Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 405
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
Аз пък защо не виждам такива повишители???  Никой не говори за ръст в момента, евентуално в бъдеще време, ама историята показва, че винаги има такъв. За момент чуденката е дали ще има срив или известна корекция и за това се спори. И никой не отрича, че ако има закъсали, те ще продават. Но от друга страна ако пък не са закъсали, ще чакат. Аз виждам много разлики между тази криза и миналата и затова си мисля, че и кривата на цените ще е различн.

П.П. Аз пък виждам масово мечтатели апартаментите да ги пуснат по два за лев. Ми трудно ще стане, защото започнатото НС е вече продадено, а СС от вторичния пазар ще излезе само, ако е купено с непосилни кредити. Иначе ще се пази, защото за българина домът е най-святото. Новото НС пък няма да стартира, ако не излизат сметките.

# 616
Скрит текст:
Аз емигрирах в Канада, след като фалира частният ми бизнес.
След това съм учил 3то висше, работил съм, плащал съм 40% ДАНЪЦИ, съсипвал съм си здравето. Още не ми е доизплатен студентският заем.
След това купих 2 едностайни и 1 двустаен апартамент в строеж, с риск и на по-ниска цена.
След това си изтеглих частното пенсионно осигуряване от Канада, и купих още един 1стаен. Пари, на които също платих данъци.
След това теглих канадски потребителски заем вариращ между 5 и 6%, който е 100% неизплатен и до днес, и вече 5-6 години му плащам лихвите, между 270 и 350$ на месец.
След това купих със заем малък 3стаен, завършен, на добра цена. Лихвите му ги плащам и до днес.
След това ипотекирах тези, които не бяха ипотекирани, и купих още няколко, отново в строеж, отново с риск. И тези лихви също плащам и до днес. Между процесите съм теглил и български потребителски (освен канадския), в момента даже имам такъв за 70к лева. И лихвите отново си ги плащам като поп. Нещо от порядъка 800 лв вноска, от които 500лв лихви. На месец!
След колко години се предполага, че ще приключиш с тези кредити? Правилно ли разбирам, че канадските можеш да ги разсрочваш допълнително и да плащаш само лихвите?

# 617
  • София
Така е, идва криза, много хора остават без работа, НО в София работа има (разбирайте големите градове), което ще засили преселението от малки в големи градове. Това пък ще поддържа цените на наемите, респективно и продажните цени. Според мен големи отстъпки при продажба на имот се очаква, ако някой е много на зор и не е в голям град. В София очаквам още завишаване на цените 🤔

# 618
Аз пък не познавам читав човек да е останал без работа. Знам една смотла, дето светът й е крив. Всички останали се оправят, и то не зле

# 619
  • София
Аз пък не познавам читав човек да е останал без работа. Знам една смотла, дето светът й е крив. Всички останали се оправят, и то не зле
Аз познавам. В нашата фирма съкратиха половината персонал. В hp 60 човека... Но никой от нас не го е закъсал. Хората ходят по почивки, купуват имоти, развиват бизнеси... И в двата случая с голямо съкращение на персонал, фирмите изнасят бизнеса си към държави с по-ниско платена работна ръка. Едните към Индия, а другите към Филипините... Така, че това е другото, което се случва - много аутсорсинг компании се преориентират... Но това вероятно ще създаде нови ниши на оазара на труда

# 620
Какво значи читав човек? Аз познавам доста хора, които работиха в заведения и загубиха работата си. Ако читави са тия, които работят в аутсорсинг фирмите - спокойно и техният ред ще дойде. За сега правителството на САЩ помпа ликвидност и печата трилиони долари, но това няма да е вечно, вероятно до президентските избори през ноември месец. Нали разбирате, че нашата икономика се гради основно на туризъм и в сферата на услугите. И двата отрасли са доста податливи на икономическите кризи. Ние нямаме кой знае каква индустрия или high tech компании, които да крепят икономиката...

