Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нежелани подаръци - как се справяте?

 • 9 566
 • 103
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 475
Имам няколко достатъчно близки приятели, които за различни поводи ми подаряват подаръци, понякога без повод - живеем в различни градове, идват да ме видят, или просто минават от там и ми носят нещо. Радвам се много на жестовете и че са се сетили за мен, но обикновено нещата, които ми се носят са ни в клин, ни в ръкав - шарена чергичка с изплетено име на град, в който не съм била, странни рисунки на дърво, картини от мидички със кичозни златни рамки... Майка ми е същата - арт човек е, често подхваща разни поприща, в които прави различни ръчно изработени неща. Съответно задължително за празник получавам някакви шишета с кожени драперии, канапени човечета с дракони, ръчно изработени кутии с лентички, брокат и вградени часовници, изкуствени розички от плат, позлатени фаберже яйца, бродирани с бисер чантички и т.н. С годините съм събрала предимно странни прахосъбирачки, които държа в мазето в кашони. Понякога ми се получава да преподаря нещо на някой, но по-голямата част дори не мога да ги предложа на никого, защото останалата част от приятелите ми не харесва такива неща.
 
На приятелите ми не им казвам нищо, защото се виждаме достатъчно рядко, че да им развалям настроението или да ги обидя ако им кажа какво наистина смятам, защото виждам как се радват, когато ми го подаряват нещо. Опитвала съм се да кажа на майка ми няколко пъти неща от сорта на - много е хубаво, но не ми пращай повече такива неща, не си отиват вкъщи с интериора или нямам място къде да ги изложа. Преди няколко години беше много въодушевена, когато ми подари нещо ръчно изработено, което дори няма да описвам, толкова беше страшно. Но се виждаше, че е вложила ужасно много труд в него. Обясних и колко е хубаво, но как въобще не е нещо, което бих използвала, и усетих по разговора, колко много и стана кофти от това. Скоро наближавам рожден ден, на шега и казах по телефона, че не искам да ми праща крафт неща от новото и хоби и усетих, че и стана отново криво от това.

Как се справяте в такива случаи? Къде държите кашоните с ненужни неща - сърце не ми дава да ги изхвърля, нито мога да ги преподаря, скоро няма да имам място. Трябва ли да съм по-твърда, и да си кажа кратко и ясно какво не искам, или е по-добре да трупам или изхвърлям, но да не обиждам близки хора?

# 1
 • Варна
 • Мнения: 26 554
Снимай ги и пусни една обява в olx в секцията Подарява се. Щом да толкова разнообразни ще си намерят собствениците. Хора различни, вкусове също.

# 2
 • Мнения: 9 954
Изхвърлям.

Ако смяташ, че ще поемат - кажи им, че имаш достатъчно бутилки и драперии.

Смятам, че подаръкът трябва да е съобразен с този, на когото се подарява, не с хобито на подаряващия.

# 3
 • Мнения: 20 909
Аз си купувам сувенири, като отида някъде - мидички, статуетки, чинийки, магнити и т.н., обаче би ми било странно друг да ми подари. Имам един или два магнита подарени така и ги захвърлих някъде (виж, ако беше магнитна книжка, щях да я запазя, но не и някаква грозна пластмаса с име на град). Може би биха се продали в ОЛХ, не съм имала такъв проблем... Преди в ученическите ми години, приятелки ми подаряваха грозни неща и не е проблемът, че са били "прахосъбирачки"(аз обичам такива неща, полу празните рафтове не ми допадат), просто с приятелките сме имали много различен вкус. Поетапно ги изхвърлих, ако е останало нещо, то е случайно. За крафт нещата не знам какво да кажа - аз си правя такива неща и ми се е случвало да подаря нещо дребно, обикновено по настояване на някой. Те принципно не са за продан или подаряване, а са си за мен(правя си и си събирам, ако ми писне от тях, ще си ги изхвърля, те са си мои). Аз бих се зарадвала, ако е нещо качествено направено (бижу, дърворезба, картина, керамика), но хората обикновено не подаряват такива неща.

# 4
 • Мнения: 41 766
Продавам/подарявам.

# 5
 • Мнения: 381
Явно майка ти с много желание прави тези "крафт" подаръци за теб. Честно казано аз не бих забранила на моята, ако тя правеше така. То това е като рисунките, които децата подаряват на родителите си. Имат си сантиментална стойност. По-добре си ги прибирай някъде или гледай да даваш на някого, ако знаеш, че харесва. Не е нужно да и казваш на нея.

# 6
 • Мнения: 10 100
Не разбирам, толкова ли е трудно да кажеш "благодаря", да го подържиш известно време на видно място, за да й стане приятно, и после, като толкова ти пречи, да го изхвърлиш. Не, непременно трябва да съобщим, че е боклук, не ни харесва, не ни отива на интериора и не ни трябва...
Майка ти е, прави го с любов и желание да те зарадва.

# 7
 • Мнения: 10 985
Не бих казала за нещо подарено, че не ми харесва и да спрат да ми подаряват подобни неща. Трупам ги и аз, но не бих обидила така човек, който е помислил да ме зарадва, особено ако е вложил много труд и време в изработката.

# 8
 • Мнения: 1 944
Аз съм на мнение,че приятелите ти трябва да те познават и да знаят какво харесваш.Аз изобщо не харесвам подобни прахосъберачки,но моите приятели са ми достатъчно близки,за да знаят,че не съм по тези неща.Не ми и подаряват.У дома изобщо не бих наредила един куп боклуци да ми се виждат по стаите.Искам всичко да е подредено,празно,ако щеш,нямам никакви рафтчета или открити витрини,за да редя подобни подаръци,хладилника ми е изцяло вграден,та и за магнити не става 😁

# 9
 • Мнения: 1 333
Казвам ,,благодаря,много е хубаво" и след това в торбичка и отстрани на контейнера,ако някой го хареса да го вземе.Сувенири и ненужни вещи не държа.

# 10
 • Мнения: 20 909
На мен, обаче, най-грозните ми и нелепи подаръци бяха дрехи. Замислих се какво стана с тях - едното(поло) го дадох на друг човек, който го хареса, едното (копринена пижамка, размер Ес - аз цял живот съм Ем или Ел), го изхвърлих, а третото нещо беше странна рокличка на цветя, подарък от моя роднина (не мога да я опиша, къса, с къдри и волани, в бабешки десен). Тогава бях толкова изненадана, защото жената ме познава от дете и знае, че никога не съм носила такова нещо и не бих. Казах "благодаря, но аз не нося такива неща" и тя по-късно (незабелязано и без обяснения) си я прибра. Сигурно я е купила за друг човек, който не я е харесал и се опита да ми я пробута, иначе не мога да си обясня случката.

# 11
 • Мнения: 1 139
Аз пазя само от детето нещата. Първо бяха навсякъде из къщи, сега са в кутии в гаража.

Всичко останало, което ми е ненужно подарявам или изхвърлям.

# 12
 • Мнения: 698
На някой благотворителен базар може да ги изложиш, като принципа на покупко-продажбата да е: харесвам си нещо и оставям за него колкото преценя пари. Да няма цени на нещата. Така ако някой наистина хареса нещо, а няма пари, може да го купи за 10ст., а ако иска да е благороден в дарението,може за някоя глупост да остави едни добри пари.

# 13
 • Мнения: 666
Дай ги за благотворителен базар. Има много такива. Хем полезно, хем не е хвърлено и не стои в мазето.

# 14
 • Мнения: 38 973
Ох, Хамстер, направо ти съчувствам! Simple Smile
Аз нямам такова търпение, ще им кажа директно, че не ги искам.

Общи условия

Активация на акаунт