Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 456
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
  • Sofia
Между другото,под недвижим имот трябва да се разбира само еднофамилна къща,(замък). Жилищните блокове,включително и луксозните,са извращение на ценността наречена свой дом.
Дом...да ти кажа честно, колкото повече остарявам толкова повече се съгласявам с тая аналогия. По неведомо стечение на обстоятелствата тъкмо се бях замислила - къде живея ? В някакъв вход който има 20 апартамента и 50 човека обитатели. Та това си е някаква комуна, общежитие...Тук нямаш индивидуалност, и все по трудно намирам уединение поради различни дразнещи странични фактори които преди не ми правеха впечатление, но вече все повече и повече,,
Аз съм в същото положение - уж нов блок, млади хора предимно,а един идиот не спира да кърти вече няколко години. С тази пандемия и хоум офис съвсем изтрещях от това положение. И в къща съм живяла, но има много разходи и там и много много фактори, които трябва да се предвидят. Ремонтираме там почти всяка година по нещо и все влага, течове, покриви, едва се спасихме от наводнение при голям дъжд, съсед палещ огън (гори боклук през ден) и опушва и обгазява всички наоколо и т.н.

# 556
Да, съобразяваш се, ама и не ти виси на главата цялата поддръжка. За мен пък това е най-важното - плащам си една сума и да не ме търсят за нищо. Ама хората по това се различаваме - имаме различни приоритети.
И преди съм писала за едни, дето избираха ваканционен имот в ТВ. Една от опциите беше някакъв супер луксозен 5* блок, с фоайета, фитнес, басейн покрит, грамаден басейн открит, разкошен апартамент на високо с още по-разкошна грамадна лоджия със супер изглед към плажа и морето, на покрива панорамен бар, рестофант... Абе върхът. И за всичко това само една прилична такса.
Другото беше една забутана къща в дюните, няма басейни, няма височина за гледка, няма градини, ако те нападнат няма кой да те чуе, всичко сами трябва да си правят. И избраха къщата - искали да са сами. Не можах да повярвам, но явно хората са различни.

# 557
  • Sofia
Честно казано в блока имаш само такса до първите ремонти, след това се започва пари за покриви  - няколко хиляди лева, мисля от 10 се започва, асансъорите като не се пазят една част започва от 600-700лв. Врати - 2500-3000лв и т.н. Такива суми във фонд ремонт обикновено няма, а комплексите с басейни, косене на трева и други услуги не са с 20-30лв такса на месец, а средно 3-5 евро на квадрат.

# 558
Да де, ама парите за покрива се делят на 5-6 етажа с по няколко апартамента, докато самият покрив е да кажем двойно по-голям. А може и да не е изобщо. Веднъж собственикът на къща сам ще извади 10 000, а друг път съкооператорите ще дадат по 1000.
И при нас имаме фонд за ремонти с няколко хиляди вътре.

# 559
Надявам се има резон в мита за 100% надценка... като гледам тези обяви се сетих за дискусията.
Тия дни гледах как е пазара и се шашнах...  за тези ли "6%" говорите или по-скоро 26%?? Не знам за каква криза изобщо се говори. Май сега е момента за продаване, до есента/зимата.

Може ли да се ориентира човек къде се намира... по imot.bg и как?
Ха,ха.,ха ! Не знам дали има нормален човек ,който ще купи тези жилища.Да цените на имотите в София растат,но все пак,цена от 1900 евро на кв. м ,че и нагоре за ЕПК от 70-тте години е не просто смешна,но и налудничава.Какво като ЕПК-то е по просторно.Ако търся жилище,ще предпочета да си купя ново строителство за 670евро/кв.м,пък макар и в Надежда/Връбница.Да не говорим ,че има много готови нови жилища,в добри квартали по 1200/1300евро на квадрат.При добро търсене,могат да се намерят и по 1000евро на квадрат.

# 560

Аз съм в същото положение - уж нов блок, млади хора предимно,а един идиот не спира да кърти вече няколко години. С тази пандемия и хоум офис съвсем изтрещях от това положение. И в къща съм живяла, но има много разходи и там и много много фактори, които трябва да се предвидят. Ремонтираме там почти всяка година по нещо и все влага, течове, покриви, едва се спасихме от наводнение при голям дъжд, съсед палещ огън (гори боклук през ден) и опушва и обгазява всички наоколо и т.н.
Eми и при нас са млади и точно те  създават проблеми . То е глъч и врява, пищене и рев, то е топуркане отгоре, то се карат ролери в коридора, забиват се клечки в контактните ключове за осветлението, то са сбирки и празненства безкрай. И при нас има един който трета година не спира да чука, ремонтира и прави нещо. Идва си от работа и се започва ! Питала съм го - човек, не направили ли го най накрая тоя коптор ? Безкраен ужас. Като млада не се впечатлявах от тия неща толкова, но сега съм опъната струна, и адски изнервена. Денонощно една мисъл витае в главите ни - къде да се изнесем.Имаме две къщи по селата , но са невъзможни за облагородяване. Големи са, ще глътнат много ресурс, локацията им не оправдава инвестицията най вече. Все по често се замислям за малък парцел на няколко километра от града , до половин декар и една дървена къщичка с две стаи.Едната за нас, а едната стая ако си дойдат синовете да преспят.

# 561
Ха,ха.,ха ! Не знам дали има нормален човек ,който ще купи тези жилища.Да цените на имотите в София растат,но все пак,цена от 1900 евро на кв. м ,че и нагоре за ЕПК от 70-тте години е не просто смешна,но и налудничава.Какво като ЕПК-то е по просторно.Ако търся жилище,ще предпочета да си купя ново строителство за 670евро/кв.м,пък макар и в Надежда/Връбница.Да не говорим ,че има много готови нови жилища,в добри квартали по 1200/1300евро на квадрат.При добро търсене,могат да се намерят и по 1000евро на квадрат.

Принципно си прав, обаче има и нюанси Wink

- малките жилища по принцип са по-скъпи като цена на квадрат. Дали ще намериш евтино малко не знам.
- тези са ремонтирани готови за нанасяне, а НС ще е на шпакловка и замазка. Едно 40 000 лева поне ти трябват да докараш НС на това ниво.
- тези 60 квадрата са застроена площ, а НС със съответната площ ще е 70 квадрата.
- 670 евро на квадрат ще е с много компромиси според мен, а може да е и без ДДС.
- НС на тези цени ще е на зелено, което значи още 2 години да плащаш наем, а тук влизаш веднага. Ето ти още 5-6 хиляди евро за наем, докато чакаш
- тук нямаш риск да не довършат, а по-евтините сгради НС май са и по-рискови.

Но да кажем вземеш добро НС за 1200 евро/квадрат. Това ще прави 1200 * 70= 84 000 евро.
После добави 20 000 евро за довършване и мебелиране, станаха грубо 105 000 евро. И още 5000 евро наеми за 2 години. И риск, и времето и нервите за довършването...
А ЕПК-то е 115 000 грубо. И си има ТЕЦ, улегнало е и няма да имаш напукани стени, имаш гледка и влизаш веднага...
Абе скъпо е, но по тази сметка може да искаш да свалят 5000-10000, което ще рече, че офертната цена е общо взето точна.

Това са само разсъждения. Несъмнено има детайли, а и не съм в час с актуалните цени, просто леко разсъждение.

# 562
  • Sofia
Много интересно ще стане ако 80-100 годишни блокове се наложи да започнат да се събарят защото им минава срока на годност ..тогава тезо 1900 евро не ми е ясно къде ще си ги търсите.

# 563
Много интересно ще стане ако 80-100 годишни блокове се наложи да започнат да се събарят защото им минава срока на годност ..тогава тезо 1900 евро не ми е ясно къде ще си ги търсите.

Е, ЕПК у нас се появява 70-те години. Сега са на под 50, което не е много за масивна сграда. Те са бетонни, а бетонът само стяга (увеличава здравината си) 100 години. И нямат слабо място като панелките. Та няма риск да почне някой да събаря баш ЕПК. А и не знам по принцип сгради да имат срок на годност.

# 564
Ами някой знае ли какво ще стане с панелките ? Тия дето ги строехме навремето през седемдесетте години и в които сега живеят милион Българи ?

