Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бебе и работа

 • 3 888
 • 43
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 1 226
https://roditel.bg/normi-v-dnevnia-san-pri-bebeta-ot-0-do-12-mesetsa-tablitsa/

Ето количеството сън, което спят бебетата. И, да, тези спящи по 10 часа на ДЕНОНОЩИЕ СА изключение и налагат консултация с педиатър ако са под 1 година. В повечето случаи обаче децата не спят толкова, а просто родителите не са сметнали правилно Wink

# 31
 • Мнения: 1 108
Тия родители засичат, а едни приятели следяха с приложение, спеше около 13 часа на денонощие на 1-2 месеца. Таблицата е с усреднени стойности, все пак. Да не разводняваме темата, дано на авторката не се падне някое изключение.

# 32
 • Мнения: 3 156
Моето дете е напълно здраво, по мнението на всички видни лекари в София. На 2м спеше 3*20мин денем, нощем спеше 8-10ч максимум. От 3 до 12м спеше 8-9ч на нощ, като до 01-02 се будеше на всеки 20мин. С поне 5будения. Кога за малко, кога за повече. Денем 3*30мин. Едва след годинката почна да спи по 9-10ч на нощ и още 2, в добрия случай денем. През другото време не е спирала и за миг. Съня никога не й се стигал. За да спи съм люляла, носила, оставяла да реве (4ч на периоди). С раница, с кола, с количка. Средното приспиване беше по 1ч. И детето е напълно здраво, просто... Диво. Не ядеше от ден 1. Ама не се шегувам за не ядеше. Та до 15-6м беше истински ад. Сега на почти 20се вижда светлина. Мнението на лекарите - Мал шанс. Свиквайте. Та да статистиките са мн хубаво нещо, докато не ти се падне онова в другия край. Нощес е спала 8ч, с три будния. На едното лаеше. И е спала 45мин за целия ден. Пребива се като куче, реве, мрънка, мята се, пада, но не заспива. Ще припадне като се стъмни.

# 33
 • Мнения: 15 738
Бащата, ако не се включва редовно в гледането, забрави, че ще може да ти помага, ако възникнело нещо неотложно. Трябва от самото начало да се включи, че да се научи да разпознава сигналите на бебето, които са и динамични, и да си изгради подход за справянето с възникналите ситуации. Всекидневна разходка на бащата с бебето, би ти дала 1-2 часа свободно време.


Имай предвид, че ако са ти нужни 4-5 часа без прекъсване за работа, с прекъсванията концентрацията се губи и може да се окаже сумарно доста повече нужното време.

Да ходиш да оставяш новородено "бебенце" на свекървата в нейния дом също не ми изглежда кой знае колко разумно. Ако говорим за няколко часа, а не за денонощие, ще хабиш почти толкова време са се цедиш, да му приготвяш багажи и да си го транспортираш, колкото ще спестиш. И при най-малкия проблем трябва да отидеш дотам. Поне на мен не би ми било спокойно. Ако някой ще ти помага, по-добре да е в твоя дом.

Моите наблюдения са, че всички, които имат концентрирано свободно време с бебе за периоди, по-дълги от 1-2-5 минути, когато е будно, са го свикнали да бъде оставяно самичко в кошара продължително, да не му се обръща внимание на хленченето, ако не е гладно или с пълен памперс, да стои в проходилката, да гледа телевизия и разни клипове... въобще, всякакви способи бебето да не мърда много и да се зомбира. Тези неща носят свободно време, достатъчно да свършиш нещо, а не на интервали от по 30 секунди, даже сигурно са полезни за нервната система на майката, но при бебето има отрицателни последици, можеш да прочетеш, да се информираш и сама да си решиш. Ергономичните раници помагат. Ако можеш да работиш през телефон, докато разхождаш бебето в раницата, биха ти дали около половин час наведнъж.

Писала си много пъти, че си останала до около  35-годишна възраст да живееш с баща ти, защото бил възрастен и имал нужда от грижи. Ако обективно е така, а не е някакъв благовиден предлог да се стои в детската стая до 40, човек, който е имал нужда от такива грижи, че младостта ти да премине в това, надали се е оправил със здравето и възрастта, и имаш едно голямо неизвестно как би ходила да го обгрижваш с новородено, едва ли бащата на детето и свекървата ще се включат в обгрижването на баща ти, дали няма да се влоши още повече, че да има нужда от постоянни грижи.

