостопанската техника сега ще споделя малко инфо от първа ръка. Част от бизнеса на съпруга ми е именно това. Кадрите са толкова малко и толкова рядко са добре подготвени, че се налага да се образоват в движение, едно на ръка и второ са наистина доста добре платени, имат чудесни условия за труд, даже част от тях понаучиха японски, корейски и английски, понеже има внос на прикачен инвентар и части от Кореа и прочее, освен основните търговски отношения с Япония. Да не казвам, че тенденцията за индустриализацията на земеделието вече е факт и за някои по-големи сделки се запознах с такива мъже, индустриални земеделци, имам предвид, че ченето ми увисна и стола на Абрамович взе да се клати застрашително.
И понеже с тази техника, освен, че се търгува, се обработват и земеделски площи /някой не си купува трактор, а просто си поръчва за дълбока оран, примерно/, трябват и оператори за въпросната техника, които са в дефицит.
Дори стигнах до там, че при регистрацията на един автомобил в КАТ, докато чаках и си бърборихме с останалите чакащи, единия като каза, че е тракторист от Добричко, мигновено получи оферта за работа, която, представете си, дори отклони, защото бил доста ангажиран и печелел чудесно. Имайте предвид, че работата на тези хора е на открито, сред природа и имат и друго предимство пред градските хора, просто водят различен живот. Не задължително по-лош от градските хора, дори в някои отношения по-осигурен, имайки предвид разликата в стандартите.
Отделно да не разказвам и за огромния глад за тесни специалисти- тип дървообработване, имам един сладур, скъпоценен кадър, който го наричат "Бог" на дървото, верен мой спътник от години в търсенето и спасяването на антични скринове, кресла и други джунджурии по света, който го отстъпих за малко на заем на Шератон, като лично присъствах на сключването на договора, да не казвам, че сама му го изготвих и младия гръцки архитект, отговорен за поддръжката на хотелите и до ден днешен ми изпраща благодарствени ноти по този повод, а друг мой приятел с мебелни фабрики се оплаква на всяка среща, че кадри няма, няма, няма и няма.

Мисълта ми беше, че място под слънцето има за всички, включително и за тези с бал 200,  даже наистина, ама съвсем наистина, бизнеса има крещяща нужда от хора, за жалост вече твърде често се явяват някакви твърде свръх квалифицирани, представете си ги тези с бал 200, които някак се промушват между капките, завършват нещо, някак си, после се набутват пак някак си в знайни и незнайни ВУЗ-ове от двайсти ешелон и накрая ми цъфва някакъв странен човешки продукт, нито риба, нито рак, който не може да си намери място под слънцето, защото въпросната куха диплома, без съответния пълнеж, която е придобил му носи фалшивото усещане, че принадлежи към другата, академично подготвена класа, чиито ум, навици, дисциплина, умения, навици и опит са подготвяни от три годишна възраст и мястото им е на върха на хранителната верига, макар, че и не всички успяват и не всички се стремят към това, но така или иначе са разпознаваеми, докато гореописания типаж не става дори за тракторист.

Освен всичко, обследвайки статистиката и баловете в диапазона, който ме интересува, смятам, че е налице въпросната тенденция, за която говорихме преди класиранията, а именно този випуск е в значително завишена конкурентна среда и първите до преди две години училища, които са се водили втори ешелон, от тази година поемат високобалови деца, които до миналата година биха били класирани в горния ешелон със същия бал.
Всъщност, не е точно така. Бал 400 тази година при момичетата се равнява на бал 388 през 2019 и на бал 384 през 2018г. Та, общо взето, същите деца си приемат и т.нар. първи ешалон, и т.нар. втори.

Аз отдавна мога да смятам.
Освен COVID-19, има фактор завишена раждаемост 2006-2009 г.
През 2009 г. са се явили 5954 деца, 2010 г - 8766, 2011 г. -
8034, 2012 г. - 8398, 2013 г. - 9019, 2014 г. - 9042, 2015 г. - 8427,
2016 г.  - 8595, 2017 г. - 9220, 2018 г.  - 9590 и 2019 г. - 10209 деца.

Не помня тази година точния брой, но според мен гравитира около 11 000 за София.
Е, те не са ластици тези училища и няма как да поемат статистически по-големия брой отличници.

# 1 653
  • София
Добро утро,и аз съм в чуденка дали да рискуваме мястото си в 2 АЕГ и да участваме за двете места в 1АЕГ с немски и испански.На второ класиране не и достигна 0,5 точки за желаната паралелка с английски и френски.От две деца с високи балове, около 460,приети в ЧУ подочух,че мислят да се пробват на трето класиране за 1 АЕГ.
Добре де, приетите в частните не си ли оставят там дипломата при записването?
Оставят я, но те могат през системата да кандидатстват, защото са със статус "незаписан". Затова трябва трето да е само в гнезда с показване на оригинал на дипломата.

А дали ЧУ нямат възможност да отразяват, че дадено дете е записано при тях, независимо, че не приемат през системата?!
Миналата година ЕЖК ми каза: Участва на 1во, не го приеха в Испанската и АЕГ (бяха писали само това, с бал да стигне), записахме се в ЧУ(им), в профила пише, че е записан, няма да участваме на 2ро.

# 1 654
Всичко това е така, но бг мама е някаква паралелна вселена Simple Smile Както и да е...

# 1 655
  • София
Ston, аз съм от тези, които много харесват НПМГ, та веднага ти удрям едно рамо. 😃
Обаче все пак трябва да се подходи разумно. Обмисляли ли сте по принцип учене в друг град?
С всичките детайли и специфики. Защото това също е много важно като се прави подобен избор.

# 1 656
Моето не е отразено като записано на 2-ро, а е. Системата ме пуска да си ги наредя за 3-то през профила, но мисля да си ги изтегля и подам в гнездото. Жената в РУО каза да не се притеснявам, всичко било наред. Wink

# 1 657
ston, аз бих говорила с Дидева за общежития, как ти ще се чувстваш далеч от детето, как детето се е справяло само на тази възраст и т.н. Честно казано аз съм разколебана. НПМГ е страхотно училище, но аз съм егоист и без детето ще ми е трудно и нон стоп ще се филмирам. Отчети факта, че твоето обича планината, колелото. Тук Витоша е близко, но не е баш същото. Много неща са, но най-вече мнението на детето е важно.

# 1 658
  • София
Има спад, но има редица фактори специално тази година,излишно е да се разводнява темата с приема в МУ. Simple Smile
За протокола, дъщеря ми не познава никой, приет и учащ филология, за сметка на това бая съученици има в МУ и СУ с медицински специалности. Също и архитектура, право, ТУ и всякакви други специалности. ЕГ не им попречи с нищо да успеят Simple Smile
Почти всяка година извевдам, ако не цял виоуск, то поне два 12-ти класа. Тази година само от 12г клас има 5 приети ученици в МУ.

# 1 659
  • софия
Моето не е отразено като записано на 2-ро, а е. Системата ме пуска да си ги наредя за 3-то през профила, но мисля да си ги изтегля и подам в гнездото. Жената в РУО каза да не се притеснявам, всичко било наред. Wink
При нас също липсва графа "класиране" и, че сме записани. Преди това си излизаше, че сме се записали.
При други има ли го това?

# 1 660
Вие се шегувате, но точно тия в Бузема излизат с професии. Пък нашите деца да му мислят. Simple Smile
Имаме познато комшийче, не му се учи, едвам връзва тройките, но на 13 години кара багер, тарктор и работи с баща си. Няма търпение да завърши 10 клас и да започне работа. Та ще трябват и работници на тая държава.
                     Смейте се вие на Бузема,но....там в момента преподава един от най-добрите учители по АЕ.Пенсионира се и сега работи в Бузема.Преподаваше само на 11 и 12 кл в друго у-ще и...успех на изпитите в неговите класове  над 5.60.

# 1 661
Мария, няма да ги пратя на 300км далеч все още, въздишам си по училището просто. А и той няма да ми се върже. Иначе за Правец беше твърдо навит, там аз се колебаех. Може би е за добре, че покрай това ИП не можахме да отидем и да разгледаме и той се отказа.
Иначе за оправянето, ще се справи навсякъде. Сигурна съм, че и на другия край на планетата да го пратя, гладен и жаден няма да остане. Преди все него пращахме по рецепции на хотели и подобни, когато нещо е трябвало да се урежда.
Ще си го държа под ръка, да има кой да ми мърмори вкъщи, да ми регулира кръвното. Няма какво друго да направя, ще си припомня и гимназиалната математика явно.

# 1 662
  • София
Абсолютно съгласна с всичко написано!
Гладът за кадри по отношение на непрестижни (според ССФ) професии е огромен. В строителството е чудо, няма добри майстори, а малкото налични са заети месеци (или дори години) напред и са изключително добре платени.

Съвсем не на шега вярвам, че талантлив възпитаник на БУЗЕМА може да печели доста добре, работейки ненатоварваща психически работа, при това почти веднага след средното, без да губи 5 години за висше.

# 1 663
Simple Smile

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 16:07 от rummi_pl

# 1 664
Това е повече от ясно, но проблемът е, че и много малко стават за някакъв занаят.  Познавам деца, които са отличници и учат в елитни училища, но едни яйца не могат да си опържат. Много ясен спомен ми е как в студентските години отидохме на една хижа, като нито един от курса не успя да запали печката ...Бабата, която държеше хижата, беше над 85 години и ни подкани сами да си я запалим....

Общи условия

Активация на акаунт