Строеж на къща с минимално участие в процеса

• 5 762
  • 101
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Търсих, вече не търся. Отказах се.
Чакам падането на цените! Хаха, това шега ..

А защо се отказа, ако не е тайна?
Сериозно питам, все пак и аз в момента проявявам интерес към тоя квартал.
Просто намерих нещо по-близо до центъра. Иначе все още смятам, че кварталът има потенциал.
И аз, разбира се, говоря точно за тази част, в ляво от Сим Шосе, която е асфалтирана и с канализация.
Даже, по-скоро над НСА.

# 61
Лоша практика е да се доверяваш на когото и да е на 100%.
Да си построиш къща, вместо да купиш готова, ще излезе по-евтино, само ако стоиш на главата на всеки от участващите. А да делегираш права на непознати, колкото и сериозни изглеждат, е голям, много голям финансов риск.
Ако нямаш капацитет да си "надзорник", си купи готова къща. Така поне ще видиш какво купуваш и за колко.

# 62
Е ти като купиш наготово, пак се доверяваш. Това че ще я видиш готова, изобщо не значи, че строителите не са "спестявали" от арматура и цимент, примерно.

Ако някой иска да те прецака, винаги може. Единствената причина тоя свят да съществува и да работи долу-горе нормално е, че не всички са мошеници.

# 63
Фаталина, почвам да разбирам откъде идва псевдонима ти - в почти всяко мнение има някакъв фатализъм, как няма да стане, как всичко е кофти, гадно, само ще се прецакаш, абе направо човек да зареже и да ляга да мре...

Когато става дума за субективно мнение, както и да е - всеки си има право. Когато става дума за факти обаче, твоите са твърде "алтернативни".
Вече те питаха откъде имаш тази информация, ти не каза - откъде са тия дати 31.12.2023 и 2027? Според мен ги ръсиш ей така напосоки...

Сега да кажа моята информация: Първата инфраструктура (канализация, водопровод, ток) в Малинова долина е прекарана в края на соц-а, когато са започнати най-старите блокове в района. После 90-те дълго време нищо не се случва, защото повечето сгради там са ЖСК, а по това време хората нямаха какво да ядат, камо ли да строят. Каналите и шахтите от това време още се виждат на местата, където не е асфалтирано - стърчат бетонни пръстени по половин метър над земята (които после се режат до нивото на асфалта).

От 10-ина години насам нещата в квартала се пораздвижиха, като най-напред се застроиха "дупките" между старите блокове, както се случва и в останалите квартали. Там канализация 100% вече е имало заради околните сгради.

Преди 4-5 години общината взе че издаде читав устройствен план на квартала, вкара много терени в регулация, определи къде ще минават улиците, а тези които си бяха от преди това, но не бяха довършени, даже ги асфалтира.  Оттогава насам започна да се строи масово, всяка година по 3-4 нови строежа започваха.

Конкретно на въпроса, кой прави канализацията на новите сгради, дали общината или всеки инвеститор "удължава" до сградата си - това не мога да кажа. Това, което знам, е че когато парцела на инвеститора се пада върху (бъдеща) улица, общината на практика ги задължава да дарят терена за улицата като общинска собственост, в противен случай отказва да издаде разрешение за строеж. Нищо чудно да ги задължава и да доизградят ВиК мрежата.

Не виждам на практика какво значение има, в единия случай го плаща инвеститора и съответно после собствениците в блока, в другия случай го плащаме всички с данъците си. И в двата случая накрая собствеността е общинска, т.е. не може някой чепат дядка да ти каже "това е моя водопровод, няма да ми го ползваш". И в двата случая има нова канализация. Никой не строи блокове на септична яма.

Да подчертая, говоря за частта на Малинова долина вляво от Симеоновско посока околовръстното. Частта край Климент Охридски не знам как е. За вилната зона със същото име над ИКЕА, също нямам информация.

Не знам от къде идва псевдонима на Фаталина, но съм напълно съгласна с това, което тя описва. Просто го знам от личен опит.

Относно това, че няма блокове на септична яма - това абсолютно не е вярно. Има и то са доста. Наш съсед също строи кооперация и по проект тя трябва да е със септична яма. Познай обаче дали ще прави яма. Ами няма да прави - просто ще е поредния тарикат!

