Напрегната обстановка

• 11 228
  • 239
  •   1
Отговори
# 90
В първият пост авторката пише, че си приготвя разни неща, съобразени с режима й и домакините също ядат от тях. Ако използва техни продукти е съвсем нормално да го правят и донякъде разбираемо защо се цупят.
Ако те пазаруват храната и са предвидили какво ще се готви, то нейните режимни похапвания явно не са включени в плана и разпределението на продуктите.
Абе, манджи и запръжки са  в основата на драмата.

# 91
Драмата за семейството може да е това, че мацката не иска да сяда с тях на масата.
Драмата за мацката може да е това, че хем помагала, чистила, хем ѝ ядат от храната и пак я карат да сяда с тях на масата и иска да си е свободна единица.
На тях чистачка, миячка не им трябва вероятно. Имат си някакъв ред и искат тя да го спазва.
Хем не плаща наем и е като семейство, хем иска да е отделно и да не я закачат.

# 92
  • Бургас
Авторке,тези хора не са особено доволни,че си при тях.Зълва ти е дребнава,обаче нищо не ти пречи освен твоята храна да купуваш и приготвяш и храна,каквато те ядат.Бутилка безалкохолно всеки ден...Яж си когато ти се яде,ако толкова държат,сядай с тях на масата в 3 и 23,неприятно ли ти е,че не можеш да ядеш от тяхната храна?Аз съм с улцерозен колит и изобщо не бива да ям пържено,млечни,глутен,а пия ли газирано и ям ли лук,чесън,червен пипер,черен пипер,че дори и повечко сол,умирам от болки,диарии...
Не ми пречи другите да ядат тяхната си готвена храна,но има  неща,които много обичам,а не мога да ям.Помолила съм вкъщи да се прибират плодовете и зеленчуците,защото понякога ми става лошо като ги гледам (яде ми се),но на хората не им пука,насред масата днес имаше диня,хапнаха си.Реве ми се,но знам какво ще стане, ако хапна.И не ям.
Ако погледна понякога какво ядат,баща ми започва да псува,майка ми да крещи-резултат-застават с гръб към мен и ядат прави на шкафа.И ми казват да си намеря собствен дом,това бил техният.Те пък предпочитат изобщо да не сядам с тях на масата.
Когато пазарувам,купувам всичко необходимо,не само продукти за мен.
Ти какво заболяване имаш?Не може ли да говориш с тях и да им обясниш,че не се чувстваш добре,когато ядеш пържено и пиеш безалкохолно?При здравословен проблем трябва да са зверове,че да те карат да ядеш от тяхната храна.
Моите собствени родители са силно изнервени от моите заболявания,не е само колитът.
Лекар(психиатър) ми предложи да ги помоля да ядем една и съща храна поне веднъж седмично,за да не се чувствам толкова различна.Викаха,крещяха...Не се съгласиха дори веднъж в месеца да ядат от моята храна.Ако някой път остане от моята храна,примерно бяло пилешко месо с ориз,без сол и подправки,ако се наложи да се хвърли,се крещи как едва свързваме двата края,но аз правя разхищение на храна.Майка ми казва,че не е толкова богата,за да си позволи да хвърля храна. Кажа ли да я изядат те...става истински ужас.Може ли човек да яде нещо толкова безвкусно.А аз вече 14 години почти какво правя?Ям и мълча.
Помолих ги да присъстват с мен в онлайн група за взаимопомощ.То бяха крясъци,обиди,че съм искала да ги направя като мен,колко силна е злобата ми поради това,че не мога да ям...
Та така.Стискаш зъби за малко,нали си там само временно.Честно казано мълчание и блъскане на шкафове не би ме впечатлило, у нас не е нещо необичайно.

# 93
И аз продължавам да мисля, че тия хора са си съвсем нормални, като за инцестоиди.
Това, което не е много нормално е да се съветва момичето да наляга парцали и да търпи. Отношения между живи хора не трябва да водят до изтърпяване, още по-малко това да се насърчава. Тя не е малката булка от едноимменния индийски епос, а свободна жена в 21 век.

Не е вярно, че вкъщи човек може да се държи и прави каквото си иска.
Не може да ви изнасили примерно, само защото сте у тях.
В случая мащаба е друг, но принципа - същия.

