НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 135

• 34 596
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
  • Балчик
Ами аз от утешение с тортички и пастички стигнах 91 кг, вино и шоколаф не обичам особено. Сега нямам никакво желание за прегрешение със сладко. "Прегрешенията" ми са сметана и кисело мляко по 1 кофичка наведнъж, но рядко. Обичам млечни, какво да направя.

# 646
Аз нямам "прегрешения" и за мен такива не съществуват. Имам отклонения, планувани и контролирани.
Не липсата на въглехидрати са проблем, а шоколада и виното не са компенсация за липсата на такива. Смисълът е друг, който разбрал разбрал.
Не съм и имала много килограми и от дълго време. Качих ги за кратко време, когато по лекарски съвет минах на "здравословно " високо въглехидратно хранене с пълнозърнести, бобови и т.н., които винаги съм ненавиждала. Усетих се навреме. И за това се отнасям с подозрение и към лекарски съвети и чета/търся информация.
Всички сме различни, с различно диетично и килограмово минало, с различни вкусове и живеем на различни места т.е битието определя съзнанието.
Като се храня 90-95% от времето коректно и по моя начин на хранене, мога да си позволя от време на време храна/напитка за удоволствие. Още повече, че не съм на временен режим, не мисля "как ще се наям с нещо си след това", а гледам надалеч , до живот.
Не се правя на интересна, не говоря за моя начин на хранене (освен ако ме питат, но спирам при липса на интерес или съвети) и никой не забелязва (на голяма трапеза) ,че съм различна.
Това си е моята стратегия и ми върши работа. При нужда имам готовност за промяна, както преди повече от година започнах ИГ. Още първата тема за интервалното гладуване гледах, но то такова тъпчене като за световно беше там, че дориуи не помислих да опитам. Прочетох, узрях и почнах в подходящ момент.

# 647
Коя е темата за ИГ?

# 648
https://www.bg-mamma.com/?topic=1194129
Интервално хранене/периодично гладуване/Fasting - тема 9

# 649
Ох, вярно , че темата е интервално хранене и е по точно от френското интервално гладуване (jeûne intermittent ).
 Май ми е време за почивка от форума.

# 650
Едно видео - интервю с диетолог. Говори се и за връзката между храненето и менталното здраве. Споменава се и термина инсулинова резистентност на мозъка.
https://www.youtube.com/watch?v=-_vTooN271U

# 651
Джемма, супер за кг, а и КЗ и кръвно са подобрени, нали?
Кристи, това си е постижение след почивка Grinning
За храненето имах предвид, че дори и реално промяна в храненето да помага, човек трябва и да има поне някакво желание, за да я приложи тази промяна. А и не е нужно промяната да е рязка и със супер ограничения.
По темата за това, че хората се "утешавали" с въглехидрати- ами, не е задължително. Може да е с вкусна пържола, вино, 85% шоколад, заквасена сметана или друго. Не виждам и нещо чак толкова лошо в това човек да си сипе чаша вино и в момент когато се чувства добре, за да се отпусне или по повод. Т. е. няма нужда човек да е депресиран, за да си позволи нещо- стига да е с мярка.
Таня, разбрах те. Извинявам се, ако по-горният ми пост е прозвучал все едно коментирам твоя Hug Каква почивка от форума? Blush
Аз съм почти -10 кг от края на юли. Миналата седмица обаче имах почти 2 кг плюс за "чистене" (имах стрес в ежедневието и веднага реагирах със задържана вода). Сега наближава и МЦ.

# 652
  • Балчик
dolce miele, даа, кръвното има огромно подобрение, КЗ и тя, но все още не е това, което искам.

# 653
Долче, след като напиша нещо и след това трябва да обяснявам какво съм искала да кажа говори ясно , че съм се изчерпила.
Не съм мислила за тъпчещи се с торти,понички и подобни , временни или постоянни състояния на "депресирали" дами.
Вино и шоколад се дава/предлага/подарява и за хубаво и за лошо, на празници и е традиция за някои. Тук видях връзка храна-психично състояние.
Браво за успеха. Още ли пиеш метформин/глюкофаж?
За кръвното много малко се говори, че има връзка с КЗ и инсулин, за съжаление.
Намирам такава информация (от лекари) напоследък,  но обичайното е "по неизвестни причини, ако няма бъбречни проблеми"
Самата аз открих връзката, като слушах лекция за интервалното хранене и по-точно френски лекар каза: "руснаците лекуват успешно високо кръвно с гладуване". Изядох се от яд, че не съм се сетила да погледна и там. Имат и страхотни упражнения за шия за кръвното
https://youtu.be/oQE3G-JF0tU

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 17:34 от tania6

# 654
Има връзка и още как. Само с корекция в храненето, майка ми смъкна кръвното до постоянно нормални стойности, след сигурно 30+ години хипертония и постоянно на хапчета.

# 655
Таня, пия още Глюкофаж, да- обаче намалих дозата наполовина и след малко повече от месец мисля да пробвам и да го спра. Планът е от 15-ти да пия по таблетка през ден...Така и пряка връзка между Глюкофаж и отслабване не видях, но помогна да не се будя с КЗ 6. С фастовете (по-дългите от 24 ч)+ вм нвх килата тръгнаха надолу.
Скрит текст:
С "гладуване" преди мнoго години в Украйна са лекували баща ми от някакви сърбящи петна по кожата (като екзема)- кремове не помагали. Захранването било варено или печено цвекло. За няколко дни всички петна изчезнали... Иска ми се и аз малко по-рано да имах сегашната информация за периодичното гладуване- във вида в който го прилагам сега, не с плодове, мед и т. н....

# 656
  • София
Едва ли има болест, която да не се лекува с глад.
Дори при рак, гладът мисля, че е единственото спасение.

# 657
Човек с психически проблеми може да има голяма нужда от промяна в храненето, но вероятно в повечето случаи не би му било до това...
Е, то не му е до нищо на депресирания човек.
Аз също съм като Миоки - ако нещо не ми е наред психически (стрес, тревога, яд, апатия) нищо не мога да сложа в уста. Мога да не ям с дни, ако нещо не ми е наред. Точно обратното на “нервозно ядящите”.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 20:58 от Arwen Amarantha

# 658
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Блазе ви на нервните стомаси! Аз под стрес мога да изям слон + вол + 3 колѝ с вафли и шоколади... На мен най-много това неврозно тъпчене ми е обръщало колата през годините. И яденето от скука...

Да се похваля:
От 2-3 дни съм на едно хранене и ми е супер. За пръв път в живота си съм в цикъл и не ми се яде. Обикновено помитах де що видя храна, сега дори не огладнявам. Ям колкото да съм яла нещо през деня...

# 659
Аз пък съм била на периоди. В миналото съм можела и много да ям от нерви/притеснение, в други случаи и залък не съм можела да сложа в устата си...общо-взето, накъдето ме избие...според случая.
Сега на режима дори и да хапна повече, няма чак преяждане- по-скоро много добро засищане. Няма тежест в стомаха, сънливост. И да ми е малко по-подут корема, макс до половин час ми минава това усещане и пак не е като при преяждането преди... Grinning Да не говорим пък колко по-дълго издържам без храна, а и без това да ми причинява кой знае какъв дискомфорт.

Общи условия

Активация на акаунт