Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 35

• 27 580
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
Ние затова оставихме стая-гостна на първи етаж, някой ден може да я позлваме ние, но искахме къща на два етажа, просто в представите ми винаги е била такава, макар че място имахме, 1400 кв.м. е двора и след къщата малее вече.

Имахме малко драма с покрива - наклонът на долния покрив се оказа на минималния наклон, от Брамак са казали, че е минимален, но допустим. Но започна да тече под улуците - подлизва, мислехме, че са улуците, но се оказа, че не са, строителя идва мери, по проект е изпълнено. Проектът също е ок, защото при този наклон стандартно е толкова, строителя се притесняваше още от началото за това. Но открихме, че проблемът идва от водостоците които се изливат на долнния покрив - от силната струя се получава като завиряване и подлизва под керемидите, заради наклона - ще поръчаме удължаване директно до улука. Една идея ще ми загрози покрива, но на другия фон направо е ок. Само долният покрив ни излезе майка си и баща си като пари, ако трябваше и да се преправя....

Мислехме да направим ВиК, Ел и турбозол, но май изпуснахме момента.

# 631
  • Sofia
Valery, и от мен поздравления за сделката и успех в строителството. Къща на един етаж е много добро решение, ако парцелът го позволява и финансите могат да бъдат преглътнати. Аз не мисля, че има друг минус. Ние понеже сме решили, че това няма да ни е последната къща Wink, сме оставили този проект за следващия път. Лаптопа ми е пълен с проекти/разпределения за едноетажни къщи. Разточителни са повечето и при сблъсък с реалността може би ще бъдат (леко) орязани, но пък има решение за проблема, който е споменала Нелина с изложението. Ние двете определено сме вманиачени май на тема "юг" Neutral Face Не мога, ще сложа две картинки - разпределение и екстериор, за онагледяване на моята мечта Smile:

Скрит текст:

Ех, размечтах се пак покрай Valery. Обаче съм дошла с чуденка - да оставим само отвори за комините при нашата последна трета плоча или да заложат направо коминните тела. Ако да на втори вариант от бетон или керамика? Май с личен опит с плосък покрив няма никой тук?! Другата седмица имаме планирана среща с фирма за хидроизолацията точно на покрива и с тях ще се посъветвам, но все пак реших да пробвам и тук. Даже не знам дали формулирах разбираемо питането си...

Нелина, впечатляващи резултати с изолацията, браво!

nellytan1, подово и етствено дърво/паркет наистина не е ок. Но пък подовото дава най-комфортното усещане за топлина. На мен ми харесва гранитогреса като настилка, и като визия са безброй варианти и като поддръжка е лесно.

Мъ℘♥Мяɣ, важното, че е открита причината и е намерено решение.

При нас декофрираха колони и шайби и започнаха подготовка на кофражите за трета плоча.

# 632
Ние ще правим плосък покрив, но тепърва ще правят архитектурата. Тази къща е страхотна.

# 633
  • Отвъд алеята зад шкафа
DiGi, какво ги правите тези къщи? Възхищавам ти се, че имаш енергия за повече от 1 къща. Аз харесвам едноетажни къщи, но при тях теренът наистина трябва да е по-голям, за да не се получи дисбаланс.

Аз събирам вдъхновение от Grand Designs, както казва мой приятел " едни скромни къщи за пенсионери" Joy Там ми прави впечатление, че архитектурната идея винаги следва конкретния терен- къща, която се вие около дърво в средата на парцела, денивелации и т.н.

Написала съм си някакви насоки, които ще кажа на архитекта, но няма да говоря за стил, защото искам да видя неговата фантазия. Насоките са например: френски прозорци, максимално оползотворяване на хубавата гледка, мокро помещение с тоалетна за гости, веранда с камина или лятна кухня с камина, камина в дневната, общо пространство за кухня, дневна и трапезария, спалня на 1 етаж с дрешник и баня с вход през стаята, зона за сауна и външно джакузи, без тераси...и още много:)

# 634
  • Пловдив

Може ли само да попитам за лепенето на изолацията. Задължително трябва да е на гребен - така ли, а не на "кюфтета"?

По принцип,да,трябва да се маже на гребен,но ако стената е права.Ако е по-кривичка не става.Тогава се маже на рамка-по цялата периферия на стиропора или ватата и вътре на кюфтета.Целта на рамката е да не се получи циркулация на въздуха между отделните листи,защото тогава цялата изолация се обезсмисля.

DI.Gi,разкошна къща.Обичам да гледам архитектурни предавания и винаги се впечатлявам от точно такива големи разгънати площи на един етаж.Лошото е,че малко парцели имат такова лице,но нищо не пречи да се завърти странично ,ако там е юга Simple Smile Simple Smile За коминът си нямам никаква идея.
Мър мяу ,30°ли е наклона или по-малък?
Зимата също може да се работи вътре.Нашата мазилка я правиха декември и януари,без да отопляваме.Вярно,че миналата зима бе много мека.

# 635
Мъ℘♥Мяɣ, защо да сте изпуснали момента? Ако имате прозорци според мен може да правите спокойно ВиК, ел.инсталацията и мазилката. За мазилката мисля, че повечето имат ограничения температурата да не пада под 5 градуса, но ако падне под 5 градуса сигурно може да включите печка.

DI.Gi, страхотни идеи даваш - ще си ги запиша за следващата къща Grinning.
Тези къщи на един етаж са страхотни, но наистина си трябва доста място. А на Юг винаги е по-добре. Ние в апартамента сме на югоизток и почти не включваме парното. Къщата е почти на юг и там в момента, в който се покаже слънцето става жега. Много съм доволна Simple Smile
Относно комина аз съм си харесала на schiedel комин за пасивни къщи.  Той не е наличен в България и казаха, че могат да ми до доставят, но не ми хареса цената Simple Smile. Оставили сме отвори за комина и покрива е подготвен за комина, така че някой ден и него ще сложим Simple Smile.

Нелина, много благодаря за разяснението! При нас е доста неравно. Не знам как ще се справим с изолацията.

gadamer, към всички твои изисквания мога да добавя само плъзгащи врати към верандата Simple Smile. Ние сега ще променяме проекта, защото държим на плъзгащите врати към верандата, а се оказа, че така както са ни направени по проект прозорците трудно биха се направили плъзгащи врати.
И друго нещо, което видях покрай търсенето на неща по ел. частта. Има "кутии" за контакти, които могат да се заложат още при изливането на бетона. Ако съм знаела, че има такова нещо със сигурност щях да заложим такова нещо в колоните, когато ги изливахме.

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 21:08 от nellytan1

# 636
Di.Gi, ние сме с плосък покрив. Даже питах преди време тук за изолацията, но никой не писа...

При нас изградиха комин с циментови блокчета, който да побере ф160. Предвиждаме камера на газ, за която изискването беше ф150, т.е. без проблем ще влеза тръбата. Не си представям как ще стане ако не се изгради, защото хидроизолацията се подвива нагоре по този комин. Ако се прави от после ще е кръпка и не ми се струва много добра идея. Утре мога да снимам и да покажа как става. В момента ни правят хидроизолацията.

# 637
  • Отвъд алеята зад шкафа
DiGi къде ги гледаш тези планове на къщи?

# 638
DiGi къде ги гледаш тези планове на къщи?
Относно френските врати, имай предвид, че в района, в който ти е имота е доста студено. Дори лятно време сутрен до към 10 чака и вечер като се скрие слънцето без връхна дреха не става. Има лаф, че в самоковско лятото е 3 дни и мъжете като се напият го пропускат. Нашият проект също беше с две големи френски врати към терасата, но навреме се отказахме от едната, за да имаме по-добре енергийна ефектиност. Снеговалежът също е сериозен, така че показаната къща с равен покрив избщо не е вариант.

# 639
  • Отвъд алеята зад шкафа
Fatalina, мерси. Тепърва ще го мислим, поне хубавото е, че парцелът е югоизточен и изцяло огрят от слънце. Иначе аз не обмислям плосък покрив.

