Майчинството счетоводно - 86

• 39 233
  • 746
  •   1
Отговори
# 435
Благодаря, еми на практика аз не смятам да извършвам тр.дейност, а да съм си в майчинство ( и тя го знае), но явно просто не е наясно.

# 436
Здравейте,и аз имам въпрос. Бях 2 години в майчинство, в момента ползвам платеният отпуск,който се е натрупал за този период.Би трябвало да се водя,че съм вече на работа.Докато ползвам този отпуск, има ли промяна в трудовото ми възнаграждение(преведена ми е по-малка сума от обичайната ми заплата).Благодаря!

# 437
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Благодаря, еми на практика аз не смятам да извършвам тр.дейност, а да съм си в майчинство ( и тя го знае), но явно просто не е наясно.

Ето сходен отговор от НОИ.Реално си пише, че самоосигуряващите лица имат право на отпуска до 2-те години.
https://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4508-vypros19

# 438
Момичета здравейте. Казусът при мен е следният: бременна съм в 19 г.с. все още ходя на работа. На 30.10.20г с таткото ще сключим граждански брак. Ще поставя неговата фамилия с тире. Мислех да изляза в болничен от началото на ноември. Как се процедира болничния със старата фамилия ли трябва да се издаде или новата т.к. все още няма да съм сменила личната карта ( смятам да го направя възможнос най-скоро в описания срок 1 месец). Има ли някой преминал през това?

# 439
  • София
Ще има ли някакъв проблем, ако ми се застъпят болничен за гледане на дете и болничен издаден от гинеколог, свързан с бременността?

# 440
При мен от ЧР поискаха болничен с новата фамилия, защото след брака в НОИ веднага си променяли информацията и със старата щели да ми върнат болничния. Проверих си профила с ПИК номер и наистина в системата им вече бях с новата фамилия, въпреки че нямах издадена нова ЛК. АГ ми издаде болничен с новата фамилия и не са го връщали. Бяха минали 15 дена между брака и болничния обаче.
Момичета здравейте. Казусът при мен е следният: бременна съм в 19 г.с. все още ходя на работа. На 30.10.20г с таткото ще сключим граждански брак. Ще поставя неговата фамилия с тире. Мислех да изляза в болничен от началото на ноември. Как се процедира болничния със старата фамилия ли трябва да се издаде или новата т.к. все още няма да съм сменила личната карта ( смятам да го направя възможнос най-скоро в описания срок 1 месец). Има ли някой преминал през това?

# 441
  • В полите на Пирин планина
Ще има ли някакъв проблем, ако ми се застъпят болничен за гледане на дете и болничен издаден от гинеколог, свързан с бременността?

Не.

Взема се удостоверение на идентичност на имената от Общината, при нужда и се прилага. След смяна на фамилията се взема БЛ с новата. За издадени вече БЛ няма проблем.

# 442
Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане за остатъка до 410 дни в колко варианта трябва да го попълня? Звъннах днес на счетоводството, казаха ми да видя в интернет какво и колко ми трябва... Знам, че освен него ми трябва и копие на акта за раждане на детето, но въпросното заявление едно предполагам трябва да остане за счетоводството и едно да се представи на НОИ, нали? (Да родиш и да работиш в държавна служба, чиито служители са на минимум на 55+ си е явно тежест за счетоводителите)

# 443
Незнам дали има такава съществуваща тема( извинявам се ако има), но мен сега ме вълнува. За първи път съм бременна и нямам един ден стаж в България. Бях студентка а след това бях в чужбина (Англия). Прибрах се и съм на борса но скоро ще свърши. Та въпроса ми е: Има ли мамми в моето положение и как стоят нещата с майчинството след чужбина ако нямаш стаж в Бг? И какво реално трябва да направя за да взема по-високо майчинство?

Благодаря предварително 🍀🍀🍀

# 444
Какво имаш предвид, като казваш, че искаш по-високо майчинство?
За да получаваш обезщетение за майчинство в България, трябва да имаш поне 12 месеца стаж към началото на майчинството, през който да си се осигурявала за Общо заболяване и майчинство и все още да се осигуряваш към момента на началото на отпуска по майчинство. Така, както си го обяснила, няма да получаваш обезщетение за майчинство, понеже изглежда, че изобщо не си се осигурявала.
В чужбина имаш ли осигуровки и от там ще получаваш ли?

# 445
Здравейте,искам да попитам третата година майчинство ще се счита ли за стаж при положение че съм омъжена?

# 446
Към момента съм здравно осигурена. В чужбина също бях осигурявана и съм си прехвърлила осигоровките. Под по високо майчинство имам предвид по-високо от минималното.

# 447
Към момента съм здравно осигурена. В чужбина също бях осигурявана и съм си прехвърлила осигоровките. Под по високо майчинство имам предвид по-високо от минималното.
Майчинството се изчислява на база 24 месеца назад.За да получаваш изобщо такова трябва да си на трудов договор,а ти в момента не си.Дори да имаш стаж 12 месеца,всички месеци за 24 месеца назад ,в които не си работила се иЗчисляват на база минимална работна заплата,тоест няма да получиш по-високо майчинство в никакъв случай.

# 448
Ами ако започна сега работа на трудов договор докато родя?

# 449
Ами ако започна сега работа на трудов договор докато родя?
Дори и сега да почнеш,пак ще ти се вземат 24 месеца назад,което няма да промени размера на майчинството ти.

Общи условия

Активация на акаунт