фиброаденом-да го махам ли?

• 192 084
  • 762
  •   1
Отговори
# 570
  • Карлово/ Пловдив

Не мога да изчета всичко, само ще споделя:
Преди 10 години - бучка, операция, оказа се киста, успокоих се
След година - пак бучка, на другата гърда, изпадам в ужас, пак операция, фиброаденом, биопсия задължително, вече съм под напрежение
След още година - много бучки, ад, ехограф, много-много кисти, като грозд, две големи, източиха ги със спринцовка без упойка, прави се хистология на течността, болки преди МЦ, облекчението - мазане с Прогестогел, супер е. Вероятна причина - сама си спрях оскъдната кърма с първото дете, като се стегнах с бинт, запуших каналите
Спрях да се опипвам, даже като се къпя минавам през гърдите на бегом, защото ми се гадеше от усещането за буци
Сега забременях и всичко изчезна.  Peace

Радвам се,че всичко при теб се е оправило след като си забременяла.Стискам ти палци повече да не ти се случва това което си преживяла и да нямаш никакви проблеми от този тип.Доста си преживяла.Първото ти преживяване е било преди 10 години,но в рамките на 2-3 последователни години си ги преживяла отново тези неща - кофти се е получило.Медикамента прогестогел е един добър медикамент сега има и други като него - той е доказан и хората са доволни от него.Не е трябвало да си спираш кърмата,а е трябвало да продължиш да кърмиш и да приемаш храни  които увеличават кърмата - защото нали знаеш,че продължителното кърмене намалява риска от рак на гърдата и от заболявания на гърдите - препоръчва се жените да кърмят продължително време децата си 8-9 месеца,а дори и до година и от горе.Груба грешка си направила като си стягала с бинт и си запушила каналите.Но вече не би направила това сигурен съм.А относно опипването е хубаво всяка жена да го прави веднъж в месеца - като това дава възможност на жената да се запознае с състоянието на гърдите си и ако има проблем да го открие навреме но въпреки това не забравяй редовните профилактични прегледи.Нормално е да ти се гади от усещането за буци.Пожелавам ти дълъг живот и да се радваш на добро здраве както ти така и всички жени и ти пожелявам лека бременност.Всичко най-добро!Благодаря,че сподели опит за проблемите си с момичетата във форума.

Последна редакция: вт, 02 ное 2010, 22:22 от docsi

# 571
Аз да обясня сега по-подробно.
За някой неща ще се повторя.Махнати два фиброаденома в рамките на 1г.Първият го напипахме в началото на връзката ни/преди 9г и половина/.Беше колкото грахово зърно.Мина време и забраменях,родих и така изминаха още две години.Когато се присетих и се опипах,ох,ами той нарастнал колкото орех.Правя снимки и по някаква случайност попадам на доктора,които рядко се среща в нашия град.Лягам и го махаме.След няколко месеца/3/аз напипвам нов и хуквам при него с уговорката,че след 3 месеца да премине срока за пълната упойка и ще лягам пак.Та през 2006 съм си под ножа два пъти.
След време ми откриха и мастопатия и няма да ви казвам,какви болки изпитвам две седмици през всеки месец.От 1г следя друг фиброаденом и понеже е точно до зърното на гърдата,Спиридонов иска да мина ноември на снимка да видим дали е нарастнал/защото беше се увеличил с 1мм/ и да лягам пак под ножа.
Относно кистата,махнах я юни месец.Пак преди цикъл се започнаха болките.То ми е писнало да се опипвам,та не отдавах голямо значение,че ме болят гърдите отново.Но,в един момент болката е непоносима и аз решавам да палпирам.Там дето ме боли се е оформило топче 2/2см.Веднага направих снимка и хоп при хирурга.Планувахме операцията за след 3 дни.Е няма такова,нещо-такива болки бяха.Не искам и да се сещам.Като отидох да ме приемат,хирургът ми вика-не се ли разкара,викам не.Рекох му,давай да лягам,че не се издържа с това.И в момента си напипах нещо,защото мястото е пак болезнено,но понеже е явно по навътре,не мога да го опипам точно и да преценя.Съмнявам се пак за киста,но след цикъла ще го мисля-стига болките да не се засилят.

п.п.за да не ме подхванете за упойките-те са си по мое желание,не са ми силни ангелите,та да легна с местна упойка Simple SmileЩо се отнася до снимките за които споменавам по-горе-имам в предвид от ехограф.Но съм правила и две мамографии...

