Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 21

• 40 835
  • 822
  •   1
Отговори
# 660
Това че ти е силен нета не е заслуга на А1 Simple Smile
А иначе не е само до "качеството" на рутера, има някои дето са уж маркови и скъпи, но пак им е слаб сигнала.
Но най-много зависи къде си го сложил. Майка ми така си беше сложила рутера в ъгъла на пода под бюрото - щото едно време на това бюро е имало настолен компютър, вързан с кабел към рутера. Компютъра го няма, ама рутера стои още там. В момента в който прекрачиш вратата, сигналът рязко се губи, въпреки, че си на 3 метра от мястото. После що няма нет, еми как ще има...

Рутер се слага на високо на стената и най-добре още на входа. Хем да е близо до кабела на доставчика, да не прекарваш жици из къщи, хем от антрето обикновено обхващаш най-голяма част от останалото жилище. Ако пак не стига, вече с усилватели.

# 661
  • Somewhere far away
О никъде не съм казала че е тяхна заслуга.
Ами моя е също на не оптимално място. Под секцията на която седи тв-то и  плейстейшъна. Доста е забутан. Но апартамента е малък - това също оказва значение и е фактор.

# 662
Някой може ли да сподели какви видове разходи има и колко са му средно-годишните суми относно отдаване на апартамент под наем?

Примерно за обзавеждане, ремонти, почистване (преди и след смяна на намателя), регулярни данъци, доходно облагане и т.н.?

Предполагам, че средно-годишната сума е много над 1000 евро. При наем около 300 евро и хипотетично изплащане на ипотека, каква ви е доходността?

От дадена гледна точка май живота под наем в период на криза е по-добрия избор (предвид ниските наеми и шанса човек да остане без доход)?

# 663
  • София
Лъвският пай идва от капиталовата доходност. Наемът е само гарнитура. Затова много зависи на какви цени купуваш.

# 664
  • пустинята Гоби
При наем от 300 € и изплащане на ипотека, трябва да сте доволен, ако в края на месеца сте на 0.

Кризата в момента е доста дистанционна, което определено намалява търсенето на жилища под наем.

# 665
  • София
Теорията "Ще купя с ипотека, ще давам под наем и с наема ще плащам ипотеката" е най-безумната. Няма да сте първия който си е правил такава сметка.

# 666
  • София
Всеки бизнес, който си струва, би трябвало да е на +, дори и ако е финансиран 100% банково.
Разбира се, всяка банка би отказала финансиране 100%, защото така целият риск остава за нея. Но това е друго.
Повечето бизнеси по света са финансирани със заеми, в една или друга степен.

По-скоро становището "Няма да купувам с ипотека в никой случай! Тези, които имат бизнес са крали и са получили куфарчета" е безумното.

# 667
НАП започна масирани проверки на собствениците на апартаменти, които се отдават за краткосрочен наем.

Питат с какви пари е купен имотът

Искат достъп до профила в платформата

Данъчните събират данни за приходите за последните 5 години

https://trud.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%BF-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B … B0-%D0%B2-airbnb/

# 668
Почва се явно ... Хазната трябва да се пълни Simple Smile от какво друго освен данъци и такси?

# 669
  • In the land of Never Never
Благодаря за мненията и съветите за интернета!
Проблема е че вече има три вида кабели - телефонно окабеляване за интернет АДСЛ, Виваком  и Нет1. - едните наистина не вършат работа, тези от телефона, които са от строителството на апартамента. Но имам чувството че А1 точно тях са ползвали, за да баламосват наемателката, че тъй като апартамента е стар и не могат да си проточат и те техните кабели, затова няма как сигнала да е силен. Не знам, аз съм в чужбина и не мога да отида да се разправям с тях директно.
Другите два кабела на Виваком и Нет 1, последния е от съвсем скоро, значи би трябвало да стават, но защо не са ползвали тях, нямам представа.
Рутерът е в хола, и само там може да се ползва интернет, в другите части на апартамента сигналът бил твърде слаб. Купили са рипийтър (или усилвател на сигнала), но не се е получило, защото слаб сигнал не можело да се усили повече от това.
Надявам се моят близък да оправи нещата, като се върне за Коледа.
На нашите фирми, особено доставчиците на мобилни услуги, нямам никакво доверие. От край време ни мародерстват. Специално тази А1, когато се казваше мобилтел или нещо такова, държа пазара без конкурент десет години, плащайки подкупи на политици, за да спират регистрацията на други мобилни оператори. Бедната България имаше най-високи цени на разговори ако не в света, то в Европа със сигурност. После като влязоха други оператори, не стана по добре, защото направиха картел и няма пак реална конкуренция. За това съм им набрала на всички тези, минах на Нет1 и ползвам санитарния минимум от телефонни услуги и интернет в телефона в отношенията си с тях.
За А1 потърсих в гугъл, има доста отрицателни мнения за качеството на интернета им, така че може би си измиват ръцете с това, че в апартамента кабелите били стари.

# 670
У дома ползваме нет на А1, но без никакви кабели, а е мобилен за лап-топа. Включила съм го да е на макс пакета и сме доволни, спокойно си гледам ю туб видеа, включен е почти по цял ден.
Този тип мобилен нет мога да си го ползвам в цялата страна, само рутера да си нося и да има контакт, където да се включи, с индивидуална парола е, която си я дават от А1.
Вече 3-та година съм на този план.

# 671
Това е повод, не е причина за напускане.

# 672
  • пустинята Гоби
Май са се разбрали и няма да напуска. И аз имам същия проблем вкъщи и напълно разбирам наемателката, но мисля, че въпросното обсъждане не е по темата. То е ясно, че всички са маскари, аз затова и не преподписвам договори, карам си на старите и при нужда - довиждане..

# 673
Да, де, ама каква е вината на наемодателката, че интернета е скапан? Да се включи към друг доставчик на и-нет услуги, не е нужно да се напуска заради това....

ПС: И вкъщи прекъсва. Тези дни ще е така, като половината население /да не кажа и повече от половината.../ учат и работят от вкъщи....

# 674
Сложи си dual-wan рутер и два доставчика (най-евтиния  рутер е малко над 1оо лв.). За около 30 лв./мес. такси за интернет ще имаш стабилна връзка и бекъп интернет, ако някой от доставчиците се издъни. Няма да правя реклама на оборудване и доставчици

Общи условия

Активация на акаунт