Седмокласници 2020/2021 - Тема 2

• 35 600
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
  • на Мелмак
Моята щерка не я разбира, учи наизуст, аз обяснявам, по-лесно й е. А е отличничка, това й беше единствената 5-ца. Биология също преподавам в къщи, ще ми търси помощ и по химия. Не знам, учи, старае се, не бяга от домашни и отговорност.
С дрехите - обичаме да обикаляме, търси спортни, широки, добре, че вече не само черно, вкара и цвят Simple Smile Даваме й също пари и си ходи, обикаля и си купува, досега без забележки, носи си с удоволствие и тя доволна, а ние още повече Wink Най-вече баща й, че не виси с часове пред магазините. Joy

# 646
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
входното по биология мина вече - 6.
по физика обсъждали астрономията и космическите летателни апарати.
направи и презентация в следващия блок. като си познавам преподавателката - много е говорил и това е било наказание, но той твърди, че е награда. Wink защото знаел много по предмет, който не са учили.
много му е ваканционно още. Sad не знам накъде ще избие. Sad

# 647
  • Варна
Наборката си харесва географията. Е, най-любим от разказвателните (каза, че нямало логика да се наричат така!) й е химията, след нея е физиката, после географията, историята и най-последно се нарежда биологията.
По БЕЛ ми се струва, че се справя, попаднала е на добри учителки досега в училище. Дори онзи ден се опита да ме разсмее с "виц по истински случай", който започваше така: "Учителката попитала ученика: дай ми пример за минало страдателно причастие..." Еми, признах си, че вече ме е изгубила с това начало на вица... Имам се за сравнително грамотна, но терминологията много ми куца. С математиката поне съм по-запозната.
От входните нива в училище още нямаме резултати, някои май още предстоят. За сметка на това, входните в школата ги върнаха и очаквано по БЕЛ има 84%, а по математика, в следствие на грешки от рода 3.3=15, има 79%. Хубавото е, че двете задачи с разписване са оценени с максимален брой точки. Лошото, че глупавите грешки са непредвидими и най-трудно се изчистват. Но да сме здрави, ще работим дружно Simple Smile
За дрехите - отдавна не купувам нищо без нея. Като фигура е стандартна (160/46), но на вкус е много трудна за уцелване., но пък няма нищо против да пазаруваме заедно Simple Smile

# 648
Плюс една девойка с неприязън към географията. Най-трудно й е от всички разказвателни и това си е. Иначе и при нашите ще има входни по всичко, дори и по Технологии, но там имаше и миналата година. Днес са били по история и по руски, утре по химия, май и по английски и така. Всеки ден по нещо. Мина само по БЕЛ, но не знаем още резултата. За сметка на това на входното в школата, но то е без преразказ и теза, само грамат. задачи е с 59 от 60т., но дано не се отпуска. Само една малка грешка има в пунктуацията при поправката на текст.

# 649
  • В светлината на слънцето
При нас входните текат. Имаха едно задание по музика за правене у дома с материал, част от който не са учили. Явно идеята е била да се поровят и попрочетат малко. Вчера седна с баща си, който му разказа надълго и обясни неяснотите. И днес ми звъни - с тати имаме 6. Joy

# 650
  • София
Събудих се от краткия сигнал на телефона ми. Съобщение от Школо. Ръцете ми още на втората секунда се изпотиха. Миналата седмица направиха много от входящите нива, така, че.... идваше оценка. Първо да отбележа, че съм страшно Горда от това, че съм Българка. Не се налага да изучавам нашия език. Това няма научаване. Само глаголните времена ме довършиха..... Любимо ми е бъдеще предварително в миналото..., ами местоименията, ами причастията.... Та за това входящо разпечатах най-много тестове, всичко което видях в интернет, на всички издателства от книгите им за учителя.... 1 тонер замина. Правеше ги като за 5,понякога 4. На този в училище нямало дори подобни въпроси. Има двойка. Обезсърчена съм. Не се набляга на важното и основното, гоня 50 години и ги доживях без да зная, че ползвам бъдеще предварително в миналото.
Хубав ден. Днес сме по математика. Ще му спирам сигнала на Школото.

Ей това намирам за особено полезно:

http://www.highviewart.com/cvetno/devette-glagolni-vremena-v-bal … a-ezik-11451.html
Кой език от теб е по-пъстър, по-богат?

1. Сегашно време - Аз пия.
2. Минало несвършено време - Аз пиех.
3. Минало свършено време - Аз пих.
4. Бъдеще време - Аз ще пия.
5. Бъдеще време в миналото - Аз щях да пия.
6. Минало неопределено време - Аз съм пил.
7. Минало предварително време - Аз бях пил.
8. Бъдеще предварително време - Аз ще съм пил.
9. Бъдеще предварително време в миналото - Аз щях да съм пил.
П.П. И бонус - минало незапомнено време - Бил съм се бил напил.