# 34
 • Мнения: 2 349
Да, очаквам бащата да се включва още от началото. Ще настоявам за това.
Офиса, който имам е точно там, където е и татко, така че реално аз не съм стигнала далеч от детската стая. Че даже и се очертава да се върна там за няколко месеца покрай раждането. Баща ми може да се обслужва сам, но с напредване на възрастта има нужда от все повече помощ. За утре не знам как ще е. Ще се реагира според ситуацията.
Ясно ми е, че новородено няма как да поднасям. Ще се обсъди със свеки и ако тя не може, може да потърся почасово жена ако се налага. То и затова пуснах тази тема за да видя как другите се справят, какви съвети ще дадат. Знам, че хич няма да е лесно.

# 35
 • Varna
 • Мнения: 22 739
Не плашете жената. Ще се справи много ясно. Офиса е в дома и, има таткото на разположение + 1 баба, и възможност да плати на жена ако се наложи.
Всичко ще  е наред според мен.
И да не спи много, какво от това, ще си лежи там в гнезо/ люлка/ активна гимнастика и ще си гука.  Ако иска на ръце, слагаш го в слинга и си джиткаш. Едно бебе е, все пак.

# 36
 • Мнения: 103
Привет, авторке.
Напълно възможно е да правиш това, жкоето правиш и да си гледаш бебенцето. Сега, зависи и от бебенцето, но  според мен, това, което е най-важно е до 1-2 месеца от раждането да си има хубав режим. Така ти ще знаеш кога горе-долу можеш да си вършиш работата. Ако е от бебчетата, които могат да се забавляват и без намесата на много внимание от страна на родител, ще е супер! Не е лесно, но става. Не става веднага, но става постепенно. Търпение му е майката.
Аз шия от вкъщи, като процесът е и допълнително творчески, което налага и определена душевна нагласа ( и мног очистене всеки ден хаах). Обаче ако си дава човек зор и е упорит, нещата се получават. Понякога и късно, през нощта, но стават. Няма драма, спокойна бременност и прекрасно бебче Ви пожелавам!

# 37
 • Мнения: 661
Имам 2 деца с 2 години разлика. Общо бях с тях вкъщи 4 и половина години и работих през цялото време. Помощ от баба имах 1 път месечно за 2 дни - тогава ми се налагаше да се срещам с клиенти и бабата пътуваше специално от друг град, за да гледа децата. Ако ми се налагаше да се срещна с някой извън тези 2 дни водих и децата с мен. Работих разпокъсано през деня когато мога - 1 час сутрин (може като спи детето към 10-11 или веднага след сутрешното кърмене към 6 часа) и 1-1,5 следобед пак когато спят + основно през нощта и събота и неделя. По-повод съня - да има деца, които не спят. Моето например през нощта спеше на интервали от 1 час и аз затова изнасях голяма част от работата тогава - така или иначе трябва да ставам през 1 час да го успокоявам и приспивам наново - уплътнявах си времето с работа. Не мога да кажа, че се справих на 100%, но нямаше чак толкова мега недоволни клиенти. Тръгнаха си 1-2, с които и без това нямах желание да работя поради други фактори. В този период се оборудвах с прахосмукачка робот и съдомиална, но въпреки това вкъщи все беше разхвърляно (първо защото реда на задачите беше децата-работата-готвене-почистване и до последното често не стигах и второ - защото не съм особено добра домакиня по-принцип). Децата в никакъв случай не са били пренебрегвани обаче - всеки ден бяха по 2 пъти на площадката - сутрин и вечер, зимата - също излизахме на разходка поне 1 път. Сготвено също имаше през повечето време. Това, което жертвах беше моят сън и нерви (ако не спиш логично се изнервяш) и поради това си пообтегнахме отношенията с таткото (но пък в този стресов период доста семейства минават през това). Таткото е чудесен и определено и тогава и сега поема 50 и повече процента от задълженията вкъщи. Даже като проходиха често събота и неделя ги нямаше по повече от половин ден по разходки и тогава наваксвах и със задачите, и с почивката само за мен. Бавачка не съм имала, но през зимата (когато вън е лошо времето и имаха енергия за изразходване в повече) след като навършиха 1 година и вече ходиха понякога ги водех в детски клуб - те да поиграят с каките (които обикновено се занимаваха само с тях), аз да поработя в кафето в клубчето. Изводите - възможно е да работиш с малко дете, особено ако бабата и таткото наистина се включват активно. Дали ще се справиш с всичко - определено не. Дали ще се справиш задоволително - най-вероятно да. Ако сега съм в същата ситуация вероятно бих постъпила по същия начин като преди, само бих положила повече усилия да не се изнервям толкова и да съм по-спокойна и с децата, и с другите от семейството (но пък децата вече отдавна не са бебета, а аз пак се изнервям, така че явно ми е част от характера.). Успех Wink

