НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 135

  • 34 455
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
  • Мнения: 44 799
И аз вчера бях на миш-маш с пресни чушки Simple Smile

п.п Къде изчезна Жаклин?

# 91
  • Мнения: 4 711
Благодаря за посрещането! Hug Може да ме наричате "Онче" Blush

Таратор с авокадо? Edеn, добавяш към таратора авокадо? Или заместваш краставицата с авокадо? Каквото и да е, добре звучи! Hug
Като казахте авокадо, се сетих, че в този режим мога да си ям гуакамоле колкото искам Smiley Hands Plus1  Супер! Blush
Взех си го от едно магазинче за здравословни храни, колегите ми обърнаха внимание, че било много хубаво и наистина беше като домашно. Имаше краставица, но и авокадо. Много ми хареса и явно много им се купува, всеки това си взимаше + още нещо.

Аз продължавам да си ям кето хляба, за утре за обяд съм си направила от него сандвич с масло и бекон + салата. Още ме е яд, че така си опропастих режима миналата седмица, но някаква абстиненция ме гонеше.

# 92
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 880
Долче, ето така правя дива ферментация на зеленчуци:

https://nadiapetrova.bg/2014/08/wild-vegetables-fermentation/?cn-reloaded=1

# 93
  • Мнения: 43 933
По същия начин правя, но си затварям бурканите. Пак си се получава. Корнишони, моркови и карфиол правя.

# 94
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 880
И аз ги затварям и правя в по-големи, от тези 3-литровите буркани.

# 95
  • Мнения: 32 316
Не ви ли "избухват" бурканите? Аз все от това се плаша...и затова още не съм пробвала в буркани.

# 96
  • Мнения: 43 933
Аз правя един буркан от 1,7 литра. Като почне да привършва- правя нов.

# 97
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 880
Не ви ли "избухват" бурканите? Аз все от това се плаша...и затова още не съм пробвала в буркани.

От какво да избухват? Нищо страшно не се случва. Аз оставям капачката хлабава - не стягам.

# 98
  • Мнения: 32 316
Все казват из нета да не се затварят капачките, че...да нямало последствия от дивата ферментация Laughing Можело да изтече течност отвътре и т. н. Но ще пробвам, пък да видим.

# 99
  • Мнения: 2 925
Трябва непременно да се остави капачката хлабава. Аз веднъж направих грешката да я стегна. Нищо не избухна, но не се получи, вкисна се.

# 100
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 880
Само леко похлупвам (не стягам капачките) и натискам с нещо самите зеленчуци, за да не изскачат от саламурата и да се окисляват или да хванат плесен.

# 101
  • Мнения: 1 451
Здравейте отново. Бях започнала режима в началото на годината, наложи се да го спра по лекарска препоръка, но...не съм се изследвала отдавна и ...пак го почнах, пък да видим.
Общо, за около половин година съм свалила 12кг. Когато започна желание за забранени храни си направих един мръсен ден-да ям всичко, което искам. После ...ами като знам, че мога по всяко време мога да си направя 'мръсен' ден.....не ми се хапват чак толкова забранените неща.
Напоследък, обаче ми се хапват много плодове и...ям си.Понякога изяждам 3 праскови около 10-11ч.(не закусвам) и диня, пъпеш....колкото ми се яде, към 15ч.
Притеснявам се, обаче дали не залитам към Дюкан, ползвам олио, ям основно месо, сирене, салати, но...мазнините, дали са достатъчни? Ако някой може да даде пример за мазнини в зеленчуци?Авокадото става ли?Мога да включа зехтина за салати, но за готвене.....не е ли вреден...?

# 102
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 880
Зехтин в салата е препоръчително, ако се слага мазнина. Лично аз не добавям мазнина, а само сол в домати и краставици. В другите - зехтин (примерно зелени салати и зеле). Има зехтин за готвене по принцип, може да се готви с обезмирисено кокосово масло или обикновено краве масло. Лично аз предпочитам месо с естествена мазина и не добавям при готвене - примерно вратна паржола - свинска, ребра, флейки, а в мляното свинско месо слагам сланина. Пилешко с кожа, патицата много я уважавам, също. Дробчета правя с масло. Разни запеканки с тиквички, чушки и мляно месо - не добавям друга мазнина. Риба харесвам на скара (грил тиган), предимно скумрия и пъстърва, лаврак - те са мазни, не им трябва добавка. Авокадото е добър източник на мазнини. Яйца всякакви са също балансирани и не им трябва добавка - на омлети и пържени яйца слагам малко масло за аромат и вкус.

# 103
  • Пловдив
  • Мнения: 44 799
Аз пък омазнявам със зехтин...инак ми е сухо.

# 104
  • Мнения: 6 622
На повечето ястия с червено месо има отива мас. На пилешкото и рибата масло.

Общи условия

Активация на акаунт