Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Машина за хляб - 66 тема

  • 4 745
  • 115
  •   2
Отговори
# 45
  • Sofia
  • Мнения: 495
дай снимка на разрязан хляб де Smiley





Сега е тъмно и не се получиха добре

# 46
  • София
  • Мнения: 7 936
Здравейте, от скоро имам хлебопекарна Tefal.  Която и програма да ползвам, долната коричка на хляба е твърде препечена. Аз избирам най-ниската степен за препеченост. Хлябът отгоре е добре, обаче отдолу е доста твърд и прегорял. Дали проблемът е в пекарната ?

Нали имате копчета за регулиране на изпичането, нагласете го по ваш вкус.

# 47
  • Sofia
  • Мнения: 495
Здравейте, от скоро имам хлебопекарна Tefal.  Която и програма да ползвам, долната коричка на хляба е твърде препечена. Аз избирам най-ниската степен за препеченост. Хлябът отгоре е добре, обаче отдолу е доста твърд и прегорял. Дали проблемът е в пекарната ?

Нали имате копчета за регулиране на изпичането, нагласете го по ваш вкус.

Да, нагласям го на най-слабо изпечена коричка и той пак става много препечен.

# 48
  • Sofia
  • Мнения: 625
Здравейте, от скоро имам хлебопекарна Tefal.  Която и програма да ползвам, долната коричка на хляба е твърде препечена. Аз избирам най-ниската степен за препеченост. Хлябът отгоре е добре, обаче отдолу е доста твърд и прегорял. Дали проблемът е в пекарната ?
И при мен е така, но правя малък хляб. Не знам, ако е голям или среден как ще е.

# 49
  • Sofia
  • Мнения: 495
Пробвах и малък и среден и голям. Все става такава коричката. Много се чудя от машината ли е или от брашното ?

# 50
  • Добрич
  • Мнения: 4 510
Тефал са всъщност Мулинекс, а те бяха известни с по-дебели кори. Ние обичаме корички и за нас не беше проблем.

# 51
  • Мнения: 165
Здравейте, имам нужда от съвет. Преди месец си взех хлебопекарна Tefal pain et tresors. Колкото и да се мъчих не можах да направя хубав хляб в нея. Звънях на Tefal да питам къде греша и заедно с тях стигнахме до извода че хлебопекарната е дефектна. Върнах я и взех Gorenje BM1210BK. С нея също не се получават нещата. Добре си замесва тестото, даже толкова бухва, че излиза извън тавичката и като дойде момента да го пече и тестото пада наполовина и нищо не се получава. Ползвам мая на Йодкер, някаква турска и други пробвах не става. Смених всички брашна на пазара същата работа. Тегля си продуктите, спазвам си стриктно рецептата и не става. Снимала съм какво се получава и рецептата от която го приготвям. Ползвам базовата програма за традиционен бял хляб Basic. Много ще съм ви благодарна ако някой може да даде съвет къде греша. Приемам и рецепти, може нещо там да е проблема. Благодаря предварително.



# 52
  • София
  • Мнения: 1 550
Когато ползвам суха мая, а не квас, за 600 гр брашно слагам една мерителна лъжичка откъм по-малката част, или около една четвърт от съдържанието на пликчето, ако е 11 грама. Мисля, че маята Ви е много, затова се получава така. Но трябва да коментират и експертите от групата, аз не съм от тях Simple Smile

# 53
  • Мнения: 29 497
и водата ми се струва, че е повече от нужното - пробвай с 20-30 мл по-малко за малките хлябове

# 54
  • Мнения: 2 501
Маята е много. Обърни внимание на стайната температура, не трябва да е много студено или много топло. Температурата на водата е също важна и е различна при нормална и при бърза програма. Съветвам те да си прочетеш хубаво книжката на хлебопекарната, ако не си го направила. Странно ми е две хлебопекарни да не правят хляб.