П.С. Да допълня - планирането на времето докато работих от вкъщи с 2 деца се получаваше доста по-добре отколкото като тръгнаха на градина и започнаха да боледуват редовно. Колкото и ревливо бебе да се падне ти горе-долу знаеш кога и колко време можеш да откраднеш - имаш някаква предвидимост. При боледуване обаче често се случва да се събуди сутрин с температура и всичките ти планове да пропаднат (с болно дете се работи още по-трудно отколкото с бебе). Като станаха вече големи често ми се е случвало да имам нещо неотложно за деня и да се обадя на баба им в 6 часа сутринта да хване влака в 6,30 часа или да подготвям колегите 2-3 дни предварително, че детето е на път да се разболее сериозно и утре може и да работя от вкъщи. Работата си върви, никой няма да те търпи ако през седмица си в болнични, а ние имахме случай в който децата последователно и/или заедно бяха болни 3 месеца без прекъсване. Така че истинското предизвикателство за планиране на работата за мен започна след изтичането на 2-те години майчинство.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 17:21 от sunlight_eli

# 38
 • Варна
 • Мнения: 197
За успокоение на авторката на темата искам да споделя, че родих в началото на септември и работих даже в родилното 😃. Засега може и да имам късмет, че бебето е сравнително кротко и спящо, но и аз се нагаждам според нея, за да мога да си върша работата. Телефонни служебни разговори провеждам докато обикаляме с количката навън - знам, че ще е спокойна. Сутрин ставах в началото след храненето и в 5ч, за да пиша мейли докато тя си доспива. Имам син на 11 години, който ми помага когато не е на училище ако трябва да влезна в онлайн среща...абе справяме се, има начин.
Пожелавам успех!

# 39
 • Пловдив
 • Мнения: 247
За успокоение на авторката на темата искам да споделя, че родих в началото на септември и работих даже в родилното 😃. Засега може и да имам късмет, че бебето е сравнително кротко и спящо, но и аз се нагаждам според нея, за да мога да си върша работата. Телефонни служебни разговори провеждам докато обикаляме с количката навън - знам, че ще е спокойна. Сутрин ставах в началото след храненето и в 5ч, за да пиша мейли докато тя си доспива. Имам син на 11 години, който ми помага когато не е на училище ако трябва да влезна в онлайн среща...абе справяме се, има начин.
Пожелавам успех!

Все едно четох за себе си 😂 работих от родилното, след това лека полека се нагаждаме. По телефона отговарям на обаждания, като сме на разходка, а на мейли- по време на следобедния сън + таткото като се прибере след 17:30.
Трудно е, но е възможно! Simple Smile

# 40
 • Мнения: 2 349
Благодаря за окуражителните коментари. Все още си следя темата. Всеки коментар и информация ми е от полза.
Благодаря на всички.

# 41
 • Мнения: 9
Благодаря за окуражителните коментари. Все още си следя темата. Всеки коментар и информация ми е от полза.
Благодаря на всички.

Miss Cichi, може ли да споделиш твоя опит как се справяш с бебето и работата?
Аз живея в чужбина и тук майчинските са много малко време и с бебе на 4 месеца ще почвам вече работа (в момента той е на 2месеца). Най-вероятно ще се работи от вкъщи (заради корона вируса).

# 42
 • Мнения: 2 349
Благодаря за окуражителните коментари. Все още си следя темата. Всеки коментар и информация ми е от полза.
Благодаря на всички.
Miss Cichi, може ли да споделиш твоя опит как се справяш с бебето и работата?
Аз живея в чужбина и тук майчинските са много малко време и с бебе на 4 месеца ще почвам вече работа (в момента той е на 2месеца). Най-вероятно ще се работи от вкъщи (заради корона вируса).
Аз работя от вкъщи. За сега през деня поспива доста бебо, а и свекървата идва да помага. Предимно дондурка, храни и приспива бебо. Аз сменям памперсите, правя мляко. Вечерта продължаваме с ММ да го гледаме. Сега понамаля работата, но когато се налагаше сядах и събота и неделя. Като цяло е спокойно дете и си поспива затова успявам да се справя. Март месец при нас беше с лошо време, сега се оправя и е го извеждам по често с количката. Може би ще изместя работа за вечерта. За прохождането и след това може би ще търсим бавачка почасово. Не знам за ясла какво ще правим с този корона вирус.
Ако искаш питай нещо конкретно.

# 43
 • Мнения: 1 414
При нас нещата станаха по-сложни, вече е голям и си иска вниманието. А и откакто започна ясла поех повече ангажименти. Мъжът ми зимата почти не ходи на работа, но от март ходи всеки ден, а детето беше болно през целия месец.
 Вече работя изцяло през нощта, лягам си към 2-3 и гледам да спя с него следобед. Но моята работа го позволява, имам срокове, но са достатъчно дълги да мога да си позволя да работя когато искам.

Общи условия

Активация на акаунт