Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • Публикувана: 28 юли 2020, 21:09 ч.
 • Последно мнение: 31 юли 2020, 07:10 ч.

Приятелка?

 • 2 937
 • 46
 •   1
Отговори
 • Мнения: 22
Здравейте.
Ще се опитам да опиша историята от началото, и накратко. Уточнявам, че за себе си, съм взела решението. Интересува ме повече, колко такива хора срещате около вас.

Накратко,с  въпросната личност се запознахме началото на миналата година. Само след някакви 3-4 м. познанството се оплака, че поради болест на хазяина и спешна продажба, се налага да освободи квартирата. Потърси пари на заем. Отказах. Можех да помогна единствено със стая за живеене, което й беше предоставено абсолютно безвъзмездно, но на отдалечено място. Постоя около месец, през това време и съпругът ми се прибра от чужбина. Изнесе се. Даже й гледахме и котките, че ги остави при нас. Оттогава е сменила 3 квартири. Колко пъти е искала пари на заем, по малко, да, но не им помня бройката, и то при положение, че знае, че и при мен положението не е цветущо, още повече, че може да ми създаде разправии в къщи. Отделно, тъй като работи и като дистрибутор по каталог, ме постави в ситуация да ме търсят мои познати, които е срещнала чрез мен, защото поръчаните продукти ги няма по 2-3 мес. Това е за мин. година и няма общо с Covid. Не знам колко пъти ми се е случвало да присъствам на разговори с други клиенти по същия въпрос и знаех, че тя просто не ги е поръчала , а е използвала парите за себе си, да си оправи положението. Много искаха направо да им се върнат парите. Е, все някога след 2-3-4месеца си получава ха продуктите.
Преди няколко месеца съпругът ми почина. Имаме проблеми при унаследявато. И тя е напълно запозната с тях, но все някога ще се разрешат.
Изумлението ми беше, как въпросната личност започна да прави изказвания от сорта: ние ще правим с теб бизнес( нарочно не упоменавам какъв, но уточнявам, че тя няма и грам понятие от съответната дейност, а и не е показала никакви заложби), помогни ми да се релокирам в София( идеята е да живеем заедно, при положение, че има много близки роднини) и т. н
В един момент почнах да се благодаря за забавянето, относно наследството.
Върхът беше преди около месец. Март месец ме помоли да заема телефон, понеже нейният се развали. Единственият, с който разполага, беше на съпругът ми, сравнително нов, закупен миналата година от чужбина, с много екстри. Дадох го. В последващите месеци няколко пъти ме помоли за сравнително малки суми, които да върне до няколко дни. Е, връщаше ги. Но, на мен ми писна. Още повече, че прекарвах с нея достъчно време от деня. Еми, тя няма спиране по магазините и то за пълни глупост. В повечето случаи 2 ра не работеща употреба, и отделно по заведенията, където се прави на..... Еми, популярната ССФ тук, ряпа да яде.
Та, преди около месец, отново поиска на заем и отказах. Само след 2-3 часа ми се обади с треперещ вълнение глас, как Вселената се грижи нея и намерила на улицата 30лв. На следващият ден, същото обаждане, но този път намерила 50. И 1 седмица, моят телефон(ползвам го близо 5 години) се скапа тотално. Обадих й се, че ми трябва другия апарат. Оказа се, че го е заложила. Толкова за Вселената. Върна ми го,де.

Та въпросът ми към вас е доколко вярвате на хората, около вас? Защото аз започнах вече да изпитвам абсолютно недоверие.

# 1
 • Мнения: 1 601
Много дълго си издържала.

# 2
 • Мнения: 1 479
Да ти имам въпроса .Аз не бих се сетила за точно такъв .

# 3
 • Мнения: 100
Съжалявам за загубата на съпруга ти. Може би си прекалено доверчива, може би прекалено дълго си правила компромиси поради ситуацията и в твоя личен живот.
Относно това дали вярвам на хората - ами май не. Може би защото не съм имала случай някой приятел да ми иска пари. Не бих дала повече от 1-2 пъти. Ако иска повече пъти значи има проблем и даването на пари назаем няма да помогне. Ще има нужда от друг вид финансова помощ, кредит, финансово ограмотяване ако щеш.
Моя близка имаше проблем с приятел , които искаше пари и впоследствие разбрахме, че е заклет комарджия.

# 4
 • Мнения: 26
Това е прекалено- явно си много търпелив и добър човек.

# 5
 • В Космоса
 • Мнения: 9 167
Чак нереално ми се струва да има такива наивници.

Достатъчно добре познавам близките си, за да знам доколко може да им се вярва. А по принцип съм мнителна и за да ми спечели доверието някой трябва бая да се потруди.

# 6
 • Мнения: 9
Такива не срещам и дай Боже да не.

# 7
 • София
 • Мнения: 17 515
На хората около мен вярвам. Но такива като описаната не се задържат около мен.

П.П. Как ти хрумна да наречеш "приятел" човек, с когото се познаваш от толкова малко време?

# 8
 • Мнения: 22
Благодаря за отговорите. Не мисля, че е проблем с хазарта,, но от друга страна и неконтролируемото харчене е психологически проблем. А от това, което съм виждала, тя има хубав доход от основната си работа, но харчи безумно, и то за глупости. През тези месеци се опитвах леко да повлияя, дори припомняйки й нейни решения да започне да спестява. Еми, няма грам от това. И говоря за човек над 50г.

# 9
 • Мнения: 2 661
А на теб какъв ти е проблемът? Даваш й пари, тя ти ги връща. Кой как живее не те засяга....

# 10
 • Мнения: 1 601
А за телефона нещо да кажеш?
Или ти обичаш приятелите ти ден през ден да ти искат пари? Случва се, но като стане често е неприятно.

# 11
 • Велико Търново
 • Мнения: 3 694
Тъкмо щях да питам за възрастта й, но ти си писала. Има хора, които са цял живот във техен си луд филм, вероятно както и тя.
Аз съм много доверчив човек, стига отсрещната страна да ми вдъхне стабилност. Не говоря само за пари, а за цялостна отдаденост и готовност за помощ.
Същевременно с това съм и много дистанциран и нетолерантен човек по отношение на простотия и нахалство. с други думи, намерила съм си баланс, намери и ти твоя и нека така ти се хармонизира търпението с приятелствата.

# 12
 • Мнения: 2 275
Аз ти се чудя на акъла, авторке. Ако не друго, поне чувство за самосъхранение нямаш ли?

# 13
 • Мнения: 22
Имам чувство за съхранение. Затова и приятелката в заглавието е с въпросителен знак.
Както споменах, помагала съм, по- малко,  именно от чувство на съхранение. По вдигнах темата, тъй- като е скорошен случай, но отделно от това имам чувството, че масово хората са тотално изтрещяли.

# 14
 • София
 • Мнения: 5 804
Това не е приятелка, а обикновена използвачка.
За мен приятелството предполага години познанство и отношения. Трудно скъсявам дистанция и ситуация като описаната е абсолютно алогична.

Общи условия

Активация на акаунт