Подробностите от историята не са релевантни, стига споделеното да е истина.
Ако тя е натресена там от гаджето си (който все пак е гледащия майката, сестрата не се занимава) то биха могли да ѝ обяснят човешки, че примерно не могат да си позволят още една чиния на масата и тя трябва да учавства с пари. Ако пък е на гости...ми няма такова "ако", дефиницията за гост е съвсем различна.
Индивид, подложен на пасивно агресивен тормоз на чужда територия е минал и заминал покрай "гост".
Нека си се кръвосмешават инбредите, човещинка, та кой не го е правил, но по-ненормалното е да се насърчава момичето да седи някъде и да страда. Може да не е болка за умирачка, но пак си е страдание това, което я размърда да пише.
Пък аз си протестирам  с/у всеки вид страдание. Особено незадължителното. Та затова не ни съвпадат с'тинките с мнозинството.

# 94
vяsko, къде, ако не вкъщи човек да се отпусне, да се чувства най-добре, и да прави, каквото си поиска?
Какво означава да бъде изнасилена жената? Може да иска да бъде, от мъжа си, гаджето, любовника, именно вкъщи. Дефинирай "изнасилена". Някои обичат по-продължителен и здрав секс. Sweat Smile

Аз затова задълго не ходя на гости. Ако нещо се налага, има хотели, след което посещавам, който трябва, хапваме примерно, ако решат да поканят, било обяд, или вечеря, или да се видим на кафе/чай, или там каквото през деня.
Някои много близки се сърдят. Изключения правя за някои роднини и ситуации с големи къщи, където има самостоятелни етажи, но в апартаментче да се бутаме - не.

# 95
...Тя не е малката булка от едноимменния индийски епос, а свободна жена в 21 век. ...
Тя сама се е съгласила да е малката булка.
Никой не е длъжен да ти пести твойте пари, па дори и твойта зълва да е.
Това не са мама, тати, бати. Не, че и те са длъжни.
Имат право да недоволстват, ако малката булка се носи като свободен електрон наоколо.

Познавам много семейства, които имат правила за точно сядане на масата и това е основно нещо, на което държат  и с което не правят компромис. Въпрос на разбиране. Като имат гости, гостите се съобразяват с това.

# 96
Дори и в изтрещелите си моменти не мога да си представя да блъскам шкафове, защото някой не иска да яде с мен в 23 часа. Още пък по добре би било, че този някой си готви отделно и нямам ангажимент да се съобразявам ни най малко.  За мен има друг проблем, който авторката не споделя.

След като прочетох коментара на mariqivanova799 май има и много по изтрещяли хора.

# 97
Безсмислено е да се търсят криви и прави.
Възрастни пълнолетни хора - всеки да си поема пътя, да си плаща консумативите и да си гледа живота така, както си го разбира.

# 98
Криви или прави хората са си в собствения дом и очевидно има нещо в поведението на мацката, което ги дразни.
В такива случаи ми се иска да чуя и другата половина от драмата.

# 99
  • София
Тя, снежинка бяла.....
Той милото така, те онака..
Кой е длъжен да поема твоята отговорност на зрял човек? Малки са 15 годишните, на 23-24-25 е редно да си разбрал, че сам трябва да се справяш.

# 100
Проблемът може наистина да е в часовете за ядене. Аз напр. ставам в 6 ч., за да ходя на работа, в 23 ч. вече спя, не мога да вечерям тогава. Ако тя става рано, а те късно, това също е проблем. Някои хора се дразнят, когато другите ядат по-различна храна. Явно тук и това е проблем.

# 101
Като тийн гостувах на роднини, които имаха навици за сядане на масата.
Гостувах там, не съм стояла с цел да пестя пари, какъвто е случаят на авторката.
Закуската беше в 6:30 ч. сутринта.
Беше истинска мъка, след като съм се прибрала в 5 ч. от бар, да ставам в 6 ч. за закуска. Защото в 6.30 ч. не само трябва да си на масата, но и в приличен, бодър вид.
Вечерята също беше задължителна за всички.
Специално от предния ден съм предупреждавала кога няма да присъствам или ще пристъствам на вечеря.
Ако имаше някаква промяна в плановете след това, реакциите не бяха положителни.

