Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 21

• 40 845
  • 822
  •   1
Отговори
# 600
брокерката ме съветва да намаля наема със сто лева. А аз  и без друго го давам сто лева под средната пазарна цена.

На брокер изобщо не вярвай. Повечето от тях са много некоректни. На наемателите казват как им е малък бюджета, а на наемодателите - колко им е висок наема. И да не забравяме, че искат пари от двете страни, което е конфликт на интереси.

# 601
И аз се озовах без наематели по никое време.
Против бях студентите, но нали тази година е по-особена, а и момичетата бяха читави, та склоних. А съм против студенти в първи курс, защото напускат още през юни, вече си намират други комнапии, местят се в квартали, които им харесват и така.
И какво- подписахме договор на 24 септември, платиха ми само един наем и миналата седмица бам.  Ще сме ДО до безкрай, много съжаляваме. Предложих им наем с двеста лева по-нисък за два месеца напред, ми -не.
Задържах си депозита и толкова. Сега се чудя да го обявявам ли по това време на годината, брокерката ме съветва да намаля наема със сто лева. А аз  и без друго го давам сто лева под средната пазарна цена.
Много ми е криво.

Като ти е криво си поплачи. Изобщо не стана ясно защо са напуснали "до до безкрай". Предложила си им -200лв за така и така подценения под пазарния със 100лв наем т.е. -300лв и пак не са се навили, срамота. Попита ли я поне защо да го намаляш със още 100лв?

# 602
ДО до безкрай - домашен офис до безкрай.

Срочен договор вместо безсрочен - при всяко преподписване има възможност за корекция на наема. Иначе при действащ договор как коректно, без да се нарушава договора, може да се коригира наемът? Примерно нагоре, ако са се променили пазарните условия.

Иначе принципно съм съгласна с Танграта - при преподписване на срочен договор, обезщетение за напускане по-рано като гаранция срещу прелетни птички вече малко се обезсмисля. Все пак примерно стандартната една година е минала вече.

# 603
  • София
Или Домашно обучение - нали били студентки.
По горните случаи - никога не бих  правила огледи преди да се изнесат предишните квартиранти и да вкарам в ред апартамента. Чужди, непознати хора да се разхождат и да оглеждат. А и сигурно ще тряба пояснение - кое остава, кое ще си вземат предишните.
Може би няма и да е чисто и това да отблъсне кандидата.
Може да има 1 месец без наем, но така ми е по-спокойно.

# 604
Това за ДО = домашен офис никога нямаше да се сетя.

А то реално това е разковничето към цялата ситуация. Ако са били студенти, които в момента така или иначе са на лекции дистанционно, и на работа също са им казали, че гарантирано ще работят дистанционно в обозримото бъдеще, много ясно, че ще напуснат (ако приемем, че са от провинцията, както е най-вероятно). За какво да седят, като могат да се приберат вкъщи?

Мой роднина с гаджето му направиха точно същото нещо, с тази разлика, че вече не са студенти. Но иначе същия случай - квартира в "идеален център" (на Стамболийски), още пролетта отидоха на село за празниците (Великден), там ги хвана първото затваряне с КПП-тата, стояха там до юли някъде да видят накъде вървят нещата, после само дойдоха с микробус да си оберат нещата и освободиха квартирата. След като 4 месеца я плащаха без да са стъпвали там реално. Така че не е въпрос на цена, и безплатно да им я даваха, пак щяха да напуснат, защото не им трябва. Просто е по-приятно да работиш на лаптоп от верандата на село, отколкото от шума и смрадта на централна София... А пък готвенето от мама е бонус (при това хич не е маловажен!).

Срочен договор вместо безсрочен - при всяко преподписване има възможност за корекция на наема. Иначе при действащ договор как коректно, без да се нарушава договора, може да се коригира наемът?
С анекс? Както си се променя всеки договор... Ако много се закучат нещата, в крайна сметка и наемодателят има право да прекрати, ако толкова не му изнася цената. Но за повечето хора леко завишеният наем не оправдава занимавката да си "развалят рахата" със съществуващи и плащащи редовно наематели.

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 19:38 от Slashy

# 605
А да, мама принася и отнася, пере и глади. Чиста икономия и на пари, и на усилия.
Но пък няма как да се видиш с приятели, а "селските" сигурно вече не са ти интересни.
Въпрос на балансиране на плюсове и минуси.

ДО - може и дистанционно обучение да е, за това не се бях сетила.

# 606
Скрит текст:
И аз се озовах без наематели по никое време.
Против бях студентите, но нали тази година е по-особена, а и момичетата бяха читави, та склоних. А съм против студенти в първи курс, защото напускат още през юни, вече си намират други комнапии, местят се в квартали, които им харесват и така.
И какво- подписахме договор на 24 септември, платиха ми само един наем и миналата седмица бам.  Ще сме ДО до безкрай, много съжаляваме. Предложих им наем с двеста лева по-нисък за два месеца напред, ми -не.
Задържах си депозита и толкова. Сега се чудя да го обявявам ли по това време на годината, брокерката ме съветва да намаля наема със сто лева. А аз  и без друго го давам сто лева под средната пазарна цена.
Много ми е криво.

Като ти е криво си поплачи. Изобщо не стана ясно защо са напуснали "до до безкрай". Предложила си им -200лв за така и така подценения под пазарния със 100лв наем т.е. -300лв и пак не са се навили, срамота. Попита ли я поне защо да го намаляш със още 100лв?

Защото бил слаб сезонът, много квартири се освобождавали. Ще си чакам нормални кандидати.
Наистина сега е много неподходящо за огледи и нови наематели. Аз не бързам. Дори още не съм го обявила.
Но наема няма да сваля. Ще си чакам хората. Не може да се правят компромиси с такива сериозни неща.

