Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

 • 10 598
 • 292
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 1 651
Ае стига с тва СМГ. Навремето имахме приятелски клас от СМГ и да ви кажа никой не можеше да ги бие по пиене и напушване.

# 31
 • Мнения: 13 932
Ето, още една причина да не искаш там, макар да е най-високият бал, нали?

# 32
 • Мнения: 8 520
Понеже в тази или съседна тема намесихме и училищата, та се сетих за една аналогия - нека приемем ,че най-скъпият квартал съответства на гимназията с най-висок бал. Тогава значи ли, че щом нужният бал за СМГ и НЕГ е най-висок, то всички искат да учат в СМГ и НЕГ, и ако някой не е избрал да учи там, то това е само и единствено защото не му стига балът?  Не е ли абсурдно? Има хора с интереси към други езици, към други науки, към частни училища и те си отиват там, даже и да имат нужния успех. Ако не се лъжа, най-желаната гимназия е Испанската (най-много деца са я писали за първо желание). Да, това е пак много добро училище, но не и най-топ. Според мен и с имотите е така - най-желаните жилища са в добри райони (не в циганската махала), но не баш непременно там, където е най-скъпо.
Оф, пак неразбиране какво е статистика и как работи тя. Значи, че преобладаващото количество деца от випуска иска да учи там и ако не е там, то е защото не му е стигнал балът. Това, че има единици, за които това не е вярно, не променя факта, че за преобладаващата (50%+) маса е вярно и от там, е статистически вярно. Ако не беше вярно, балът в тези училища нямаше да е най-високият. Испанската е на 3-то място след тези две, а анализът на това колко деца са я писали като първо желание, е друга тема - може да са я писали с едно дете повече отколкото СМГ примерно (от 1500 деца), и пак ще е  "най-желана" формално. Но не и фактически, фактически ще са еднакво желани, а и баловете им са толкова близки, че също може да се каже, че на практика са еднакво желани.
Аз мнгократно съм казвала, че за мен първите 10-15 по входящ бал в София са взаимозаменяеми в зависимост от други приоритети на детето (разстояние до дома, 1-ви език, приордни науки, хуманитарни науки, мат или още куп индивидуални неща). 
ЧС, айде стига с твоя квартал вече, мисля, че сама искаш да се убедиш, че си постъпила правилно. Аз ти го казвам, постъпила си правилно. Нямай грижа Smiley

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 12:32 от Poppea

# 33
 • Мнения: 13 932
Уфф, мислех да пиша, ама нали бях казала, че тези спорове вече няма да ги водя.

# 34
 • Мнения: 1 024
Попея, не смятам, че примерите ми са единични, такива подобни могат да се дадат стотици. Давам ги крайни, за да може нагледно да се види разликата. Ти гледаш през призмата, че всички други параметри на апартаменти, гаражи, парцели, мазета, къщи и т.н. са еднакви. Да де, обаче в реалността никога не е така или дори да е така, това са много много малко случаи. Айде, нали се правиш на статистик - не може да се направи хубава статистическа извадка.
 Например в автопредаванията винаги се правят сравнения на база модели автомобили, които струват еднакво, с малки отклонения в цената. Едва тогава се прави ревюто единия автомобил какво предлага и другия автомобил какво предлага от гледна точка на екстри, динамика на автомобила, визия и т.н.

Между другото в примерите, които си дала къщите са идентични, а аз изрично в някой от постовете споменах, че след като локацията е най-важното и това какво купуваш няма значение, не следва да се гледат частни случаи, когато къщите са идентични. Wink Айде, нали обичаш статистиката, идентичните къщи са частни случаи и не би следвало да се прави на тяхна база статистическа извадка.

# 35
 • Мнения: 8 520
Фък, не разбирам вече за какво се бориш, наистина. За огромната маса от кварталите в София има достатъчно предлагане, за да се формира значима статистически извадка от оферти, по които да се определи кой фактор е най-значим за цената. Има и такива, за които не може, и те са или най-топ скъпите, или най-евтините - аутлайърс.

За една и съща локация с къщи (и не само) се правят усреднени цени, за да се правят сравнения, не може да правиш сравнения на единични оферти, не са статистически валидни. И моят пример не е, просто се опитах да вляза в тона ти. Ясно че е безуспешно.

А пък ако ти лично смяташ, че локацията не е най-важното нещо, ами смятай си. То си е само за твоя сметка Simple Smile Действителността нямам да се промени от това, че ти имаш мнение за нея, което не отгваря на фактическото положение на нещата. Само ти рискуваш да взмаш решения, които да ти носят проблеми след това, защото са на база на недостверна представа за действителното положение на нещата. Което си е лично твоя работа.

Насила акъл не можеш да набиеш никому в главата, всеки е свободен да си я троши, както намери за добре

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 12:48 от Poppea

# 36
 • Мнения: 1 024
Боря се да покажа, че на първо място е от значение КАКВО ТОЧНО КУПУВАШ/ПРОДАВАШ, а едва след това идва локацията.
Ето пак пример, даже ще използвам едната къща, която ти даде в горния коментар:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j15955578496970 … k=5pw05m&f1=1

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j15896371200537 … k=5pw48v&f1=1

Защо тази в с. Благово (Монтанско) е по-скъпа (като абсолютна стойност), а локацията не е нещо кой знае какво? Да не би да е, защото е в пъти по-голяма, обзаведеня е и не е коптор? Значи в крайна сметка има ли значение какво купуваш/продаваш? Не знам за кой път питам?

# 37
 • Мнения: 8 520
И аз не знам за кой път съм ти отговорила, а и не само аз, ТониШу, Танграта и не знам кой още назад се опитват по различни начини да ти го обяснят Simple Smile Това, че не разбираш отговорите си е твой проблем, ничий друг.

Няколко часа от живота ми безвъзвратно изгубени... Ама кой ми е крив...

# 38
 • София
 • Мнения: 2 194
След последните спорове да уточня нещо, за да съм наясно кой за какво се бори. Simple Smile
Poppea е лозенчанка; Мандаринка и ЧС са под "Дондуков", около СМГ;  jedinait е на "Екзарх Йосиф", а Танграта гледа отдалече в Студентски град. Всички са срещу Лозенец, някои срещу Kюлуците.

# 39
 • Мнения: 836
Може ли пример за оптимална локация (не център), отпимална цена за двустайно жилище с акт 16 - НС. Знам, че хората са разни, но Вие с какво бихте направили компромис?
От няколко месеца следя, имам спешна нужда от жилище.

# 40
 • Мнения: 483
Боря се да покажа, че на първо място е от значение КАКВО ТОЧНО КУПУВАШ/ПРОДАВАШ, а едва след това идва локацията.
Ето пак пример, даже ще използвам едната къща, която ти даде в горния коментар:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j15955578496970 … k=5pw05m&f1=1

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j15896371200537 … k=5pw48v&f1=1

Защо тази в с. Благово (Монтанско) е по-скъпа (като абсолютна стойност), а локацията не е нещо кой знае какво? Да не би да е, защото е в пъти по-голяма, обзаведеня е и не е коптор? Значи в крайна сметка има ли значение какво купуваш/продаваш? Не знам за кой път питам?
Добре, бе, човек, ако работиш в София и детето ти ходи тук на училище/градина, ще си купиш ли къща в Монтанско и да заживееш в нея за постоянно? Пък била тя с повече земя, повече жилищна площ, по-добро състояние (па ако ще и по-евтина да беше от софийската). Ако кажеш Не, значи локацията има значение и е определяща дори за бюджета и за останалите изисквания.

# 41
 • Мнения: 2 941
Попея и Нико са безкомпромисни - нито за локацията (Лозенец около Елин Пелин/Витошка и НДК), нито за квадратура, разпределение, етаж, изложение, инфраструктура, гараж/паркомясто и т.н.

Останалите биха направили компромис с нещо - с какво, всеки си преценява.

