Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бебе и работа

 • 3 888
 • 43
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 1 226
Абсолютно е възможно. Работих през цялото майчинство, гледах детето вкъщи до 3 годишна възраст. Баби не сме имали, в друг град са, идвали са от време на време за уикенда, но тогава съм си почивала, не съм работила.

Работих докато детето спи през деня. Не беше от много спящите, но все 2 часа се събираха. Също така работих вечер след като се върне ММ и много рядко през уикенда. Не съм имала да гоня срокове обаче, което е много важно.
Ако все пак се наложи да свърша нещо по-спешно ММ си е идвал малко по-рано от работа (има тази възможност, тъй като и той е със свободна професия).

Бебето ми беше ревливо и със страхотни колики, та през първите 6 месеца не съм работила докато е будна, искаше внимание нон стоп. След това малко се кротна и като започна да седи седнала съм я оставяла в кошарата с чанта със "съкровища" за разглеждане - разни безопасни предмети от бита (не детски играчки, те не са интересни!), случвало се е час да изкара, разглеждайки ги.
Оставяла съм до мен в люлка / шезлонг / столче за кола докато работя. След 9-10 месеца - в проходилка.
Определно обаче през първите 3 години опитите да работя с будно дете не бяха много успешни и само се изнервях, затова предпочитах време когато спи. След 3-тата година вече си играе много сама и стана лесно.

# 16
 • Мнения: 855
Алина, на моя син не му се събираше дори час - спеше от двумесечен два пъти по 25 минути.  Мразеше шезлонга, заиграваше се макс за 15 минути и то рядко.  Така че ужасно много зависи от детето.  При нас да работя дори 2 часа всеки ден щеше да е безкрайно изтощително за цялото семейство и смазващо за психиката ми, която първите месеци особено (в бурята на хормоните) беше на ръба.  
А и 4-5 часа на ден (колкото са необходими на авторката) са всъщност ужасно много.  Няколко неща я съветвам да осмисли добре:
1) бабата казва, че ще помага...но дали?  И нашите баби така казваха и в момента практически само едната го взима за максимум 3-4 часа на седмица. Оказа се, че с напредването на възрастта и натовареността на работа просто нямат сили за повече. Така че съветвам ако ще разчитатате на нея сега да проведете един сериозен разговор тя точно колко ангажимент може да поеме и кога.  
2)  Вечер като се прибере ТМ ще има нужда да се свършат някои домакински задължения, които с плачещо бебе е сложно, а времето на сън на детето е планирано за работа, то просто няма кога по друго време.  Появата на малкия човек освен това много променя динамиката в двойката така или иначе, хубаво е поне някакво време да остане за вас да хапнете, да сте отново двамата, пък и той да си почине.  
Ако бебето не спи през нощта - ти също ще имаш нужда от сън, а и от време за себе си.  

 Пожелавам  кротко и спокойно дете, но ако не е, а трябва задължително да гониш срокове, не знам колко и дали бихте издържали психически и физически.  Не казвам, че е невъзможно, но наистина съветвам да се вземат предварително мерки да улеснят положението - като наемането на помощ за работа за мен е най-добрият вариант - която ако е ненужна постепенно да се премахва с времето.

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 13:33 от Alyssa

# 17
 • Мнения: 1 108
Аз затова изброих по-кофти вариантите, които могат да се случат.
Ако не спи през деня, ревливо е и иска постоянно внимание, ще е много трудно. Бабата може само донякъде да замести майката, а и тя ще е заета с домакинска работа. Ако изисква постоянно внимание, нямаш време за никакви домакински задължения.

# 18
 • Мнения: 2 349
Благодаря на всички за съветите. Знам, че много зависи от детето и няма как да планувам от сега, но поне ориентировачно.
За момента нямам човек, на който мога да се опра за помощ за работата. Преди години, колежка беше в същото положение и знам, че после не можа да си събере клиентите отново. А и не знам с колко работа ще остана, щом разберат, че съм бременна, може някой да решат да ме напуснат по принцип. Мисля, че по лесно бих намерила някой да помага за бебето, отколкото за работа. Бабата е пенсионерка, така че се надявам да може да помага.
Alyssa, а когато бебето не спеше и не си играеше плачеше ли? Какво правихте през времето, когато беше будно?
И друго да попитам - кога започнахте да излизате с бебето навън? Моето ще е зимно и не знам дали ще трябва дълго време да стои в къщи. Зимите в Казанлък са по меки и има доста топли дни.

# 19
 • Мнения: 510
Инвестирай време в кърменето отначало. Така после, когато детето си засуче и т.н. си спестяваш много разправия с адаптирани млека, бутилки, денем, нощем и т.н.

Вземи си помпа. Така може да изцеждаш и мъжът ти да храни бебока единия път нощем, а ти да поспиваш 5-6 часа без прексване ( стандартно, но не задължително, новородените си хапват на 2-3часа и нощем). Това ще ти даде сили да работиш, че без сън умствения труд е... по-труден Simple Smile

Вземи слинг, връзваш бебето и вършиш, каквато си имаш работа, включително извън дома. Помага за ревливи бебета, колики, повръщане, приспиване и т.н.