Какви варианти има за фасада на една къща в България, освен стандартните мазилки върху изолация, декинг и окачена фасада?

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 08:08 от gadamer

# 640
  • Пловдив
gadamer,другите варианти са подварианти на изброените или,облицовка с камък,фасадни тухли.
В Англия къщите са двоен зид ,с междина  за изолация между двата зида.Външният е от тухла единичка,тоест не се шпаклова,не се доизолирва и изглеждат чудесно,особено в сива и бежава вариация.Но,като знам родните "творци" на обекта...си представям трагично изпълнение.
fatalina,спомням си,че вие бяхте с двоен стъклопакет.Вече от опит казвам,че подходящият троен стъклопакет +южно изложение+изолация,превръща френските прозорци в  плюс, независимо от външната температура.Така сочеха изчисленията,но и на практика се оказа вярно.Само да е слънчево.В България слънчевите дни са много и си струва.

# 641
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз много харесвам каменни къщи, въпросът е, че вече никой не строи стени от камък, явно се прави някакъв тип облицовка. Въпросът е точно с изолацията и дали има майстори в България, които да знаят как да го направят. Много харесвам и стени, които изглеждат сякаш са само боядисани, без мазилка. Сега ще пусна снимки:
Камък

Боя?

# 642
  • Пловдив
Обожавам такива фасади,но точно такава каменна облицовка върху изолация е много трудно осъществима.За,да изглежда естествено ,тоест по показания начин,изисква по-дебел камък и да не казвам какви килограми е това чудо.Тук вариантът е само двоен зид,смятай двойна сума,защото ще има и други особености с основите,плочата.
Последната може да се получи лесно.Има доста такива декоративни елементи при повечето фирмени изолации.Има мазилки с дебелина 1мм на зърното,но ако държиш на абсолютно гладка,един вид боядисана шпакловка,помисли за всички български гадинки по фасадата и почистването и.Защото грапавините крият последствията от малките нашественици.Ние вече имаме птиче ако по фасадата,редовно чистя паяжини,но с финална мазилка спокойно може да се измие с маркуча Simple Smile ,а само с шпакловка е по-трудна мисия.

# 643
fatalina,спомням си,че вие бяхте с двоен стъклопакет.Вече от опит казвам,че подходящият троен стъклопакет +южно изложение+изолация,превръща френските прозорци в  плюс, независимо от външната температура.Така сочеха изчисленията,но и на практика се оказа вярно.Само да е слънчево.В България слънчевите дни са много и си струва.
В грешка си. Дограмата ни е PVC, 5 камерна  "Trocal", троен стъклопакет с нискоемисионно стъкло. Проблемът не е в дограмата, а това че сме в полите на Рила планина. Там зимата си наистина зима, а лятото в редки случай е горещо. Естествено, че е въпрос на личен избор, но просто реших да подскажа какво може да се очаква. Имаме вила в района от 35 години и много добре знам, какви са температурите през всичките сезони. Случвало се е и лятно време вечер да палим печка с дърва.
Да се похваля. Вече и оградата на лицето на имота е монтирана. Всички ел. ключове и контакти са монтирани. Днес довършват термопомпеното отопление и монтажа на вратите на две от баните.

# 644
  • София
fatalina,спомням си,че вие бяхте с двоен стъклопакет.Вече от опит казвам,че подходящият троен стъклопакет +южно изложение+изолация,превръща френските прозорци в  плюс, независимо от външната температура.Така сочеха изчисленията,но и на практика се оказа вярно.Само да е слънчево.В България слънчевите дни са много и си струва.
Подкрепям, че има истина в написаното. Троен стъклопакет, шесткамерна дограма (хем смотаното KMG), прозорци на изток и на юг (бях качила снимка малко по-назад в темата) - като влязох в хола вчера сутринта  беше 22 градуса, а навън облачно. Днес е слънчево навън и в момента е 23 градуса. През деня затопля още.
Зимата пак ще рапортувам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт