Дистанционно обучение за учениците-Teмa 5

• 23 234
  • 762
  •   1
Отговори
# 675
Ами ако в класът на сестрата/брата има деца с братя и сестри....то какво стана? От едно болно дете да затворим едно училище и/или градина. Едва ли ще се случат така нещата. По скоро ще е въпрос на съвест.

# 676
  • Варна
Естествено, че е въздух под налягане карантината и не виждам как може да се осъществи. Още един аргумент ЗА дистанционното образование.

# 677
Доколкото аз разбрах, под карантина ще се поставят класовете на братята/сестри на доказано положителни деца, а не просто на контактни.

# 678
Те и контактните би трябвало да ги изследват, иначе каква е логиката да си здрав, ама да си седиш 2 седмици вкъщи.

# 679
Точно, ДО дава възможност да се разчупи статуквото на пълното, безалтернативно целодневно институционализиране на децата.
Сигурно имате предвид малките ученици. Това е вярно но определено не е по-добро (абстрахирам се от вируса). Тези които са по цял ден на училище при ДО бяха цял ден по компютрите или пред писмени задания за да отговорят на изискванията на титуляра и на възпитател занималня. Когато преди ковид отписах моето дете от занималня не знаех че това ще му даде половин ден свобода от устройства и се радвам че стана така. Тази година предвид възможността за ДО въобще не подадох заяление за занималня. И в нормални обстоятелства нямаше да подам защото да взема детето си в 18 30 задължитлно ми се струва нечовешко. Затова не вярвам в това че ковид е развалил плановете за целодневна институционализация. По-скоро ковид даде възможност за навлизане на немислими практики на образованието и приемането им от обществото. За малките деца ДО е целодневна форма на навлизане на училището чрез електронни способи в семейството.
За големите деца не знам защо се оплаквате. Те са си по половин ден, и при ДО и при присъстена имат време за срещи с приятели. Ако всички които искате ДО сте толкова стресирани от ковид как ще позволите социализация  във вида  коойто се осъществява сега?

Това въобще не е общовалидно, ама грам.
При моите познати с малки деца не е имало абсолютно никакъв проблем и не висяха по цял ден на компютрите, напротив, за два часа работа приключваха и после излизаха с бабите по разходки, освен , когато не бяха затворени площадките само.
Големите без ДО нямат никакво време за срещи с приятели и разходки, защото по повече от половин ден са в училище, а по правило не учат и в близката гимназия, някои пътуват по над час отиване и толкова на връщане. Като добави огромното време за самоподготовка, което е нужно и почти задължителните курсове-език или мъъъничко спорт, остава точно по около 5-6 часа, в които да се опитат да поспят.
Аз не съм стресирана от ковид, но видях как ДО даде време, свобода и доказа излишността на голяма част уви, от преподавателите у нас. Които и в реално обучение нищо не вършат, сега просто лъсна как децата се самоподготвят по голяма част от предметите, а за други се ходи на уроци. Масово. Инцидентно е някой да не ходи.

# 680
  • Варна
Те и контактните би трябвало да ги изследват, иначе каква е логиката да си здрав, ама да си седиш 2 седмици вкъщи.

Това означава много тестове, а не виждам кой ще ги поеме. Не държавата във всеки случай...

А родителите ще се карантинират ли? Никъде не видях.

# 681
  • София
Моето дете (първи клас) беше от 09.00 до 12.00 пред компютъра. Следобед се включваше госпожата по занималня (да, не беше забължително, но тъй като и аз и баща и работехме от вкъщи, я записахме, за да може да пише домашни и и да учи с госпожата). Още поне 2 часа, защото тя написваше бързо, но после чакаще другите да напишат, за да правят диктовки и да четат на госпожата и да ги изпитва. Та и се събирха поне 5 часа. И непрекъснато я болеше глава. Извеждах ги на обяд в моята "обедна почивка" за около полвин час максимум. какви баби - ние пазихме двете двойки баби и дядовци, защото са с придружаващи заболявания и 3 месеца не сме ги виждали. С деца също не съм ги събирала.

# 682
Е, вие сте пазили, ама навън имаше мнооого деца с баби. Та тук не сме представителна извадка, ама никак.

Да ви кажа как аз ги виждам нещата.
При доказано болно дете, защото огромна част ще са безсимптомни или без тест, който да докаже, ще се карантинира конкретният клас. Например 10А. Само той, за около две седмици някак си трябва да мине на ДО.
Семействата на карантинирания клас няма да се тества целево. Ще си ходят на работа, сестри и братя на училище, ако живеят с бабите, бабите си ходят до поликлиниката и за лекарствата до аптеката. Животът тече безкарантинно за семействата на децата от карантиниран клас. Ако някой иска-сам ще си пуска тест, само на детето или на цялото семейство - личен избор според финансовото положение и усещания за отговорност или принуда. Ако имат рисков в семейството, допускам, че повечето ще се тестват, ако не-нищо не се променя.
Ако обаче се карантинира 3А клас, оставащото вкъщи дете ще трябва да има бавачка-допускам, че ще има спекула по темата как родител да остане-с болничен, на помощи или как?

