Напрегната обстановка

• 11 213
  • 239
  •   1
Отговори
# 150
Как не намерѝ някой да я хареса, бе!
Радвай се, че не си попадала на такива семейства, в които са от крив идиот нагоре. Има такива семейства, колкото и да ти е невероятно да си го помислиш дори, в които всички са идиоти с коефициент на интелигентност отрицателно число. На тях дори Кейт Мидълтън да им закарат като кандидат снаха, пак нещо няма да им харесва. Оплюват всички наред, не харесват никой, постоянно търсят интриги и скандали и се мислят за най-читавите, а реално са диви селяци, които не притежават дори среден умствен капацитет.

На достатъчно години и с достатъчно опит съм, за да кажа, че съм виждала най-разнообразни хора и семейства.
Когато не ми изнасят - не контактувам с тях. Ни тръгвам да ги виня, ни да споря и убеждавам. Откъде-накъде? Хората сме различни. Затова всеки си избира с кого да контактува и още повече - с кого да съжителства.
Просто е.

# 151
Тия не ги знам прости, криви ли са, но знам, че това си е техния дом и у тях сядат заедно на масата.
Ами да си сядат те, никой не им е попречил? Часовете, в които се хранят не съвпадат с тези на авторката, пък и компанията им надали е от най-приятната за авторката. Признак на добри нрави е да се събират на маса, но това не значи, че трябва да е на всяко хранене.

Последна редакция: чт, 23 юли 2020, 10:57 от Анонимен

# 152
Авторката не е на хотел или ваканция. Нищо не ѝ коства да присъства за малко на масата. Едва ли ѝ бутат храна в устата.
Ако са различен манталитет, няма работа да живее там.

# 153
  • София
Колко ли кофи и легени е изтрескала авторката....

# 154
  • София
Финансовата ситуация на момичето е отчасти свързана с това, че приятелят й е отишъл да се грижи за майка си, а зълвата не. И авторката се опитва да се отплати, като поне върши домакинската работа.
За храната не се разбра тя ли си купува продуктите, от начина, по който описана ситуацията, предполагам, че първоначално е било така, но после любителите на пърженото са започнали да ядат и от нейната храна и тя е престанала.
Скрит текст:
Не го разбирам това желание на някои хора да си наложат волята над някого. Защо ще принуждаваш някого да яде в определен час определена храна, след като той не ти пречи ти да си ядеш така, както си свикнала? Какъв дискомфорт ти причинява това? Значи обективно с нищо не ти пречи, но просто фактът, че не ти се подчинява, ще те издразни. Аман от такива дребнави тирани, не мислех, че сте чак толкова много! Аз бих помогнала на роднина да си стъпи на краката, ако има затруднения, особено, повтарям, след като в конкретната ситуация, която обсъждаме, приятелят се грижи за майката и затова не може да се върне в чужбина и да работи. Но явно има и такива хора, които ти предлагат услуга, но после очакват подинение за всякакви глупости, които пряко не ги засягат. Може би това са хора, които иначе са толкова незначителни и нищожни, че на никого не му пука за мнението им, та когато някой е в нужда те предлагат помощ, за да могат после да му натякват, че понеже "им живее на гърба", човекът трябва да им се подчинява за всичко.
Момичето изобщо не се прави на принцеса, просто не е роб. Какви глупости си измисляте за "фукане у фейса" и други подобни. И аз й препоръчвам да повдигне открито въпроса за тяхното поведение и да се изнесе възможно най-скоро, обаче тя не се е настанила насила все пак при тези хора, те са й предложили да я приемат. И както написах и в друг коментар, явно винаги, когато някой роднина ти предложи помощ, не трябва да предполагаш, че този човек е нормален, трябва да подходиш така, сякаш е напълно непознат и е възможно да е с всякакви психични отклонения.
Ами то не е лошо и да четем:
Скрит текст:
Здравейте! Живея със семейството на мъжът си временно. В чужбина сме, а на него му се наложи да остане известно време в България. Обаче обстановката тук става доста напрегната.
Държат да се яде по часовник, когато всички са си вкъщи. Така например се обядва в 3 часа, а се вечеря в 23 часа. От няколко дни съм на хранителен режим и ям по часове и определени неща, които приготвям отделно от тяхната храна. Забелязвам от страна на зълва ми едни злобни погледи и забележки отправени към мен с насмешка. Те ядат само пържено, консерванти, пият безалкохолни, а отделно се хранят и с това, което приготвям за себе си заради режима и накрая се сърдят, че не купувам храна...
Скрит текст:
Когато хапвам нещо на крак или извън тяхното време за обяд или вечеря, зълва ми спира да говори започва да блъска вратите на шкафове, на хладилника и избягва да ме поглежда. Просто обстановката е страшно напрегната и за мен това са пълни глупости. Случвало се е да стоя град на с часове само за да не се сърдят. Когато мъжа ми е бил при тях с него са правили същото. Помагам в домакинството, чистя, пера, мия чинии, редя ги, общо взето каквото видя, че има да се прави го правя и веднъж ми каза, че нищо не правя.... Чудя се да го помоля да говори с нея, но ме е страх да не стане още по-зле...
Не си купва храната, ама иначе на специален режим и то не заради здравословен проблем, а не обичала пържено и техния начин на хранене. А те защо следва да й купуват храна, че и за специалния й режим? Хем наем не плаща, хем храна, че и с претернции да не я притесняват изисквайки да спазва режима в дома им и изисквания да й поддържат хладилка, на всичко отгоре без да консумират от "нейната храна", че се цупи принцеста, как така ще купят храна, тя ще я направи на нещо и те видиш ли си позволяват да ядат от него?!?!?! За чистенето - голямо чистене пада - пуска копчето на пералнята и измива 5 чинии. Стопила се е. Много хитро да живееш на гърба на хората, че да си пестиш заплатката, а накрая и с претенции цитирам "отделно се хранят и с това, което приготвям за себе си заради режима и накрая се сърдят, че не купувам храна... ". Аз на тяхно място бих се сърдила не само за храната.