Последна редакция: вт, 02 ное 2010, 22:42 от Йо

# 572
  • BG
docsi , благодаря ти за милите думи   bouquet! С първото бебе  бях току-що завършваща мед. сестра и неопитна млада майка, т.е. никакъв опит и в двете направления. Сега положението е коренно различно, знам как да не повтарям грешките си и благодаря на съдбата, че на 39г. ми подари второ дете и ме отърва от проблема, който вгорчаваше живота ми. Пожелавам на всички здраве!

Peace

# 573
Йо , моля те, кажи че не ходиш при Седлоев Praynig

# 574
  • Карлово/ Пловдив
docsi , благодаря ти за милите думи   bouquet! С първото бебе  бях току-що завършваща мед. сестра и неопитна млада майка, т.е. никакъв опит и в двете направления. Сега положението е коренно различно, знам как да не повтарям грешките си и благодаря на съдбата, че на 39г. ми подари второ дете и ме отърва от проблема, който вгорчаваше живота ми. Пожелавам на всички здраве!

Peace

Моля моля  Wink тогава си била неопитна в двете направления,но вече си опитна,а и човек се учи в живота си от грешките и се старае да не ги допуска.Живота учи на много неща,той е училище докато човек е жив.Ето при теб е налице това,че си се научила от грешките си и знаеш как да не ги допускаш.Сигурно сега си щастлива майка на голямо момче или момиче - да ти е живо и здраво.Дано всичко при бременността да е наред и да си имап още едно здраво бебче - независимо момиче или момче.Възрастта няма значение за да станеш майка - важното е,че си забременяла и си се оттървала от проблемите които са ти тровили живота.Надявам се,че когато родиш,ще ми/ни  се похвалиш за бебето Simple Smile
 Hug Hug

Последна редакция: вт, 02 ное 2010, 23:19 от docsi

# 575
  • BG
...................................................................

Надявам се,че когато родиш,ще ми се похвалиш за бебето Simple Smile
 Hug Hug

С удоволствие, след два месеца, живот и здраве! И двамата са мъже, 16 години ги делят.....

Peace

# 576
  • Карлово/ Пловдив
...................................................................

Надявам се,че когато родиш,ще ми се похвалиш за бебето Simple Smile
 Hug Hug

С удоволствие, след два месеца, живот и здраве! И двамата са мъже, 16 години ги делят.....

:peace

Възрастта няма значение - важното е да са живи и здрави.Ваното е,че големия син ще си има братче - което е много хубаво.Аз също имам брат и не съм се представял да съм сам в живота - хубаво е човек да не е сам и да има братче или сестричка.Всичко ще бъде наред с останалите месеци от бременността и раждането и след това.Ще чакаме да ни кажеш хубавата новина.
  bowuu bowuu

# 577
Йо , моля те, кажи че не ходиш при Седлоев Praynig

Кой е този и от къде е?
Аз за първи път чувам това име Rolling Eyes

# 578
  • Карлово/ Пловдив
Ще си позволя да публикувам - предполагам,че става въпрос за д-р Теофил Седлоев от втора хирургия на Университетска болница Александровска София,но все пак Савина ще каже дали става въпрос за него.Но мисля,че за него става въпрос. Rolling Eyes Rolling Eyes

# 579
Да, за същия става въпрос.

# 580
Благодаря на всички за отговорите   bouquet
Относно болките за съжаление при мен от болки свързани с ПМС станаха постоянни. Вече ми си събират 3-4 дни, в които да не ме боли гърдата  Sad За 4 месеца са нарастнали по няколко мм, така че съм си за операция. Не съм човек, който ще легне под ножа ей така. Питането ми беше главно за кистата, защото тя боли все едно някой ми забива нож.
Днес пък при поредното посещение при личния лекар за направление, той настоя да ми правят и биопсия, за да е сигурно какво ще режат. Глупавият ми въпрос е: дали трябва да се вземе материал и от трите образувания (2 ФА и 1 предполагаема киста) или само от едно.  Thinking

Както аз ти описах в по-горния си постинг - кистите могат да си съществуват безсимтомно,но може и да болят като болката е с различен интензитет - какво видях две момичета по-горе са ти описали,че са имали болки от кистите и то силни.Както се казва при едни може да има болка,при други да няма,при трети да има силни болки - интензитета си е различен.Нормално е преди цикъл гърдите да болят,а също и да не болят - болките най-често се дължат на задържане на течности в огранизма и на променени нива на хормоните.Много е лошо,че те болят толкова много и че ти се събират само 3-4 дни без болка.Дали си за операция - по-горе ти казах,че ще прецени лекуващият те лекар.Ако той е казал,че си за операция ще легнеш на масата няма как - хубаво е да има две мнения с еднакво становище.Предполагам,че за кистата ще ти направят цитологично изследване на аспирираната от кистата течност.Личният ти лекар може да иска много неща,но какво ще се направи в случая го решава лекуващият те лекар - предполагам,че ще направят биопсии на образуванията,а ако не направят като ги извадят ще ги изследват хистологично.Хистологията излиза от 2-3 дни,а максимум до седмица.

