Отговори
 • Мнения: 61
Изминалата учебна година, макар и предизвикателна, затвърди ключовото значение на дигиталната грамотност и уменията за работа с технологии. Дигиталните умения имат основна роля за успешното обучение и реализация в технологичния свят, в който живеем, и особено в условията на криза.
Сега, повече от всякога, е важно да инвестираме в дигиталната грамотност на учениците, ако искаме да ги подготвим за професиите на бъдещето. Как можем да подпомогнем децата, за да бъдат успешни в дигиталната икономика сега и занапред?Училищна Телерик Академия е най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-и клас в България. Нашата мисия е да подготвим следващите поколения за професиите на дигиталното бъдеще с интерактивни програми, достъпни за всички ученици.

От създаването ни през 2010 г. до днес сме обучили над 14 500 деца и младежи на възраст между 7 и 18 г. на програмиране и дигитални науки. Като въоръжаваме учениците с ключовите дигитални умения и развиваме тяхното логическо и креативно мислене, им помагаме да се трансформират от консуматори на технологиите в техни създатели, търсени професионалисти и дигитални лидери.

Програми за ученици от всички възрасти
Приемът за 2021 – 2022 учебна година е отворен за всички желаещи до 10 октомври. Програмите са съобразени с възрастта и интересите на участниците, а участието в тях е безплатно:

Computer 8 – 12 клас – практически уроци по „Дигитални науки“, „Разработка на игри“ и „Уеб програмиране“ в цялата страна;
Computer  4 –7 клас – задълбочени обучения по „Алгоритмично програмиране“, „Дигитални науки“, „Разработка на игри“ и „Уеб програмиране“ в цялата страна;
Computer  Най-малките (1 – 3 клас) ще могат да вземат участие в поредица от интересни еднократни онлайн събития и работилници през учебната година в партньорство с CoderDojo Bulgaria.

Кандидатстване и приемен тест
От кандидатите не се изискват предварителни познания по програмиране. Учениците в 4 – 7 и 8 – 12 клас могат да изберат най-удобната за тях школа в страната, а кандидатстването става онлайн през сайта ни и включва тест с 30 логически задачи. Продължителността му е 45 мин, а кандидатите трябва да го направят най-късно до 10 октомври.

Обучение и локации
Обученията започват в края на октомври и ще се провеждат до юли 2022 г., а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи.
Те ще се провеждат безплатно в 41 населени места в страната: за първи път в Благоевград, Видин, Казанлък, Лом, Петрич, Правец, Сливен, Търговище и Шумен, както и в Абланица, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Девин, Добрич, Доспат, Златоград, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Луковит, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Плевен, Пловдив, Първомай, Разград, Русе, Севлиево, Силистра, Смолян, София, Стара Загора, Харманли, Хасково, Челопеч и Ямбол.

Включете се в дискусията и задайте своите въпроси на Петър Шарков – изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.Петър Шарков отговаря за дългосрочната стратегия за развитие на програмите, както и за ключовите партньорства с образователните институции и бизнеса. Има дългогодишен опит в стартирането и управлението на организации, както и в изграждането на образователни програми и въвеждането на нови похвати и методологии в обучението.

Pushpin Отговори на въпросите си можете да очаквате всеки вторник и четвъртък.
Моля, запознайте се с общите условия на активацията ТУК.

💻 Повече информация за безплатното обучение по програмиране и дигитални технологии може да получите и в специалния уебинар. Запишете се още днес!

Уилищна Телерик Академия – кампания 2020
Скрит текст:
Все повече бизнеси и професии стават дигитални. Прогнозите са, че до няколко години 95% от кариерните възможности ще изискват дигитални компетенции, а половината от познатите днес професии ще бъдат заменени от нови. В условията на пандемия тази глобална тенденция, която важи с пълна сила и за България, се ускорява многократно. Как можем да подготвим децата, за да бъдат успешни в дигиталната икономика сега и занапред? Като им помогнем да усвоят още в училище ключовите дигитални умения, сред които и езика на иновациите – програмирането.

Училищна Телерик Академия е най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-и клас в България. Нашата мисия е да подготвим следващите поколения за професиите на дигиталното бъдеще с интерактивни програми, достъпни за всички ученици.От създаването на Училищна Телерик Академия през 2010 г. до днес, сме обучили над 12 000 деца и младежи на възраст между 7 и 18 г. на програмиране и дигитални науки. Като въоръжаваме учениците с ключовите дигитални умения и развиваме тяхното логическо и креативно мислене, им помагаме да се трансформират от консуматори на технологиите в техни създатели, търсени професионалисти и дигитални лидери.Програми за ученици от всички възрасти
Приемът за 2020 – 2021 учебна година е отворен за всички желаещи до 11 октомври. Програмите са съобразени с възрастта и интересите на участниците, а участието в тях е безплатно:

Computer 8 – 12 клас – практически уроци по „Дигитални науки“ и „Разработка на игри“ в цялата страна и програма по „Уеб програмиране“ в София, Враца и Пловдив;

Computer 4 – 7 клас – задълбочени обучения по „Алгоритмично програмиране“, „Дигитални науки“ и „Разработка на игри“ в цялата страна и програма по „Уеб програмиране“ в София;

Computer 1 – 3 клас – интерактивни работилници по „Програмиране“ в София в партньорство с CoderDojo България.Кандидатстване
Необходимо е желаещите да кандидатстват онлайн през септември и да преминат входен изпит с логически задачи до 11 октомври (с изключение на децата в 1 – 3 клас, за които не е предвиден тест). От кандидатите не се изискват предварителни познания в областта на програмирането.

Обучение и локации
Обученията са с продължителност 100 учебни часа и ще се провеждат от ноември 2020 г. до юли 2021 г. в 33 града в страната: с. Абланица, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Доспат, Златоград, Кърджали, Ловеч, Луковит, Монтана, Панагюрище, Плевен, Пловдив, Първомай, Разград, Рудозем, Севлиево, Силистра, Смолян, София, Стара Загора, Харманли и Ямбол, както и за първи път в Белоградчик, Девин, Добрич, Кюстендил, Мадан, Пазарджик, Пещера, Русе и Хасково.

Pushpin В настоящата консултативна тема ще публикуваме поредица от полезни материали, свързани с кандидатстване в академията, различните програми и трикове за бързо и ефективно учене.Моля, запознайте се с общите условия на активацията ТУК.

Pushpin Как да кандидатствате в Училищна Телерик Академия
Pushpin Какви програми предлага Училищна Телерик Академия
Pushpin 10 правила за безопасно сърфиране в интернет

Последна редакция: чт, 09 сеп 2021, 16:12 от Редактор**

# 1
 • Мнения: 8 289
Има ли възможност за дистанционно включване в някой курс? В нашия град няма школа на Телерик. Миналата година синът ми, тогава в седми клас, пътуваше веднъж седмично в друг град, което беше доста неудобно за всички ни. Другият проблем беше, че там групата беше доста разнородна с деца предимно от пети и шести клас, 2-3 от седми,  и се движеха твърде бавно с материала. Моят син не беше особено доволен от този факт.
Иска по възможност да се включи в интензивен курс дистанционно с по-сериозна работа, домашни, проекти.

# 2
 • Мнения: 605
Миналата учебна година синът ми посещаваше курс по дигитални технологии и е изключително доволен. Госпожата му беше много отзивчива и почти веднага отговаряше на въпросите му по Вайбър. Дистанционното им обучение беше ефективно.
Той успя да приложи наученото и за едно домашно по Технологии и предприемачество с тема "Цветята вкъщи" си направи сайт, в който имаше информация за отделните видове цветя. Като за ученик в шести клас мисля, че не е зле.
Програмирането и дигиталните технологии са важна част от обучението на децата, защото ги правят по-адаптивни и адекватни на съвременните условия.
Мисля, че ще бъде полезно, ако публикувате примерни задачи за теста.

# 3
 • Мнения: 6 294
Разбира се,че е важно това е бъдещето на света.

# 4
 • Мнения: 4 607
Аз също се интересувам от дистанционно обучение, обмисляте ли да предоставите такава възможност?

А какво мислите за програмиране от деца в предучилищна възраст, например 4-6-годишни?

В обученията могат ли да се включат и възрастни или са специално разработени и предназначени за деца?

# 5
 • София
 • Мнения: 3 111
Колко време трае убочението? Не е ли прекалено вредно за зрението за деца под 14 годишна възраст?

# 6
 • Мнения: 675
Разбира се,че е важно дистанционното обучение. Но виждам ,че нашият град Благоевград не включен.В Благоевград няма ли да провеждате обучение. Възрастните могат ли да участват в обучението,защото за нас родителите е важно да бъдем в помощ на децата си.

# 7
 • у нас
 • Мнения: 5 743
Разбира се, че е важно. Живеем в 21 век, в дигиталната ера. Не само за децата/подрастващите е необходимо такъв курс и обучение. Всеки трябва да се развива и учи цял живот.

# 8
 • Мнения: 4 868
Важно е, децата бързо се адаптират с ит технологиите, още от много ранна възраст имат желание да играят на игри на таблети и телефони,, за подрастващите  ще е полезен и много интересен, определено ще им помогне за по-напред в обучението.

# 9
 • Мнения: X
Несъмнено изучаването на програмиране и дигитални технологии е важно за учениците, защото те са навлезли навсякъде в тяхната съвременност и децата трябва да са адекватни на тази реалност. Самите те проявяват активен интерес, а и би осигурило на немалка част от тях и търсена и добре заплатена професионална реализация.

# 10
 • Мнения: 39 796
Моят въпрос е свързан с работата в екип. Дали при програмирането я насърчавате, или индивидуалната работа е по- добрата опция?

# 11
 • Мнения: 220
Според мен е важно само за тези ученици на които им е интересно.

# 12
 • Мнения: 30 162
Интересувам се за дете 3 клас. Как става кандидатстването, къде и кога се провеждат заниманията?

# 13
 • Мнения: 3 577
Детето ми се записа в “Дигитални науки”. Може ли подробности какво по-точно ще се изучава?

# 14
 • Мнения: 1 195
Изучаването на програмиране и дигитални технологии от учениците в днешно време е особено важно за да бъдат конкурентоспособни и подготвени за професиите на бъдещето, те трябва да познават технологиите, да се адаптират и учат бързо.

Общи условия

Активация на акаунт