Наеми човек или ако искаш тази баба, която споменаваш, да върши всички домакински задължения - чистене, миене, пране, чаршафи, готвене и т.н. Майките, които нямат помощ си правят един 6 часов работен ден само в домакинстване. Ако това го свърши друг - печелиш времето.

Ще стане Simple Smile
А детето ще има майка за пример, как човек като се труди - успява!

# 20
 • Мнения: 855

И друго да попитам - кога започнахте да излизате с бебето навън? Моето ще е зимно и не знам дали ще трябва дълго време да стои в къщи. Зимите в Казанлък са по меки и има доста топли дни.

Моят красавец е роден декември, извеждам го активно от още отпреди да навърши месец.  Стига да нма вятър и мъгла - всеки ден бяхме навън, просто го обличахме повече при минусови температури.

Редактирам, защото видях въпрос какво сме правили - много обичаше да му се говори и четях на глас или просто нещо си приказвах, ходехме на дълги разходки, после вече дрънкалки, разни сензорни игри, правехме гимнастика и масажи. Той сравнително рано пролази и проходи, така че от доста рано вилнеехме из апартамента  Simple Smile

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 15:08 от Alyssa

# 21
 • Мнения: 1 226
През първите 3 месеца моето спеше доста през деня и никак през нощта. После започна да спи нощем, а през деня спеше 3 пъти по 30 минути. Понякога имаше и четвърто спане, но никога не е продължавало повече от 30 минути. След годинката се нормализира режим и вече се събираха 2 часа на ден, от които час и половина бяха на куп и ми беше доста по-лесно.

Няма бебе, което да не спи Simple Smile Новородените спят средно по 20 часа, а до третия месец поне 16-18 часа на денонощие. Физиология.
Иначе моето като не спеше ревеше. Имаше страшни колики.
Носех я на ръце, общо взето, постоянно щом е в будно състояние.

За кошара и шезлонга писах, че съм я оставяла след 6-тия месец. Тогава започна да седи и да се заиграва. В люлка също стоеше, но не повече от 20-30 минути, понякога заспиваше в нея.
Всяко дете е различно, но аз лично не съм скачала на всяко помрънкване, освен ако не става дума за глад или физически дискомфорт.

Не съм казала, че ще бъде лесно, но вярвам, че ще се справи. Няма да е първата или последната. В краен случай детегледачка не е ли вариант?

Иначе за психиката - мен точно работата ме спаси за да не полудея по време на майчинството. Имах и следродилна депресия и едва издържах 3 години майчинство, работата ме държеше през цялото време може би защото я обожавам и я върша с удоволствие, не знам. Не ми се е налагало финансово, просто и аз не можех да зарежа всичко защото после нямаше да мога да го възстановя, а и защото ми носи голямо удоволствие.

За излизането - родих октомври, излизахме от 15-тия ден нататък. Преценявахме според времето. Беше много мека и топла зима и ставаше за излизане редовно.

# 22
 • Мнения: 2 349
Всичко е вариант, стига да мога да го уредя - бавачки, помощ всякаква и от всякъде е добре дошла. Joy
И аз се насочих към кърменето като по добър вариант за хранене и през нощта четох, че е удобно и помага за колики. Ще разгледам за слинг или смесица между раница и слинг, както и за люлка - дано да му харесат.
На мен и час и половина на 3 части пак ми върши работа. Надявам се повече време да имам събота и неделя, когато МП си е в къщи и да наваксвам с неотложната работа, ако не успея през седмицата.

Няма бебе, което да не спи Simple Smile Новородените спят средно по 20 часа, а до третия месец поне 16-18 часа на денонощие. Физиология.
Иначе моето като не спеше ревеше. Имаше страшни колики.
Носех я на ръце, общо взето, постоянно щом е в будно състояние.
И аз четох, че трябва повече да поспиват, но тук навсякъде пише друго и всяка тема за сън е за бебе, което не спи и реве с часове и се наплаших. Готвя се за най лош вариант, но все имам малко надежда, поне за средно положение - да не най спящо, но поне по 2-3 часа да подремва през деня и 7-8 часа на части през нощта.

# 23
 • Мнения: 1 226
Няма как новородено и бебе под 6 месеца да издържи само с 10 часа сън на денонощие Simple Smile Иначе могат да реват с часове, но после все заспиват. Проблема е, че съня е разпокъсан и никога не знаеш колко ще спи, дали само 20 минути или час-два.
Също така много често се искат някакви усилия за да го приспиш. Всички родители, които познавам и са твърдо против приспиването на децата (т.е държат да заспиват сами) имат проблем със съня им и се оплакват, че не спят. А децата са криви, преуморени и ревящи.
Всякакво приспиване, което НЕ е на ръце е ОК - в количка, люлка, бял шум, музика, гушкане на легло, кърмене, биберон и т.н. Детето бързо свиква с ритуала и знае, че е време за сън. И да не става много бързо и лесно, не се отказваш. Аз ако бях оставила дъщеря ми да спи когато си поиска щеше да приключи с дневния сън сиг още на 1 година, ама нямаше да може да се седи около нея от истерии и щеше да има проблем и с нейната и с моята нервна система.

Та, не се настройвай, че няма да спи. Друг е въпроса, че едва ли ще съобразява часовете за сън с клиентите Simple Smile Затова баба или детегледачка може би ще са вариант. Абе, ще се ориентираш в движение, в първите месеци нещата са динамични и бързо се променят.

# 24
 • Варна
 • Мнения: 197
Аз също мисля да не прекъсвам напълно работа. Очаквам бебче живот и здраве през септември.

Второ дете ми е. Първото беше достатъчно отдавна, че да съм забравила много неща (преди 11 години), а и както всички казват всяко дете си е различно. Тогава бях студентка редовно обучение и се справих - с изпити, с дипломна работа, с упражнения и завърших бакалавър, след това магистър тъкмо когато той навърши 2 години. Лесно не ми е било, но пък явно се забравят трудните моменти Simple Smile Бабите ми тогава бяха работещи и на 300+км от мен. ММ тъкмо започна стабилна работа и нямаше как да отсъства, за да ми помага.

Как ще се получи сега не знам. Работата ми е динамична, може да имам спешни задачи понякога, друг път да търпят отлагане, понякога може да съм по-натоварена, друг път-не. Първо искам да видя какво бебче ми се е паднало Simple Smile . Този път майка ми вече е пенсионер, свекърва ми живее в същия град, мъжа ми е нов и сякаш е доста по-склонен да ми помага Grinning Ако не се получава ще търся почасово детегледачка. Засега търся само домашна помощница за домакинската работа, тъй като тя ще ми дойде в повече. Не мога да си позволя ежедневно, но поне веднъж седмично ако чисти по-основно ще е от полза. Всички други улеснения за домакинството - прахосмукачка робот, сушилня и т.н. също са полезни, за да се спести време.

# 25
 • Мнения: 2 349
За през деня рядко има нещо супер спешно и обикновено идват от един клиент, за който не знам дали ще остане, понеже се очаква увеличение на работата и отговорностите. Всичко друго може да се свърши в определен диапазон от време и това може да е през нощта, деня, вечерта, събота, неделя, всякога.
При мен сроковете са предвидими, най краткия и тежкия ми е около 2 седмици.
Сисето, ти ще си по напред от мен, ако имаш време по нататък може да споделиш как се справяш.

п.п. И аз заглеждах прахосмукачка робот, но май за сушилня няма да има място, пък така ми се иска...

# 26
 • Мнения: 855
Повярвайте ми, прекарвам часове наред в приспиване- има деца, които нямат нужда от много сън.  Всичко сме пробвали - професионални консултации, семинари, всички книги, в кола, количка, раница и как ли още не -просто не му се спи, вид нервна система.
Не плаче,  не мрънка, щастлив и енергичен. Да, изключение е, но е факт.
През нощта теоретично му се събират 10 часа сън, но се буди на всеки 1-2, така че сутринта той е кукуряк, а аз -труп.

На авторката пожелавам късмет, щом сроковете не са от днес за днес - ще стане, вярвам в теб! Simple Smile

# 27
 • Мнения: 1 226
Повярвайте ми, прекарвам часове наред в приспиване- има деца, които нямат нужда от много сън.  Всичко сме пробвали - професионални консултации, семинари, всички книги, в кола, количка, раница и как ли още не -просто не му се спи, вид нервна система.
Не плаче,  не мрънка, щастлив и енергичен. Да, изключение е, но е факт.
През нощта теоретично му се събират 10 часа сън, но се буди на всеки 1-2, така че сутринта той е кукуряк, а аз -труп.

На авторката пожелавам късмет, щом сроковете не са от днес за днес - ще стане, вярвам в теб! Simple Smile

Явно наистина е изключение. На колко е?
11 часа сън не са чак толкова малко, макар че до годинката би трябвало да са около 13.

# 28
 • Мнения: 1 108
Има неспящи и никак не са изключение. Ако имат колики, не спят или дремват за 10 минути от колика до колика. Което е изключително непродуктивно за работеща майка. Поне моето беше така. Мислех, че не спи заради колики, но не би. Дремва след кърмене за 15-20 минути и това е. Вечер се събират около 10 часа сън със събуждане за кърмене 1-2 пъти.

# 29
 • Мнения: 2 349
Аз затова се подготвям, че ще спи малко и хич не лежа на кълка, че ще е 16-18-20 часа. Аз първите месеци ще го слагам да спи до мен или в едно легло с мен, че поне да не ставам. Само да го придърпам за кърмене. Свеки разказваше, че и тя така е била. Слагала ги е на гърдите и да спят.

Общи условия

Активация на акаунт