Водопроводите и канализациите ги правят инвеститорите. От опит го казвам. Сега си представи един квартал с построена на парче ВиК инфраструктура. Абсолютен миш -маш!
В Европа обществената инфраструктура е отговорност изцяло на общините, за това и там няма как да видиш някой да си прави водопровод или канализация. Ако беше добре инвеститорите да правят водопроводи и канализация отдавна в Европа щяха да делегират тази отговорност на тях! Но не е добре и за това се правят цялостни проекти и цялостно изпълнение, а не на парче, както е при нас!

Относно датите за изграждане на обществена инфраструктура. Ние нямаме канализация до имота и съм писала доста на общината. Ами да ви кажа от това, което ми пращат като отговор едва ли ще има нормална обществена инфраструктура в София до края на века! Това не е приоритет на сегашното управление! За 15 години общо взето почти нищо не е направено по ВиК инфраструктурата.

Относно темата "Строеж на къща с минимално участие в процеса" - сигурно е възможно това, но все пак една къща е доста пари и не знам дали си струва да заложиш толкова пари и в крайна сметка да не е това, което си искал, защото си нямал време за надзор.
Ние строим с фирма, за която имахме много добри препоръки. Наш добър приятел ползва тази фирма като под изпълнител и е много доволен. Ние обаче въобще не сме доволни от тяхната работа.

И от надзора не сме доволни, а и там бяха много добри препоръките.

Като заключение мога да кажа, че всеки сам си решава дали би бил склонен да инвестира толкова пари без да се ангажира лично да проверява поне от време на време, кой какво е свършил.

# 64
  • Велико Търново
Сега се замислих, че автора сега търси съвет за строене без да участва в процеса. Ноооо, когато започне да налива пари за всичко, буквално през ден да плаща по две пачки за нещо по друг начин ще гледа и сам ще надзирава къде и как му се разходват парите. Ако са негови и изработени разбира се Simple Smile

# 65
Slashy, след няколко месеца, част от този огромен проект ще бъде представен за одобрение и финансиране по Оперативна програма "Околна среда 20014 -2020 г.". В случай, 'че се одобри самото му изпълнение ще продължи до края на 2023 г. Както е видно от статията, инвестицията е огромна и нейният втори етап ще продължи през програмен период 2021 -2027 г., но най-рано ще стартира през 2023 г. след приключване на първият етап.

https://m.offnews.bg/news/Ikonomika_59/76-ot-Sofiia-ima-kanaliza … -leva_717733.html

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 15:34 от fatalina

# 66

От статията "Общата стойност на всички проекти, които е необходимо да бъдат реализирани, за да се постигне пълно съответствие с европейските директиви за агломерациите над 10 000 еквивалент жители, е около 1,3 млрд. лева."
От отговорите, които получавам от общината средствата отделени за ВиК са около 400 000 лева.
Отделно трябва да отделят пари и за отчуждаване на терени, защото пътната мрежа(там трябва да се положи също ВиК структурите) също е направена върху частни терени.  С две думи - сложно е и не се знае дали и кога ще стане.

# 67

От статията "Общата стойност на всички проекти, които е необходимо да бъдат реализирани, за да се постигне пълно съответствие с европейските директиви за агломерациите над 10 000 еквивалент жители, е около 1,3 млрд. лева."
От отговорите, които получавам от общината средствата отделени за ВиК са около 400 000 лева.
Отделно трябва да отделят пари и за отчуждаване на терени, защото пътната мрежа(там трябва да се положи също ВиК структурите) също е направена върху частни терени.  С две думи - сложно е и не се знае дали и кога ще стане.
Nellytan, вероятно става въпрос за различен тип финансиране. СО има инвестиционни проекти, които изпълнява с общински средства и/или с целево държавно финансиране. Отделно Софийска вода, като ВиК оператор в Бизнес плана си има включени обекти за реконструкция и подмяна на същестуваща ВиК мрежа и съоръжения. Процесът наистина е много бавен. Тези инвестиции са много големи и непосилни за много общини. СО за да съфинансира тези проекти ще тегли поредните огромни заеми, които всички ние ще изплащаме, чрез увеличени такси и данъци, а пък Софийска вода в годините плавно ще увеличава таксата за водоползване и пречистване, за да си покрие пък тя вложените средства.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 16:02 от fatalina

# 68
fatalina не знам кой какво финансира, но е факт, че не могат да се справят с изграждането на инфраструктура за ВиК.
За последните 15 години имаме все едни и същи управляващи, а не виждам нито един квартал на София да е решен проблемът с ВиК инфраструктурата. Общо взето все чакат някой друг да дойде да оправи проблема!