# 155
Цитат
а отделно се хранят и с това, което приготвям за себе си заради режима и накрая се сърдят, че не купувам храна...

Афродита, аз разбирам написаното от нея така:

Те купуват всякаква храна за готвене и пържене, а тя - само определена диетична за нея си, която те не биха консумирали (овесени ядки, риба и авокадо примерно). Явно преди режима й и тя е пълнила хладилника с всякакви неща, но когато го е започнала е спряла и те са се намръщили, че тя се дели от тях не само от "графика" за масата, но и от бюджета за храна.

# 156
₪₪₪ Afrodita ₪₪₪, затова написах, че предполагам, че първо сама си е купувала продуктите, но след като те са започнали да ядат от нейната храна, тя е престанала. Отбелязах, че това го предполагам. Но дори те да плащат всичко, от написаното знаем, че момичето в момента не може да си позволи своя квартира, защото спестява заплатата си, защото приятелят й е отишъл да се грижи за майка си, а зълвата не и в такъв случай, след като братът е поел цялата грижа за майката, не виждам защо сестрата да не компенсира своето неучастие в тези грижи, като приеме в дома си приятелката и й поеме разходите, докато майката се оправи и двойката може да си стъпи на краката. Освен това момичето иска да се отплати, като върши домакинска работа, но те изобщо отричат тя да го прави - не става въпрос да  кажат, че това за тях не е компенсация или че не прави нещата така, както те искат да са, което би било разбираемо, а просто отричат това, че изобщо тя върши нещо.
Авторката пише още,  че не може сама да си позволи самостоятелна квартира. Аз й препоръчвам да си намери стая в апартамент със съквартиранти, по-леко ще й е, дори малко да забави плановете  за спестяване. Смятам също така, че ако това стане, приятелят на авторката трябва да връчи на сестра си сметка с разходите за грижите за майката и отсега нататък да й иска половината.

Но дори извън всички тези утонения, продължавам да не разбирам как зрели хора искат да налагат да други зрели хора кога и с какво да се хранят и тази дребнава тирания се приема за нещо нормално и ако не го приемаш за нормално, значи се правиш на принцеса. Аз лично смятам, че е добре семейството поне да вечеря заедно, но не и ако това противоречи на режим, който някой член трябва да спазва. Тогава това по принцип хубаво нещо, чиято цел е сплотяване на семейството, се превръща в издевателство и в инструмент за показване на надмощие. В допълнение беше споменато, че зълвата се присмива на начина на хранене на авторката, което съвсем допълва милата картинка.

# 157
Ако действието се развива някъде другаде, хич не ме интересува кой кога какво яде. Но в моя дом се спазват моите правила. И още нещо: приятелка на брат ми не ми е роднина. Приятелки много.

