Дистанционно обучение за учениците-Teмa 7

• 32 009
  • 801
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Според "Конвенция за правата на детето" 20ноември1989г.
Право на образование
Всяко дете има право на образование. Държавата дава равен шанс на всички, осигурявайки безплатно и задължително начално, достъп (според способностите) до различни форми на средно и висше образование. Училищната дисциплина трябва да се спазва по начин, запазващ човешкото достойнство.
Правото на образование е установено и в Конституцията:
Чл. 53. (1) Всеки има право на образование.
(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
(3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. При определени от закона условия образованието във висшите държавни училища е безплатно.
(4) Висшите училища се ползват с академична автономия.
(5) Граждани и организации могат да създават училища при условия и по ред, определени със закон. Обучението в тях трябва да съответства на държавните изисквания.
(6) Държавата насърчава образованието, като създава и финансира училища, подпомага способни ученици и студенти, създава условия за професионално обучение и преквалификация. Тя упражнява контрол върху всички видове и степени училища.

Но това какво общо има с темата? Някакво нарушение на това право от държавата ли виждате?

# 106
По какъв начин са разредени класовете?
При нас не виждам как ще стане честно казано.

Не вярвам и не виждам и при нас как ще стане.
Не виждам и как могат да разредят децата като ги сложат по едно на чин - стаята е малка. Ще питам на РС има ли опция да ги прехвърлят в по-широка, за да има място за повече чинове, на които да седи по едно дете.
За трети клас говоря..ако има значение.

# 107
Някой може ли да ми обясни? Приеха промените, но влизат в сила от 01.01 ли?     https://www.vesti.bg/na-uchilishte/ns-reshi-koga-shte-mozhe-da-s … tipFa6-hKEG0WfSvU

# 108
На вестници не вярвам. Като публикуват в ДВ промените в закона, тогава ще се види какво-що.

# 109
Повече от абсурдно е и на мен сериозно започва да ми писва от мерките им! Детето след два дни в училище е с рани по ръцете от гела! Има атопична кожа и си представяте какво се случва. Маските са нон стоп на тях, само за закуска и обяд ги махат. Безумие пълно!
Абсолютно безумие.

И тук са такива мерките.
Вчера като се върна от у-ще точно това си мислех къде да оставяме раницата, да стои ли с тези дрехи..?
Досега не съм правила нищо от описаното да мия опкаовки, да оставям пакети в изолация, да се сменям дрехите като ходя навън -кино, музей, магазин.
Щерка ми ме изгледа странно като й казах да не слага раницата на плота и да си разопакова обяда от вратата.

Вчера са били 8 деца, а днес ще са останалите 15. Общо трябва да са 25, ще видим в понеделник когато ще са пълните класове.

Иначе детето каза, че е бил ок деня. Искаше само повече от 2 маски на деня, защото се запотявали и мокрели и искала да ги сменя след всяко междучасие. Каза, че на междучасията са играли с една и съща топка, без маски баскетбол с група от класа й и са били близо -без дистанция и учителите не са им казвали нищо.

Прекарали са деня в гледане на видеа първата част за маските, как да се дезинфекцират ръце и препоръки, а втората част на деля, след обяда, са взели малко англ. език и са говорели как ще се учи от понеделник.

# 110
За ОЕСР по здравословни причини и по желание ли? Влизат в сила от учебната 2020/2021 година. Дори е записано, че тази учебна година може да се осъществява дори да не е обявена извънредна епидемична обстановка.
Това е от доклада на Комисията по образование за второ четене, но предполагам, че са гласували текстовете така, както са записани в него.

# 111
За ОЕСР по здравословни причини и по желание ли? Влизат в сила от учебната 2020/2021 година. Дори е записано, че тази учебна година може да се осъществява дори да не е обявена извънредна епидемична обстановка.
Това е от доклада на Комисията по образование за второ четене, но предполагам, че са гласували текстовете така, както са записани в него.

Да - по здравословни причини - благодаря много!

# 112
Началото на учебната година в UK през погледа на бг майки, чета в една група, страничният ефект от така наречените мерки, много деца са затворени за 14 дни след поява на случай в балончетата им. Затворени в истинския смисъл, карантинирани. Редовното присъствено обучение във всеки един момент може да доведе до непредвидено "затваряне" на деца... Някой мисли ли за психиката на децата въобще ?

# 113
Дидева, имате ли представа дали новата форма на обучение в електронна среда ще се прилага и за професионални гимназии. В училището на детето ми ме попариха с думите "ооо, това не се отнася за ПГ, каквато е НТГ". Чл. 113 май беше този, който ми цитираха.

# 114
По отношение на в момента действащия закона са прави.
Чл. 113  ал. 3 В дистанционна форма не може да се организира обучение за придобиване на професионално образование.
Но обучението в електронна среда се регламентира в други текстове, които вчера бяха приети и предстои да бъдат обнародвани. Поне в проекта не видях ограничение за професионалните паралелки.

# 115
Докога трябва да се подаде заявление в училището за ОЕС?

Началото на учебната година в UK през погледа на бг майки, чета в една група, страничният ефект от така наречените мерки, много деца са затворени за 14 дни след поява на случай в балончетата им. Затворени в истинския смисъл, карантинирани. Редовното присъствено обучение във всеки един момент може да доведе до непредвидено "затваряне" на деца... Някой мисли ли за психиката на децата въобще ?
И какво предлагат тези майки?
Къде са затворени децата-в затвора ли, в болнична стая ли, където имат само собственото си легло и свободно пространство около метър на метър, а майките спят или на стол, или свити в краката на детето.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 09:29 от Дъждец

# 116
Докога трябва да се подаде заявление в училището за ОЕС?

И какво предлагат тези майки?
Къде са затворени децата-в затвора ли, в болнична стая ли, където имат само собственото си легло и свободно пространство около метър на метър, а майките спят или на стол, или свити в краката на детето.
Затворени са в къщи без право да излизат, т.е. карантина + предполагам при добра организация ще имат нещо като нашето ОЕСР. В UK където обикновено имат дворчета сигурно ще го преживеят по-леко. Засега проблемът на родителите е колко бързо са върнали много деца в къщи.Тук с масово живеещите в апартаменти просто ми се изправя косата. Детето беше с варицела зимата и не излизахме, доста по-малко време, представям си сега при превключване как ще е. Интересно че при случая в неговия клас на варицела в училище не обявиха карантина за класа, както биха направили в ДГ. Нищо не направиха чакаха да цъфнат неизкаралите и така.
Скрит текст:
Ще цитирам някои мнения
Седя сега и се чудя , какъв малоумник трябва да си за да пуснеш детето си на първия учебен с ясното съзнание , че чакаш резултат от тест за COVID-19 . Толкова ли не можа да изчака един ден и сега всички пети класове аут за 2 седмици .Как ще я караме тая година не ми е ясно

И при нас се случи същото на първия ден 😠😡. Дете от класа имало положителен тест и ни накараха да си приберем децата по-рано този ден и да ги държим вкъщи 2 х седмици!!! И голямата и малкия, който е reception в същото училище.
.......
Ден първи в училище и в 15:00ч получаваме емайл, че има позитивен в тяхният бъбъл и децата трябва да са 14 дни карантина!
Супер старт на новата учебна година! Как ще я изкарваме тази година, не знам.
Ако имаш 3-4 деца в различни училища, може да си карантина по половин месец всеки месец от сега до юли 2021.
Няма яснота всички родители на децата в този бабъл да са карантина ли също?

При тях също вчера забраниха среща на повече от 6 човека на открито и закрито, като това не се отнася до училища.

Горната мярка за ограничаване на вируса може да изглежда разумна. Но чак сега осъзнавам колко безиходно е положението и колко анормално децата да се върнат в училище с маска и мерки  за да бъдат затваряни (карантинирани) перидично в къщи с ОЕСР. Това ми беше и подсъзнателното усещане когато исках нулева година. Ако децата се третират като потенциални ковид носители непрекъснато ще се прехвърлят между два ненормални варианта цяла година. И когато са в къщи всъщност няма да могат да излязат от къщи. Доста жестоко за здрави деца, които се нуждаят от движение и слънце.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 11:17 от Sparkles

# 117
  • Варна
Ако децата се третират като потенциални ковид носители непрекъснато ще се прехвърлят между два ненормални варианта цяла година. И когато са в къщи всъщност няма да могат да излязат от къщи. Доста жестоко за здрави деца, които се нуждаят от движение и слънце.
Абсолютен факт, над който никой не се замисля. Аз съм категорично против нулева година, една година е огромен период за едно дете да си бърка в носа и да не прави нищо смислено, но ето затова съм за ДО още от самото начало. Просто е безумно постоянно да има ДО-присъствено-ДО-присъствено. А точно това ще се получи при нашите "мерки" с тотална липса на дистанция и превенция в рамките на класа.

# 118
Ако децата се третират като потенциални ковид носители непрекъснато ще се прехвърлят между два ненормални варианта цяла година. И когато са в къщи всъщност няма да могат да излязат от къщи. Доста жестоко за здрави деца, които се нуждаят от движение и слънце.
Абсолютен факт, над който никой не се замисля. Аз съм категорично против нулева година, една година е огромен период за едно дете да си бърка в носа и да не прави нищо смислено, но ето затова съм за ДО още от самото начало. Просто е безумно постоянно да има ДО-присъствено-ДО-присъствено. А точно това ще се получи при нашите "мерки" с тотална липса на дистанция и превенция в рамките на класа.
Аз пък не харесвам ДО, сега го натрапиха и на децата в ДГ, това е малоумно. Децата бързо свиквали с устройствата?!

# 119
Сигурно затова толкова ги е страх от норвежците някои родители, щом сами си признават, че е "жестоко" и вредно за психиката едно дете да прекара две седмици вкъщи със семейството си.

Децата бързо се адаптират към всичко, вече са свикнали с ДО и хич няма да им пречи от време на време да учат от вкъщи, стига родителите им да не нагнетяват напрежение.

Общи условия

Активация на акаунт