за блата:
100 г орехови ядки
6 яйца
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар
2 с. л. Какао
за сиропа:
100 г захар
100 мл вода
за крема:
800 г заквасена сметана
260 г сладко от вишни
150 г пудра захар
150 г филирани бадеми
Водата за сиропа се налива в тенджерка, сипва се захарта и се кипва. Когато захарта се разтвори, сиропът се сваля от котлона и се оставя да изстине. Белтъците на яйцата се отделят и се разбиват с миксер, като малко преди да станат на сняг, се добавя захарта. Разбиват се отново и щом станат на сняг, се прибавят жълтъците, брашното, какаото и ореховите ядки. Бърка се с шпатула възможно най-кратко, но така че да се получи хомогенна смес. Готовото тесто се изсипва в предварително намазнена тава. Пече се около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След това се изважда и се оставя да се охлади. Охладеният блат се разрязва напречно на две. В голяма плоска чиния се поставя метален пръстен, в него се слага едната половина от блата и се сиропира леко с лъжица или четка. Кремът се приготвя, като заквасената сметана се разбива с пудрата захар. Половината се разпределя върху сиропирания блат и отгоре се намазва със сладкото.