# 565
Цитат на: Starrydream
link=topic=1240442.msg41344061#msg41344061 date=1599464219
Надявам се има резон в мита за 100% надценка... като гледам тези обяви се сетих за дискусията.
Тия дни гледах как е пазара и се шашнах...  за тези ли "6%" говорите или по-скоро 26%?? Не знам за каква криза изобщо се говори. Май сега е момента за продаване, до есента/зимата.

Може ли да се ориентира човек къде се намира... по imot.bg и как?
и къде има 670 евро на квадрат? Много оптимистично го раздаваш нещо. Simple Smile

# 566

Казват, че ако една къща е издържала 100 години ще издържи още 100.

# 567
  • Sofia

Казват, че ако една къща е издържала 100 години ще издържи още 100.

Надявай се, но няма как да стане.

# 568

Принципно си прав, обаче има и нюанси Wink

- малките жилища по принцип са по-скъпи като цена на квадрат. Дали ще намериш евтино малко не знам.
Как нама да намеря! Тези жилища са хем малки,хем безумно  скъпи.
- тези са ремонтирани готови за нанасяне, а НС ще е на шпакловка и замазка. Едно 40 000 лева поне ти трябват да докараш НС на това ниво.
Благодаря,но не ми харесва ремонта!Предпочитам да си го ремонтирам сама и ако е за 40000лв ,ще бъде доста по-луксозно.
- тези 60 квадрата са застроена площ, а НС със съответната площ ще е 70 квадрата.
Това не ме бърка.За 670евро/кв.м. ще си купя тристайно жилище 100кв. ма за 67000 евро.
- 670 евро на квадрат ще е с много компромиси според мен, а може да е и без ДДС.
Видях една  от 6-те сгради,много добре е строителството.
- НС на тези цени ще е на зелено, което значи още 2 години да плащаш наем, а тук влизаш веднага. Ето ти още 5-6 хиляди евро за наем, докато чакаш
Правила съм го  за 2 години и пак сметките излизат доста по добри.Ако към 67000евро добавя 20000евро за ремонт и още 8-10000евро за наем ,се получава тристайно жилище ,в нова сграда,до метро за под 100000евро. .Просто споделих ,че ако трябва да избирам между 2-ен апартамент 65кв.м.,на 16 ти етаж на старо ЕПК ,за 110-120000евро бих предпочела нова сграда ,100кв. м 3-ен апартамент за под 100000 евро.
- тук нямаш риск да не довършат, а по-евтините сгради НС май са и по-рискови.
Да,съгласна съм ,че има риск,но това се отнася не само за по-евтините сгради(които обикновено са с по- малко обезщетение или по евтин терен),но и за скъпите такива.Всичко е въпрос на проучване и късмет.

Но да кажем вземеш добро НС за 1200 евро/квадрат. Това ще прави 1200 * 70= 84 000 евро.
После добави 20 000 евро за довършване и мебелиране, станаха грубо 105 000 евро. И още 5000 евро наеми за 2 години. И риск, и времето и нервите за довършването...
А ЕПК-то е 115 000 грубо. И си има ТЕЦ, улегнало е и няма да имаш напукани стени, имаш гледка и влизаш веднага...
Абе скъпо е, но по тази сметка може да искаш да свалят 5000-10000, което ще рече, че офертната цена е общо взето точна.

Това са само разсъждения. Несъмнено има детайли, а и не съм в час с актуалните цени, просто леко разсъждение.

# 569
Ами някой знае ли какво ще стане с панелките ? Тия дето ги строехме навремето през седемдесетте години и в които сега живеят милион Българи ?
Това и аз съм се питал. Те вече почват да западат, рано или късно ще станат негодни за живеене или най-малкото нерентабилни. Според мене това ще стане близките 20, макс. 30 години.

Когато блока остане празен, той запада още по-бързо отколкото когато има хора и поне минимално се поддържа. А те ще останат празни рано или късно, защото всеки който може, ще се е изнесъл, а нови кандидати да се нанесат ще има все по-малко.

Тогава тия сгради ще почнат една по една да се събарят, защото някои са на апетитни локации (не говоря за тези в Люлин). И ако собствениците на апартаменти държат и идеални части от земята под блока (както е сега при НС, но не знам едно време как е било), ще се получи изведнъж терен, към който ще има инвеститорски интерес, но ще трябва да се разберат с примерно 50-100 съсобственика. Представям си го забавно...

Общи условия

Активация на акаунт