# 55
  • Мнения: 2 499
Маята е прекалено много.
Или програмата е твърде дълга?
Пробвай тази рецепта, никога не съм имала провал с нея, обикновено с мая от лидъл.
Скрит текст:

# 56
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 779
Здравейте, имам нужда от съвет. Преди месец си взех хлебопекарна Tefal pain et tresors. Колкото и да се мъчих не можах да направя хубав хляб в нея. Звънях на Tefal да питам къде греша и заедно с тях стигнахме до извода че хлебопекарната е дефектна. Върнах я и взех Gorenje BM1210BK. С нея също не се получават нещата. Добре си замесва тестото, даже толкова бухва, че излиза извън тавичката и като дойде момента да го пече и тестото пада наполовина и нищо не се получава. Ползвам мая на Йодкер, някаква турска и други пробвах не става. Смених всички брашна на пазара същата работа. Тегля си продуктите, спазвам си стриктно рецептата и не става. Снимала съм какво се получава и рецептата от която го приготвям. Ползвам базовата програма за традиционен бял хляб Basic. Много ще съм ви благодарна ако някой може да даде съвет къде греша. Приемам и рецепти, може нещо там да е проблема. Благодаря предварително.

Скрит текст:



едно много просто нещо направи - седни до машината и проследи какво се случва. започни с бяло брашно. проследи втасването. не допускай повече от 2 пъти увеличаване на обема на тестото. докато се меси отвори капака и щипни с 2 пръста тестото - не хапе Smiley  не трябва да ти лепне. така ще установиш маята и течността в какви граници са.
на първа страница от темата би трябвало да има линкове към съвети. има и таблица от която може да видиш за евентуален проблем.
направи 1-2 успешни хляба. можеш да направиш снимки и на отделните етапи - месене и втасване.
докато започне печенето се "изключи" от соц.мрежи   rotfImbo

# 57
  • Габрово
  • Мнения: 3 309
За мен тези рецепти не са ОК, то хем маята е много в тях, хем брашното е малко, поне на око изглежда че ще искат още брашно. Ако се пробва с някакви изпитани рецепти, с каквито е пълно и във форума, и по блогове и прочие, сигурна съм че резултатът ще бъде различен. И да се гледа тестото разбира се, че от брашно до брашно може доста голяма разлика да има в поемането на течност.

# 58
  • Мнения: 41
Здравейте, имам нужда от съвет. Преди месец си взех хлебопекарна Tefal pain et tresors. Колкото и да се мъчих не можах да направя хубав хляб в нея. Звънях на Tefal да питам къде греша и заедно с тях стигнахме до извода че хлебопекарната е дефектна. Върнах я и взех Gorenje BM1210BK. С нея също не се получават нещата. Добре си замесва тестото, даже толкова бухва, че излиза извън тавичката и като дойде момента да го пече и тестото пада наполовина и нищо не се получава. Ползвам мая на Йодкер, някаква турска и други пробвах не става. Смених всички брашна на пазара същата работа. Тегля си продуктите, спазвам си стриктно рецептата и не става. Снимала съм какво се получава и рецептата от която го приготвям. Ползвам базовата програма за традиционен бял хляб Basic. Много ще съм ви благодарна ако някой може да даде съвет къде греша. Приемам и рецепти, може нещо там да е проблема. Благодаря предварително.

Здравей, проблема е само във водата. На 500 гр брашно са нужни до 300 мл течност, а в рецептата за бял хляб водата е дадена да е колкото брашното по 350 мл/гр, това е абсурд. Виж на първа страница в темата каква топка трябва да стане и го пробвай, както ти е писал bongo. Поздрави и успех.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 14:11 от bubanka

# 59
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 5 779
моме, както се казва - "чети етикета" Smiley
пишеш ,че използваш различни марки мая.  ако прочетеш грамажа написан на пакетчето ще видиш, че има
разлика в грамажа при различните марки. има от 7, 10 и 11 гр. пакетчето. провала ти е в кърпа вързан.
ако използваш първата рецепта за традиционен бял хляб при посочените количества течност ще трябва да
добавиш още брашно. следиш топката и я пощипваш. 3/4 пакетче мая може, но да е на Йоткер (7 гр.). от другите
пакетчета (турската и френската) 3/4 ще е много.
по-добрият вариант според мен е да се добавя брашно отколкото течност.

Общи условия

Активация на акаунт