Отговори
# 210
Разбирам сериозността на ситуацията, Матилда, но съм наясно, че истерията или затварянето в бункер (фигуративно казано) няма да ни помогнат, а може само да навредят. Каквото зависи от мен, правя - от години работя хоум офис, не се събирам с групи хора, не ходя по заведения, примерно си нося маската и мия ръцете, спазвам дистанция. От мен, толкова. Но да седна да треперя какво ще стане, ако незнаен вирус зарази филанкишията и той го лепне на мен, мерси, ще пропусна.
[/quote
Е, браво, ами и аз правя същото! Нима не е с цел да не се заразиш от филанкишията? И аз правя, каквото зависи от мен, като се опитвам да разширят периметъра на зависещите от мен неща. Не мога да се примиря с присъствено обучение без никакви мерки. Ако прочетете подробно идеите, ще видите, че са на нулата. Не се намалява броят на учениците в паралелка, не може да се спазва дистанция, ще играят по две паралелки в салоните, маските не са задължителни, няма да се карантинират учителите при случай на заразено дете и т.н. Едно голо мерене на температура не означава, че някой без не е вирусоносител. При въздушно-капкова инфекция да се разчита само на дезинфектанти...

# 211
Да, разбирам опасността. Но виждам и какво причиниха на дъщеря ми месеците затваряне. Жизнерадостното и общително дете се превърна в един темерут, на когото с ченгел трябва да теглиш думите от устата. Не искам това да се случва с нея - буквално като врабче в клетка е. Не искам да меря на кантар кое е по-опасно за нея, а ситуацията ме кара да правя точно това.

# 212
Нали съществува и неформално общуване? А и става дума за временна мярка, макар че според мен технологиите трябва повече да се използват и в традиционното училище.

# 213
Съществува, разбира се. Но ходенето на училище е важна част от живота им. Това е техен свят, отделен от дома. Рутината с всекидневното ходене на училище, домашни, общуване със съученици им дава спокойствие, че светът си е на мястото. А че технологиите трябва повече да се използват и в традиционното училище, спор няма.

# 214
  • Варна
Трябва да се използват за да подпомагат обучителния процес, не да го заместват. А за малките класове не е само обучението. Общуването също е много важно за тях, а вкъщи са лишени от такова с връстниците си.

# 215
Спокойно, всички ще умрем все някога. Безсмъртни няма. Но все пак ако може да е по-натам?

# 216
  • Варна
Да, разбирам опасността. Но виждам и какво причиниха на дъщеря ми месеците затваряне. Жизнерадостното и общително дете се превърна в един темерут, на когото с ченгел трябва да теглиш думите от устата. Не искам това да се случва с нея - буквално като врабче в клетка е. Не искам да меря на кантар кое е по-опасно за нея, а ситуацията ме кара да правя точно това.

Затова най-голяма отговорност носят родителите. Едно жизнерадостно дете, на което родителите не са спрели да обръщат внимание, да общуват и играят с него, не би имало проблеми. Така че потърсете проблема в собствените си действия, без да прехвърляте отговорността върху някого друг.

# 217
  • София
След определена възраст контактите с родители не заменят контактите с връстници.

# 218
Благодаря за безценния съвет, Manzelka.  Не се бях досетила, а и никой преди Вас не ми беше споменал за тази възможност. Вероятно причината е, че в обкръжението ми няма хора, които до такава степен са вдлъбнати от тъпота, че единственото, което може да им дойде на ум при споделен проблем, е да опитат да вменят вина на споделилия.

# 219
  • София
Благодаря за безценния съвет, Manzelka.  Не се бях досетила, а и никой преди Вас не ми беше споменал за тази възможност. Вероятно причината е, че в обкръжението ми няма хора, които до такава степен са вдлъбнати от тъпота, че единственото, което може да им дойде на ум при споделен проблем, е да опитат да вменят вина на споделилия.
Има много такива потребители във форума. Не обръщай внимание и карай нататък Joy

# 220
От да не ходи на училище до няма никакви други контакти с деца има поне няколко междинни  и  смея да твърдя съвсем приемливи форми на общуване.
Аз не съм с малко дете, а с  ''ядосана'' тийнейджърка, но от както ни позволиха да излизаме на вън тя е във всекидневен ежедневен личен контакт с 3-4 връстници .Компанията цяло лято  всеки ден е у дас на двора  или с колела на улицата отпред .Едното хлапе  го докарват и го взимат с кола . Ами никое не се чувства изолирано и е много далеч от 30+ деца в стая от 40 квадрата.
Е малко е шумничко и на моменти има твърде много колела на пътеката ,но това да е.
И аз четох за новата ваксина .Вярвам до пролетта ще има поне няколко. Проблема е да ги опазим тази зима и тях и фалиралата, и от към кадри, и от към финанси здравна система. Чета колко страни са въвели тестове и карантина за пристигащите от България и вярвам ,че не е без основание. Тези дни четох ,че за  пристигащите в България са отменени всякакви тестове и карантини. Да това е в подкрепа на туризма ,но сериозно увеличава риска за децата при присъствено обучение след месец. Не приемам доводи от типа ''ако ти е писано''. Не съм в състояние да ги проумея .
На родителите ,които още не са се докосвали до феномена българско държавно училище и си въобразяват ,че посещението му гарантира образование на децата им ще кажа имате още много да се учите. Има няколко централни училища , в които е така наистина и от там нататък без уроци и школи не става.

# 221
  • София
Децата нямат нужда от всичките си съученици, а от един малък кръг деца, с които си пасват. То е същото като с възрастните на работа - на никого не му липсват всички 30 колеги от офиса, а 4-5 човека, с които се е сработил лесно и са си допаднали. Останалите 25 са в периферията. Отделно проблемът е в това, че хората свикват с една схема на животи всяка промяна в схемата се възприема трагично, защото е нужно човек да вложи повече ресурс, включително психически, за да се нагоди или да прекрои живота си по новите условия. Затова повече пищят възрастните, а не децата. Като цяло възрастните са най-пищящите и изискващи деца, защото имат повече възможности да пищят. Wink

# 222
Децата имат нужда от стабилните конструкти на живота си и училището е един от тях.

# 223
Мисля си, че ако се осигури един кръг минимум деца за общуване нещата са приемливи.
И да си го кажем честно, децата приемат ситуацията почти по същия начин, по който и родителите. Ако ние сме спокойни и уверени без значение какъв е избора ни и те ще са такива. Може би по-често имат нужда от напомняне, че това е период, че ще мине, че всъщност е много интересно и различно. Ние не сме преживявали такива неща като деца. На моите им разказвах как самият Нютон по време на изолация заради чумата е работил много активно. Въобще има някакви начини да омекотим удара от такава драстична промяна на ежедневието. Разбира се, трябва и някакви минимум социални контакти и дейности. Разумни мерки за предпазване също.

# 224
  • София
Нека правим разлика между "стабилен конструкт" и "полезен конструкт".

Общи условия

Активация на акаунт