Нежелани подаръци - как се справяте?

• 11 415
  • 103
  •   1
Отговори
# 45
И аз изхвърлям или подарявам, като нежелани подаръци получавам най-вече от свекървата. Е, усихвам се, благодаря дори сме говорили с нея, че не ползваме такива неща, а и няма къде да съхраняваме, ама жената й е кеф да подарява. Изчаквам да мине известно време и се освобождавам от дадената вещ, докато ММ складира един халат под леглото 3 години и хем никога няма да го облече, хем не иска да го подари.
Сега почна да засипва и внучето с подаръци с и без повод. Няма лошо, ама къде да съхранявам чаши на Мики Маус или колички към които евентуално ще има интерес след година.

А какво правите, ако човека подарил ви нещо най-добронамерено ви попита защо не носите/ползвате еди какво си?
Моята свекърва ме засипваше с дрехи от втората употреба,в което няма лошо,стига да са хубави.Аз самата нося и от там и от мола и от всякъде,стига да ми харесва.Но тя ми купуваше туники с мидички отпред,пуловери с дантелки,тигрови десени или странни ризи.Накрая й казах,че все пак нося тениски с дънки и маратонки и не са за мен тия дрехи,та спря.Сега на детето пак подрява играчки от които не се вълнува и пак обясних какво харесва малката.Малко се нацупи,но по-добре така,отколкото да трупам ненужни неща.Вече само пари подарява и така е най-добре,поне знае че ще купя нещо ,което ще се носи/ползва.

# 46
  • София
Аз с прахосъбирачките лесно се справям - за всеки близък съм намерила правилен момент безобидно да кажа, че сувенири не ми трябват. Обаче никога не успях да измисля какво да правя с икони, които ми подаряват. Аз не съм вярваща по канона на Църквата, имам си други разбирания за света и духа край нас. Но хората току решават, че една осветена икона ще ти подарят и това е най-добрият подарък. Дайте идея какво да направя с икони, които не искам да окача вкъщи (в момента имам една нова, другите ги оставих в квартирата като я освобождавахме наскоро; но знам, че ще станат повече)?

# 47
Ако ви се подаряват качествени икони, картини, чаши, минерали (камъни) и изделия от минерали, може да ми изпращате до офис на Еконт (поемам доставката). Wink
Аз харесвам иконите, въпреки че не съм вярваща. Имам от подаръци сребърна Богородица, Св. Георги със змея, Св. Николай и може би още някоя, за която не се сещам...

# 48
  • Вестерос
И с бижутата и книгите положението е малко... Представи си, че кажеш, че искаш книга и ти донесат "50 нюанса сиво" - може да се ползва евентуално за подпиране на нестабилен гардероб...
А да не говорим, че има тъпи хора, които подаряват свои книги с посвещение за тях (примерно "От мама за Жоро, ЧРД")... Ваучер е най-хубаво.

Познатите ми, които ми подаряват, знаят какво чета. Не мисля, че някой нормален ще подари книга с чуждо посвещение в нея.

# 49
Имаше такъв случай в ученическите ми години - бяхме още малки и учителките бяха организирали размяна на подаръци. Естествено, при възрастни хора е малко вероятно да се случи.

# 50
  • Пловдив
Зависи от книгата, ако е конкретно рядко издание, което искаш, или книга, която от години не са преиздавали...изобщо няма да ми направи впечатление чуждата посвещение.

# 51
Май най-трудно се справям с нещата, които сама съм купила.
И аз имам нехаресвани подаръци, разбира се. Обикновено ми е жал да ги хвърля, когато знам, че някой си е дал парите с желание да ме зарадва. Най-често ги мотая по разни труднодостъпни шкафове, докато се реша да ги изхвърля. Ако мога да ги подаря на някого, правя го с удоволствие.

# 52
  • Вестерос
А случвало ли ви се е да ви подарят нещо по повод, което знаете, че е подарено на човека, който ви го дава, но той се прави и не споменава нищо?

Защото коментирахме, че подаряваме нежеланите си подаръци, но аз лично на хора, които не знаят, че това на мен е подарявано. Имам предвид за поводи за подарък, а не ей така, защото другият човек се кефи на такива неща.

Случката:
Скрит текст:
на свекърва ми ѝ подариха едно колие с някаква висулка пред мен за имен ден, тя много му се зарадва, как щяла да си го носи и т.н. След година и нещо ми го подари за рд като част от подарък. Стана ми тъпо. Стои прибрано, хич не е мой стил, никога няма да го нося, няма и на кого да го подаря. В тази връзка мерси за идеята за благотворителен базар.

# 53
Много е сложно да подаряваш дрехи и бижутерия. На мен също не би ми станало приятно да ми преподарят нещо по този начин. На мястото на свекърва ти, ако не ми харесва, бих ти го дала без повод. Щях да кажа, че не ми отговаря на стила на обличане и да ти го подаря. Но, да го подарява тържествено на рожден ден - много е тъпо.

# 54
Книги рядко подарявам и предпочитам и на мен да не ми подаряват, защото имам страшно много книги и винаги може да се случи да се повтори или да съм я чела. Книгата е хубав подарък, но ако си сигурен, че човекът, на когото я подаряваш, я няма или не я е чел. Преподарявам подаръци, за които хората не знаят, че са ми подарени.

# 55
На мен са ми давали мартеница, която уж минава за нова, но беше носена - не ми стана приятно.
Освен това, подозирам, че тази пижамка, която споменах преди, не е била купена за мен, а просто жената, която ми я даде, я е взела за себе си, но нещо не я е харесала и е решила да я подари(беше нова, с етикет и в кутия). Беше неин размер (значително по-дребна от мен жена). Също не ми стана приятно и това е една от причините да я хвърля без да му мисля много.
Ако подаръкът е нещо, което наистина ми харесва, не бих се обидила, че не е купено за случая, въпреки че мен от малка са ме учили, че подарък не се подарява (защото носи нещастие).

# 56
На мен пък понякога ми е проблем, ако имам подарък, който харесвам, но ми е подарен от човек, който няма добри чувства към мен. Чела съм, че такива вещи носят проблеми.

# 57
  • София
Ако ви се подаряват качествени икони, картини, чаши, минерали (камъни) и изделия от минерали, може да ми изпращате до офис на Еконт (поемам доставката). Wink
Аз харесвам иконите, въпреки че не съм вярваща. Имам от подаръци сребърна Богородица, Св. Георги със змея, Св. Николай и може би още някоя, за която не се сещам...
Аз проблем с хубави икони нямам, една ще си окача скоро вкъщи - красива е и знам, че е положено изключително старание в избора на символиката, както и много сърце в подаряването. И че няма да получавам икона от тези хора с повод и без повод.
Сега се чудя какво да правя с една "репродукция" на Леонардовата "Мадоната с младенеца". Тези най не ги харесвам, ако се сещате са едни като снимка в по-голям формат на оригинала - имаше ги из селата едно време, в евтини рамки. Православните поне в общия случай са естетични... (вярвам, че оригиналът на Леонардо също е). Освен това ми я подари човек, за който съм 95% сигурна, че я е намерил някъде като вехтория и евентуално може наистина да я е занесъл да я осветят (има някакъв надпис на гърба), но може и да не е. Какво да я правя? Дори в църква не мога да я подаря. Накрая ще я изхвърля сигурно, ама пусто не ми се иска нещо духовно да отиде на боклука, все едно книга да изхвърля Sad

# 58
  • Пловдив
Има групи за подаряване във фейса, а там си има хора за всичко /поне знаеш, че ще отиде при някого, когото я иска/.

# 59
Пълня си шкафовете 😫😫😫
Не мога да си позволя да изхвърля, продам или преподаря, за мен тези неща са признак на уважение към мен. Колкото и непотребни  и идиотски да ми изглеждат, хората са вложили нещо от тях си за да ме зарадват, време ли било, или пари.
Само плюшени играчки раздавам на малките дечица в съседство. Явно оставям впечатление на момиче, което си пада по тях и се случва от време на време някой ухажор или гадже да ми поднасят по някоя мечка или друга плюшена твар... да, ама има силна опасност добермана ми да им види сметката.
На вас ви препоръчвам да кътате всичко от майките си, един ден ще ви остане скъп спомен.

Общи условия

Активация на акаунт