НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 135

• 34 459
  • 749
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте отново. Бях започнала режима в началото на годината, наложи се да го спра по лекарска препоръка, но...не съм се изследвала отдавна и ...пак го почнах, пък да видим.
Общо, за около половин година съм свалила 12кг. Когато започна желание за забранени храни си направих един мръсен ден-да ям всичко, което искам. После ...ами като знам, че мога по всяко време мога да си направя 'мръсен' ден.....не ми се хапват чак толкова забранените неща.
Напоследък, обаче ми се хапват много плодове и...ям си.Понякога изяждам 3 праскови около 10-11ч.(не закусвам) и диня, пъпеш....колкото ми се яде, към 15ч.
Притеснявам се, обаче дали не залитам към Дюкан, ползвам олио, ям основно месо, сирене, салати, но...мазнините, дали са достатъчни? Ако някой може да даде пример за мазнини в зеленчуци?Авокадото става ли?Мога да включа зехтина за салати, но за готвене.....не е ли вреден...?
Чак към Дюкан трудна работа, особено с тия праскови и пъпеши. А и поне аз не бих гонила високи мазнини ако ям и плодовете редовно, за мен това е най-нездравословната комбинация - хем въглехидрати, хем мазно. По-трудно се балансира като са и двете в менюто. Кое колко ти е тук можем само да гадаем, за теб най-лесно ще е да въвеждаш поне за няколко дни храната си в някой калкулатор и да видиш реално как е съотношението и кое е достатъчно или недостатъчно. Иначе е толкова субективно някой като каже че яде много или пък малко или че е много мазно, пък то никак даже не е...
Иначе авокадото си е супер, също зехтин и маслини в салатите за такива като мен дето не обичат авокадо. (И двете са плодове, между другото, не зеленчуци Grinning )Яйцата ги уважавам много, а то в тях горе-долу всичко си има. По-сухите меса готвя с масло или сметана, ако изобщо готвя такива. Зехтин много хора използват за готвене, не е нещо страшно. Колко пък да е вреден, особено сравнен със слънчогледово олио?
Вариант за добавяне на мазнини са и масла и/или сметана в кафето, ако е нужно и ако ти допада като вкус. И ако ти се занимава с блендер и прочие сутрин де, че ако си като мен това отпада на момента, а пък просто разбъркано масло в кафето не е същото, то изплува отгоре.

# 106
  • В полите на Пирин планина
Аз никога не съм слагала масла в кафето - не ми допада.
Не е нужно да се добавя мазнина, ако се ядат достатъчно яйца и месо с естествени мазнини. Поне два пъти на ден. (Освен фастващите, де - те се хранят циклично).

# 107
О, аз добавям мазнина на всичко. Ползвам главно масло и мас за готвене, зехтин за сурови зеленчуци и салати, кокосово масло за кафето. Чела съм становища, че зехтинът не е толкова вреден за готвене, ако му се добави и масло. Така правя при задушаване на лук и чесън. За мен храна без мазнина не се усвоява добре, освен че ми е безвкусно. Може би затова не изпитвам никакви затруднения да си спазвам режима.

# 108
Аз не слагам мазнина на свинското, че е достатъчно мазно. На другите меса - пилешко, риба слагам масло, на задушени зеленчуци - масло, на салати - зехтин, на кафето - кокосово и краве масло. Откакто не готвя с олио, нямам лепкави отлагания по мебелите.

# 109
Благодаря ви🤗.
Определено знам, че авокадото е плод, но нали в салатите го слагам, при зеленчуците отива😂.
 Natka, Благодаря, успокоих се.Наистина се притеснявах, че залитам към Дюкан, а мазнината, освен в салатата...не ми се яде.
А, пробвах палачинки от яйца и банан, с кокосово масло и...направих някаква алергия към кокосовото масло.Сложих после в кафето, за да съм сигурна...станах червена за секунди, зави ми се свят, ..лошо ми стана, та...приключих с кокосовото масло.
И, да, хубаво е да знам, че при плодове, мога да не се притеснявам за мазнините.Уж чета, но ...някои неща ги пропускам някак...
Иначе, днес хапнах 2 праскови 2 часа след чисто кафе.За обяд хапнах салата от 2 домата и сирене и няколко резенчета пуешко пушено весо.Към 15ч.ще хапна диня, а за вечеря ще направя някакво месо, пак към доматена салата.
Вчера хапнах диня, 2 ч.след кафето, 2 кебапчета за обяд, а за вечеря салата от домати, моцарела и песто, и плескавица, пълнена с бекон и кашкавал-към 200 гр.От , 2 седмици ги хапвам тия плодове така редовно, но...досега свалях към 2кг.на месец, което ме устройва.

# 110
  • В полите на Пирин планина
С тези плодове си далеч от режима. Тук салата е гарнитура, а не основно ядене.
Яде се максимум един плод или шепа берита по-добре. Динята е само захар и вода. Даже няма кой-знае-колко фибри.

# 111
Обичам да готвя и с мазнина отделена от пиле и други птици. Мазно кафе обичам, но по-скоро когато е хладно. Иначе си отрязвам парченце масло и директно си го ям Laughing

# 112
Яденето на плодове на едно хранене и мазнини на друго (освен ако не са чиста мазнина, без други компоненти и КЗ и инсулин не са се върнали на нормално, базово ниво) не значи, че сте на режим, а си се храните стандартно. И да, може да е малко по-добре от хранене безразборно и с боклуци, но не значи, че е добре и не обръщате процесите, а само отлагате неизбежното във времето.
Плодове се ядат след като показателите се вкарат в норма и разбира се, сезонно и в скромни количества, особено ако са от купешките мутанти.

# 113
Плодове се ядат след като показателите се вкарат в норма и разбира се, сезонно и в скромни количества, особено ако са от купешките мутанти.
Ако тук се има предвид показателите на някакво заболяване, аз имам проблем с черния дроб и ...ами ...просто си надебелях от тъпчене.Та сега искам да сваля кг основно.

# 114
Плодове в такива количества не са ок за черния дроб (визирам 2-3 праскови и диня). Аз ги ограничих заради ИР и КЗ, не съм имала проблеми с черния дроб (уж-  поне показателите ми са били ок, но доколкото знам, те се отразяват като влошаване в резултатите чак когато положението е по-зле). Много плодове означава и много фруктоза, а тя се метаболизира само от черния дроб.

# 115
Ох, пак почвате с това кето!
ВМНВХ е от 0 до 150 г въглехидрати за жени и до 200 г за мъже. Вместо да говорите наизуст не е зле да почетете.
Палеото Е с плодове (не означава плодиви дни!) и има дори мед/фурми в ограничено количество, но няма млечни.
Някои сме на това хранене от мноооого години и нямаме "показатели" за гледане.
Тези с "показателите " си нагласете храненето според заболяванията.
За информация : не ям салати и плодове, защото не обичам, не ми държат сито и са обемни т.е. излишно запълване на стомаха. Това е при МЕН, а Миоки е на кето. Нямате никакво основание да се храните като нас.
Съобразете се с вашия вкус и здравословно състояние.
Не е необходимо кето за отслабване,  а за тежки заболявания.
Това хранене е за дълго време, което означава, че съвети от вида "като отслабнеш 30 кг ще можеш да хапнеш тиква" (видяно във ФБ) са безсмислени и вредни.
Сега им е сезона на плодовете,  хапнете МАЛКО , но за бога забравете тези плодови полу- или цели дни.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 14:49 от tania6

# 116
Да, кетото изобщо не е задължително. Всеки си преценява сам. За мен обаче до 150 гр вгх на ден си е доста въглехидрати- за пример, онзи ден с яденето на диня+ други зеленчуци (между които домати, червени чушки) докарах около 50 гр нетни вгх. Т. е. трябва доста да се постарая, че ежедневно да стигам до 150 гр. Е, с някои храни е по-лесно- бобови, ориз, плодове и др., но просто вече съм отвикнала да ги ям ежедневно. Аз не ограничавам вгх от салати, кореноплодни, млечни, ядки- ям колкото ми се яде. И изобщо не целя да съм под 20 гр вгх всеки ден...Но човек който няма показатели за оправяне може да си позволи повече. Наскоро близък ми каза как можел да отслабва с ядене на хляб+ спорт, колко кг бил свалил. Чудесно за него, радвам се (дано и в дългосрочен план да е добре), аз обаче се сравнявам само и единствено със себе си. Не се "състезавам" с други хора кой ще свали повече кг.

# 117
Ако тук се има предвид показателите на някакво заболяване, аз имам проблем с черния дроб и ...ами ...просто си надебелях от тъпчене.Та сега искам да сваля кг основно.
Под показатели визирам кръвна захар и инсулин най-вече. Омазнен черен дроб при условие, че няма злоупотреба с алкохол, се дължи на злоупотреба с фруктоза и инсулинова резистентност. В този случай, плодовете не са ти приятел и ти носят повече негативи, отколкото позитиви.
От "тъпчене" се напълнява, но много малко хора се тъпчат без причина, тя най-често е хормонален дисбаланс. Лакомията не е черта на характера и човекът не е виновен, че се държи както му диктуват хормоните както много лекари се опитват да втълпят на дебеланковците. Съветът ми е да помислиш първо за здравето си, а килата сами ще влязат в релси. Те са симптом.

tania6, не съм на кето. Вероятно и не съм в кетоза изобщо, освен когато не фаствам.

Мисля, че и друг път е коментирано, че слаб не е равно на здрав. Аз съм и винаги съм била слаба, обаче не и здрава, просто при мен изби на друго място, не в теглото.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 15:15 от Миоки

# 118
Емоциите също доста влияят на тъпченето с храна. Личен опит- в миналото никога не съм прекалявала с храната от глад, нито защото чак толкова обичам да си угаждам...при мен винаги причината е била емоционална, не физическа. Но и там (при емоционалното хранене) пак се задействат съответните хормони...които ни карат да търсим отново и отново даден вкус/количество.
Например, в заведение или с приятна компания винаги се засищах много бързо.

# 119
Да, това е стрес, а има и елемент на пристрастяване и ето ти на - разбутано здраве.

Общи условия

Активация на акаунт