Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 35

• 27 560
  • 742
  •   1
Отговори
# 660
  • Sofia
Gadamer, добре дошла в групата! От последния ти пост личи, че вече си официално присъединена Wink Така сме строителите, без значение дали сме на хотел, гледаме филм, поканили са ни на гости - на фокус са неща като дограми, огради, бои и мазилки, обзавеждане, лампи и ..... конденз даже. Пиша го с най-добро чувство, надявам се става ясно. И ние с ММ сме така, децата са ни намразили вече с тези разговори.

И аз исках такива стъпала, така ги проектирахме, сега не знам как ще изглеждат обаче. Всъщност имам прекалено много идеи. За него трябва повече място на дължина, при нас е близо 5 метра и върви в комплект с дълъг коридор.

# 661
  • Отвъд алеята зад шкафа
DiGi, позна напълно- гледам дограми, огради, външни настилки, озеленяване...трупам идеи и впечатления.

Искам да попитам нещо, макар, че не е свързано със строеж. Възможно ли е да си засадя 2 дървета, някъде в близост до оградата, далеч от къщата и те да си растат, докато един ден тръгнем да строим? Първо, ще оцелеят ли без поливане, второ - на какво разстояние трябва да са от оградата, за да не пречат на нейната подмяна? И при цялостната реконструкция на терена, поливни системи, окабелявания, ще пречат ли?

# 662
gadamer и аз така като теб Simple Smile. Много исках да си посадя разни дървета и цветя (предимно рози и лавандули) в дворчето.

Дървото не ми се е налагало да го местя, но розите и лавандулите ги местих вече 2 пъти, май и 3-ти път ще се наложи. Решила съм да посадя и смърч, но него ще го оставя за накрая, когато вече няма да влиза техника в двора.

Трябва много добре да прецениш мястото дали няма да пречи на строежа и на товаро/разтоварващите дейности.
За поливната система все още не знам. Все още не сме стигнали до там.

# 663
  • София
Аз си карам вече половин година, че и повече без нищо засадено след като се нанесохме. Още влизат багери и камиони, да не казвам колко пъти вече е разкопаван и зкаопаван този двор... Гадно е, но ви съветвам да не засаждате нещо, което ще обичате, преди да е приключено всичко по вертикалната планировка. Ама всичко всичко. Не като нас "дай да се нанесем, пък цяло лято двор ще правим" - да, да, ама не Simple Smile

# 664
  • Отвъд алеята зад шкафа
Жалко. Искаше ми се да засадя хималайски бор, иглолистните растат бавно и един клен. Мислех си, че някъде далеч, по диагонал на къщата, може да оцелеят.

# 665
Изчакай, като построиш, ще оформиш цялата визия на двора. Може да ти се промени мнението къде да е иглолистното няколко пъти в периода на строеж...Simple Smile

# 666
gadamer, стига да не са в обхвата на бъдещият строеж (включително откосите за изкопа), не виждам да е проблем наличието на дървета. Има една потребителка, забравих ѝ потребителското име във форума, със страхотна градина проектирана и изпълнявала  5-6 г. преди да започне строежа на сградата. Но е добре наистина да си имаш някаква обща визия за двора. Може би някаква предварителна консултация с ландшафен архитект ще е от полза. За кленовете, особено тези с червени листа помня, че е важно да не са посадени на много ветовито място, иначе не се развиват добре.
Има една НАРЕДБА № 7 , в която са споменати минимални отстояния от съседни имоти на дървесна растителност в зависимост от височината им. Добре е да се съобразят тези отстояния, за да не се стига до спорове и скандали със съседите.

# 667
С това озеленяване съвсем ме накарахте да се размечтая.

Аз си бях харесала едно дърво в ботаническата градина в Антверпен. Страшно много ми хареса, но нито знам как се казва нито знам дали би виряло при нас.

При нас не става да се съди предварително, защото къщата е в дъното на двора и когато идва техника тя минава почти през целия двор.

# 668
  • София
nellytan, ако не знаеш как се казва, взимаш снимката и търсиш по нея в Гугъл; до полето за текст, вдясно, има иконки на камера, микрофон и лупа - избираш камерата). За телефон върши работа Lens приложението - половината бръмбари, паяци и растения край нас така сме ги търсили Grinning

# 669
  • Отвъд алеята зад шкафа
И аз така търся изображения. Снимам, отварям през Снимки на Гугъл, кликам на третата икона и ми намира растенията, бръмбарите и т.н.

Много харесвам и пиния, но се чудя дали ще оцеелее по нашите геогр.ширини.

# 670
  • Велико Търново
Пиниите не виреят тук. Толкова много искам и аз, изчела съм всевъзможни статии, форуми и теми за тях + информация от разсадник ( буквално конфиденциална) и шанса да се отгледа хубава пиния е нищожен Sad
Вероятно в Южна България е по-възможно, но в моят регион не.

# 671
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, така си и мислех, иначе щеше да има все някъде. Пинията ми е любимото иглолистно дърво, заедно с японския бор. Предполагам, че поне той ще вирее, защото централният японски остров е на същата геогр.ширина като България и имат 4 сезона там.

# 672
  • Пловдив
Сега ще търся какво е пиния.Адски неграмотна съм ландшафтно.
Monkey puzzle  tree си вирееше чудесно в Англия,не съм издирване информация колко е устойчиво.
А,хубавата градина е на любознателна.Но,те сториха къщата сами.Естествено, продължи  доста време,по спомен,и живееха в друга постройка в същия двор.

# 673
  • Отвъд алеята зад шкафа
Нелина, пиния са тези страхотни дървета, характерни за Италия и Гърция:

Иначе градината на Любознателна я знам, ама те сами си я правиха. Аз съм на светлинни години от подобни знания и умения.

# 674
Момичета имам нужда от помощ.

Вие къде бихте си разположили хладилника и печката ако имате веранда пред кухнята?
Ето нашият проект.

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 11:00 от nellytan1

Общи условия

Активация на акаунт