Docsi благодаря ти за изчерпателните отговори. Относно операцията- последните две лекарски мнения са, че трябва оперативно да се прамахнат ФА. Имам назначена операция за след 2 седмици. Ще последвам съвета ти и ще разпитвам лекуващия дали ще правим предварително цитологичното изследване.
Благодаря на всички момичета за бързите отговори. Поне се успокоих, че е нормално да ме боли, а не е някакъв възпалителен процес.
Желая на всички слънчев и усмихнат ден   bouquet

# 581
Здравейте! Днес след поредният профилактичен преглед влизам да пиша. Всичко е наред, слава Богу Praynig и ми се иска да споделя какво ми каза докторът. За не ставам многословна само ще припомня, че 2005г. ми махнаха фиброаденом. Оперира ме доц. Гаврилов и от тогава всеки 6 месеца съм на контролни прегледи. Днес споделих, че ме болят доста гърдите /седмица преди цикъл съм/ и той ми каза следното - болките са заради мастопатията, уплътняването след операцията. Накара ме да пипна и двете гърди и да усетя разликата. Едната гърда /оперираната/ е с една по-грапава структура, а другата не. Предписа ми Герикапс и ме посъветва "едно бебе и дълго кърмене ще оправят нещата" Mr. Green  Но за сега ще се огранича с витамините  Laughing

# 582
Добре де,ами аз като не искам да раждам второ Rolling EyesА и на мен гела и таблетите не ми помагат,та си оставам с болките и надеждите,че след поредното махане,няма да поникне нов Wink

# 583
  • Карлово/ Пловдив
Причината за болката в гърдите може да бъде различна- при част от жените  преди цикъл  и по време на него е нормално да има болка в гърдите - причините са задръжка на течности,променени хормонални нива и др.Също е нормално и да не болят гърдите в този период от женската физиология.Така,че не е задължително - болката в гърдите преди и по-време на цикъл да е причинена от мастопатия.По-горе ви описах двата нормални варианта.
Други причини за болката в гърдите
- предменструален синдром - циклична масталгия (масталгия - болка в гърдите)
- нормални хормонални промени
- навлизане в пубертет или менопауза
-бременност
- прием на хормонални медикаменти
- кърмене
- прием на определени медикаменти
- мастопатия
и др.

За успокояване на болките в гърдите се използват различни похвати - медикаменти,прием на плодове и др. При мастопатия се предписват и определени медикаменти които успокояват болките.Доста съм говорил за тях и съм ги описвал и в други постинги.Така,че няма да ги повтарям пак. Дано Дидика да имаш ефект от Герикапс.
А Дидика и Йо - раждайте по едно бебе - хем ще ви изчезнат проблемите,хем и ще има повече българчета.Хем и ще се радвате на децата си.Дидика правилно ви съветва доц.Гаврилов - едно бебе и дълго кърмене - действайте момичета Simple Smile
Йо - сега не искаш да раждаш второ дете,но някой ден може да ти дойде желанието и да искаш второ - пък и по-добре да не е самичко детенцето - като си има братче или сестричка.Ами то всеки организъм си е индивидуален - при едни помагат при други не.Дано фиброаденомите при теб да спрат да се появяват - ти си им като развъдник  Wink

# 584
Йо - сега не искаш да раждаш второ дете,но някой ден може да ти дойде желанието и да искаш второ - пък и по-добре да не е самичко детенцето - като си има братче или сестричка.Ами то всеки организъм си е индивидуален - при едни помагат при други не.Дано фиброаденомите при теб да спрат да се появяват - ти си им като развъдник  Wink

docsi ,хей ти снощи да не си слушаш до вратата как малкия ми обясняваше,че искал братче JoyТакъв спор стана,че накрая за да не се разплаче детето му казах-добре ще помислим след време,сега не е момента Joy
А сега по темата-никога не са ме боляли гърдите,всичко стана преди 2 години,тогава ми казаха мастопатия.от тогава до момента,всеки месец ми идва......

п.п.хм менопауза-хах натам вървя Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт