Студенти в Австрия - тема 1

• 64 941
  • 778
  •   1
Отговори
# 225
Бърз въпрос. Hands Hand

При записването за статут студент, изискаха  ли ви

"Неофициална декларация за наличие на достатъчно финансови ресурси (от всякакъв източник)"?
"Formlose Erklärung, über ausreichend finanzielle Mittel (aus beliebiger Quelle) zu verfügen"

Ваше извлечение от банкова сметка ли се прилага,
или само декларация свободен текст преведена,
или по банковата сметка на студента трябва да има някакъв минимум сума, определена от страната за издръжка на студент?

k_savova, вие тази регистрация ли сте направили само с адресна регистрация, лична карта, и студентска карта? (Anmeldebescheinigung – сертификат за регистрация, регламентиращ престоя в Австрия)
На този адрес ли - и със записан час?
MA 35

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 12:16 от Free Soul

# 226
  • Варна
Бърз въпрос. Hands Hand

При записването за статут студент, изискаха  ли ви

"Неофициална декларация за наличие на достатъчно финансови ресурси (от всякакъв източник)"?
"Formlose Erklärung, über ausreichend finanzielle Mittel (aus beliebiger Quelle) zu verfügen"

Ваше извлечение от банкова сметка ли се прилага,
или само декларация свободен текст преведена,
или по банковата сметка на студента трябва да има някакъв минимум сума, определена от страната за издръжка на студент?

k_savova, вие тази регистрация ли сте направили само с адресна регистрация, лична карта, и студентска карта? (Anmeldebescheinigung – сертификат за регистрация, регламентиращ престоя в Австрия)
На този адрес ли - и със записан час?
MA 35
Ние сме направили само адресна регистрация (Meldezettel), за район 2, ползвахме съответното кметство 1020, Karmelitergasse 9 , без записан час всеки ден до обед, после са с часове.
Като съм чела старите теми, сякаш не съм срещала т.нар. анмелдебешайнигунг (Anmeldebescheinigung), а може и да не съм обърнала внимание. Статията , която беше пусната е от 2018г. всъщност намерих и по-нова информация, трябва ли да се прави и анмелдебешайнигунг? Аз ще потърся из сайта на университета, и детето ще пита там на място....
Допълвам се: явно трябва да се прави

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 13:24 от k_savova

# 227
Да, адресната регистрация е различна.
Според зет ми, който живее там, този статут е най-важният документ, който им трябва.

# 228
  • столицата
Това е след 3 месеца престой. Моето дете сега си я направи. Първоначално се регистрира само с (Meldezettel)

# 229
Каква е процедурата?
Изискват ли декларация за доход/извлечение от банкова сметка?

# 230
  • столицата
Никъде не са ни искали доходи/сметки. Дори австрийска банкова сметка можеш да си откриеш едва след като имаш адресна регистрация.

# 231
Здравейте,
Чета ви с голям интерес и благодаря за споделената информация. Аз също имам студент - първи курс във Виена - WU. Ще учи Икономика и соц. науки на немски език. Разбрах, че лекциите започват на 10 октомври, ще заминава другата седмица.  Доста неща ми се поизясниха около настаняването му във Виена, но имате ли представа  как стои въпросът с учебниците. Сигурно са online, но бих искала да знам евентуално какъв разход ще ми е това. Успех на всички деца! Благодаря предварително!

# 232
Ще подбутна тази тема. Ние сме на път за университет във Виена.
В момента чакаме отговор от Лаудер и Кремс и се готвим за WU. Програми на английски.
Търся насоки за общежитие.
                                                         Мен ме интересуват технически университети ,но само английска програма-немски не знае моичкия. Има ли шанс бакалавър да учи и в кой университет ?Иска да учи изкуствен интелект, софтуерен инженер...Дайте си ,моля мнението...

# 233
    Мен ме интересуват технически университети ,но само английска програма-немски не знае моичкия. Има ли шанс бакалавър да учи и в кой университет ?Иска да учи изкуствен интелект, софтуерен инженер...Дайте си ,моля мнението...