Аз не съм срещу Лозенец (около Елин Пелин), даже много го харесвам. Но ако съм с 2 деца и нямам неограничено пари, ще направя компромис и вместо едностаен (стая и кухня) около Елин Пелин, ще взема 2-стаен или 3-стаен на друго място. Естествено, няма да е където и да е, все пак и аз си имам локации, които не са ОК за мен.

И не мисля, че цените в дадени квартали са абсолютно обективни. Ще обясня защо, като се постарая да бъда максимално ясна и политкоректна.
По-голямото търсене при някакво постоянно предлагане (приблизително ХХХ апартамента) води до увеличаване на цената. Но самото търсене, т.е. предпочитанията към дадена локация, не е обективно, а субективно-дали се харесва от много хора или не. И на субективните предпочитания влияние оказват не обективни, а субективни фактори - Бубето от град/село Х, която вече 3 години живее в София, примерно в Борово, е казала на Мичето, дето сега заминава за София, че Борово е връх на сладоледа. И Мичето също почва да търси в Борово. Брокерите имат договор с 4 инвеститора да им продадат кооперациите в новозастрояващ се квартал на София. Съответно на неориентираните в кварталите хора от провинцията им се обяснява, че апартаментите са в бързоразвиващ се квартал в полите на Витоша, с много зеленина, с много млади и интелигентни хора (не с мухлясали пенсионери). И хората се връзват. Дори съм чувала мнение, че (футболно) синият Люлин е западнал район, населен с прошляци (лузъри), а в (футболно) червените Младости живеят предимно интелигентни и предприемчиви люде, защото приходите в бюджета на Младост (става дума за "корпоратвните" данъци) били много повече от Люлин.
Най-честата мантра е: А, не, там (някъде си) има цигани, араби, наркомани, много е запуснато, ужас е просто!, без да са минавали, в най-добрия случай, поне веднъж или поне един път през последните 2-3-4 години в района. Примерно през последните седмица-две подобни съждения имаше за Фондови жилища, Света Троица, Кюлуците, всичко на север от Дондуков, и т.н.

# 42
 • Мнения: 1 651
След последните спорове да уточня нещо, за да съм наясно кой за какво се бори. Simple Smile
Poppea е лозенчанка; Мандаринка и ЧС са под "Дондуков", около СМГ;  jedinait е на "Екзарх Йосиф", а Танграта гледа отдалече в Студентски град. Всички са срещу Лозенец, някои срещу Kюлуците.

Не съм на Екзарх Йосиф (за съжаление).

# 43
 • Мнения: 16
Да си дам и аз двете стотинки.
Вече, 15 години съм в София и съм живяла буквално навсякъде: Студентски град, Бояна, Овча купел, Люлин, Красно село, Бели брези, Лозенец в различни части, Младост за три години, Дружба. Работила съм в центъра, в изток, в Манастирски ливади, в зона Б 18.
Смея да твърдя, че са малко кварталите, които не познавам.
Всеки квартал има плюсове и минуси (дори и Лозенец, който много обичам, си има негативите) и човек не трябва да чака някой друг от някакъв си форум да му определи приоритетите.
Локацията е важна, но се има предвид, "нужната на купувача локация". И също има значение с каква цел се купува.
Ще дам ясен реален пример: човек X работи за VMWare, сам е и иска да си закупи жилище. VMWare за тези, които не знаят си преместиха офисите до декатлона. Човек X няма да търси в Лозенец или в Докторската с предимство, ами ще предпочете кварталите с бърз достъп до околовръстното, макар, че човек X също харесва центъра. Но човек X няма да тръгне да тръби как примерно Лозенец е скапан квартал и видиш ли щом на него не му върши работа значи цените там са прекалено високи, защото видиш ли той си е намерил апартамента на мечтите си за много по-малко пари.
Така и аз - предстои ми покупка. Преценям си какво искаме, от какво имаме нужда, квадратура и тн. Но примерно няма да оставя престижа на една локация да ми замъгли преценката. Може да харесвам Лозенец, но ако и аз работех във VMWare/бизнеспарк/икеа/декатлон и на мен Лозенец нямаше да ми е първи избор. Щях да търся по-южно или много близо до метро.
И после - това с училищата е вярно - важно е къде ще е по-лесно да водиш детето ти на училище, но реално за тази цел всеки квартал с повече от един автобус (и да не са на по 15 минути) ще върши работа. Буквално всеки квартал.
Ако се купува с цел инвестиция - тогава локацията е на първо място, но с цел живеене е много различно. Мисля, че всеки трябва да мисли с главата си и да не търси одобрението за изборите си по форуми, защото само вие си знаете какви са били вашите обстоятелства и защо сте избрали кварталът Х.
Аз и онзи злощастен таван от предишната тема бих купила ако имах излишни пари и се окаже, че е най-доброто нещо за инвестиция за такава сума пари в момента. Целите ми са други обаче и съответно търся друго нещо.

