Отговори
# 225
То пък едно общуване в училище! В междучасието всеки забит в телефона, ако не дай, Боже не пушат край оградата. И въобще не говоря за училището на детето защото е отдалечено и лични наблюдения нямам, но всекидневните ми маршрути минават край 3 достатъчно високобалови, имам представа. Да не се ходи на училище не е равно на изолация. Като им липсват приятелите, защо не се срещат с тях. По време на ДО чувах да се уговарят децата за разходки с велосипеди. Моето пък има приятели от квартала, с тях е по велоалеите. В най-рестриктните моменти излизаме заедно, разхождахме се, има достатъчно приятни места.
Подозирам, че е приет риск с реално училище до момента на първия карантиниран клас. А като се натръшкат учители, дано не се случва де, но тогава и ДО не се знае дали ще има.

# 226
Никой не коментира как ще се проведе ДО като вариант, някакви насоки, анализи, обхват, натовареност, предложения, ако все пак се наложи да се мине за кратко през него. Защото ДО навсякъде беше различно - от хвърляне на задачи по вайбър до увлекателни интерактивни часове. Много казват, че е било ужасно, а понякога с малка корекция това е можело да бъде избегнато и то да е зависело от малка промяна в отделен учител, който също се е учил на това в този момент. Като например ако закъснееш с 3 секунди системата не ти отчита решен за отличен тест и ти поставя двойка. Като се има предвид, че последната минута е техническото изпращане на теста, а децата това не могат да го преценят.

# 227
  • varna
До тук забелязвам, че всички, които са твърдо за ДО имат деца,  достатъчно големи  да се справят сами.

# 228
Нека правим разлика между "стабилен конструкт" и "полезен конструкт".
Не бих определила училището като "неполезен" или "безполезен" конструкт.
То пък едно общуване в училище! В междучасието всеки забит в телефона, ако не дай, Боже не пушат край оградата.
Разбира се, под полата на мама е истинското пълноценно общуване.

# 229
С кое сами? Моите в началото имаха нужда от помощ, сега вече ще се правят да. Обаче... Всеки на своя компютър, в своята стая, принтери, скенери, снимки...
Подкрепата в началото ми коства много нерви, докато нещата се стиковат. Ако ги бях оставила щяха да цъкат на игрите като някои съученици. Иска се контрол и дисциплина. Ако бяха по-малки и аз на работа по 8 часа... Нямаме баби, нямаме никой, не се виждам какво правим.
Вместо няколко месеца да се говори за подобрения на ДО и мерки за помощ на подобни ситуации и семейства, те не знам какво правят...

# 230
Заставам зад това с две ръце.
Ха , сами? Погледнете материала по математика  примерно
и пак помислете.Laughing
Уиш,  винаги има и междинни варианти. Моето дете две години е било на домашно обучение и в нито един момент не е било без контакти и изолирано. А това с полата на мама пък най-малко за нея/мен се отнася. И двете сме единодушни че българския модел с доживотното отглеждане не е нашия.

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 09:47 от mamamari

# 231
Хубави са междинните варианти и бих се радвала да се разработят работещи такива. Реално погледнато, нито изцяло ДО, нито просто присъствено обучение с по средно 25 деца в клас, са добри. Ако се осъществи хибридният вариант - класът на две групи, редуващи се през седмица ДО и присъствено, за мен и моето дете е идеално. Но аз мога да си го позволя, защото отдавна работя хоум офис, а и в 9 клас нейна милост се оправя сама. Но за работещи родители извън дома, които са с деца до 5 клас, не виждам как през седмица ще има някой у дома с детето. За немалко хора изборът е да се заразят с ковид или да мрат от глад - не е избор това.

# 232
  • Варна
Така е. Може да повтаряме до пръсване как здравето е най-важно, но ако останеш без пари и работа, като няма какво да сложиш на масата, изведнъж се оказва, че има и други важни неща.

# 233
Kaзали са го много отдавна. Кризата е и възможност. Нищо от случващото се не е нещо ново .
Места в детски ясли не достигат повече от десетилетие. Така се появиха частни такива, занимални и други.
Който търси намира.
Аз също бях от майките ,за чиито деца нямаше място. Справихме се без баби и без държава. Неволята учи.
Научи ни да не мрънкаме и да не разчитаме на никой за нищо.

# 234
В такъв случай, бих се радвала да прочета конкретен практически вариант за семейство шофьор от ГТ и касиерка в БИЛЛА с първокласник, без баби и дядовци. Аз не успявам да си представя как те се справят с ДО, освен ако единият не напусне работа и не останат на една заплата. Идеи?

# 235
Познавам един татко самотен родител с малчо в споменатата възраст.
Денем таткото на работа ,малчо в една самотна баба в квартала, а вечер с таткото учеха и пишеха. Не им е било лесно, но се справиха.

# 236
Този вариант предполага две условия - наличие на подходяща самотна баба и наличие на пари да ѝ се заплати. Дали винаги и двете условия са налични? Защото и аз съм била сам родител, при това с две деца, но винаги съм била финансово обезпечена и не бих се приравнила със сам родител на заплата 600-800 лв. Наясно съм, че на втория му е в пъти по-трудно отколкото на мен.

# 237
Thewishmaster, необходима ли е груба ирония, за да си убедителна? Струва ми се, в поста, част от който си цитирала дадох достатъчно примери за общуване на деца с деца извън училище.

# 238
Уиш, човекът е обикновен работник. Не съм го питала за заплатата ,но едва ли се къпе в пари.
Подходяща , колко да е подходяща щом е отгледала своите деца ...Но са далече зад граница .
Тя пък има нужда някой да и пренесе и нареже дървата, да почисти улуците преди зимата, да и купи лекарствата във виелицата...

# 239
За статистиката: от неделя сутринта до снощи вечерта - 3 денонощия и половина, аз и колегите ми сме били контактни с общо 4 съмнителни за ковид. Дотук имаме една отрицателна проба, една се чака, един е отказал тестуване пср при /+/ антитела и си е отишъл вкъщи, един е бил с разгъната клинична картина и с очакване на вече взет тест, пренасочен, няма обратна връзка какъв е бил. Контактни сме били над 10 човека.
Честотата на съмнителни случаи рязко нараства. За сравнение- за предходния месец юли сме имали контакти с общо 3 съмнителни. В единия случай, доказан, контактните сме 18 човека.

Общи условия

Активация на акаунт