Криви хора. Но съзнателен избор и на авторката да бъде там.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 11:27 от Frosty Wings

# 102
Възможно е авторката да изкривява фактите и умишлено да пропуска някои неща, но това няма как да го разберем, предвид липсата на повече информация.
Така представени нещата обаче говорят, че истинския проблем не е в часовете за ядене, нито в навиците на семейството. Проблемът е, че те очакват подчинение от нея, защото тя живее при тях, в техния дом, вече финансово как стоят нещата няма да гадая.
Само по себе си това е примитивизъм, селска история. Човек си има свои навици, особено хранителни, тотална простотия е да очакваш някой да се нагажда според тях, особено при положение, че са доста далече от общоприетите.
Аз например като се прибера след 9-9.30 вечерта съм скапан и гладен, ако трябва да чакам до 11 да вечерям или тотално ще се изнервя, или ще прегладнея и няма изобщо да вечерям. Което след определено време ще доведе до здравословни проблеми.
Какво би могла да направи- след като не иска нищо от тях, приготвя си каквато иска храна според нейния режим и получава такова отношения, хваща си чантичката и си заминава за България. Ако не може, примирява се и търпи, докато отново нещата ескалират.
С прости хора трудно се постигат нормални отношения, това са и основните причини за конфликти между снаха/свекърва и родата на мъжа/жената.

# 103
Удивена съм от това как започнахте да нападате и да се заяждате с авторката и да стигате до някакви абсурдни постулати за подчинение. Да, явно е най-добре при първа възможност да се изнесе, но не мисля, че може да бъде обвинявана, че е хрантутеница, или да се казва, че в чужда къща трябва да се подчинява на всички желания на собствениците – едно е да не пречи на тях да живеят, както са си свикнали, съвсем друго да се подчинява на нечии глупави прищевки.
Вярно е, че тук имаме само едната страна и в описанието със сигурност има някаква субективност, но не мисля, че е обосновано веднага да я обявяват в лъжа и да се смята, че непременно тя е кривата.
Не можело цялото семейство да са такива – ами напротив, точно понеже са семейство е напълно възможно всички да са такива – хора, които споделят гени, които са отгледани заедно или които са решили „да се вземат“ е много вероятно да споделят една и съща лудост. И въпреки че е възможно да има и други причини, не е невъзможно единственият проблем да е яденето – че не се подчинява, както смятат че трябва и някои хора тук, но и защото може би им напомня колко нездравословен всъщност е техният хранителен режим. За самите продукти не стана ясно дали тя сама си купува продуктите или ползва техни за своето готвене – това, което е написано, може да се тълкува като първо да си ги е купувала и приготвяла сама, после те са започнали да ядат от нейната храна, предполагам  дори без да я питат, и това я е накарало да спре да купува продуктите.
Момичето може да не плаща наем, но те предварително са се съгласили на това, а и все пак тя помага в домакинството, въпреки че те явно не искат да го признаят „Помагам в домакинството, чистя, пера, мия чинии, редя ги, общо взето каквото видя, че има да се прави го правя и веднъж ми каза, че нищо не правя....“ Допълнително трябва да се вземе предвид това, че приятелят й се грижи за майка си, докато зълвата не го прави, т.е. може да се каже, че начина, по който зълвата помага в грижите за майка си е да приеме без наем приятелката на брат си, така че той да може да поеме всичките грижи за майката.
Каквито и други проблеми да имат с авторката, трябва открито да ги заявят, не да са пасивно-агресивни. И мен лично много ме отвращават ситуации, в които някой се прави на благодетел, но срещу това иска пълно подчинение и търпене на всякакви грубости и унижения. И в защита на подобно поведение някои стигат и до подобни абсурдни изказвания:

vяsko, къде, ако не вкъщи човек да се отпусне, да се чувства най-добре, и да прави, каквото си поиска?
Какво означава да бъде изнасилена жената? Може да иска да бъде, от мъжа си, гаджето, любовника, именно вкъщи. Дефинирай "изнасилена". Някои обичат по-продължителен и здрав секс. Sweat Smile

# 104
  • BG
Хората не нападат никого, опитват се да отворят очите на авторката. От първата и тема става видно, че тя си живее в апартамент самичка, родителите са в чужбина, досадни роднини според думите и идват да  я наглеждат и контролират. Гаджето и живее в град на 30-40 километра. Родителите не разрешават сериозна връзка, имайки някакви си техни съображения.Авторката от страх да не остане стара мома , или да им направи напук бяга при гаджето , което е заминало при роднините си в чужбина. Там се натресва на чужди хора и после оревава света. Ами така става, когато се хващат за първия срещнат като удавник за сламка . После нещата стават сериозни и пускат теми...

Общи условия

Активация на акаунт