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 12:17 от фаастък

# 683
  • София
Мда, съученичките и всеки ден се уговаряха за излизане след занималня, но аз не я пусках.

# 684
И още-никъде не е регламентирано карантинираните заради болен класове да се връщат при отрицателен тест. Както Гърците искат отрицателен тест, за да стъпиш на плажа им. Т.е. на останалите, извън доказано болния/или носител, защото може да е безсимптомен, не им искат тестове.

# 685
Ако има случай в клас съм ОК да се мине на ДО за две седмици, но не повече. Въпреки че, щом има случай това означава, че детето вече е контактно. А и остава въпроса, добре карантинират класа на едното ми дете, а другото продължава да ходи на училище?
Според министъра при карантина на класа на едното дете се поставя под карантина и класа на брата/сестрата

Тук уточнено ли е какво се прави, ако брат и сестра са в различни училища?

На сайтовоте на училищата на вашите деца има ли обявления с мерки и планове за действие за началото на учебната година?
При нас все още не.

И още нещо към родителите с деца в начален курс - колко от вашите деца седят на самостоятелни чинове и колко на чинове, предвидени за двама души?
При нас само в първи клас са в колона по един на чин. След това преминават на вариант по двама на чин, което като как се вписва с дистанцията от метър и половина, не знам.

# 686
Брат или сестра от друго училище не се карантинират и си ходят където ходят. Също и родителите, ако не остават да гледат малко дете, си ходят на работа.
Нищо обявено няма от училищата още.
Да, само в 1 клас обикновено са на единичен чин. Големите са по двама, често и трима. При над 30 деца в клас не виждам за каква дистанция и единичен чин може въобще да се говори.

# 687
на сайта на РЗИ пишат така:
"Контактни лица, независимо от типа на експозицията, трябва да се изолират незабавно
и да се свържат със здравните служби при поява на симптоми в рамките на 14 дни от
последната експозиция.
Ако липсват симптоми в рамките на 14 дни от последната експозиция контактното
лице не се счита в риск от заболяване от COVID-19.
Прилагането на действията може да се изменя от здравните власти в зависимост от
оценката на риска за отделни случаи и техните контактни."

За контактните на контактните нищо не се казва. За тестуване на здрави контактни също. Нас на работа ни тестуват вече 2х след контакт с доказано болен от ковид, но на втория-третия ден от контакта, което обезсмисля начинанието. Оптималният момент за тестуване след контакт и липса на симптоми е 5-6 дни. И изобщо идеята не е да е смислено тестуването, а де юре да са вързали началствата гащите. Тестували са ни. Трябва да сме отрицателни, за да работим. Край. Хипотезата някой от нас да развие безсимптомно носителство и да е заразен на по-късен ден не ги интересува. Няма повторно тестване около седмица по-късно.
В началото тестуваха контактните на контактните и пускаха 2 седмици болнични за карантина, после се отказаха. Вероятно видяха, че % на /+/ безсимптомни е голям  и ако продължат да карат така, няма да има кой да бачка и преустановиха практиката. Затова- тестуване максимално рано, когато шансът за /+/ тест е минимален и край.
Същото като подход ще е и в училищата, предполагам.

# 688
Моето дете ще е четвърти клас. По двама на чин са, но тя обикновено е сама на първия чин пред катедрата - дребничка е и със СОП. Миналата година бяха 24 деца в класа.
Брат й е в ДГ, групата им е от 31 деца.
В МОН явно и те още не са съвсем наясно как ще протече годината и как ще се реагира при всеки възникнал казус. Имат още малко време да го изумуват и да кажат какво са решили на началниците на РУО, които пък да уведомят директорите на училищата, за да могат да се организират работата. Самите директори предполагам също обмислят различните варианти.

# 689
  • Ямбол
Желаещите да имат избор, могат да се успокоят. Получихме писмо от РУО, в което ни питат имаме ли възможност да поемем часове от ДО допълнително с допълнително заплащане. Задължително е да е синхронно и само в една система, може да се наложи да поемем ученици от други училища, които нямат възможност технологична. Чудя се как да отговоря, до 01.09. ми е срокът. Нямам физическа и от части технологична възможност, а и не знам още за каква натовареност става дума.

Общи условия

Активация на акаунт