Отговори
# 270
Трябва да има разписани ясни правила и протокол как ще се действа при наличие на заразен ученик или учител. Ще се тества ли целия клас, кой ще плаща тестовете, карантина ще има ли? Ами контактните учители? За спазване на мерките кой ще отговаря и какви щи са санкциите и за кого?
На хартия може и да има. В практиката, най-вероятно, няма да има.

# 271
  • varna
Аз лично не познавам майка на бъдещ първокласник, искаща детето да започне 1-ви клас с ДО. Не съм срещала такова мнение тук във форума. И както една съфорумка спомена по-горе случай за самотен татко справящ  се с ДО, така аз познавам учителка със сериозно заболяване, която иска да се върне на работа.

# 272
  • София
Трябва да има разписани ясни правила и протокол как ще се действа при наличие на заразен ученик или учител. Ще се тества ли целия клас, кой ще плаща тестовете, карантина ще има ли? Ами контактните учители? За спазване на мерките кой ще отговаря и какви щи са санкциите и за кого?
На хартия може и да има. В практиката, най-вероятно, няма да има.
И аз мисля така. РЗИ си имат по наредба как се карантинират и тестват контактните лица - т.е. би трябвало протоколът да е ясен. Но досега не е прилаган за КОВИД 19 в училищата и не е ясно дали ще го прилагат. Все пак при нас много неща от закона са само за ориентир (тук се колебая какво емотиконче да сложа - плачещо или смеещо се).

# 273
Цял месец има до началото на учебната година. Доста време е това с оглед на динамиката.
"Да свикнем да живеем", а който не "свикне" - статистическа бройка! Не може да се повтарят безсъдържателни фрази, защото никой не е гарантиран, че точно той или скъп на него човек няма да е от "несвикналите" - бройка в статистиката за другите.
Ако така текат разсъжденията - и персоналът на магазините, и лекарите, и фармацевтите могат да решат да не попълват статистиката. При ДО до каква степен децата на тези хора биха били подсигурени да имат родителите си на разположение? Нас дистанционно ли ще ни преглеждат? Как се възстановват емоционалните щети, които причиниха двата месеца изолация? Чертата ще се тегли накрая и няма да има статистика, която да не е ударила лошо някой - здраве (извън болестта), иконочически последици (статистиката е безкомпромосна, че здравето и образованието са много силно зависими от парите), обучението (не може да се нарече образование), което и в други държави отчитат като лошо протекло.  
Без да имам дете в първи клас и при добре стекло се ДО без да се налага фатална намеса от родител в четвърти клас  (в последния месец достигна до пълна самостоятелност в училището и курсовете, които имаше) ми се ще да има начин за мъниците да се намери как реално с тях да работят учителите им при достатъчно мерки - дистанция, мерене на температури по два пъти в деня, наблягане на базовите предмети, за да се скъси престоя в училище,  но и доста социални мерки от страна на държавата към родителите. За детето ми, което ще бъде в пети клас в ново училище ще бъде от голямо и положително значение да започне присъствено при разработен режим според възможностите на сградата и учителите. Технически там всичко е готово.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 07:23 от рони

# 274
Скрит текст:
Част от децата в училище,а които не искат-дистанционно.
Това няма как да стане.
Учителите няма да се съгласят и част от родителите също.
Учителите ще трябва да работят двойно и освен това риска за тях и децата,които са в училище си остава.

А и никой няма да ни пита какво искаме ние родителите.
Просто могат да обявят пак извънредно положение и да затворят всичко,както беше през март и април .
Скрит текст:
Помните ли?
Работеха само банките,хранителните магазини и аптеките.
Ако пламне заразата разбира се..
Шансът за това е много минимален. Не само нашите управляващи го казаха, но и от СЗО съветват да не се затваря, европейски лидери казаха същото...
В София (и не само) – дифузно разпространение, работещи детски градини (и не само те) от месеци, толкова са далече от лавинообразно разпространение, че...
Толкова са далеч, че.... СПРАВКА ДОБРИЧ!

# 275
  • в страната на чудесата
Добрич затворен ли е?

# 276

Шансът за това е много минимален. Не само нашите управляващи го казаха, но и от СЗО съветват да не се затваря, европейски лидери казаха същото...

Казват ,ама не поемат отговорност.Касае се за живота и здравето на децата, а те се държат все едно са на пазара за зеленчуци. Няма ваксина ,няма лекарство !
Аз съм от поколението ,което бяхме деца по времето на аварията в Чернобил. И тогава ...казваха че било безопасно ,но в последствие се оказа ,че точно тези които го казваха са организирали за себе си и семействата си специални доставки от отдалечен регион. За всички други пазара за  местни зеленчуци и уверенията на подсигурените.
Рони , в момента не се налага  пълно затваряне, a от решението да се изчака още един срок на ДО зависи никога да не се наложи.
Не е вярно ,че децата го карали леко. Вече има достатъчно данни за тежки  увреждания по сърцето и кръвоносната система, които превръщат здравото дете в инвалид за цял живот.
Един срок.
Толкова ли високо ценим удобството си? Толкова ли струва здравето на децата ни?

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 08:38 от mamamari

# 277
  • Варна
Да не се отплесваме в дебати за пандемията, ваксината и т.н. Има си отделна тема за това и е много популярна. Тук коментираме двата вида обучение и качествата им, според мнението на всеки от нас, а не кой поемал отговорност, дали я поемал и т.н.

# 278
Не съм съгласна.
Щом ще ни се пробутват голи твърдения колко е безопасно присъственото в този момент ,значи има и място за контрааргумент че това да просто думи без ангажимент.
Тук не коментираме ДО ,защото е много хубаво , а защото има нещо много по-лошо.

# 279
Не съм съгласна.
Щом ще ни се пробутват голи твърдения колко е безопасно присъственото в този момент ,значи има и място за контрааргумент че това да просто думи без ангажимент.
Тук не коментираме ДО ,защото е много хубаво , а защото има нещо много по-лошо.
Абсолютно съгласна съм с това твърдение!
Но, както гледам, тенденцията твърдо е за присъствено обучение от 15.09.
Четох, че в Германия учениците тръгват присъствено, като всеки регион сам си определя правилата.
Но в Германия здравеопазването е на светлинни години пред българското!

# 280
# 281
Oтново само думи.
Конкретно колко теста на училище са подсигурили? -нула
При цена 100лв/на тест и вечно кихащи кашлящи деца дали всеки родител ще може да ги извади всеки месец? НЕ.
Ще се разбере чак  при смъртен случай, но тогава може да няма здрави, които да отделяме.
Миналата година само първия срок моето дете(а е голямо) на четири пъти се разболя с 38+температура кашлица и сополи .Значи 4 теста за да се изключи ковид тази година. Само до коледа.
Да не забравяме ,че говорим за сезона на настинките ,не за лятото!
В детските градини есенно зимния сезон една седмица посещават ,после две са болни .Така твърдят майки.

Последна редакция: чт, 13 авг 2020, 09:20 от mamamari

# 282
  • София
Аха, и в детските градини така - направо няма здрави, които да отделят.
Тази мелодрама...

# 283
Добре, взето е решение за присъствено обучение. Темата е изчерпана. Пререканията са сблъсъци на аз- ове и безсмислена конфронтация. Който е против присъственото обучение следва да намери по- работеща форма на обединяване на родители. За останалите няма проблем!

# 284

Общи условия

Активация на акаунт