# 621
Така, че това е другото, което се случва - много аутсорсинг компании се преориентират... Но това вероятно ще създаде нови ниши на оазара на труда

Може би е за добро. Според един познат аутсорсингът е отрова за бранша, защото засмуква всичко, но не развива кадрите. И един ден като си замине, ще останат много неразвити, но научени на добър доход хора, които трудно ще се преквалифицират. А в същото време фирми с реална дейност не могат да си намерят хора.

# 622
  • София
След колко години се предполага, че ще приключиш с тези кредити? Правилно ли разбирам, че канадските можеш да ги разсрочваш допълнително и да плащаш само лихвите?
Да, канадското е "кредитна линия". Нещо като кредитна карта. Теглиш колкото искаш, до лимит. Внасяш колкото искаш. Ежемесечно ти се калкулира лихва.

С нисколихвените кредити не искам да приключвам, напротив! Непрекъснато се опитвам да взимам още.
Моята калкулация не е от типа "кредита е срамна болест, затова колкото по-бързо се оттърва от него, толкова по-добре".
Всичко е до алтернативната полезност и до това, колко ти струва.
Разбира се, с лихви от 5-6% не се чувствам комфортно, и бих ги ликвидирал в дългосрочен план.
Теоретично мога и веднага си погася кредитите (те са ми около 20ина% от имотите), но това е абсурд! Да захвърля на боклука добре изработена и смазана машина. Също и да захвърля на боклука хубави апартаменти в изключително хубава микро локация. Като ми изпаднат едни нови 100ина к, просто купувам нов имот. Защо да се лишавам от тия кредити, като с толкова труд, нерви, документи, одобрения и пазарлъци съм ги вадил?
Ще продам апартамент/и, само ако ще купувам други.

Иначе, да ти отговоря на предполагаемия въпрос, 10ина % ми е доходността, т.е. за 10г мога да избия парите. Разбира се, купих 2015 и 2016та и то в строеж, което е решаващо за горния %.

Така, че това е другото, което се случва - много аутсорсинг компании се преориентират... Но това вероятно ще създаде нови ниши на оазара на труда

Може би е за добро. Според един познат аутсорсингът е отрова за бранша, защото засмуква всичко, но не развива кадрите. И един ден като си замине, ще останат много неразвити, но научени на добър доход хора, които трудно ще се преквалифицират. А в същото време фирми с реална дейност не могат да си намерят хора.
"Аутсорсинг" етикет се лепи на всичко, от хора, които нямат хал хабер за какво си говорят. За тях щом е ИТ и е в България, то е аутсорсинг. Де факто, буквално думите наистина това означават. Писане на сорс код, в локация, различна от централната. Но има хора влагат крайно негативно значение, едва ли не робство и черноработничество.
Истината, обаче, че повечето офиси в София са със съвсем сериозни проекти, екип, и равнопоставеност; и се занимават с R&D съвсем сериозно. Това изобщо не се вписва в класическото определение за "аутсорсинг". И нито заплатите са ниски, нито пък хората са подтиснати и заробени, нито пък им деградират техническите умения.

Има малко фирми, които букално предлагат "аутсорсинг" на парче.
Имат си на щат програмисти, QA, и други IT-та, и ги "дават под наем" за определени проекти, за определен период от време на външна фирма поръчител.
Но не са масови, а и някои от тях предлагат доста добри и конкурентни условия.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2020, 15:49 от Танграта

# 623
  • София
Аз познавам. В нашата фирма съкратиха половината персонал. В hp 60 човека... Но никой от нас не го е закъсал. Хората ходят по почивки, купуват имоти, развиват бизнеси... И в двата случая с голямо съкращение на персонал, фирмите изнасят бизнеса си към държави с по-ниско платена работна ръка. Едните към Индия, а другите към Филипините... Така, че това е другото, което се случва - много аутсорсинг компании се преориентират... Но това вероятно ще създаде нови ниши на оазара на труда
ДОДО, в DXC и в HPE това изнасяне в посока изток беше планирано преди доста години, още преди разделянето на комапниите, и общо-взето не беше определено от коронакризата, а от решения в миналото. Разбира се, че кризата е добър повод да пренесеш дейност на изток и да задвижиш изпълнението на решенията, но всъщност и насам идва ангажираност от посока запад. Съкращения винаги е имало в тази дейност, обикновено при край на проект, и не е никак приятно. Но пък си развил умения, които определено те правят конкурентен на трудовия пазар.
Според мен в по-големите фирми имаш по-голям шанс да учиш нови неща.

# 624
"Аутсорсинг" етикет се лепи на всичко, от хора, които нямат хал хабер за какво си говорят. За тях щом е ИТ и е в България, то е аутсорсинг. Де факто, буквално думите наистина това означават. Писане на сорс код, в локация, различна от централната. Но има хора влагат крайно негативно значение, едва ли не робство и черноработничество.
Истината, обаче, че повечето офиси в София са със съвсем сериозни проекти, екип, и равнопоставеност; и се занимават с R&D съвсем сериозно. Това изобщо не се вписва в класическото определение за "аутсорсинг". И нито заплатите са ниски, нито пък хората са подтиснати и заробени, нито пък им деградират техническите умения.

Има малко фирми, които букално предлагат "аутсорсинг" на парче.
Имат си на щат програмисти, QA, и други IT-та, и ги "дават под наем" за определени проекти, за определен период от време на външна фирма поръчител.
Но не са масови, а и някои от тях предлагат доста добри и конкурентни условия.

Аутсорсинг значи изнасяне навън, ако ще да е и пожарната охрана или столовата. Но той предполагам визираше не толкова фирмите с проекти, а колцентровете, които уж също се водят ИТ, ама служителите не се развиват кой знае колко.  И нищо не е казал (нито аз) за заробване или ниски заплати. Таман наобратно.

# 625
  • Sofia
ДОДО, в DXC и в HPE това изнасяне в посока изток беше планирано преди доста години, още преди разделянето на комапниите, и общо-взето не беше определено от коронакризата, а от решения в миналото. Разбира се, че кризата е добър повод да пренесеш дейност на изток и да задвижиш изпълнението на решенията, но всъщност и насам идва ангажираност от посока запад. Съкращения винаги е имало в тази дейност, обикновено при край на проект, и не е никак приятно. Но пък си развил умения, които определено те правят конкурентен на трудовия пазар.

Тези 2 фирми колко са съкратили? Аз през април-май разбрах за Скейлфокус - 150 човека, целия офис на скайсканер ( над 100 вероятно), вистеон 40-50 - все добри специалисти, които бих определила като некадърни.

# 626
Kолцентровете не са IT.
От "лошия" вид outsourcing в София има, но има и много продуктови компании.

# 627
  • София

Тези 2 фирми колко са съкратили? Аз през април-май разбрах за Скейлфокус - 150 човека, целия офис на скайсканер ( над 100 вероятно), вистеон 40-50 - все добри специалисти, които бих определила като некадърни.
Едната 60 и другата 60 човека. И не става на въпрос за кол центрове. При нас оставиха само кол центъра, а другите отдели ги махнаха

# 628
Хора, ако ми се чете за състоянието на IT бизнеса в България, няма да съм в тоя раздел. Знам, че ви е любима тема, ама всеки път стигаме до там да се напомня, че не само програмисти купуват жилища.

# 629
  • София
Всъщност за имотния пазар в момента има значение нивото на заплащане в момента, не какво точно влиза и не влиза в ИТ или аутсорсинг. Дано заплащането си остане такова, че повече хора да могат да си позволят собствен/и имот/и и такива за инвестиция, за да се движи пазарът. За в бъдеще да гадаем дали аутсорсинга в България ще го бъде или не, е малко като да гадаем коронакризата как точно и до каква степен ще рефлектира върху цените на имотите изобщо - видно е, че всеки си има свое предположение Simple Smile

Бях написала и друго, но mokka е права! По-добре да ограничим аутсорсинга и ИТ само доколкото имат връзка с имотния пазар Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт