Строеж на къща с минимално участие в процеса

• 5 753
  • 101
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте,

За да улесня нещата ще кажа, че не съм се спрял на парцел, но ще гледам и той да е максимално готов за стартиране на работа, дори и по-скъпо да излезе. Т.е насочил съм се или към парцел с къща за събаряне, където има прекарани комуникации или упи с виза или разрешение застроеж. Тук целта ми е да не ходя по общини и институции и да не се разправям със съседи, а възможно най-лесно да строя. Такива парцели има по 100-120е/кв.

Отделно ако ми казвате че 800е/кв до ключ , това прави 200хил евро плюс парцел 100 хил евро цената става доста голяма. Това ли да очаквам?

С обзавеждане за 50 хил евро (измислям си) ще дойде над 350 хил евро, а има и озеленяване на двор и ограда. Това ли е реално или бъркам?

Да отбележа, че се целя към къща с готини фасади и довършителни работи над средното.
Да, лично аз това имам предвид и съм дала за пример ние какво сме платили и продължаваме да плащаме за скромна сглобяема къща с допълващо засторяване /води се склад, но ние го променихме на студио с мазе, в което ни е разположена инсталацията на термопомпата, бойлерът към нея и връзката на слънчевите палени също със инсталацията/- общо 130 кв. м. на 60 км. от София. Дори имотът, който ще закупиш да има издадено РС, то пак трябва да се преиздаде на твое име и има още куп административни и други процедури, които също струват пари, под формата на такси, които се заплащат. Дори да имаш прекаран ток с партида в къщата, ако си решил че ти трябва трифазен ток, пак се извървява дълга процедура и таксите там за предварителен договор и за окончателен договор за присъединяване. Не ги пренебрегвайте тези допълнители разходи.

Slashy, за съжаление в тази цена от 400 -420 евро/кв. м. до етап ШИЗ изобщо не влизат тези всичките довършителни работи, които съм изброила. Обичайно това е цената за груб строеж +замаска и шпакловка, прокарани кабели за ток и интернет, ВиК в къщата и обичайно може да включва и поставяне на дограмата и входната врата, а може дори да е без входна врата, че тя по принцип се поставя след като са направени настилките. Съвсем отделно са пък СМР по оградата и двора на имота. Ако пък се предвижда къщата да се изпълни с по-скъпи материали, облицовки, орнаменти и т.н. то цената със сигурност няма да е само 420 е/кв.м., а много повече.

# 31
Slashy, за съжаление в тази цена от 400 -420 евро/кв. м. до етап ШИЗ изобщо не влизат тези всичките довършителни работи, които съм изброила. Обичайно това е цената за груб строеж +замаска и шпакловка, прокарани кабели за ток и интернет, ВиК в къщата и обичайно може да включва и поставяне на дограмата и входната врата, а може дори да е без входна врата, че тя по принцип се поставя след като са направени настилките.

Да, точно това имам предвид, че ШиЗ (= по БДС) значи с прекарани ВиК, ток, включена канализация и т.н. Които обаче ти ги изреждаше като отделен разход. Всички тия инфраструктурни и бюрократски неща, трябва да са включени, иначе не е по БДС.
Но в крайна сметка нека оставим автора да знае най-добре какво му е включено в цената, на него са му направили конкретна оферта за конкретната къща, и там трябва да пише какво ще направят за тая цена.

Във вашия случай със сглобяемата къща 130 кв.м. напълно вярвам, че "страничните разходи" по ВиК, ток, разрешителни и т.н. са били сумарно толкова, колкото е било и изграждането на самата къща. Но когато говорим за масивно строителство, при това двойно по-голяма площ, не вярвам съотношението да е същото. Прекарването на ВиК и ток до парцела (не вътре в него) струва едно и също, без значение дали ще правиш складче от 50 кв.м. или палат на 3 етажа.

И още нещо, понеже използваш израза "довършителни работи" - не знам дали това е строго дефиниран термин, но поне в жилищата, които се продават по БДС, под "довършителни работи" се има предвид всичко от шпакловката (ШиЗ) нататък, което е нужно за да почнеш да обзавеждаш, без самото обзавеждане. На практика това значи боядисване, полагане на подови настилки, облицоване на баните, слагане на чешми, душове, тоалетни и т.н. Не че е малко, но за тези конкретни дейности няма как да стигнеш 400 евро/кв.м. по никакъв (нормално разумен) начин, дори с наистина скъпи материали.

# 32
Slashy, за съжаление в тази цена от 400 -420 евро/кв. м. до етап ШИЗ изобщо не влизат тези всичките довършителни работи, които съм изброила. Обичайно това е цената за груб строеж +замаска и шпакловка, прокарани кабели за ток и интернет, ВиК в къщата и обичайно може да включва и поставяне на дограмата и входната врата, а може дори да е без входна врата, че тя по принцип се поставя след като са направени настилките.

Да, точно това имам предвид, че ШиЗ (= по БДС) значи с прекарани ВиК, ток, включена канализация и т.н. Които обаче ти ги изреждаше като отделен разход. Всички тия инфраструктурни и бюрократски неща, трябва да са включени, иначе не е по БДС.
Но в крайна сметка нека оставим автора да знае най-добре какво му е включено в цената, на него са му направили конкретна оферта за конкретната къща, и там трябва да пише какво ще направят за тая цена.

Във вашия случай със сглобяемата къща 130 кв.м. напълно вярвам, че "страничните разходи" по ВиК, ток, разрешителни и т.н. са били сумарно толкова, колкото е било и изграждането на самата къща. Но когато говорим за масивно строителство, при това двойно по-голяма площ, не вярвам съотношението да е същото. Прекарването на ВиК и ток до парцела (не вътре в него) струва едно и също, без значение дали ще правиш складче от 50 кв.м. или палат на 3 етажа.

И още нещо, понеже използваш израза "довършителни работи" - не знам дали това е строго дефиниран термин, но поне в жилищата, които се продават по БДС, под "довършителни работи" се има предвид всичко от шпакловката (ШиЗ) нататък, което е нужно за да почнеш да обзавеждаш, без самото обзавеждане. На практика това значи боядисване, полагане на подови настилки, облицоване на баните, слагане на чешми, душове, тоалетни и т.н. Не че е малко, но за тези конкретни дейности няма как да стигнеш 400 евро/кв.м. по никакъв (нормално разумен) начин, дори с наистина скъпи материали.
Е, добре, не смятам да ме убеждаваш в разни цени само на теорша защото аз знам какво сме платили и ощи плащаме към момента. Напълно съм наасно кое ми влиза и кое не на различнити етапи на къщата. И не, прокарването на ток и ВиК в нашата къща не ми е излезнало колкото къщата, а драстично по-малко. Естестевно е, че разходите за свързване на имота с ток и ВиК са различни от тези вътре в самата къща. Това написах и аз, че често не се имат предвид при планиране на разходите. Ако си мислиш, че довършителните работи са малък разход, то  си в голама заблуда. Само който не е строил скоро или поне не е правил основин ремонт, може да си мисли, че ще му излезе евтинко. Само на книга са идиални нищата и се сручват по БДС или там както си мислиш. Всички фирми шикалкават и гледат да изпълнят по-малко СМР за възможно повече пари. Сторим по оферта и добре знам какво точно ми е включено в цената и какво не, за което се плаща допълнително. Успех на начинаещите!

# 33
Конкретно на въпроса ти, тъй като в момента проучвам различни строителни фирми (във връзка с апартамент), съм срещал такива, които поне според информацията на сайтовете им, са изпълнявали и проекти за еднофамилни къщи, освен за блокове.

@Авторе, без да искам намерих линка, който имах предвид в горния пост:
https://slav-stroy.net/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8/   

Изглежда като да са правили еднофамилни и други средноголеми къщи.
Нямам идея дали ще се навият за твоята кауза, ама не пречи да ги пробваш.

# 34
  • София
Слав строй ги знам, строят в Малинова долина блокове, по-скоро комплекси с огради и по няколко сгради в ограденото. Доста ги обикалях.
Много свястна фирма ми изглеждаха, а и поразпитах.
Но са плътно заети. Имат кандидати още преди офертите си в нови сгради, преди РЗ, площообразуване, преди подробните чертежи. Всичко им се капарира и изчезва на дълбоко зелено. Предполагам и с къщите е същото положението. Вероятно ще са заети далеч напред във времето.

Строителството без занимавка няма да мине. То ако не беше така, всеки щеше да поръчва и строи.
Отделно, моят опит само при довършителните работи е, че който се съгласява да сключваш договор с неустойки иска 3на цена, за да си върже добре гащите. Така че, за теб остава да избереш от 2 злини.
Така че цялата тая работа, как всичко ще се овърже с адвокати и неустойки, ми изглежда нереалистична.
Нещо като сметки без кръчмаря.

# 35
Слав строй ги знам, строят в Малинова долина блокове, по-скоро комплекси с огради и по няколко сгради в ограденото. Доста ги обикалях.
Ами, както се казва, сливи ли имаше в устата си? Simple Smile
Аз от 1 седмица разпитвам в другата тема за мнения за строителни фирми, и тази беше в списъка...

Много свястна фирма ми изглеждаха, а и поразпитах.
Но са плътно заети. Имат кандидати още преди офертите си в нови сгради, преди РЗ, площообразуване, преди подробните чертежи. Всичко им се капарира и изчезва на дълбоко зелено.
Откъде имаш тази информация? И ти ли си търсил в Малинова долина?
Щото като гледам те в момента и в близкото минало само там строят...

# 36
Отделно, моят опит само при довършителните работи е, че който се съгласява да сключваш договор с неустойки иска 3на цена, за да си върже добре гащите.

Пропуснах да кажа по този въпрос - под неустойка се има предвид парична неустойка, или просто да си оправят каквото са объркали? И в кои случаи - на "недоизпипана работа" или ако ти причинят щета?

Щото за второто важи винаги, всеки носи отговорност за причинена щета, без значение какво пише в договора, и дали изобщо има договор. Остава леката тънкост да докажеш, че те са го направили.

При некачествено изпълнение вече зависи в какво се състои проблема, за леко криви плочки примерно едва ли има законово основание, но при по-сериозни проблеми би трябвало също да можеш да настояваш да се коригира, без да има изричен регламент в договора. Вече ако искаш пари насреща, е друга бира...

# 37
Замислям се дали да не ди наема един човек, който ми се струва точен и е минавал през строеж на къща т.е има опит. Не знам колко пари би струвало, но ако му плащам примерно по 1000лв на месец за 6 месеца сигурно би имал желание да защитава моя интерес и да следи за качество и цени. Какво мислите? Отделно моя приятел инженер и други хора които са строили биха ми давали съвети, насоки и мнения. Идеятае да се подсигуря от няколко места.

Относно неустойки - не търся да печеля пари от това, по-скоро да се коригира издънката, но ако са забравили да сложат достатъчно арматура и са вдигнали къщата? Значи ли че ще я бутат и строят на ново? Неща от тоя сорт трябва да се хващат на време и да има човек, който да знае какво да гледа.

# 38
Идеята не е лоша, и аз мислех да ти го предложа, но за 1000лв. не вярвам някой да се навие. Това не е работа за по 1-2 часа на ден, в определени фази може би, но голяма част от времето ще е full time job.

Освен това няма как да сложиш начинание за 200-300к в ръцете на човек, който взема 1000, и да искаш да ти защитава интереса и да не те менти. И да не влиза в комбина с хората, които би трябвало да контролира.

Това, което ти трябва, е на практика проект мениджър, защото строежа на къща е проект, при това мащабен. Погледни какви са заплатите на такъв тип хора и си направи сметка.

Като се замисля може да има и фирми които предлагат такава услуга, защото не вярвам да си единствения в това положение.

# 39
Значи за около 5 к месечно, ще ти пусна ММ да ти върши тая работа. В момента прави 3 ремонта едновременно, и на 1/3 според масовите оферти за довършителни..))

# 40
  • София
Откъде имаш тази информация? И ти ли си търсил в Малинова долина?
Щото като гледам те в момента и в близкото минало само там строят...
Търсих, вече не търся. Отказах се.
Чакам падането на цените! Хаха, това шега ..
Значи за около 5 к месечно, ще ти пусна ММ да ти върши тая работа. В момента прави 3 ремонта едновременно, и на 1/3 според масовите оферти за довършителни..))
Ами да дойде при мен. 3 ремонта ще прави едновременно, за 1/3 от цената Simple Smile

# 41
Само да обърна внивание, че в ¹голяма част от Малинова долина няма изграден цинтрален водопровод и канализация. Тепърва се подготвя проект за райони на Сафия с липса на такава инфраструктела. Кога обаче ще бъди одобрен и изпълнен е много рано да се каже. Очаквайте това да стане най-рано до 31.12.2023 г., но много по-вероятно до 31.12.2027 г. Нявам идея тези фирми, които строят там как точно получават РС и каак осигуряват вода и канал за тези многобройни кооперации. Не ми се мисли ако са на изгребни ями!!!! Хуцяво е когата купеувате там са разбевете как точно е уреден този въпрос в кооперацията  и изобщо в квартала!

# 42
  • София
Има водопровод.

# 43
Няма в целият квартал. Приви се на парче и на частни начала.

# 44
Не знам какви са цените за такива услуги, но не мисля че ще е работа на пълен работен ден, никой човек можеш да си позволи да строй къща, не би се навил да си замрази работата или бизнеса, зада строй къща на пълно работно време.

Иначе за 5к х 6 месеца (примерно) това са 30к, никак не е малко, едва ли строителя ще ме излъже с толкова Simple Smile

Но сериозно, ако има такива услуги, колко ли би било възнаграждението и дали лицето ще се навие да носи материална отговорност?

Попаднах на доста подробен документ, описващ процеса на строеж: https://25steps.ytong.bg/?download=1

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 19:57 от Gogo1979

Общи условия

Активация на акаунт