Родителски контрол върху храненето на подрастващите

• 17 707
  • 601
  •   1
Отговори
# 525
Нашите навици съм ги описала.

Вегетарианец от 11 годишна до 28 годишна и след това още 2 години веган и вегетарианец.
До раждането разчитах на добрия ген и многото движение с разходки и танци, че и с интензивен фитнес години наред,  а след него само с режими на хранене.

Общо взето се храним здравословно, готвя с качествени продукти, избирам био, но си хапваме често и навън, угаждаме си по поводи и не само, и не съм вманиачена в храната както преди да се роди детето.
Системата - 80 на 20 спазваме и внимавам детето ни да не се впуска в нездравословният  начин на живот.

# 526
Аз не мисля, че има ген да си слаб или пълен. Всичко е в метаболизма, ако е ок и човека е ок, ако не е също. Изключваме тъпченето със всякаква храна.
Обаче има много хора, които съвсем не изглеждат добре, обаче не са на това мнение. Това е проблем до толкова до колкото нездравославния начини на живот оставя все по дълбоки следи, докато в един момент нещата станат много трудно обратими. А най-лошото е, че си предават тези навици на децата.

# 527
Аз не мисля, че има ген да си слаб или пълен. Всичко е в метаболизма, ако е ок и човека е ок, ако не е също. Изключваме тъпченето със всякаква храна.
Обаче има много хора, които съвсем не изглеждат добре, обаче не са на това мнение. Това е проблем до толкова до колкото нездравославния начини на живот оставя все по дълбоки следи, докато в един момент нещата станат много трудно обратими. А най-лошото е, че си предават тези навици на децата.

Да, вярно не е твой проблем, ако някой си се харесва, въпреки че според теб не изглежда добре.

Аз, напротив, смятам, че проблеми и навици, които имат някакво визуално изражение,  далеч по-често биват решени и променени от порасналия индивид, отколкото чисто психологични проблеми, родени от семейния модел, като взаимоотношения със срещуположния пол, отношение към децата, към себе си и пр., които често дори не се осъзнават като проблем, а се приемат за карма, съдба, лош късмет и т.н. И слава богу, де, щото иначе тежка ще е участта на деца, на които им е внушено след изяждане на 1/8 пакет Зрънчо да се покатерят на велоергометъра.

Имам съученичка, която по природа е страшно дребна и слаба. Допреди десетина години работеше по заведения и като цяло си беше по нощния живот, с пийване, много пушене и типичната храна от заведения като пилешки хапки, пържени картофи и т.н., не е напълнявала никога, доколкото знам. От няколко години я гледам по снимки и видеа, че много сериозно се занимава с фитнес, отказала е цигарите и вероятно други вредности,  даже е станала фитнес инструктор, и то май доста елитен.

Друга съученичка беше най-дебелата от 4 паралелки, има и сестра, която също беше много дебело дете, родителите им също са дебели. Със сигурност имаха някаква вродена предразположеност към напълняване. Никога не бях забелязала да яде много в училище. Съученичката ми все още си е дебела, но сестра ѝ, след като отиде студент, отслабна страшно много и все още си е слаба, което, предвид фамилната обремененост, не мисля, че е станало по естествен начин, а с много упоритост и воля.

# 528
Метаболизмът е важен. Аз до около 30те си години не качвах, а ядях огромни количества всякаква храна. След това се промениха нещата и сега първо нямам нужда от такива количества и второ внимавам, за да не кача. Другото е, че не се движа толкова, колкото преди, защото ми се налага да шофирам и ми осавят разходките с кучето и малко плуване.

Сега искам да започна йога, заради старите ми кокали, които ме болят.

# 529
  • Варна
Уф, аз до 40 бях ок, ядях без ограничение каквото си поискам. Преди година отказах цигарите и взех да усещам малко по-малко как започнах да трупам. Сега започнах упражнения вкъщи, понамалих порциите, по малко почнах да свалям. Обнадеждена съм, че не е толкова зле положението.

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 15:46 от Глухарче

# 530
Не е, просто е въпрос на разлика между прием и разход.

Аз миналата г-дина свалих 10 килограма за 2 седмици, поради здравословен проблем. Имах киселини, които не усещах в стомаха, но не можех да преглъщам. Докато установя проблема свалих килограмите. Не бих си го причинила пак толкова драстично.

# 531
И аз свалях по 1 кг на ден през декември, когато бях много болна. Но на ден изяждах с мъка по половин грейпфрут...
За мен е по-важно дали има движение, лишенията от храна изначално не ми се струват добра идея. По-добре е да има баланс.

# 532
Ема, повечето ми познати фитнес диети намалят храната количествено, но не качествено. Много от излишните калории идват от празните калории, които са с нулева хранителна стойност. Във времената, когато съм бягал по 10-15км редовно, не свалял значително тегло, без да променям храненето си.

# 533
само със спорт не става, както и само с диети. основното е доброто хранене /не гладуване/, след него подходящият спорт. в младите години как да е, но след 40....трудна работа и си трябват и двете. наблюдавам по-възрастни колежки гладуват, слаби са, но хич не изглеждат добре. както и обратното -  спортуват, но като хапват стабилно няма особен видим ефект.

# 534
  • France
Идея си нямате какво може да ви докара едно гладуване. Целият организъм се разтройва.
Братан, при редовен и силов спорт е дори нормално да качиш кг. Мускулите тежат повече от мазнините. Когато подготвях полу маратони, качвах винаги 1кг. Когато ставаше дума за маратон - 2. Но кантарът ми винаги е отбелязвал намаляване на мазнините в тялото.

# 535
Филомена, аз от 2 години почти не мърдам от 100кг, но в последната година се върнах към спорта след дълга контузия и макар да съм същите килограми при -10 процента мазнини заменена с ММ разликата е драстична. Но маратонските бягания ги водят кардио спорт, което редуцира масата като цяло, затова се компенсира с храна, за да не станеш като сомалиец (като във вица, където си носели ролекса на кръста, че им се изхлузвал от ръката) Simple Smile

# 536
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Разстройвал се бил организмът от гладуване. Що за глупост. В цялата човешка история, хората са гладували и живяли в недоимък. Едва в последните 50 -100, а у нас по- малко, хората могат да си позволят да не гладуват. И не храната е станала безвкусна... Пробвай да гладуваш и после хапни варен картоф- изумителна сладост

# 537
  • France
Какво ще рече ММ? За "мъжа ми" знам, но в твоя пост ме съмнява Joy
Ако правиш по маратон на ден  (има и такива луди в Америка) и да ядеш на корем, организмът ти не може да поема повече и отслабва. Бяха установили, че този максимум е малко над 6000 калории.

Роузи, точно от болезнен опит го казвам. Два пъти стигам до нутрисионисти и двата пъти са били категорични - диетите са вредни.

# 538
Разстройвал се бил организмът от гладуване. Що за глупост. В цялата човешка история, хората са гладували и живяли в недоимък. Едва в последните 50 -100, а у нас по- малко, хората могат да си позволят да не гладуват. И не храната е станала безвкусна... Пробвай да гладуваш и после хапни варен картоф- изумителна сладост
Точно!
Храната не е безвкусна и натурална като е.
Свикването с изобилие от овкусители и подобрители, аромати прави нормалната храна безвкусна и непредпочитана. А изобилието е с цел да се консумира, купува повече. Бизнес.

ММ - мускулна маса

# 539
Мускулна маса. Тенкю, Фрости. Хахаха Joy
Philomena, иначе метаболизмът ни е различен и също така усвояването на хранителни вещества от поетата храна.
Относително е, но това за което пишеш е някаква екстремност. Нормалните хора уважават и пазят ставите си Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт