НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 135

• 34 463
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Seeflower, виж си инсулина, да не си и за съседната тема с инсулиновата резистентност. Аз дълги години се мотах докато разбера и приема, че има причина за тази "лакомия" и че не става дума за слабост на характера, липса на воля и подобни, каквито с голям кеф обичат да ти внушават околните.

Ако имаш проблем с инсулина и с кръвната захар, тези плодове няма да ти подействат добре, особено приети на гладно като отделно ядене.

# 121
Най-много се дразня на общоприетото мнение, че "ако не отслабваш, сам си си виновен" (другите как така могат, нали... ) Bowtie

# 122
Най-много се дразня на общоприетото мнение, че "ако не отслабваш, сам си си виновен" (другите как така могат, нали... ) Bowtie

А, разбира се, дебелината е морално-етична категория, порок, залепен видимо за всички околни по телата ни. Нещо трябва да правиш неправилно, сигурно тайно ядеш, абе грешен си. Колко такива съм чела и колко гадно ми е ставало...

# 123
И естествено, имаш излишни кг, защото си мързелив, лаком и си угаждаш и си много доволен- едва ли не от сутрин до вечер само ядеш и си угаждаш...по възможност, на дивана.... Rolling Eyes А, и "искаш"  и ти "харесва" да си ги носиш тези кг и да си "похапваш" Laughing

# 124
Миоки, твоят специалитет с кайма и яйца (много хубаво нещо, мерси за идеята) ме вкарва бързо в кетоза зимата , сега не му е сезона.
Здрав човек може да отслабва и с хляб И пак да е ВМНВХ. Има тук един режим на един лекар много популярен, в който закуската е около 40 г(зависи от височината ) хляб, масло и кашкавал. Пак си е ВМНВХ тъй като в 40 г хляб въглехидратите са 20 г и си отслабват хората. Сега друг е въпросът за глутена и неговото отражение на здравето.
И аз мисля, че това на което му се казва "лакомия " (всъщност силно и постоянно желание за храна) е признак на здравословен проблем. За съжаление много хора (и лекари) смятат, че трябва да отслабнеш за да оздравееш , а то всъщност е точно обратното: като оздравееш отслабваш.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 15:35 от tania6

# 125
Таня,
Скрит текст:
там е работата, че човекът който ми се хвалеше не мисля, че е много здрав- като знам как освен хляб и спорт хапва халва, дъвчащи бонбони (повече от 1 кг за 5-7 дни), по 2 с. л. захар в мляко с какао, подсладен сироп за разреждане, млечен шоколад, банани и др. И твърди, че не яде чак толкова много сладко, нито много често... Flushed Отделно другите въглехидрати. Отказала съм се отдавна да задълбавам на такива теми, че накрая все излиза, че имам излишни кг, защото не спортувам, имам ниско желязо, защото не спортувам, хормоните и МЦ и ЩЗ нямали нищо общо с неотслабването и с ниското желязо (абе, все аз съм си виновна с други думи Laughing )...а не е като да лежа по цял ден, обичам да ходя, правя клекове и упражнения за ръце, понякога планк. Но това не било спорт. Спорт било каране на колело, тичане, коремни преси, лицеви опори и др. Simple Smile
Миоки, и аз много харесвам твоя специалитет Stuck Out Tongue Winking Eye Понякога обогатявам като слагам в тавичка+ печени чушки, брюкселски зелчици, зелен боб  или др. и запичам.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 15:47 от dolce miele

# 126
Миоки, твоят специалитет с кайма и яйца (много хубаво нещо, мерси за идеята) ме вкарва бързо в кетоза зимата , сега не му е сезона.
Така ли? Аз не съм забелязала и не мога да определя кога съм и кога не съм в кетоза и изобщо влизам ли.
Откакто ми мина първоначалната слабост, сърцебиене и киселини когато стартирах, не съм имала някакви обособени симптоми, по които да съдя. Не съм имала странен вкус в устата или дъх на ацетон, а съм хапвала по поводи торта например и си хапвам доволно протеини, даже се старая да са по-голяма част от менюто. Инцидентно съм яла ябълка, круша, банан. Някак не ми се струва възможно тези залитания да не са ме изхвърлили, ако съм била в кетоза.

Хехе, от кога стана мой специалитет Grinning Радвам се, че идеята ми, макар и не особено оригинална, се харесва. Аз продължавам да ям почти всеки ден това, дори сега. В жегите мразя да пускам фурната.

А и да ви кажа, сигурно вече си знаете, но аз го открих наскоро - каймата за руло Стефани става много добре с настърган кашкавал омесен вътре.

# 127
И във фрайъра във формички за мъфини си става екстра Grinning

# 128
Момичета, при мен яденето беше извинение да не стана са направя нещо😂😂😂😂.Та, аз съм си виновна.Виждам тортичка, не съм гладна, но почвам да си мисля-дали не е вкусна?
А, на работата, не че няма какво, но колко по-лесно е да си взема закуска, ама една не стига, хайде 2-уж да ме заситят, но..след 3 часа пак глад, а след н-тото кафе апетита става зверски...защо пък да не си взема кифличка със сладко....Хубаво казват хората-кой каквото сам си направи, друг не може да му го направи.
Сега се опитвам да оправя нещата, но...не желая за 6м.са сваля всичко и ...после пак същото.Искам да променя навиците и най-вече нагласата в главата.Да не посягам към сандвич, когато няма какво да се яде, например. Но, научена съм, че от плодове и зеленчуци в огромни количества вреда няма, месото трябва да се яде само 3 пъти седмично, яйца-макс.2 пъти седмично, бобовите са полезни.....сега трябва всичкото това знание да се промени😁

# 129
Момичета Hug , първо искам да благодаря на всички , толкова ценни неща чета тук! Flowers Hibiscus

И да споделя нещо, подсетих се от поста на Миоки.Flowers Tulip Ами да, откак стартирах режима, само 1 път съм имала киселини! Даже с динените залитания! Еха, ура! Nature Star2 Иначе като бабите все гледах да има вкъщи сода и Талцида ми беше винаги в чантата. Страхотен резултат  от режима! Hands Muscle Още повече ме мотивира. Hands V

Да питам нещо. За този специалитет с каймата и яйцата къде мога да прочета? Blush
И още един въпрос, явно наистина съм изостанала, не се смейте Smiley - фастовете са определен период на глад или на един вид храна?  Може да ме препратите къде да прочета, не искам да ви затруднявам да обяснявате. Явно последните 3-4 години без спазване на режими ми са се отразили информационно. Smiley

# 130
Има тема интервално гладуване, но не я откривам. Фастовете са определен период без храна. Според някои, по време на фаст може да се приемат в скромни количества неща които не вдигат инсулина- малко сметана в кафето, или масло...Според други, фастът се удължава ако хапнеш малко протеин- примерно варено месо, яйца...Ако правиш фаст с цел автофагия обаче, мисля, че може само вода, чай и кафе- като за последните 2 не съм сигурна. Според други, по време на фаст може и айрян (но това е повече за отслабване, отколкото за ИР и е доста далеч от автофагия). Аз лично добавям по малко мазнина в първото кафе, но по-нататък мисля да се пробвам за автофагия, както и за по-дълги фастове.

# 131
За фаст
-най напред УАСП разказа, че в Швеция правят фаст с ....кюфтета (200 грамови от телешка кайма) 2 или 3 на ден (това беше мнооого отдавна)
- появи се яйчен фаст: тук имаше някои специфични неща като брой яйца (май бяха осем) с колко масло и сирене май имаше.
-след това се появи фаст-гладуване и тук има няколко варианти
Миоки, като се чувстваш лека, енергична, събуждаш се в 3 часа през ноща с желание да отидеш в близкия парк да тичаш и т.н. си в кетоза.
Това , за което ти говориш е период на адаптация.
Аз и котлон не включвам в тези жеги. Карам на варени яйца и яйчени гофтети, тук-там малко сиренце и сухо мезе. Изпревари ме жегата, друг път пека месо в буркани и имам готово в хладилника.

# 132
Как печеш месо в буркани? Simple Smile

# 133
Seeflower, това му се вика пристрастяване. Релано е. Захарта (според мен същото важи и за тестото)1 активира центрове в мозъка отговарящи за производството на допамин и хормони на щастието, също като наркотиците и също като тях, с времето дозата се увеличава, за да постигнеш същото усещане за щастие. За това и доста хора ядат емоционално и особено когато са в депресивно настроение, та отново, не си ти виновна, че слушаш общоприетите съвети и съответно, тялото ти реагира така както му диктуват хормоните. Нищо необяснимо няма в цялата схема.

oncee, не знам дали има къде да прочетеш за каймата с яйца, защото не е нищо особено. Запържваш малко кайма (примерно около 250гр) докато си смени цвета. Солиш обилно и по желание добавяш черен пипер. После добавяш 2-3 яйца и бъркаш докато се стегнат белтъците. Сваляш от котлона и ядеш. Може да настържеш кашкавал или да добавиш нещо друго както явно прави Долчето Grinning
Цялото ястие става за 5-6 минути и без отпадъци.

Фастовете са период от време без храна - например 16 или 18 или 24 часа. Има и по-дълги, примерно 48 или 72 часа. По-дълги фастове (над 72 часа), няма смисъл да се спазват, освен ако няма наистина много кг за сваляне, но после си трябва захранване и става сложно. Ако нямаш едни над 30кг + , по-добре се придържай към по-кратките. Ако решиш да спадваш дълъг, гледай да не е повече от 1-2 пъти годишно.

Фастовете, в които се яде нещо, за мен не са фастове, а ограничение на калориите и (според мен) са с висок риск от забавяне на метаболизма, особено ако се правят често.

Фастове, в които се яде един вид храна са си моно диета, не фаст, да ме прощават феновете Simple Smile

tania6, не се събуждам нощем. Заспивам рязко и спя до сутринта непробудно. Събират ми се 7-8 часа без проблем, но не спя повече, а ако спя по-малко не ми е добре. Не ставам през ноща дори до тоалетна.
Имам повече енергия и се чувствам лека, но не като да не ме свърта на едно място. Особено като имаш предвид, че работя на бюро. Не ме и мързи обаче. В общи линии имам добри нива на енергия, без да има излишни, които да се чудя какво да правя.

# 134
Миоки, забравих, специалитетът е екстра и с гъбки и кашкавалче отгоре... Heart

Общи условия

Активация на акаунт