ОСМИ клас 2020/2021 - На море, на планина или пък вкъщи на дивана, до 8-ми клас време не остана!

• 28 948
  • 756
  •   1
Отговори
# 120
  • Отвъд алеята зад шкафа
За мен най-неразбираем и интересен е говорът в Банско и Гоце Делчев - все едно на чужд език се говори, една дума не мога да "вържа"! Примерно "чекай да се пОсърбя" - да се почеша, демек. В Родопи "Ако ти`й милу, жъ си духодаш".

За "кльопането" и аз го знам в две значения - буквално "Ям като прасе, с видим апетит и мляскане" и преносно "много се разбирам с някой".

# 121
  • София
Вие пък. АнцуНгът ми е основна официална дреха откакто сме хоумофис Joy Редувам го с официалните ми пижами.

# 122
  • София
Ах, че весела тема – типично ваканционна. Особено виртуалната котка и тийна много ме впечатлиха Wink
За раници, старата му е ок, но му е омръзнала и си поръча една на Пума – черно с червено, та ще кара с нея. Готина е. Дънки има, но аз искам 2-3 спортни панталона ад вземем и от сега се настройвам, защото и аз като вас само притичвам и подавам в съблекалнята и се моля на всички богове нещо от камарата дрехи да му хареса. 
За диалектите аз съм кореняк софиянка и от двете страни на родителите ми и като дете това много ми е тежало. Цяло лято си изкарвах в София, докато моите приятели си бяха по селата. А аз книжки четях. ММ обаче е от Стара Загора та поназнайвам някои техни думички. Учудващо никога не е говорил обаче на меко. „Кокичка” е например „костилка” (на плод), „фитка” май беше пуйка, „гьозум” е джоджен. Много ме дразни обаче когато някой каже „пазарим” за пазаруване. За мен пазарим си е пазарлък.
За среща съм на линия, но някой трябва да се заема с организацията, а и дали разрешават по заведенията да се събират на една маса повече от четири-пет човека. Или това отпадна? Всъщност колко души могат да дойдат?

# 123
....от сега се настройвам, защото и аз като вас само притичвам и подавам в съблекалнята и се моля на всички богове нещо от камарата дрехи да му хареса. 
И ние сме така. А пък аз толкова да мразя да пазарувам, значииии като трябва да се купуват дрехи, независимо за мен, детето или ММ, се настройвам една седмица предварително, но аз и в хранителни магазини даже не обичам да ходя Simple Smile
Като казвате странни думи, ММ е от Търново и от време на време ме застрелва с някоя странна дума (според него не била странна, а съвсем нормална дума си била) от сорта на цънцараш или базуняк Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 11:28 от ТришаР

# 124
Ей, нашият гьозум и в Стара Загора се яде значи Simple Smile Имах забавна случка в магазинче в София. Поисках си гьозум и понеже продавач и цяла опашка ме изгледаха като пришълец от друга планета съвсем блокирах и забравих думата джоджен, та пояснявах, че искам от онова дето се слага на боба. Joy

# 125
  • софия
... от сорта на цънцараш или базуняк Simple Smile
Open Mouth Какво значи това?

# 126
  • София
Като казвате странни думи, ММ е от Търново и от време на време ме застрелва с някой странна дума (според него не била странна, а съвсем нормална дума си била) от сорта на цънцараш или базуняк Simple Smile

Аааа моля, моля превод!

# 127
  • София
Ние и двамата с мъжа ми сме си тукашни от няколко поколения.
Обаче страшно обичам да използвам турцизми - аман, сакън, хептен. Носят някакъв страхотен емоционален заряд.
И всъщност баба ги използваше понякога, та ми напомнят за нея.
А тя е била от образовано семейство, ходила с файтон на училище във Втора девическа (това все забравям дали е днешното 6-то или 7-мо, ама винаги ми е звучал много магично този файтон), та предполагам просто на местна софийска почва си се е говорело така.

# 128
  • София
За мен е странно анцуга да е така заклеймен, дреха като дреха. Мека, удобна. Но ще гледам да не се излагаме в новото училище, че явно е важно.
Не се притеснявай, там след 10 клас често си ходят с анцуга на училище. Особено в дните, в които имаха физическо.

# 129
Хей, чудна тема - за диалектите. Имам и аз един любим израз, шопски - мачка руча поганец. Мъжът ми пък много се беше впечатлил на "простир" за простор. Най-близкият ми приятел "мята", та докато свикна... Simple Smile Супер интересно говорят в Банско, няма разбиране.
Вчера явно е бил такъв ден - и аз виках като се прибрах от работа. Къщата нагоре с краката, поне една прахосмукачка да беше пуснала. Обеща за утре да се постарае.
За дрехите, вече започна да има претенции. При големия до 7 клас каквото му предложех, това обличаше. След това две години беше шок и ужас положението, пазаруването беше кошмар. После започна да ходи с приятел да си купува дрехи. В началото се притеснявах, но се справя добре и аз си запазвам нервите.
Чанта купувахме за миналата година, съвсем обикновена от Илиянци. Имаше чудно красиви десени, но си взехме черна... Като нова е все още. Анцузи не носи, клинове за физическо.

# 130
  • Пловдив
И в Пловдив казваме гьозум 🤣🤣🤣🤣 и кукучка (костилка) аз си я ползвам, мъжа ми (от село на 5 км от Пловдив) не я знае тази дума. Използва също "посявам" за нещо, което се сади, демек с корен, "чешам се" също за почесвам се. Най-интересни ми се разликите в роднинските названия: аз имам 2 вуйчовци и 2 вуйни, имам чичо и леля, а за други са чичо и чинка, очинайка, лелинчо и т. Н. Не мога да ги оправя и това е.
А набора днес тръгна на аквапарк с рейса и 300 пъти ми се обади от коя страна на булеварда кой рейс да хване и не може да разбере коя страна му обяснявам. А от там вървеше за училище 3 години, не сме го карали всеки път. Ама "аз си гледам в телефона, мамо, откъде да знам коя е гарата" 😱😱😱😱, при положение, че селския ни рейс спира зад гарата. Срам!

# 131
Колежка от следването гъркиня и гаджето й - също грък се състезават кой по-добре знае български. И той заявява: Тя Сульо и Пульо не знае, тръгнала с мен да се мери Simple Smile! Големи сладури. От 2001 не са идвали в БГ, преди три години се открихме във фб и отидохме до Атина да се видим. Още говореше страхотен български.

# 132
О, Люба, това и мен ме втрещява. В неделя излязла с приятелка, влезли в НМ и си харесала панталонки и още нещо си, но не си взела пари (защото не е бил предвиден шопинг) и ми праща снимки на вайбър. Предлагам й да скоча и да й занеса пари, тя веднага приема. Качвам се на колата и паркирам на Витошка и Солунска (на пъпа на София, а тя всеки ден е по Витошка) и казвам къде съм. След малко я виждам приближава с нос в телефона и ме отминава. Звъня й, а тя била с пусната навигация, че не знаела къде е това място! От днес я изпитвям на имена на улици. Не може такова нещо!

# 133
Ей, ама какви строги, значи!:-)
Оправни са децата, ама е лято, предразполага към разсеяност.

# 134
... от сорта на цънцараш или базуняк Simple Smile
Open Mouth Какво значи това?
Цънцараш е веселба, забава, панаир, използват го в изречение "айде да ходим на цънцараш" Simple Smile
Базуняк викат на огрооомен комар Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт