Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 35

• 27 529
  • 742
  •   1
Отговори
# 15
Ако вземеш от Порта Нова, сподели мнение. И аз се бях насочила към тях, но в темата за вратите бяха споделили, че чакали 2 месеца за врати от тях и вече се чудя
Благодаря за темата!
Днес отивам да гледам врати в порта Нова, да видим какво ще видя Simple Smile
Намерих едни полски интериорни врати, които изглеждат доста стабилни, случайно някоя да има мнение за тях, Ефапел се казват.

# 16
  • Пловдив
Сега проверих, дъгата е с по-голям градус на ъгъла от коляното, правилно ли се ориентирам?
Да,точно така.Където се налага по-голяма чупка се прави с 2 дъги,вместо с едно коляно.Коляното е предпоставка за задържане  и запушване от фекалии .
Понякога обяснявам хем завоалирано,хем лаконично.
Студената вода ,заедно с обратната вода се движи пред къщата и влиза в двата срещуположни края на къщата.Диаметърът на обратната вода е прекалено голям ,за да се придвижва по пода,затова влизайки вътре се движи само вертикално.Тоест оранжевите с ф110,влизат точно на мястото където ще са тоалетните.

# 17
Благодаря за новата тема.
Ние бавно напредваме към края.

# 18
  • София
Здравейте,
искам да попитам следното: вярно ли е, че при подово отопление, задължително трябвало да има и радиатор под прозореца, защото в противен случай винаги се получавал конденз по стъклата на прозорците??? Направо се втрещих, като ми казаха и се чудя как да ги оборя.

# 19
  • Sofia
Не е вярно, казвам го ,не защото съм някакъв специалист, а защото го имам този вариант в къщи вече 10 години, а дограмата ни никак не е перфектна. Слагана е преди 12тина години и по днешните стандарти не е ок. Честно казано, конденз никъде никога не ни се е получавал в къщата, така че където го има, според мен не се дължи на наличието/липсата на радиатори. В дневната имаме 8 прозореца с размер около 280х240см и нито един радиатор. В новата къща нямаме нито един заложен радиатор, само подово, което за моите усещания дава най-комфортната топлина.
Това е личен опит, някой ако може технически да се обоснове за или против ще ми е интересно и на мен.
Нелина, благодаря за разясненията и търпението. "Изпитах" набързо строителя и ВиК изпълнителя с този въпрос, издържаха изпита, дъги ще слагаме. Чакам изпълнителя да поразгледа проекта и да видим ще има ли забележки или препоръки.

# 20
  • Пловдив
По тази логика и при отоплението с климатици ще е същото.Кондензът зависи от вътрешната влага,външната и вътрешната температура,вида на стъклопакета и равнината на монтаж.
В Англия радиаторите на спалните бяха под прозорците и не искам да коментирам количеството конденз.В хола радиаторът беше на друга стена и нямаше нито капчица по стъклата.Моят извод е,че вероятността от конденз е най-голяма в спалните ,тъй като през нощта се отделя голямо количество влага от дишането.
Освен това ,вероятността от термичен шок на стъклата е най-голяма при двоен стъклопакет т радиатор под прозореца.

# 21
А някой наясно ли е с тези данъчни облекчения при ремонт. Да събирам фактури, че ще са много над 2000 лв. За самия строеж дали ще важат?

# 22
  • София
Какви са тези данъчни облекчения? Аз пробвах да търся някакви програми за подпомагане на отделни домакинства, но нищо не намерих. Само видях, че онази европорграма с по-евтини кредити за слънчеви системи вече е прекратена Sad

# 23
Какви са тези данъчни облекчения? Аз пробвах да търся някакви програми за подпомагане на отделни домакинства, но нищо не намерих. Само видях, че онази европорграма с по-евтини кредити за слънчеви системи вече е прекратена Sad

Аз мисля, че отдавна се изчерпаха парите за тази програма.

Парите, които сега се отпускат от ЕС във връзка с ковид-а, част от тях трябва да отидат за енергийна ефективност. Обаче като знам какво разбират нашите политици от енергийна ефективност това ще са просто поредните пари потънали някъде. Както стана с 5 милиарда за канализация...

Мога да дам пример какво СО разбира под енергийна ефективност. В момента тече усилена кампания да се усвоят едни пари и се заменят печките на дърва за такива на пелети! Ужас! Така щели да подобрят и въздуха.

В Европа никъде не се дават пари от евросубсидиите за пелети и климатици!
Техните програми са по скоро насочени към термопомпи със затворени сондажи. Една такава система наистина може да се нарече енергийно ефективна! Тук обаче не се очаква в скоро време да има отпуснати средства за такъв вид отопление. Особено ако те са предназначени за "случайни хора".
silvi_7878, когато си попълвах данъчната декларация тази година не видях да има облекчения за ремонт. Но може и да съм пропуснала нещо.

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 13:31 от nellytan1

# 24
Това  се очертава да е е нововъведение от тази година. Казаха и по телевизията.
https://www.google.com/amp/s/m.dnevnik.bg/biznes/2020/08/13/4102 … laga_danuchni/amp

# 25
  • София
Оф, да, това го четох, но не захапах, че за тази отстъпка става дума. За пореден път държавата вдига ръце от отговорността си да изкара бизнеса на светло и оставя на нас да се оправяме помежду си. Като с пропуските в Кадастъра.
За 200 лв не мисля, че си заслужава усилието да се търсят майстори с фирма, пък да се събират бележки, да се разнасят документи и ала-бала. 

# 26
  • Велико Търново
Хаха, до 200 лева облекчение, тези хора осъзнават ли колко са 200 лв за ремонт и строителство? Това е пълна подигравка! С максималния размер на облекчението можеш да си купиш боя за 2 стаи или 5 листа гипс картон и това е! И отново, това е в случай на макс размер!

# 27
Цитат под статията:
"В Полша по програмата за чист въздух се отпуска съфинансиране от 20 до 40% за подмяна на дограма, поставяне на рекуперация, изолация на сградата, слънчеви панели и др. Изискването е до 50 хил лв. годишен доход. Заявленията може да се подават по телефона. Щото там няма тулупи и габровски моркови
А 8% е ДДС за всеки уред с клас А купен за битово ползване."

През годините съм имала доста командировки именно в източния блок и мога да твърдя, че дори и тях не можем да стигнем Sad.

Каква е причината при нас да няма такива програми въпреки, че се отпускат средства не ми е ясна... А новия транш за енергийна ефективност ще е доста голям.
Искрено се надявам той наистина да се ползва в посока енергийна ефективност и за такива като нас.

Аз следя от време на време този сайт - http://reecl.org/ . Писах им през юни, но казаха, че за сега нищо не се предвижда за енергийна ефективност. Пак ще им пиша.

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 14:45 от nellytan1

# 28
Di.Gi, само основни тръби, самата ВиК инсталация сега ще се прекара.

# 29
  • София
Един колега на ММ от Швейцария наскоро обяснявал как освен досегашният му слънчев колектор за топла вода, щял да слага топ клас фотоволтаици, та да му покрият потреблението на ток поне на 98% (процентът го помня добре). Можел да си го позволи, защото имало хем помощ от държавата, хем локално от кантона, в който живее. Иначе не е богаташ, нормално ИТ.

Общи условия

Активация на акаунт