За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 32 798
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
Сегашните сортове патладжани, никога не са ми горчали. Почти никога не ги посолявам, дори и когато ги пържа.

Когато ги пека за кьопоолу, никога не съм ги солила предварително.

# 226
  • Sofia
Не ги соля,но нарязани ги кисна в студена вода за 1/2-1ч.

# 227
Сода бикарбонат активира ли се, ако в рецептата няма никаква киселина, вкл. кисело мляко, никаква течност, а само яйца, хуск и ленено брашно? Има ли въобще смисъл от нея в такава рецепта?

# 228
Сода бикарбонат активира ли се, ако в рецептата няма никаква киселина, вкл. кисело мляко, никаква течност, а само яйца, хуск и ленено брашно? Има ли въобще смисъл от нея в такава рецепта?

Аз понякога слагам сода в кайма за кюфтета, където също няма киселина, а само яйце. За какво е рецептата?

# 229
Аз понякога слагам сода в кайма за кюфтета, където също няма киселина, а само яйце. За какво е рецептата?
за хлебчета без брашно

# 230
Аз бих сложила бакбулвер, с една капка вода. Или в содата една капка лимонов сок. За всеки случай. Тези хлебчета рядко стават пухкави, така или иначе.

# 231
  • София

Няколко капки оцет или лим. сок, за да се активира содата. Друг вариант е да добавиш няколко зрънца лимонтузу.

# 232
Благодаря за съветите. По-скоро мисля да пропусна содата, защото явно не се активира, както си и мислех. Видях изпечени хлебчета по тази рецепта и изглеждаха доста добре.

# 233
Разликата между сладкарската сметана и готварската не е това, че едната е подсладена, а в процента масленост. При сладкарската маслеността е минимум 30% . Само тя може да се разбие на пухкав крем, какъвто е необходим за десертите.  Иначе ако прочетете състава и на двете, никъде не фигурира захар.

По-назад четох за млечната царевица. И аз по преди година-две я варях по час и все ми хрупаше. А всъщност разковничето е, че колкото повече се вари, толкова по-твърди стават ципите. Сега вече я варя не повече от десетина минути след като заври, като добавям малко сол и малко захар към водата.

# 234
  • Sofia
Разликата между сладкарската сметана и готварската не е това, че едната е подсладена, а в процента масленост. При сладкарската маслеността е минимум 30% . Само тя може да се разбие на пухкав крем, какъвто е необходим за десертите.  Иначе ако прочетете състава и на двете, никъде не фигурира захар.
Посочените две сметани са растителни и се съмнявам някоя да има 30% масленост, но пък нишесте предполагам има, което да подпомага разбиването. Иначе фигурира или не захар, факт е, че едната е сладка и това е разлика.

# 235
Посочените две сметани са растителни и се съмнявам някоя да има 30% масленост, но пък нишесте предполагам има, което да подпомага разбиването. Иначе фигурира или не захар, факт е, че едната е сладка и това е разлика.
Моя грешка е, че не съм отворила линковете, а четох само коментарите след това за сладкарска и готварска сметана. Да, сметаната на My day си е сладка. Обикновено купувам от лидълската в червената кутия, която няма захар и може да се ползва както за сладкиши, така и за готвене.

# 236
Ами на Elle & Vire например гледам, че и двата типа сметани са масленост 35.1% , но пък вярно в състава на сладкарската не пише "захар". Той моя приятел затова ли се оплаква, че като му готвя нещо със сметана е много тежко и мазно? Grinning

# 237
  • Sofia
...Обикновено купувам от лидълската в червената кутия, която няма захар и може да се ползва както за сладкиши, така и за готвене.
И аз тази ползвам за всичко.

# 238
Момичета, благодаря ви! Както винаги ми помогнахте Simple Smile
А чисто информативно, когато правите блатове какво брашно използвате или няма голямо значение. Аз взех екстра на софия мел.

# 239
Здравейте! Включвам се с два въпроса Simple Smile
1) Свекърва ми извади от паяжините една соковарка, но не помни пропорции за съотношение между плод и захар. Можете ли да ми дадете някакви мерки?

2) Решили сме да правим пукани люти чушлета, но в бурканчета за сладко, някъде около 330мл са май. Майка ми ми каза за буркан Омния, че след като нареди чушките, пълни по половината с оцет, допълва с вода. Отделно слага по 2 с.л. захар и 1с.л. сол. За моите бурканчета дали ще е удачно да спазя правилото за оцета и водата и да сложа по 2ч.л. захар и 1 - сол? Или, ако вие имате някакви пропорции, ще се радвам да ги споделите Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт