Хитринки за всякакъв случай - 24

• 50 820
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
С оцет или някаква друга киселина.След като се измият се подсушават и се намазват с мазнина.Решетките не са неръждаеми.

# 136
Мъжът и наточи ножовете на косачката с ръчна пила. Това по повод месомелачката, която е изтъпена и не мели. Пробвайте този вариант. Пила има в железарските магазини.

# 137
  • Пловдив
Здравейте, момичета! Моля за помощ! Купих от фешън дейс яке на Бенетон. Изпрах го, защото миришеше на нещо спарено. Явно пълнежа е от рода на гъши пух и сега той стана на топчета. Май 70лв отидоха на вятъра. Моля ви да ми дадете идеи дали има шанс да се оправи??
Скрит текст:

Трябва да се разбие пухът, също така никакъв омекотител занапред при прането, за предпочитане и препаратът да не е стандартен ами такъв за вълна и пух. И аз си направих същия номер зимата, забърсах една парка от една втора употреба и хич не се и загледах в етикети ами я бухнах направо в пералнята като се прибрах. И като я простирах - шок и ужас, ами че тя тънка като вестник и с тук-там едни малки бабуни пълнеж Grinning
Може и на ръка да се разбие, обаче се приготви за много работа - хващаш и разтриваш между ръцете си малки участъци, все едно че переш на ръка и го търкаш. И така докато не остане степан пух вътре ами си стане пак пухкаво цялото. Ако не ти е твърде стресираща идеята, буквално бой с бухалка или нещо от сорта по якето, това е по-бърз вариант от горното. Пробвала съм и да го пусна сухо само в центрофуга с няколко топки за тенис. Горе-долу пооправя и това работата, не знам за самата центрофуга колко е добре да се прави редовно де. И трябва да е мног добре изсушена такава дреха, отнема по-дълго време на простора от нормално яке.
Иначе наистина най-добре в сушилня ако има такава, аз нямам. И там с няколко топки за компания, а някои ги слагат и при прането също.

Благодаря много! Пуснах повторно якето с втора пералня с три топки и след това в сушилнята пак с топки. Определено положението беше по-добре. Но иска и на ръка да се разчепка още. Добре, че е още топло, има време да го направя - вечер пред телевизора и малко по малко... SmileSmileSmile

# 138
Моля за съвет, как да почистя/изпера яке от изкуствена кожа, или да ги давам директно на химическо?

По повод казуса с бурканите- чист късмет, че попаднах на тази тема. Благодаря за полезната информация!
Вчера извъртях около 15 бурканчета в миялната, на всички етикетите им бяха разлепени. Освен с накисване в мивката с гореща вода и освен с портокалово масло, има ли друг начин да ги почистя, преди да ги пусна в миялната? (Останалите мия на ръка, но тези се нуждаят от по- сериозно почистване)

# 139
Kristaline
всякакви етикети с лекота махам, като намажа с тампон напоен с олио.  Лепилото се маха отлично.

# 140
Благодаря, цвете!

# 141
  • Пловдив
Kristaline, нормално яке от еко кожа пускам в пералнята на 40°, до момента не е ставало гаф.

# 142
Имам едно памучно палто тип пелерина с хастар за късна есен/мека зима. Само на химическо го давам, а много ме човърка мисълта да го извъртя в пералнята. Вие какво мислите?

# 143
Aз съм прала палто в пералнята на бърза 20 мин програма при 20* или 40* беше не си спомням. Тънко и памучно, дори не успя да се смачка при прането, та не му трябваше голямо гладене след това. При връхните дрехи има голяма опастност хастара да се свие при пране и тогава подгъвите да стоят обърнати, много неприятно.

# 144
Kristaline, нормално яке от еко кожа пускам в пералнята на 40°, до момента не е ставало гаф.
Ох от това най ме е страх. Свекито да се прави на чистофайница така ми беше изпрала едно подобно якенце, че кожата започна да се бели като сварено яйце...
На това "кожата" му ужким е от по- хубавата (от по- дебелия балатум Grinning), ама знам ли...
С каква продължителност е програмата, на която ги переш? Слагаш ли още нещо или само якето?

# 145
  • Somewhere far away
Кожа никаква вече не бих пуснала в пералня. еко или не. аз купувам само еко така или иначе и си скапах една страхотно ново сако с кожени ръкави.

# 146
    А от къде идва влагата?
    И ние сме с такъв,каквото и да слагам има неприятна миризма и дрехите се умирисват...всеки ден отварям вратите за по няколко часа и пак мирише лошо
            Влагата от въздуха идва и от дограмата, конденза е много през студените месеци. И аз държа гардероба отворен, но няма резултат.

Много грешно схващане. Дограмата (по-скоро прозорците като цяло) е пластмаса, тя не може да генерира влага и определено влагата не идва от дограмата. Нещо повече - понеже стъклата ( а не дограмата) са най-студената зона в апартамента, там най-напред кондензира влагата и става на капки. И ако се замислите, по този начин дограмата извлича влагата от въздуха и така, като я втечнява в конденз, всъщност намалява влагата в жилището, а не я увеличава. Влагата идва от хората (пот, дишане), от цветята, от мокри дрехи, от готвене и от къде ли не, но не от дограмата. И срещу влагата помагат проветряване и евентуално влагоуловител.

# 147
    • русе
    Баба каза:
    Ако накапете олио върху покривка или дреха на търкайте петното със сол ,оставете да изсъхне така посипано и после изперете.

# 148
    • София
    Засъхнало от много време лепило по дограма как да премахна?

# 149
    • Sofia
    Накапано с олио се почиства с настъргана креда или тебешир,посипва се обилно,престоява 1-2ч.и после се пере.

Общи условия

Активация на акаунт