Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 63

• 35 366
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, включвам се отново с информация след прегледа - ехографията не показа изменения или възли на жлезата, дори казаха, че е идеална. Това е успокоителното. Другото, както bongo предрече - според докторката хормоните ми били в норма и нищо не ми препоръча....
През последните две седмици четях активно из старите теми, за да не задавам излишни и вече дискутирани въпроси Simple Smile
Май ще се оправям сама...Реших да си самоназнача хормон. Взех Л тироксин и ще започна с 25 първите няколко дни и ще вдигна до препоръчаните от bongo 37,5. Въпросът ми е след колко време е удачно да направя контролни изследвания за да проследя ефекта и съответно ако е необходимо да регулирам дозата? Два месеца или?
Друг въпрос - в случай че ехографията е ОК, има ли смисъл да пускам антитела сега или да изчакам малко. Доколкото виждам те май не дават информация за функцията на жлезата, а показват възпеления в организма? Дали е удачно да мине малко време на хормон, да поизчистя храненето + сублементиране и тогава?

От всичко, което прочетох, започвам да си мисля, че може и сама да съм се докарала до това състояние с безкрайните диети и гладуване в годините   Sad Взимам се в ръце и ще коригирам и храненето - спирам фастовете, включвам по малко от безглутеновите полезни въглехидрати и ще взимам добавки.

От ПКК ми прави впечатление следното:
Глюкоза 5,49 (4,2-6,4)
Холестерол 4,36 (3,5-5,5)
LDL 2.3 (0-3)
HDL 1.65 (1-2.5)
креатинин 29,5 (45-133)

Хемоглобина е добре 133 (120-180)
Този креатинин какво е?
Май високата глюкоза и холестерол са в следствие на неработещата жлеза? Вие как смятате? При положение че не близвам сладко под никаква форма, вкл. плодове, месо не ям, да не говорим за пържено, мазно и т.н.???

# 541
Какво мислите за резултатите ми от вчера?

TSH          0,17 /0,27-4,20/
  FT4          19,90 /12,00-22,00/
  FT3          4,32 /3,10-6,80/
  Anti-tg /TAT/       129 /до 115/
  Anti-TPO /MAT/       9,02 /до 34/ , приемам Л тироксин 75, чувствам се добре.

В началото на юни са били
TSH       0,91 /0,27-4,20/
FT4       18,50 /12,00-22,00/
 FT3      3,49 /3,10-6,80/ при същата доза.
Според вас да променям ли дозата?

През юни като си била на тази доза, отскоро ли си била на нея? Правя някаква сметка колко време си пила същата доза преди едните и преди другите изследвания. Защото има чувствителна промяна във всички показатели. Друга промяна да си правила в хранене, нещо друго, т.е. да се е подобрило усвояването, конверсията?

Daisy07 при всяка промяна на доза или започване тепърва на прием се изчаква поне 45 дни преди изследване.
Креатинина показва как работят бъбреците.

# 542
  • Бургас
mibobo, от февруари съм на 75, преди това бях на 50.
февруари са били
ТСХ    2,4 /0,27-4,20/
ФТ4   17,19 /12,00-22,00/
ФТ3    3,84 /3,10-6,80/
ТАТ   172 /до 115/
МАТ   29,69 /до 34/
Виждам, че и антителата ми са спаднали.
От година и половина се храня нисковъглехидратно, силно съм ограничила глутена, но не е напълно. Другото за което се сещам, е че от началото на септември спрях противозачатъчните, които пия от много години. Освен това съм попълнила липсите на В12 и вит Д вече е 33.30, а преди беше около 25.
И на фона на добрите щитовидни резултати, чернодробните ми показатели са се влошили значително и нямам идея от какво.

# 543
Е доста промени имаш, всичко е повлияло вероятно. Антителата вероятно от ограничаване на глутена.
Ами ако се чувстваш добре така и не те е страх да не залитнеш към хипер остани на тази доза. Иначе може да намалиш малко примерно на 62,5мг

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 13:54 от mibobo

# 544
Как ще си само назначавате хормон?

# 545
Според мен Радина направо си е тръгнала да залита към хипер.

# 546
Според мен Радина направо си е тръгнала да залита към хипер.

ТСХ-то да , но Т4 няма 20  при граница 22. Тя да си прецени, аз може би бих намалила малко, но пък като казва, че се чувства добре.
Иначе аз лично и преди много не съм му се впечатлявала на ТСХ сам по себе си като показател, но от както последните месеци се нагледах на хора около мен с много добри Т3 и Т4 а ТСХ 4, или пък като при сина ми - ТСХ 1,6 а Т4 под норма....тотално не му вярвам вече.

# 547
Фт 4 е почти 20, вероятно следващия път като ги пусне тсх ще е паднало още а фт4 над 20, типична картинка за хипера.
Не знам за хипофункцията, но при хипера тсх-то си е важно, забие ли надолу, няма 6-5 😁

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 14:37 от Lemy

# 548
Той ТСХ принципно е показател който трябва да отчита дадено състояние - хипер или хипо. Въпроса е, че често не отчита правилно по ред причини, това искам да кажа. Чувствителен е от много неща или при проблем с хипофизата не отчита правилно и аз не знам. И затова по мое мнение независимо хипер или хипо, трябва да се тълкуват трите хормона заедно, все пак Т3 и Т4 са хормоните на щитовидната, не ТСХ.
Просто постоянно виждам нелогични резултати на трите хормона разгледани заедно и затова го казвам. Защото на тоя мой познат при ТСХ 4 ако имаше само това изследвано и щяха да му изпишат хормон, а Т4 му беше 18-19 и щеше да се предозира яко след месец. Но той беше пуснал и трите и лекар прецени, че остава така и ще го следи.

Ето както казах и при сина ми, виж какво става при ТСХ  1,38  поднормен Т4,  лекарката въпреки "добрия" ТСХ вдигна дозата и на следващия път  виж резултатите... е как да вярвам на ТСХ Wink
Скрит текст:

Последно и за моите изследвания споделих,  Т3 и Т4 са ми подобрени от тези преди 5 месеца, но ТСХ нелогично се е повишил.

http://foodforthoughtbg.blogspot.com/search?q=tsh

# 549
Зависи от много неща как ще се погледнат резултатите, имам чувството че на мъжете гледат малко по-различно, също и възрастта. И на моят мъж тсх е близо 4, но изобщо и не са и помисляли за хормон ендотата, нямало да ражда и тн. 😸
За тсх мисълта ми е, че падне ли под долната граница и по надолу, си е сигнал, че има проблем.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 15:50 от Lemy

# 550
Хаха е тя и детската ендо при сина ми като стигна ТСХ 3,5 и викаше - Е хайде няма да ражда сега Simple Smile . И аз се съгласих, защото хич не ми се чуваше за хормон, но 6м по-късно ТСХ му беше вече 5,6

# 551
Само за информация за тези които са при Димитрова от София Мед ( май Хепи ходеше при нея?), та, жената има корона вирус..
Възмутена съм, защото аз разбрах случайно от приятелка която имаше час сега тази седмица и са и звъннали да го преместят за друга дата. На тези като мен които са имали контакт с нея, така и не звъннаха.. та да ви се похваля с положителен тест.. 😐🤦‍♀️

# 552
Ееееее
София мед не ми направиха добро впечатление като организация, жалко че се е заразила, и че и ти си пострадала Sad
Аз тъкмо мислех да запиша час по време на ДО Sad
Благодаря за информацията! Важна е!

# 553
Ужас, предполагам че и все по-зле ще става 🤦
Бенчита, съжалявам, дано го минеш по най-лекия начин.
Аз тъкмо се гласях да си записвам час за УНГ в Софиямед.
Тази лекарка къде точно преглежда в блок 1 или 2?
Аз ходих може би август там, направи ми добро впечатление, мериха ни температурата на входа, попълвахме декларация.

# 554
Аз като ходих, всички гледаха в блок 1
Посетихме и ревматолог там, защото нашият от март не приема и не вдига. Той си изми ръцете,но беше без маска и теглинедна лекция против всичко. Нямахме избор, в безизходица бяхме за лечението... Димитрова беше с маска, на дистанция ( освен като гледаше на ехограф) и на отворен прозорец. Тоест мисля е съвестна...

Общи условия

Активация на акаунт