# 158
Ако действието се развива някъде другаде, хич не ме интересува кой кога какво яде. Но в моя дом се спазват моите правила. И още нещо: приятелка на брат ми не ми е роднина. Приятелки много.
Разбирам те, но не съвсем. Това е техният дом, добре, но защо приемат човек вкъщи за неопределен период, щом не желаят и ще го карат да се чувства като в казарма? Да бяха отказали, или да бяха казали на приятеля ѝ да си я взима към България като си е тръгвал. И той според мен има вина, защото отлично знае каква е сестра му и е доста егоистично да оставиш там приятелката си, знаейки какво я чака.
А това, че приятелката на брат не е роднина, не означава автоматично, че можеш да се държиш с нея като с някакъв парцал и да я тормозиш постоянно с простотии. Говори за тотална липса на уважение към брат ти. Ама иначе е ок, че той сам гледа майка ви, а ти си седиш удобно на няколко хиляди километра и  пращиш от принципи и правила.

# 159
Сигурно не са очаквали, че гостенката им ще е невъзпитана използвачка.

# 160
Разбирам те, но не съвсем. Това е техният дом, добре, но защо приемат човек вкъщи за неопределен период, щом не желаят и ще го карат да се чувства като в казарма? Да бяха отказали, или да бяха казали на приятеля ѝ да си я взима към България като си е тръгвал. И той според мен има вина, защото отлично знае каква е сестра му и е доста егоистично да оставиш там приятелката си, знаейки какво я чака.
А това, че приятелката на брат не е роднина, не означава автоматично, че можеш да се държиш с нея като с някакъв парцал и да я тормозиш постоянно с простотии. Говори за тотална липса на уважение към брат ти. Ама иначе е ок, че той сам гледа майка ви, а ти си седиш удобно на няколко хиляди километра и  пращиш от принципи и правила.
Добри, лоши, криви, прави.....ситуацията е такава и това е положението. Целта на темата на Авторката не е ли как да се справи с това, а не да направим тук обществен съд и да осъдим морално сестрата на приятеля и? Защото и да го направим, какво от това? Ето, 80% /примерно/ от пишещите в темата мислят, че не е редно да се държат така с нея, поведението говорело за тотална липса на уважение и т.н., и т.н. Но какво от това? Авторката ще покаже на домакинята темата в бгмамма , тя ще я прочете, ще се удари в челото, ще проумее, че не е много правилно да се държи по подобен начен, ще плеснат с ръце, па ще се прегърнат и всичко ще тръгне по мед и масло? Другият вариант е на Авторката да й е достатъчно да прочете неща в нейна подкрепа, оплювайки сестрата на приятеля й и от това да й стане хубаво на душичката. Така ще се изживява като още по-голяма жертва. Реалността е такава, че повечето хора са егоисти и лоши. Ние няма как да знаем дали момчето гледа майката с изричната уговорка, че за сметка на това сестрата ще "гледа" приятелката му. Най-вероятно нещата не са черни или бели.Факт е, че човек трябва да се страрае да не се натриса на чужди хора по начин, по който го прави така уязвим.

# 161

Не си купва храната, ама иначе на специален режим и то не заради здравословен проблем, а не обичала пържено и техния начин на хранене. А те защо следва да й купуват храна, че и за специалния й режим? Хем наем не плаща, хем храна, че и с претернции да не я притесняват изисквайки да спазва режима в дома им и изисквания да й поддържат хладилка, на всичко отгоре без да консумират от "нейната храна", че се цупи принцеста, как така ще купят храна, тя ще я направи на нещо и те видиш ли си позволяват да ядат от него?!?!?! За чистенето - голямо чистене пада - пуска копчето на пералнята и измива 5 чинии. Стопила се е. Много хитро да живееш на гърба на хората, че да си пестиш заплатката, а накрая и с претенции цитирам "отделно се хранят и с това, което приготвям за себе си заради режима и накрая се сърдят, че не купувам храна... ". Аз на тяхно място бих се сърдила не само за храната.

Считам за малоумно да насилваш някого да яде храна, която му вреди.
Аз имам примерно проблем с пърженето и го избягвам.
Моя позната и в болница е влизала.
Чувала ли си за жлъчка?
Още малко ще кажеш, че ако е алергична към фъстъци е длъжна да ги яде, щото е била в техния дом.
Ама моля ви се.
Никой няма право да насилва някой да яде храна която не иска.
И това че не купува храната, не означава, че трябва да бъде насилвана да яде нещо което не иска и да яде когато не иска.

# 162
Изобщо не разбирам защо продължавате да се пънете да гадаете на авторката ситуацията. Тя може много бързо и лесно да обясни как стоят нещата, но не го прави....което ме кара да си мисля, че и тя не е цвете за мирисане и вероятно има защо да се стига до сръдни и фасони от страна на домакините.

# 163
Затова народът е казал: "...гости до три дни"

# 164
Значи всяка снаха, която живее при сватовете си е на гости. Така ли да разбирам? Smiling Imp

Общи условия

Активация на акаунт