Майчинството счетоводно - 86

• 39 252
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
Код 15 е за майчинство
код 14 е  за бременост
Ако родиш по-рано от термина значи губиш част от тези 45 дена, така ли става?
Нищо не се губи.Третият болничен (от педиатъра) изравнява дните до 135.Родих 18 дни преди термин и съответно педиатърката ми даде болничен за 66дни вместо за 48дни.

# 391
  • Седмото небе
Здравейте, може ли да Ви попитам, ако получавам социална помощ за отглеждане на дете до 1 година в размер на 100 лв, мога ли да бъда наета на трудов договор и да получавам тази помощ? Също така мога ли да открия фирма и да съм управител и да получавам тази помощ? Благодаря!
Ако и за социалното майчинство важи както и за другото-ако сте наета със стандартен трудов договор като служител или ако сте собственик и управител на фирма, може би ще взимате половината..?!? Не съм сигурна... Но соц.м. ви се дава точно заради много ниски или никакви доходи / или стаж, така че пък може и изобщо да ви го спрат... И в някакъв момент да получавате по-високото може би... Понеже се води, че ще получавате заплата и ще сте над социалния минимум, щом сте в трудово правоотношение. Мисля, че само при наемане на граждански договор, при който трябва вие да си покривате осигуровките, тогава можеше да се взима цялото майчинство. Но пак и това трябва да се провери.  А различните видове М биват по мои сметки четири вида-това социалното от 100 лв, минималното от 610, стандартното, което вече се смята според осигурителния доход за 24 месеца назад и това “студенсткото” еднократно от 2880 лв. Предполагам само отново, че и условията за получаването им при комбинация с трудова заетост може да са различни.
За най-сигурна и точна информация направете справка с добре запознат счетоводител. От момичетата пишещи тук мисля, че Ала бала и Пантера могат да са най-полезни.

# 392
Код 15 е за майчинство
код 14 е  за бременост
Нищо не се губи.Третият болничен (от педиатъра) изравнява дните до 135.Родих 18 дни преди термин и съответно педиатърката ми даде болничен за 66дни вместо за 48дни.
А супер!
Първия е от АГ за 45 дни, втория е от болницата, третия е от педиатъра. После кой дава следващите и за колко дни са те?

# 393
Код 15 е за майчинство
код 14 е  за бременост
А супер!
Първия е от АГ за 45 дни, втория е от болницата, третия е от педиатъра. После кой дава следващите и за колко дни са те?
Няма следващи.Подавате си молба към работодателя и започва да Ви тече майчинството за първата година.

# 394
Здравейте.
Може ли да ми обясните как стоят нещата. Декември ще раждам, със съпруга ми искаме да имаме породено дете. Породеното дете кога трябва да се роди - преди навършването на първото дете на 1 годинка или след 1 годинка, за да може майчинството да е 3 години вместо 2 години?
Благодаря за разясняването по въпроса ми Simple Smile

# 395
  • Countryside
До 2г разлика се водят породени. В този случай ще имате право на до 4г непрекъснато майчинство.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 21:25 от Г-жа Букет

# 396
НО не ми е ясно дали първото дете трябва да е навършило или да не е навършило 1 годинка? Една позната ми каза, че от това имало значение... На мен ми обясни за 3 годинки, а не за 4 годинки. Наистина ли е за 4  години майчинство? Какво влияние оказват върху парите за майчинството?

# 397
Децата ми ще бъдат с разлика 1 г. и 4 м.
Не схващам особено какво питаш...
Никакво значение няма дали ще е под или над 1 година, нито пък законово има нещо писано по тоз въпрос в НОИ.
Просто с издаването на 45-дневния болничен ти се прекъсва майчинстовото за първото дете, може да взимаш 50% от него мисля,  освен пълното майчинство за второто дете.
Не се смята наново, взимат се същите пари като за първото дете.

# 398
Извинявай, просто не разбирам...
Значи първата година ще ми е 600 лв, а втората 380 лв за първото дете. А с породеното дете как става, общо тези 4 години как се смята? Когато се появи второто дете, втората година вместо да получавам 380 лв ще е 600 лв ли или...

# 399
Не.
Втората година и за двете деца си е 380 лв. За първото обаче няма да взимаш цялата сума, а 50% от нея, т.е. 190 лв.
За второто дете си взимаш 610 лв, като втората година си остава 380 лв, а за първото вече няма да получаваш майчинство, след като навърши 2 години.
Да, реално ти се събират 4 години майчинство, но от финансова гледна точка полза няма, ако това е питането.

# 400
Здравейте.
Може ли да ми обясните как стоят нещата. Декември ще раждам, със съпруга ми искаме да имаме породено дете. Породеното дете кога трябва да се роди - преди навършването на първото дете на 1 годинка или след 1 годинка, за да може майчинството да е 3 години вместо 2 години?
Благодаря за разясняването по въпроса ми Simple Smile
Първо роди едното,че тогава мисли как да родиш второ.
Няма такова нещо като майчинство 3 години.За всяко дете ти се полагат 2 години.Ако се застъпят за първото ще получаваш половин майчинство докато навърши 2г.След това за първото нищо няма да получаваш.

# 401
Тоест първата година ще е 600 лв за първото дете , втората година 190 лв за първото дете + 600 лв първа година за второто дете , втората година 380 лв за второто дете?

# 402
  • София-Младост
Код 15 е за майчинство
код 14 е  за бременост
Не разбира се, прави се изравняване втретия болничен и се добавет тези дни.

# 403
Здравейте, бременна съм в 6 месец и искам да напусна сегашната ми работа и да се назнача на ново място. Възможно ли е? И ако да, мога ли след 1 седмица на новата работа да си пусна болничен? И последно по време на болничен плащат ли се осигуровките?

# 404
Така ли да го сметна

Тоест първата година ще е 600 лв за първото дете , втората година 190 лв за първото дете + 600 лв първа година за второто дете , втората година 380 лв за второто дете?

Общи условия

Активация на акаунт