Живеене няколко поколения

• 9 777
  • 202
  •   1
Отговори
# 30
Няма лошо да живеят възрастни и млади на едно място.

Напротив – има лошо, защото рано или късно се стига до такива проблеми. И още куп други – начели сме се в свекървенската тема.
Между другото и ние с брат ми сме изкарали детството си без детска стая. Живеехме в двуетажна къща. Ама в същата ситуация – баба ми си живееше в нейните 2 стаи, ние с родителите ни в други 2, кухнята – обща.
Ама не се сърдя на баба ми, която си е изгладувала на млади години въпросната къща, а на родителите ми, че ни го причиниха, защото така им беше по-удобно – да си живеят живота безгрижно и някой да им гледа децата... Имали са възможности да се отделят и дори да си купят апартамент (въпреки че в онези години беше много трудно). Не са пожелали, защото е щяло да е за сметка на рахата им. Що да си свиват стандарта и да си гледат сами децата, когато може и по-леко, и по-тарикатски да си карат живота?
Поне не бяха нагли да имат претенции към баба ми да си свива територията. То и без това все някое от децата спеше при нея. Но това, че си пишехме домашните на кухненската маса, не беше по нейна вина.
А, сега се сещам, че и мъжът ми с брат му са били така – 3 поколения, 6 човека в тристаен апартамент. Без никаква възможност за детска стая. Кой спи в кухнята, кой при баба и дядо, кой в хола... Чия ли е вината?

# 31
  • София
Ако някое мое дете ми предяви претенции да се посвия у дома си, че да се множи на спокойствие, директно ще го изгоня. Който е зрял да се размножава, по-добре да си намери къде. Щом ще се размножават в детската стая, ще си налягат парцалите по моите правила. Когато им легна на ръцете, да правят каквото искат.

Последна редакция: вт, 11 авг 2020, 08:38 от Fever Ray

# 32
Ама откъде накъде някой ще си дели жилището на два апартамента, ще продава, за да се купят две по-малки и прочие? Хората, когато е трябвало, са създали деца и свой дом и имат право да си изживеят спокойно старините на своето място, което са градили цял един живот. А авторката е нагла до безобразие. Като мисли, че е редно някой да се свие, че да ѝ даде път, да си вземе мъжа и децата и да отиде при майка си, за да си предявява фасоните. Започвам вече да се убеждавам все повече, че има нещо сбъркано в традициите ни в това отношение. Не стига, че цял живот бъхтиш като луд да създадеш дом и семейство, ами до памперс ще гледаш вече семейните ти деца, щото на тях ръцете им са завряни да не казвам къде и не могат да се оправят сами в живота. Няма лошо да се помага на децата, ама не и да ги отглеждаш докато умреш.

# 33
  • Варна
Авторке, тези свои виждания споделила ли си ги с мъжа си? И ако да, той какво казва по въпроса?

# 34
Въпросът е в, това че възрастните трябва да дават път на по - младото поколение, а не да живеят както преди 20-30 години, защото идват деца, нови поколения с нови нужди и виждания. Това е мое мнение. Да създава се ново младо семейство и след него деца. Тези деца растат и имат нови потребности , дори от битов характер. Не е питането до това кой е глезен и дали искаш в замък да се разполагаш, а в това да се съобразяваш с новото, с идните поколения и да се съобразяваш с тях. /т.е.  ако детето е малко то е с родителите си, но когато расте, стане ученик има нужда от самостоятелна стая/. За такова разполагане ми беше питанетo.
“Интересни” мисли на паразит имаш, но не просто си/сте се настанили в приемника, ами искате и още.

# 35
  • Пловдив
Тази тема сериозна ли е?!

# 36
Т.е. ти смяташ, че те са длъжни да се наврат в една стая и да ви освободят на вас, защото вие имате деца и ви е тясно. Да бе да, как ли пък не.
Старите могат да си живеят и като тийнове, тяхна воля.

# 37
Има ли възможност да се обособят две отделни жилища? Старите ли държат вие да сте при тях, традиции и по-важни желание?
Oт какъв зор, ще си делят имота на 2 жилища? Младите да си купят свой дом, и там да се свиват колкото си искат.

Авторке, в чужд дом си. Най доброто което можеш да направиш за себе си, е да си мълчиш, защото си доста нагла и може да се озовеш на улицата. Със модерните си деца.

# 38
Такива комунски истории изобщо не са ми по вкуса. Аз понякога кучето си едвам изтърпям, па ти представяш ли си мама, тате, аз, мъж и бебе на едно?
Как се събирате на семейни начала, като началата са ви такива едни никакви, бе хора, аз сериозно питам, не се заяждам. Просто не си представям мисловния процес на "аз нямам самостоятелност, но ще градя семейство".
Ами трудно е, знам. В сравнение с преди, сега е много по-трудно. Дядо ми преди да направи 30 успял да накупи няколко апартамента, на един друг познат пък направо му подарили жилище след известна служба в армията (по негови думи).
Не е особено честно към нас, младото поколение, с тази разбита икономика, но това е положението. Има си начини.
Докато сте под покрива на някой си, се съобразявате с него.
Ако се тарикатите "събирам пари за жилище на гърба на някой", съобразявате се с него, щото иначе има квартири.
Има сезонна работа в чужбина и за два три месеца хората спокойно събират поне за първоначална вноска на апартамент.

# 39
  • София
Прегледах цялостното творчество на авторката.
От първия пост в сайта тя се бута в къщата на Мунчо.
Той пък няма против да се размножават в детската.
На всичкото отгоре тя пак е бременна, скоро се очаква попълнение.
Горките  свекъри ....

# 40
Ужас, сега видях и предишните писания. Невероятна наглост. Ако синъ ми ми сервира такова чудо, ще и изгоня на момента.

# 41
Въпросът е в, това че възрастните трябва да дават път на по - младото поколение, а не да живеят както преди 20-30 години, защото идват деца, нови поколения с нови нужди и виждания. Това е мое мнение. Да създава се ново младо семейство и след него деца. Тези деца растат и имат нови потребности , дори от битов характер. Не е питането до това кой е глезен и дали искаш в замък да се разполагаш, а в това да се съобразяваш с новото, с идните поколения и да се съобразяваш с тях. /т.е.  ако детето е малко то е с родителите си, но когато расте, стане ученик има нужда от самостоятелна стая/.

Grinning Т.е. майката и бащата на тези деца са неспособни да задоволят битовите нужди на собствените си деца, затова майката иска да вземе имота на родителите на бащата?

# 42
На мен пък ми е интересно този дядо как е успял преди да навърши 30 години да "накупи няколко апартамента"?
Баща ми, 1924 година роден, като най-малко от три породени деца, остава да гледа родителите и успява преди брака да спести 10 000лв. Жени се след дългогодишна връзка една когато родителите му са починали. Точно, за да не се събират повече поколения. В онези години е било и трудно да си купиш жилище, чакаше се ред, лихвоточки, групи нуждаещи се. Ние бяхме последна група. Та двайсет години след като започна да спестява за апартамент успя да го купи. На мен също ми събираха влог за апартамент. Искаха (при все, че съм единствено дете) да се съберат за двустаен. Е, парите изгоряха в кризата от 1996-1998 година - не стигаха да двустаен, а те не искаха по-малък, нито заем.
Мисълта ми е, че предишните поколения също с помощ от родителите са успявали да построят или купят. Там, където са строени къщи е било с мисълта да има и място за децата (отделни етажи).
И аз погледнах старите постове на авторката, отгоре-отгоре. Определено би трябвало да предприемат нещо за изнасяне.

# 43
Затова не бих искала вкъщи бъдещи зетчета и снахи. Техните нужди са си техни, аз искам да си се ширя на спокойствие и никой да не ме заплашва да ми вземе стаята, защото внучето тръгва в 1 клас примерно.

Бих помагала при тяхно живеене на квартира или вноски за дом, но да ми дойдат вкъщи и да не смея да мръдна, защото снахата дебне - няма начин просто. Или пък младите да си живеят свободно и ходят по заведения вечер, а аз понеже съм вече особено стара да седя да гледам внуците, защото нали, какво друго ми остава.

Както писа една потребителка по-горе, баба и дядо са да се радват на внуците, да ги изведат на разходка, на кино и т.н. Не да приютят и тях, и родителите им за вечни времена.

# 44
Няма лошо старите да помогнат, ако имат възможност и желание. Ние сме в голям апартамент благодарение на моите родители и свекървите. Едните дадоха пари, другите пък по-рано са дарили апартамент, който също е вид капитал. Така успяхме да се разширим с по-малък кредит. Ако това го нямаше - или ипотека или квартира. Майка оня ден ми каза, че не си представя да живее с нас. Да са живи и здрави, но ако не могат да се гледат, сигурно ще се наложи в даден етап от живота. Обаче да отида при тях и да изисквам е абсурд според мен. Та ние едвам един месец изкарахме със свекървата по време на извънредното положение, ама тогава така се случи.

Общи условия

Активация на акаунт