Информатика на английски в IMC Krems University of Applied Sciences, частен университет Modul University Vienna, и мисля че имаше и в St. Pölten University of Applied Sciences. За следващата учебна година може да има промени.

# 234
    • Varna

Вижте тук  https://www.studienwahl.at/studies/engineering-sciences/?page=1&per-page=10

# 235
    • столицата
    Здравейте,
    Чета ви с голям интерес и благодаря за споделената информация. Аз също имам студент - първи курс във Виена - WU. Ще учи Икономика и соц. науки на немски език. Разбрах, че лекциите започват на 10 октомври, ще заминава другата седмица.  Доста неща ми се поизясниха около настаняването му във Виена, но имате ли представа  как стои въпросът с учебниците. Сигурно са online, но бих искала да знам евентуално какъв разход ще ми е това.
    Не съм чувала от моето дете да е купувало учебници. Всичко им се дава онлайн през профила. На изпитите могат да ползват речници за бг. Поне в първи курс е така. Дъщеря ми е същата специалност.

# 236
    Здравейте отново,Благодаря за отговора от вчера. Трябва ли удостоверение за раждане /разбира се с превод/ при регистриране в общината. Когато бяхме в началото на месеца във Виена за записване, не смогнахме да направим това, защото не си бяхме взели предварително номерче. Беше в петък преди обяд, а на другия ден се прибирахме. Една доста нелюбезна г-жа от общината, ни отговори, че без такова нещо не може и трябва да отидем друг път. Мерси!

# 237
    • столицата
    Ако сте още в Бг, нека детето си изкара от общината многоезичен акт за раждане. Така не се налага да давате документа за превод. Често казано, не знам дали го искат за регистрацията. Моето дете само си движеше нещата. Предполагам, че някъде за  описани изискуемите документи

# 238
    Скрит текст:
    Два въпроса: документален и продоволствено-транспортен
    Документален: някое общежитие да ви е искало гарант за плащанията - родител или минимална наличност по Австрийската карта?
    австрийска СИМ можем ли да вземем без жилищна регистрация ?
    Транспортен: който е ползвал СПИДИ
    Имате ли проблем с изпращане на храна ?
    Няма да говорим в БГ, но дребни неща като бурканче мед, домашна лютеница или друго дребно домашно, луканка?
    Също и готови от магазина?
    Зная, че има БГ магазин във Виена, но друго е мама/БАБА да приготвят?

(Доставки Австрия нямат офис в Пло и цената е по-висока от Спиди двойно в момета)

Мога само за общежитието да дам инфо - не са ни искали никакви доходи, единствено искаха да попълним СЕПА за банковата сметка, защото теглят парите за наема директно. Доколкото разбрах, за регистрацията за временно пребиваване обаче се иска документ от родител, че ще издържа детето.

Това какво представлява? Ние направихме регистрация в общината с попълнена бланка от наемодателя, личен документ и студентска карта.
    При нас от общежитието искаха доход на родител като гаранция (нетен доход в евро за последните три месеца на бланка от работодателя) и австрийска сметка за плащането на наема, която в последствие направихме.
    Вчера пристигна моето момче във Виена и се сблъска с неработещите супермаркети в неделя. Намерил някаква Била +, която работела, та си купил вурстчета и яйца.

Това е статут на дългосрочно пребиваващ, трябва да се направи до 3 месеца след адресната регистрация, на сина ми му дадоха документ с инструкции като се регистрира в общината: https://www.wien.gv.at/amtshelfer/dokumente/aufenthalt/ewr/besch … escheinigung.html

# 239
    Това е статут на дългосрочно пребиваващ, трябва да се направи до 3 месеца след адресната регистрация, на сина ми му дадоха документ с инструкции като се регистрира в общината: https://www.wien.gv.at/amtshelfer/dokumente/aufenthalt/ewr/besch … escheinigung.html

То това е най-важния документ според мен. Но той идва най-накрая. Преди него вече си се записал, настанил, имаш банкова книжка и адресна регистрация.

Общи условия

Активация на акаунт