Автор: Даниела Юсева

ПП
4 на входно ниво по история. Нищичко не мога да кажа, и аз съм дупка опре ли до дати и имена. Гадното е, че учителката им (която иначе изключително много харесвам - май е една от общо 2-те, които ми харесват... другата е класната му... а, и този по география - там, обаче, съм в междучасие... Simple Smile ) обича историята на България... Sad - ама онази с разните там ханове / канове и царе и др. подобни и възрожденска... за мен всичкото това е една голяма скуууука. Според нея историята на съвременна България не е история, а политика - и не е далеч от истината, точно това я прави - за мен - истински интересна... всичко след Освобождението е наистина интересно и... ами, като пъзел, който се нарежда - и то има парчета от целия свят... абе, разминаваме се с нея с едно 300-1500 години. Grinning

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 20:58 от katiABV

# 651
  • София
Тези времена всъщност са си едно към едно като в английския. 😁 Нищо особено не виждам аз. Вероятно в доста европейски езици съществуват в подобни варианти.

# 652
  • София
школата ги върнаха и очаквано по БЕЛ има 84%, а по математика, в следствие на грешки от рода 3.3=15, има 79%.

Хахахаха, трябва заедно да умножават / вдигат на степен тройката... Любима грешка: 3^3=6 И що пък точно 6? Мииии... То предния път беше *.

ПС
1.5м, 40кг, обувки 43 (със запас).

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 21:17 от katiABV

# 653
  • София
За пръв път пиша тук, отначалото следя темата, заради племенничката, която ще кандидатства тазк година.
Участвам и във фейсбук групата, в която качвате интересни материали.
При нас положението никак не е розово, текат входните от миналата седмица, за момента има 3 по география, която не харесва, по БЕЛ има 5, а по математика като слушам коментарите, не очаквам висок резултат...
Гледаме да не се напрягаме, обаче наборката е голям непукист и дано се осъзнае, че трябва да чете и пише допълнително, защото иначе трудно ще се справи с предстоящото НВО.

# 654
Моят е изкарал петица на входното по БЕЛ, което много ме радва, тъй като му е първа година в българско училище. Затруднили са го точно миналите времена, но пък беше доволен, че помни произведенията, които е минавал в неделното училище миналата година.

# 655
  • София
Всъщност в 6.клас се изучават само бъдеще време в миналото, минало неопределено и минало предварително време и обикновено се бъркат двете сложни минали времена, е, някои бъркат и двете прости минали времена, но с повторения се научават. Между другото граматиката в 6. клас е по-сложна от тази в 7. клас, след като не се изучават видовете сложни съставни изречения.

# 656
  • София
Тези времена всъщност са си едно към едно като в английския. 😁 Нищо особено не виждам аз. Вероятно в доста европейски езици съществуват в подобни варианти.
Да, бе! Я кажи на английски "бил съм се бил напил"! Joy

# 657
  • София

http://www.highviewart.com/cvetno/devette-glagolni-vremena-v-bal … a-ezik-11451.html
Кой език от теб е по-пъстър, по-богат?

1. Сегашно време - Аз пия.
2. Минало несвършено време - Аз пиех.
3. Минало свършено време - Аз пих.
4. Бъдеще време - Аз ще пия.
5. Бъдеще време в миналото - Аз щях да пия.
6. Минало неопределено време - Аз съм пил.
7. Минало предварително време - Аз бях пил.
8. Бъдеще предварително време - Аз ще съм пил.
9. Бъдеще предварително време в миналото - Аз щях да съм пил.
П.П. И бонус - минало незапомнено време - Бил съм се бил напил.

Автор: Даниела Юсева
[/i]

Около датите на НВО ми се струва, че ще използваме всички времена и може би най - много минало незапомнено време 😂
При девойката минават едно по едно входните нива. От направените за сега има оценка само по физика - 6.
По най - неприятният предмет история очаква не повече от 5.
Лу, поздравления за отличното представяне на младежите.

# 658
Да, бе! Я кажи на английски "бил съм се бил напил"! Joy
Ако човек се разрови във вашата тема по времето, когато беше седмокласна, може би ще открие и по-интересни времена на глагола " пия".Joy

# 659
  • София
Хич не съм сигурна, че "бил съм се бил напил съществува" граматически. 😁
Но пък знам за нещо още по-яко; градската легенда твърди, че това са репликите на обучаващ се чужд гражданин в ИЧС, оправдаващ отсъствието си: " Щял съм бил съм да съм дошъл, но съм бил бил болен."

Общи условия

Активация на акаунт