За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 32 390
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
  • София
  • Мнения: 12 645
Момичета, мисля да правя тази торта за рождени ден на мъжа ми

https://cooks-and-bakes.com/вид-ястие/десерти/торти/шоколадова-торта-с-маскарпоне?page=1

Обаче се притеснявам за блатовете. Според вас как да ги нарежа след като се изпекат или да ги пека един по един? Това, което ме притеснява е, че там са дадени пропорциите за всичките блатове, а не за един.

Аз ти препоръчвам да изпечеш 1 блат. Не е толкова сложно рязането след това. Просто ти трябва дълъг и остър нож (аз използвам този за хляба). Друг вариант е да го направиш с дълъг конец.

При печенето на 3 блата ще трябва да ги изравняваш и трите малко или много след печене, а и ще се пресушат повече, отколкото като изпечеш 1.

# 106
  • Мнения: 264
Благодаря ви, момичета! А според вас дали да не сиропирам блатовете?

# 107
  • Sofia
  • Мнения: 22 542
А според вас дали да не сиропирам блатовете?
Според мен няма нужда.

# 108
  • Мнения: X
Четох препоръките как да се вари царевица, но някой може ли да ми каже дали всичката царевица, която в момента се продава на кочан и още в зелената обвивка, се смята за млечна?
Или млечната е някакъв сорт?

(простете невежеството ми)

# 109
  • София-Младост
  • Мнения: 24 050
Млечна не е сорт, а всяка царевица току що узряла е такава. Тя е просто по-крехка и се сварява много бързо, отделно е сочна.
Отваряш зелената обвивка и гледаш зърната, ако са бледо жълти, значи е млечна.
Другата си е с хубаво жълти зрънца.

# 110
  • Мнения: X
Млечна не е сорт, а всяка царевица току що узряла е такава. Тя е просто по-крехка и се сварява много бързо, отделно е сочна.
Отваряш зелената обвивка и гледаш зърната, ако са бледо жълти, значи е млечна.
Другата си е с хубаво жълти зрънца.
Благодаря много! - значи ще си я варя 20-тина мин. на обикновена тенджера

# 111
  • Мнения: 43 300
За рязането на блата има и специална джиджафка, но я нямам, за да дам отзив. Определено, когато се пече 1 голям блат, който после се разрязва оформените блатове са по- сочни и не са сухи.

# 112
  • Мнения: 9 443
А аз я варя един час, 20 минути ми е малко, дори да е млечна

# 113
  • Мнения: X
А аз я варя един час, 20 минути ми е малко, дори да е млечна
Може би трябва малко повече, аз я варих 30 мин за всеки случай и малко хрускат люспите на зърната. Иначе е вкусна и се яде нормално
Може и това да е нормалното, не знам...

# 114
  • София
  • Мнения: 12 645
За рязането на блата има и специална джиджафка, но я нямам, за да дам отзив. Определено, когато се пече 1 голям блат, който после се разрязва оформените блатове са по- сочни и не са сухи.


За тази цел има и други "джиджавки". Аз казвам как става с подръчни материали. Hug

# 115
  • Мнения: 22 867
Верно, че има всякакви джаджи за рязане вече, да сложа и моята, от Кауфланд я купувах преди.....сто години. Много хубава работа ми върши. Сега гледам, че има и с две корди.

Скрит текст:



И според мен по-добре е цял блат или поне наполовина, т.е. два, както е в рецептата за тортата.

# 116
  • Мнения: 2 129
Препоръчайте ми ваши любими рецепти с патладжан . Без пържене .

# 117
  • Мнения: 355
 Здравейте, купих си сладкарска извара от Лидл 1 кг. Моля предложете ми лесен летен десерт с нея. имам и заквасена сметана, крема сирене, замразени малини, бисквитки. С какво се комбинира . До сега не съм ползвала такава. Благодаря предварително.

# 118
  • Мнения: 746
Аз режа блатовете с конец за зъби.

# 119
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 758
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,249.msg37.html#msg37
https://m.bg-mamma.com/?topic=1015368
Тези две рецепти правя с изварата от лидъл

Общи условия

Активация на акаунт