И за да не бъде изцяло спам поста ще си задам и въпроса, който имам от известно време: тези стари тухлени сгради отпреди 80-100 години, които не са санирани - според вас колко би излязло тяхното саниране? По-скъпо ли би било от такова на панелен апартамент примерно? Има ли нещо специфично при такива сгради?

# 44
 • Мнения: 1 651
Да си дам и аз двете стотинки.
Вече, 15 години съм в София и съм живяла буквално навсякъде: Студентски град, Бояна, Овча купел, Люлин, Красно село, Бели брези, Лозенец в различни части, Младост за три години, Дружба. Работила съм в центъра, в изток, в Манастирски ливади, в зона Б 18.
Смея да твърдя, че са малко кварталите, които не познавам.
Всеки квартал има плюсове и минуси (дори и Лозенец, който много обичам, си има негативите) и човек не трябва да чака някой друг от някакъв си форум да му определи приоритетите.
Локацията е важна, но се има предвид, "нужната на купувача локация". И също има значение с каква цел се купува.
Ще дам ясен реален пример: човек X работи за VMWare, сам е и иска да си закупи жилище. VMWare за тези, които не знаят си преместиха офисите до декатлона. Човек X няма да търси в Лозенец или в Докторската с предимство, ами ще предпочете кварталите с бърз достъп до околовръстното, макар, че човек X също харесва центъра. Но човек X няма да тръгне да тръби как примерно Лозенец е скапан квартал и видиш ли щом на него не му върши работа значи цените там са прекалено високи, защото видиш ли той си е намерил апартамента на мечтите си за много по-малко пари.
Така и аз - предстои ми покупка. Преценям си какво искаме, от какво имаме нужда, квадратура и тн. Но примерно няма да оставя престижа на една локация да ми замъгли преценката. Може да харесвам Лозенец, но ако и аз работех във VMWare/бизнеспарк/икеа/декатлон и на мен Лозенец нямаше да ми е първи избор. Щях да търся по-южно или много близо до метро.
И после - това с училищата е вярно - важно е къде ще е по-лесно да водиш детето ти на училище, но реално за тази цел всеки квартал с повече от един автобус (и да не са на по 15 минути) ще върши работа. Буквално всеки квартал.
Ако се купува с цел инвестиция - тогава локацията е на първо място, но с цел живеене е много различно. Мисля, че всеки трябва да мисли с главата си и да не търси одобрението за изборите си по форуми, защото само вие си знаете какви са били вашите обстоятелства и защо сте избрали кварталът Х.
Аз и онзи злощастен таван от предишната тема бих купила ако имах излишни пари и се окаже, че е най-доброто нещо за инвестиция за такава сума пари в момента. Целите ми са други обаче и съответно търся друго нещо.

И за да не бъде изцяло спам поста ще си задам и въпроса, който имам от известно време: тези стари тухлени сгради отпреди 80-100 години, които не са санирани - според вас колко би излязло тяхното саниране? По-скъпо ли би било от такова на панелен апартамент примерно? Има ли нещо специфично при такива сгради?


За санирането - едва ли ще излезе по-скъпо като цяло, но излиза повече на апартамент, тъй като са по-малко живущите.

Общи условия

Активация на акаунт