На моите сигнали винаги ми пишат "Г-жо 400м (метра, а не километра) няма как да изградим. Дали сме ви възможност да си ги изградите сами!"

Не съм чувала Софийска Вода или Столична община да е направила нов водопровод или канализация. Имам предвид напълно нови - несъществуващи до сега. Иначе за ремонти на съществуващи е ясно, че правят.

# 69
Не съм казал, че няма да се занимавам, но няма как да съм там нон стоп, не мисля че и повечето хора строили къща, са имаши тази възможност. Все пак някой трябва да работи, за да плаща строежа. Но като цяло си го представях рано сутрин или късно вечер и целодневно уикендите, празниците и понякога еднодневни отпуски.

# 70
  • гр. София
Гого, това се случва, когато цялата рода е включена в строежа. Преди години беше така и цялото село се включваше.
В момента, това, което си мислиш, са чисти фантасмагории.

# 71
Гого, това се случва, когато цялата рода е включена в строежа. Преди години беше така и цялото село се включваше.
В момента, това, което си мислиш, са чисти фантасмагории.
Еее, хайде сега, чак пък фантасмагории.

Ако ходи на строежа всеки ден, сутрин или вечер, или и двете, мисля че може да се получат нещата. В краен случай ще сложи 5 камери там и ще преглежда записите вечер преди лягане Simple Smile А дори да не ги преглежда, достатъчен е възпитателния ефект да знаят, че ги снимат. И ако стане някъде проблем да може да се види какво точно се е случило.

Това с цялото село беше когато хората сами си строяха къщите, с двете си ръце. Тогава се събираше селото да помага, щото сам човек няма как. За сметка на това комшията като тръгне да строи, и ти си зарязваш работата и ходиш на помагаш, и си губиш времето и здравето, както той си е губил за твойта къща.

# 72
А  къде ще ги качи тези камери?! Дане говорим, че да груб строиж и ток намяш. Най мнаго да са ти пуснали един кабил от таблото. И всеки ден да ходи, а това няма как да се случва като е на работа, пак има риск да не се изпълнят всички опирации както на него му си иска.  Дори да успява да наблюдава процеса, като не е е специалист едва ли ще може да прецени дали всичко  е изпълнено по проект. Просто се стори и се подготвяш, че няма всичко да премине гладко, че.ще има грешки, но се надяваш те да са малко.

# 73
Идеята на камерите беше да се гледат от вкъщи по интернет Simple Smile Ако ще ходи на място да гледа камери, кел файда. Да с тока и с интернета може да има известен проблем, но ще се намери решение, и определено ще е по-евтино от това да плаща на някой да виси там.

Малко встрани от темата - не се засягай, ама толкова ли мьеко говориш, колкото пишеш? Simple Smile Кабил, опирации... по-нагоре имаше още примери. Аз също съм от район където се говори на супер меко, ама като пиша не ми идват така думите Simple Smile

# 74
А  къде ще ги качи тези камери?! Дане говорим, че да груб строиж и ток намяш. Най мнаго да са ти пуснали един кабил от таблото. И всеки ден да ходи, а това няма как да се случва като е на работа, пак има риск да не се изпълнят всички опирации както на него му си иска.  Дори да успява да наблюдава процеса, като не е е специалист едва ли ще може да прецени дали всичко  е изпълнено по проект. Просто се стори и се подготвяш, че няма всичко да премине гладко, че.ще има грешки, но се надяваш те да са малко.

Ние имаме ток от началото на строежа. От енерго дружеството бяха много бързи и месец и половина след като получихме разрешителното за строеж вече имахме ток.

Нашите камери са разположени на стълб вътре в имота. Много е полезно да имаш камери.

И ние не висим цял ден на обекта. Но ходим често - повечето случаи след работа и събота и неделя.

Общи условия

Активация на акаунт