Машина за хляб - 66 тема

  • 43 312
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • София
  • Мнения: 3 035
На моята машина Филипс програмите за пълнозърнест и ръжен хляб са около 2 часа и 10 мин и са без избор на препичане на коричката. Лошото е, че хляба се препича повече от нормално, направо кафяво и ако искам такъв хляб, трябва да го вадя поне 20 мин преди края на самата програма. Това е много неудобно, не знам защо така е направено и кой въобще яде такъв полу-изгорял хляб... Имате ли идеи как може да се коригира това?

Ползвайте нормалните програми и ще имате избор на изпичането. Щом ползвате бързите програми, ще трябва да се примирявате с някои техни недостатъци.

П.П. Всъщност, имате интересен проблем. И двете ми хлебопекарни имат бързи програми, като на Мулинекса дори е 1.38 часа, но и двете разполагат с пълния набор от възможности за избиране на тегло и степен на препичане.

П.П.2. Какво пише по този повод в упътването?

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 12:46 от Mунчо

# 526
  • Мнения: 4 862
На моята машина Филипс програмите за пълнозърнест и ръжен хляб са около 2 часа и 10 мин и са без избор на препичане на коричката. Лошото е, че хляба се препича повече от нормално, направо кафяво и ако искам такъв хляб, трябва да го вадя поне 20 мин преди края на самата програма. Това е много неудобно, не знам защо така е направено и кой въобще яде такъв полу-изгорял хляб... Имате ли идеи как може да се коригира това?

Ползвайте нормалните програми и ще имате избор на изпичането. Щом ползвате бързите програми, ще трябва да се примирявате с някои техни недостатъци.

П.П. Всъщност, имате интересен проблем. И двете ми хлебопекарни имат бързи програми, като на Мулинекса дори е 1.38 часа, но и двете разполагат с пълния набор от възможности за избиране на тегло и степен на препичане.

П.П.2. Какво пише по този повод в упътването?

Ами упътването не съм го превеждала, машината не е купена от БГ, има 37 програми, аз гледам книжката с рецептите. Основните програми са за бял хляб, там има избор на големина на хляба (3 вида), степен на препичане и времетраене. Но пълнозърнестия хляб с комбинация от 2 или 3 брашна е програма 4, където няма избор на препичане на кората. Иначе с тази програма хляба става хубав, тя е с двойно количество мая (2 мерителни лъжички)..

# 527
  • София
  • Мнения: 840
На моята машина Филипс програмите за пълнозърнест и ръжен хляб са около 2 часа и 10 мин и са без избор на препичане на коричката. Лошото е, че хляба се препича повече от нормално, направо кафяво и ако искам такъв хляб, трябва да го вадя поне 20 мин преди края на самата програма. Това е много неудобно, не знам защо така е направено и кой въобще яде такъв полу-изгорял хляб... Имате ли идеи как може да се коригира това?
Това звучи доста странно. Аз съм с Панасоник, програмата ми за ръжен хляб е 3 часа бързата или 4 часа нормалната. Обаче аз не ги ползвам реално. Програмата ми за бял хляб бързата е 2 часа и на нея идеално ми се получава хляб с 300 гр бяло и 200 гр лимец брашно хляб, средно изпичане на коричката.

# 528
  • Мнения: 4 862
Аз също правя пълнозърнест хляб на основната програма дълга или къса, но въпроса е защо програма 4 за пълнозърнест хляб, която е без регулиране на кората, хлябът се прегаря?

Casyopea B, може ли да видиш при теб програма 4 има ли опция за избор на грамаж и препичане на кората?

# 529
  • София
  • Мнения: 840
4 тата ми програма има избор само на размер хляб, и 3 програма ми е така, три опции грамаж - ползвам средната, коричка не може да се избира за степен на изпичане. Няколко пъти съм я тествала като ми беше нова пекарната, добре си пече, нито изгаря нито е сурово, някакво средно ниво изпича да кажем. Но както казах вече не я ползвам защото същата работа върши и втората ми програма.

# 530
  • София
  • Мнения: 5 005
Момичета-хлебопекарки, от вчера съм горд собственик на хлебопекарната от Лидъл. Никога досега не съм имала такъв уред и още сме в процес на опознаване.

Коя сполучлива рецепта бихте ли препоръчали за хляб за абсолютно начинаещи? Simple Smile

Много искам да се пробвам и с един козунак авансово преди Великден, защото досега единствено съм купувала такъв от пекарните. Коя е най-лесната и успешна рецепта?

В книжката има някакви рецепти, но все пък предпочитам да заложа на препоръките на ветераните тук... Simple Smile

# 531
  • Мнения: X
Аз също правя пълнозърнест хляб на основната програма дълга или къса, но въпроса е защо програма 4 за пълнозърнест хляб, която е без регулиране на кората, хлябът се прегаря?

Casyopea B, може ли да видиш при теб програма 4 има ли опция за избор на грамаж и препичане на кората?

Най-вероятно хляба не успява да втаса достатъчно на тази програма и остава по-малък на размер от изчисления в програмата. Тогава съответно му трябва и по-малко време да се изпече и след това се препича. Пълнозърнестите брашна са много видове и втасват различно, отделно освен маята и температурата на помещението където е хлебопекарната много влия на втасването.

# 532
  • Мнения: 4 609


Много искам да се пробвам и с един козунак авансово преди Великден, защото досега единствено съм купувала такъв от пекарните. Коя е най-лесната и успешна рецепта?

В книжката има някакви рецепти, но все пък предпочитам да заложа на препоръките на ветераните тук... Simple Smile
Миналата година направих 1-я си успешен козунак по рецептата на Пина ,(имах и 1 неуспешен по друга рецепта). Благодарение на една много мила съфорумка, която ми даваше насоки и за което много й благодаря 🌷 тази година пак ще правя, даже си взех брашно за козунак онзи ден от Лидл. Преди Великден ще направя за проба.

# 533
  • Мнения: 8 403
gabiplus, честита придобивка. Когато си купих хлебопекарна (моята не е от Лидл), първия хляб направих по рецепта от книжката. Опитът беше сполучлив. Според мен направи първия хляб по рецепта от книжката, направи бял хляб. Докато меси машината в началото я наблюдавай. Ако е необходимо, добави брашно, но по малко, изчаквай тестото да го поеме. Изгледай клипчето от първи пост как трябва да изглежда тестото, докато се меси .
За козунак , изцяло направен в хлебопекарна, виж рецептата на Пина, сполучлива е. Аз предпочитам да замеся и втасвам в машината (на програма тесто) , после да оформя и изпека във фурната.
В темата за козунаците НЕ препоръчват брашното за козунаци, а това за баница , защото е с повече белтъчини и аз това ползвам.

# 534
  • Мнения: 14 228
Скрит текст:
Аз си поръчах тази, сега е на промоция онлайн от технополис. Доволна съм от марката като цяло. И аз гледах лидълската, но разликата с тази, като пари е малка и затова я избрах. Още не е дошла за да дам отзиви. С две бъркалки е  като другата, аз главно това търсех и някои други функции.

Честито, аз съм със същата Горения, но я взехме по Коледа от Зора, на същата цена но във физически магазин. Няма да казвам, че от тогава до сега, един единствен път бях забравила, след като я заредих, да натисна копчето, та се наложи да купуваме хляб. Не съжалявам за избора, тогава чакахме машина на Mühler в Метро, но така и не получиха нищо.

Покрай локдауна в други страни тогава, била отказана цялата поръчка, но след отпечатването на хартиения им каталог. Та я оставили и в електронния.

# 535
  • Мнения: 4 609
Ами вече взех 2бр брашно за козунак ще видя първия ако не стане няма да го хабя,ще врътна 1 кекс 🥧 ,забравила съм миналата година с какво съм го правила.

# 536
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 557
Преди две-три години пробвах козунак с брашно за баница, а също и с брашно за козунак. Този с брашното за баница стана една идея по-жилав. Другият стоеше по-пърхав. Но то си зависи от много фактори. По принцип брашното за баница е с най-много белтъчини и би трябвало да стане най-добре. Но според мен е мааалко в повече белтъка и леко жилавее.

# 537
  • София
  • Мнения: 3 035
Преди постите направих 3-4 проби с брашно за баници, но на Топаз мел. Хареса ми повече от брашното за баници на София мел. Естествено на друг може и да не му хареса - на вкус и на цвят...Sunglasses

П.П. Понеже и аз бъркам козунаците по рецептата на Пина, стигнах до извода, че 150 грама захар са много и тестото на финала изобщо не втасва. Максималното количество , с което козунака прави шапка малко над ръба на казанче за 1500 грама продукти (Мулинекс) след изпичането, е 130 грама, като маята е половин кубче от живата. При 150 грама, на финала почти не се надига и след повече от двучасово последно втасване.

Последна редакция: чт, 01 апр 2021, 10:25 от Mунчо

# 538
  • Мнения: 192
Здравейте! Преди месец подарих на майка си хлебопекарната Tefal PF240E38 (иноксовата) след преглед на темата и консултация с вас.

Нещо не е доволна. Опита няколко рецепти от книжката и не й се получиха добре, а спазва пропорциите. Хлябът й често излиза недопечен. Една и съща рецепта с еднакви продукти й дава различен хляб. Ядосва се, че не може да си намери ежедневна рецепта, а аз се чувствам малко виновна, защото вместо да я улесня, както се надявах, аз я затрудних. Затова се включвам отново с въпрос. Моля, ако някой използва тази хлебопекарна и си има любими рецепти, които прави на нея, да ги сподели с мен! Може да е за бял или за черен хляб, за хляб със семена... или за какъвто и да е хляб всъщност! Ако има и някакви трикове и чалъми за по-добър хляб... Благодаря ви!

# 539
  • София
  • Мнения: 5 005
Моят първи хляб от лидълската хлебопекарна се получи чудесен- на вид, на вкус и всякак. Тъй като съм мързелива домакиня, включих машината на отложена програма вечерта и сутринта хлебчето ме чакаше готово в машината.

Сега събирам сили и смелост да направя козунак, но имам сериозни опасения, че няма да се справя с него.

Общи условия

Активация на акаунт