127 СУ

• 36 887
  • 197
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Моят син тази година ще е 12 клас хуманитарен профил с английски, но вторият език е немски. Горе-долу са равен брой момичета/ момчета - примерно 15 на 13 или 12 ( едно момче май се е махнало през учебната година). Но с втори език испански ( който е много желан от момичетата) , е възможно тази година да е друго съотношението.

# 166
Благодаря, тази година езиците са английски и испански, съответно като първи или втори език. Ние държим на английски като първи. Немски няма въобще.  В този случай се надявам да има момчета достатъчно във всички паралелки. А  в сравнение с 7-мо имате ли представа как са?

# 167
  • София
Нямам информация за 7-мо, предполагам, че е подобно положението. Превес на момичета има в класовете  с първи език испански.Може би в 7-мо имат свобода да избират профили след 10 клас, тук са фиксирани още при приема и не може да сменяш. Целият клас е с един профил. За хуманитарен профил предметите са история и български.

# 168
  • София
А как е положението с математиката? Четох доста неприятни мнения назад?
Мими, и аз съм с младеж с интерес към хуманитарния профил с първи английски 😉

# 169
А как е положението с математиката? Четох доста неприятни мнения назад?
Мими, и аз съм с младеж с интерес към хуманитарния профил с първи английски 😉
За математиката и аз прочетох назад коментарите, но нямаме голям избор. В хуманитарните паралелки предполагам , че ще са предимно девойки, въпреки че те предпочитат испански. Моят син не мечтае за хуманитарен профил /история не иска/, но по метода на изключване след профил Чужди езици остава само този като приемлив. Природни науки, компютърни, мат., абсурд да пишем. Може би преди 127 ще пишем 7-мо заради профил Чужди езици.

# 170
Аз до колкото разбрах обаче, в 127 СУ въпреки това, че парелките не са с профил "Чужди езици" в горните класове се учат предмети на съответния език, докато в 7 СУ нищо че профила е именно езици, не се учат предмети на чужд език. Не знам това до колко би натежало за нечий избор, но си е важно.

# 171
  • София
Все едно дали паралелката е "Чужди езици", ако съответната гимназия предлага като избор след 10 клас само хуманитарни и природни науки като 3 и 4 профил.
В 127мо двата езика или първият чужд език (за една от паралелките) са си заложени като профили в 11 и 12 клас. Има го на сайта им.

# 172
  • София
Ако паралелката е езиков профил, то двата чужди езика задължително са първите два профила и се избират само другите един или два профила след десети клас или пък явно на някои места са заложени първоначално.
Съвсем друг е въпросът, ако няма учители, които да водят разказвателните предмети на даденият език.

# 173
Аз до колкото разбрах обаче, в 127 СУ въпреки това, че парелките не са с профил "Чужди езици" в горните класове се учат предмети на съответния език, докато в 7 СУ нищо че профила е именно езици, не се учат предмети на чужд език. Не знам това до колко би натежало за нечий избор, но си е важно.
Мисля, че и в 7 учат на англ. няколко предмета. Но това не ми е толкова важно. Предпочитам да избере профил извън езиците след 3 години, когато има яснота какво предпочита и му трябва. Въпреки че в 7-мо са само 4 профила и се избира един от тях за 3-ти профил - История, География, биология и Философия. И БЕЛ се учи допълнително по 2 часа. не сме решили още кое пред кое ще бъде, така или иначе и двете не са първи желания, но се очертават най-вероятни.

# 174
  • София
Ако паралелката е езиков профил, то двата чужди езика задължително са първите два профила и се избират само другите един или два профила след десети клас или пък явно на някои места са заложени първоначално.
Съвсем друг е въпросът, ако няма учители, които да водят разказвателните предмети на даденият език.

Е, в 127мо двата чужди езика са заложени още отсега като 3 и 4 профил. И паралелките си стават пак профил Чужди езици + първите два профила от ДПП.

В 7мо всички изброени предмети като възможност за профили след 10 клас са крайно нежелани за нашето дете. Така че, не е зле да се помисли отсега каква ще е ситуацията с всички профили, не само с първите два.

# 175

Е, в 127мо двата чужди езика са заложени още отсега като 3 и 4 профил. И паралелките си стават пак профил Чужди езици + първите два профила от ДПП.

В 7мо всички изброени предмети като възможност за профили след 10 клас са крайно нежелани за нашето дете. Така че, не е зле да се помисли отсега каква ще е ситуацията с всички профили, не само с първите два.
Моят може би би избрал География, Философия или История като краен вариант от тези изброени. Може да се появят други след 3 год. А в 127 отсега се задължава с другите два профила /в нашия случай ще бъдат БЕЛ + История - приемливи, но не мечтани, за да ги резервирам отсега/. Но умуваме още. Като място и време за път са ни еднакви.

# 176
  • София
Mimi_3, а Предприемачество или Икономическо развитие не ви ли интересуват? Първият обаче е с първи език испански. И балообразуването е друго - 2ХБЕЛ и 2 МАТ.

Дописвам се - сега видях, че искате първи език английски.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 11:16 от Magenta2022

# 177
Икон. развитие е с англ., но е разширено. Той досега не е учил английски. И няма втори език като профил. Има ИТ, той не го иска като че ли. Иначе бала му е доста над миналогодишните и за двете училища. И за различните балообразувания.

# 178
  • София
Икон. развитие е с англ., но е разширено. Той досега не е учил английски. И няма втори език като профил. Има ИТ, той не го иска като че ли. Иначе бала му е доста над миналогодишните и за двете училища. И за различните балообразувания.

Да видях, че е разширено. На знам какви са учебните планове при разширеното изучаване на език, май първата година имат по-малко часове по език от интензивното изучаване, но в девети клас повече часове от интензивното. Може и да греша.
По профил ИТ на повечето места нищо не правят. Лесен е, поне не се налага учене за разлика от История, който е тежък профил за децата.

# 179
Така е, идеята беше да стигне до езиково училище с голям брой профили, и да избира на по- осъзната възраст в 10 клас. Но пък в много училища няма избор на профили, така че сега ще наблегне на английския.

Общи условия

Активация на акаунт