За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 32 522
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Ако имаш матРиал, пробвай Simple Smile. Преглеждай ги през ден два да не са загнили. Може и марля да им метнеш, заради мухите. И после да пуснеш снимка с напълнени Simple Smile.

# 466
  • Sofia
А аз искам да попитам как най-лесно да си направя оризово брашно?
Аз съм мляла кафяв ориз в нутрибулет,не е много фино,но ако се пресее през ситно сито може да мине за брашно...

# 467
Как да приготвя пилешко за дюнер?

# 468
От Tasty е горе долу рецептата ,много вкусен става .
Пилешки пържоли от бут (с филе е сухо )-зависи от големината ,но 10 -12 .
Слагат се в дълбока купа и се смесват с 200 гр кисело мляко +200 гр цедено кисело мляко (по рецепта е йогурт ),сок от половин лимон ,черен,червен -сладък и лют пипер по желание ,сол.Всичкпо се  разбърква хубаво ,купата се покрива с капак или фолио и се оставя във хладилник .Аз го правя от вечерта за другия ден.Като подправки може и чесън на прах ,кимион малко или кориандър.В рецептата има пресен магданоз .
По рецепта се нанизва на глава лук ,но стои малко нестабилно ,ако имаш батат е по+добре.Та върху половин голяма глава лук/картоф ,се слага шиш ,аз слагам два -три за повече стабилност и се нанизват пържолите .Отгоре може да се сложи половин глава лук.Пече се на умерена фурна ,по-отдолу,за да не изгори .Фурната ми е силна и в началото го завивам във фолио ,след 10-15 Мин отвивам.
Аз го правя в голямата тава на фурната и слагам около него бланширани картофки (от готовите ),да не пържа .
После се реже като месо от дюнер ,с остър нож и по дължина .

# 469
  • София
В една свързана тема - бяха препоръчали какао насипно, в София (център), но не мога да намеря темата (преди около 2г). Мисля че беше сурово и не на цена като от био магазин.
Искам да сменя това от магазина. (Balbek) с по-полезно.
На Екзарх Йосиф и в началото на женския пазар има няколко магазина за насипни подправки и кафе. Оттам към купувала и какао.

# 470
Скрит текст:
Слагат се в дълбока купа и се смесват с 200 гр кисело мляко +200 гр цедено кисело мляко (по рецепта е йогурт ),сок от половин лимон ,черен,червен -сладък и лют пипер по желание ,сол.Всичкпо се  разбърква хубаво ,купата се покрива с капак или фолио и се оставя във хладилник .Аз го правя от вечерта за другия ден.Като подправки може и чесън на прах ,кимион малко или кориандър.В рецептата има пресен магданоз .
По рецепта се нанизва на глава лук ,но стои малко нестабилно ,ако имаш батат е по+добре.Та върху половин голяма глава лук/картоф ,се слага шиш ,аз слагам два -три за повече стабилност и се нанизват пържолите .Отгоре може да се сложи половин глава лук.Пече се на умерена фурна ,по-отдолу,за да не изгори .Фурната ми е силна и в началото го завивам във фолио ,след 10-15 Мин отвивам.
Аз го правя в голямата тава на фурната и слагам около него бланширани картофки (от готовите ),да не пържа .

lady_gothic, благодаря за рецептата и подробното обяснение Flowers Hibiscus И идеята за картофките е чудесна Hands Ok Hand

# 471
Скрит текст:

lady_gothic, благодаря за рецептата и подробното обяснение Flowers Hibiscus И идеята за картофките е чудесна Hands Ok Hand

Пропуснала съм да пиша ,че начуквам пържолите  с точилка ,през фолио ,и слагам малко олио в маринатата ,или каквото растителна мазнина предпочитате  .И ги редя на хикс на шишчетата преди печене,така 'кулата ' от месца става по-равномерна.Предпочитам да са без кожа .
Дано не е късно Hug

# 472
  • Русе
Защо, защо... заради пробата Grinning. И аз на Бъдни вечер само ползвам Grinning. Иначе са ми много вкусни, ако станат може и други да врътна извън коледните.

За сушене има специални тънки чушки които изсъхват добре  и не мухлясват.
Едва ли обаче никякой продава  такива по магазините.

# 473
Здравейте! Взех от Джъмбо формички за ледени близалки(сладолед). Вчера реших да направя на детето с компот от ягоди. Пасирах 2 плодчета и долях от течността. Седяха около 2 часа във фризера, но не се отлепват с дръжката. Тя си се вади свободно,но съдържанието си остава във формичката. Аз ли бъркам някъде или просто формичките са менте?

# 474
Sweet_Dreams@, за секунда полей/потопи формичките с/в топла вода или ги подръж малко в ръце, след изваждането от фризера за да се отдели пълнежа от стените на формичката.

# 475
Скрит текст:
Скрит текст:

Пропуснала съм да пиша ,че начуквам пържолите  с точилка ,през фолио ,и слагам малко олио в маринатата ,или каквото растителна мазнина предпочитате  .И ги редя на хикс на шишчетата преди печене,така 'кулата ' от месца става по-равномерна.Предпочитам да са без кожа .
Дано не е късно Hug

Много благодаря, Лейди за уточнението Flowers Hibiscus Не е късно, промениха се плановете и дюнерите останаха за тази вечер да ги майсторя Grinning

# 476
Мога ли да направя пица калцоне с лаваш питка?  Какво друго калцонесто мога да спретна на тиган?

# 477
  • София
Привет, направих чийзкейк без печене в тортен ринг. Не сложих хартия за печене, не намазах предварително стените на формата и сега опитите ми да махна ринга удрят на камък. Идеи? Ако с нож отлепвам чийзкейа от стените, ще го обезобразя, защото рингът е тесен - нещо от типа на 15-тина см. диаметър и ще насека стените на десерта с ножа. Ако го топна в гореща вода, се притеснявам желатинът да не се отпусне и да ми се разтече десерта, а ми се иска да има представителен вид, ако случайно успея да го извадя от формата.

# 478
Ако имаш дълъг тънък нож, с него мини внимателно между чийзкейка и стената на формата, без да режеш нищо, просто прекарваш ножа с плоската страна успоредно на кекса и стената. Така си отлепвам кексовете, в никакъв случай не са надялкани. А в топла вода за секунди се топва, няма да го държиш в нея, че да се разтече. И все пак по повърхностния слой се получава едно разлигавване, не стои съвсем гладък. С нож по-добре се получава.
 Ето такъв нож, май само за това го ползвам.
Скрит текст:

# 479
  • София
Ако имаш дълъг тънък нож, с него мини внимателно между чийзкейка и стената на формата, без да режеш нищо, просто прекарваш ножа с плоската страна успоредно на кекса и стената. Така си отлепвам кексовете, в никакъв случай не са надялкани. А в топла вода за секунди се топва, няма да го държиш в нея, че да се разтече. И все пак по повърхностния слой се получава едно разлигавване, не стои съвсем гладък. С нож по-добре се получава.
 Ето такъв нож, май само за това го ползвам.
Скрит текст:
Успях с тънък нож (без да наръфам десерта), много благодаря за съвета!

Последна редакция: чт, 27 авг 2020, 03:46 от *Lorena*

Общи условия

Активация на акаунт