ДО е дистанционно обучение.
Студентки. Първи курс.
Мамите им плащат и така са решили, момичетата не са виновни.
 ПС АЗ съм си виновна, че се поддадох на примолване от студенти.

Последна редакция: ср, 25 ное 2020, 23:36 от Не се сърди, човече

# 607
Таис, много неприятно се е получило наистина. Аз затова си имам резерви към студенти и като чуя "какво значение има, нали имат пари да плащат" ми спира тока. И да имат пари, и да плащат сами, ще е някъде към горните курсове, и пак не е сигурно. Затова - кастинг - какви са, що са, откъде, какво работят и т.н.
Успех с намирането на свестни наематели!

# 608
Но пък няма как да се видиш с приятели, а "селските" сигурно вече не са ти интересни.
Кои приятели да видиш, тия които също като тебе са се изнесли на тяхното село ли?

Това е единия аспект, а другия е, че всеки нормално адекватен и отговорен човек в момента не излиза по заведения. Във всяка европейска държава заведенията са затворени. Това че тука Бойко и компания се подмазват на всеки бранш и изпълняват безумни лобистки искания, е само защото идват избори. Но да не навлизаме в политиката, идеята ми е, че за всякакви практически цели ситуацията си е локдаун, въпреки че формално всичко е отворено. Онзи ден бях в един мол, не бях стъпвал от половин година сигурно - еми нямаше жив човек, по целия коридор от единия ъгъл на сградата до другия срещнах само охрана и 1-2 каки дето ми предлагат парфюми и козметика (дамска!!!). Чак ми стана тъжно... то половината магазини бяха затворени, в 7ч. вечерта което би трябвало да им е прайм тайм...

Защото бил слаб сезонът, много квартири се освобождавали. Ми аз не искам измекяри. Ще си чакам нормални кандидати.
Тука малко си противоречиш. Никой не иска измекяри, и това не е от вчера, винаги е било така. Но не е била това причината цените да растат, когато са растяли. По същия начин това че сега пазарът е надолу, няма нищо общо с измекярщината, а със съвсем други фактори, които са ясни на всички. По-горе дадох и конкретни примери. Естествено право на всеки е да прецени дали иска да държи цена и да стои по-дълго празен, или да свали и да има заетост (евентуално). Не казвам кое е правилното решение, защото не знам. Но казвам, че се самозаблуждаваш за причините за ситуацията - не са ти виновни студентките, че са първи курс. И пети да бяха, пак като учат от вкъщи и работят от вкъщи, и ще е така близките поне 6 месеца, ако не и повече, пак щяха да се изнесат ако има къде. И то не (само) за пари, а просто защото е по-удобно за тях.

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 20:01 от Slashy

# 609
Тайс, много кофти. До колкото помня даваш имот в горния клас, така че си си права да чакаш читави.
Между другото и аз не харесвам студенти 1-ви курс. Ако са учащи, поне да са работещи учащи.

# 610
Тайс, много кофти. До колкото помня даваш имот в горния клас, така че си си права да чакаш читави.
Между другото и аз не харесвам студенти 1-ви курс. Ако са учащи, поне да са работещи учащи.
Да, нов е, 2013 година довърших всичко и го мебелирах. Оттогава са уреди, обзавеждане.
Не че едни диви братя не направиха брутални зулуми, писала съм.

Оттогава си внимавам много и подбирам, и мисля, и не отговарям веднага, мисля и преценявам.
Последните две години си имах страхотни момчета, и работеха, и учеха. За съжаление , едното се върна във Варна да работи там, а другото се премести в друг квартал, заради работата си. Оставиха апартамента така, както им го бях дала, напълно излъскан , дори пердетата бяха изпрали.
Още си страдам за тях.Blush

# 611
Здравейте,не намерих по подходяща     тема и ще поискам тук съвет. Искам да си намеря къща под наем в някое село за три или четири месеца.Не намирам обаче никъде такива обяви .Ако някой може да ми препоръча брокер или сайт с такава дейност ще съм много благодарна.

# 612
Относно обезщетение вместо удължено предизвестие разликата е, че ако е удължено предизвестие наемателите стоят вътре или държат вещите си. Аз огледи така не бих правила. Ако е с обезщетение - не се губи един месечен наем, а за този месец на търсене имаш доход от имота така да се каже.

Относно питането за апартамента на Графа - на мен скъп ми се струва. Дворът е ужасен. Явно е пуснат и за продажба предвид текста. Може да е бил дори капариран и да е пропаднала сделката или да е купен и новият собственик да му иска други пари и затова да е изчезнал временно... Не ми е реален този наем в този сезон и предвид ситуацията. За 700 -750 лв може и да го отдадат сега ама кой знае...

# 613
  • пустинята Гоби
Здравейте,не намерих по подходяща     тема и ще поискам тук съвет. Искам да си намеря къща под наем в някое село за три или четири месеца.Не намирам обаче никъде такива обяви .Ако някой може да ми препоръча брокер или сайт с такава дейност ще съм много благодарна.
Пълно е с къщи за гости в провинцията. Свържете се с няколко и ги питайте за месечна оферта. Тъпото е че идват празници (Коледа и Нова година и може да са заети повечето). Със сигурност иначе няма да има наплив предвид обстановката.

# 614

Баш посред зима да се настаниш в къща си е непрактично. Скъпи сметки за отопление, снегопочистване, дим и пушек от комините, не можеш да ползваш двор/веранда. Изобщо, не си оцелила период, по-скоро лятото трябваше да го направиш.

Общи условия

Активация на акаунт